Astrid Lindgrens Näs Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby

av Ann-Louise

Vad ska man hitta på i Vimmerby om man redan har varit på Astrid Lindgrens värld? Mitt tips är att åka till platsen där allt började, nämligen Astrid Lindgrens Näs som är ett kulturcentrum i Vimmerby och som ligger bara en dryg kilometer från Astrid Lindgrens värld.

Astrid Lindgrens Näs Vimmerby

På Astrid Lindgrens Näs finns bland annat Astrids barndomshem, en utställning om hennes liv, fantastiska trädgårdar, en välsorterad butik och en riktigt trevlig restaurang. Vi var här en dag i somras och till skillnad från många andra turistattraktioner vi besökte var det också lagom mycket folk på Astrid Lindgrens Näs vilket i och för sig kan bero på att vi var här precis när de öppnade på morgonen.

Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs

Vi började med att gå runt och titta på den permanenta utställningen Hela världens Astrid Lindgren. Jag ska erkänna att jag egentligen aldrig varit så intresserad av Astrid Lindgren. Jag har förstås läst de flesta av hennes böcker och jag gillar verkligen både hennes böcker och karaktärer men jag har aldrig avgudat henne på det sätt som många andra gör. Men efter att ha sett utställningen fick jag ett betydligt större intresