Clearwater Beach

Sju tips på resor att göra under sportlovet

av Ann-Louise

I dag börjar sportlovet för en del skolor i Sverige, bland annat för de som bor i Jönköpings län. Sportlovet infaller mellan vecka sju och tio och vilken vecka man är ledig beror på var i Sverige man bor. Här i Stockholm får vi till exempel vänta till vecka nio innan det blir sportlov.

För vår del kommer det inte bli någon sportlovsresa i år, inte som familj i alla fall, eftersom jag ska åka till USA med jobbet den veckan. Företaget där jag jobbar kommer återigen delta som utställare på RootsTech som är världens största släktforskarmässa och jag ser verkligen fram emot att åka till Salt Lake City igen. Det blir mitt andra besök på RootsTech och mitt femte besök i Utah och Salt Lake City.

För er som funderar på att resa utomlands med familjen på sportlovet kommer här sju olika tips på resmål som passar i februari och mars.

Florida

Vår bästa sportlovsresa någonsin var när vi åkte till Florida för fyra år sedan. Där besökte vi Disney Springs, var på Universal Studios och Islands of Adventures (där Harry Potter-delarna av parkerna var höjdpunkten) och så åkte vi på en Disneykryssning till Bahamas. Är man i Florida ska man förstås också passa på att besöka Walt Disney World och så finns det ju massor av härliga stränder som till exempel Clearwater Beach.

Temperatur under sportlovsveckorna: 22-30 grader

Sportlov på Wizarding World of Harry Potter
Diagon Alley, The Wizarding World of Harry Potter.

Thailand

Längtar man efter mycket sol och värme och kanske har möjlighet att vara borta några dagar extra (med tanke på den långa flygresan) så är Thailand förstås ett bra resmål under sportlovet. Senaste veckorna har mitt Instagramflöde fyllts av uppdateringar från resebloggarkollegor som är i Thailand, både på kortare besök och längre vistelser, och de ser ut att ha det helt underbart. Kika gärna in hos Resfredag för att få härlig inspiration från Koh Lanta.

Temperatur under sportlovsveckorna: 31-33 grader

Phi Phi Don Thailand
Phi Phi Don 2002.

Barcelona

Åker man till Barcelona under sportlovet kanske det inte är varmt nog för att sola och bada på de härliga stränderna men när vi var där i februari för några år sedan var det varmt nog att gå i t-shirt åtminstone ett par av dagarna. I Barcelona finns massor att se och tänk så härligt att kunna äta tapas till både lunch och middag om man vill (vilket jag aldrig tackar nej till). Gaudís byggnader är fascinerande för både stora och små och det finns härliga parker, spännande museer och ett stort akvarium.

Temperatur under sportlovsveckorna: 14-16 grader

Sportlov i Barcelona
Sagrada Família i Barcelona.

Dublin

Dublin är alltid värt ett besök oavsett tid på året. Dublin är den mysigaste stad jag besökt och de personer som bor där är också bland de trevligaste och vänligaste jag träffat. När jag är i Dublin tycker jag det är mysigt att bara promenera omkring men man ska förstås inte missa Temple Bar, slottet, St Patrick’s Cathedral, de vackra broarna över floden Liffey och Book of Kells. Missa inte heller de många trevliga restauranger och caféer som finns. Ett besök på varuhuset Penneys rekommenderas, speciellt om du åker hit med barn som gillar Harry Potter då de brukar ha massor av Harry Potter-saker till låga priser.

Temperatur under sportlovsveckorna: 10-13 grader

Sportlov i Dublin
Det färgglada slottet i Dublin.

Rom

Har man barn som är det allra minsta intresserade av historia så är Rom ett givet resmål under sportlovet. Även om det alltid är mycket folk som köar till de största sevärdheterna, som Colosseum och Sixtinska kapellet, så är det ändå lite lugnare i februari och mars än under sommarhalvåret. I Rom finns det sevärdheter runt varje hörn och förstås massor av god italiensk mat och glass. Gillar du katter så kan du också besöka ett katthem mitt bland de antika ruinerna.

Temperatur under sportlovsveckorna: 15-17 grader

Sportlov i Rom
Colosseum i Rom

Malta

I södra Medelhavet ligger Malta och även där finns det många historiska sevärdheter, bland annat den tysta staden Mdina med sin 4 000 år långa historia. På Malta kan man också passa på att besöka inspelningsplatser från Game of Thrones, strosa runt i huvudstaden Valletta med sina vackra burspråk och besöka fiskebyn Marsaxlokk med sina färgglada fiskebåtar.

Temperatur under sportlovsveckorna: 15-17 grader

Marsaxlokk
Marsaxlokk på Malta.

London

Åk dubbeldäckare, beundra utsikten från London Eye, promenera i Hyde Park och titta på Buckingham Palace. I London finns det hur mycket som helst att se och göra och massor av kul affärer för både barn och vuxna. Reser man med barn är leksaksaffären Hamleys förstås ett måste att besöka. Hinner man, och det finns biljetter, så kan man också passa på att göra en utflykt till Leavesden och besöka Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter. Jag har inte själv varit just där men vi skulle väldigt gärna vilja åka dit.

Temperatur under sportlovsveckorna: 12-14 grader

Sportlov i London
Westminster Station och London Eye.

Det finns förstås massor av andra ställen dit man också kan resa under sportlovet. Här har jag bara tagit med platser jag själv besökt men skulle jag få välja och vraka bland sportlovsresor till nya platser så skulle Maldiverna, Seychellerna, Dubai och Aruba ligga bra till.

Bilden högst upp i inlägget är från Clearwater Beach i Florida.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ann 14 februari, 2023 - 10:40

Malta ligger väldigt högt upp på min lista numera 🙂

Svara
Ann-Louise 14 februari, 2023 - 19:58

Det är så fint där!

Svara
Ditte 15 februari, 2023 - 20:31

Kul med resmål. Men mycket av det bästa är ju redan bokat när det gäller sportloven. Men tror också att många har knapert med pengar och inte direkt vill satsa dem på extra dyra resor just under sportloven. Thailand blir ju väldans dyrt för en familj och likaså USA med tanke på den svenska kronans låga värde.
Jag ska senare i vår resa till London med yngsta barnbarnet och det blir fint. Har varit där med den äldsta och det var väldigt uppskattat.
För egen del kan jag tänka mig att ta en tur till Malta senare när det blir lite varmare. Har varit ädr en del men ett bra resmål inte så långt borta.
Maldiverna ska vi besöka i september. Har varit där ett par gånger men det är ju inte direkt mer än hav, fantastisk dykning, och härlig snorkling. Och perfekt avkoppling. Inget direkt att se (jo, fiskar och ljuvligt hav) och det kan ju vara behagligt i sig.
Roligt för dig med en jobbresa till USA . .

Svara
Ann-Louise 15 februari, 2023 - 22:55

Åh vad roligt att ni ska till Maldiverna i september. Det är ett riktigt drömresmål för mig och har varit i många år. London med barnbarnet låter också väldigt trevligt! Där finns ju så mycket att se.

Svara
Jossu 17 februari, 2023 - 00:38

Aruba är helt underbart. Dit hade jag gärna åkt tillbaka. Och även tillbaka till Rom givetvis. Jag har för mig att det var i februari eller början av mars jag var där sist och tyckte det var en bra tid att besöka staden.

Svara
Ann-Louise 17 februari, 2023 - 22:08

Ja, jag skulle verkligen vilja åka till Aruba, det ser fantastiskt ut!

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 19 februari, 2023 - 15:23

För oss blir det ingen resa under sportlovet då jag snart är höggravid 😛
Men hade gärna velat åka tillbaka till Barcelona eller Rom. Dublin har jag bara varit i en eftermiddag så den staden skulle jag gärna vilja se mer av också 🙂

Svara
Ann-Louise 19 februari, 2023 - 15:39

Jag kan verkligen rekommendera Dublin! Men just nu har du ju mycket spännande att se fram emot utan att resa någonstans. 🙂

Svara
Dessi 20 februari, 2023 - 08:08

Bra tips! 😀 Nu är jag sugen på Dublin efter att ha läst ditt inlägg 🙂

Svara
Ann-Louise 20 februari, 2023 - 22:02

Vad roligt att du blev inspirerad. Dublin är en fantastisk stad som jag varmt kan rekommendera!

Svara

Lämna gärna en kommentar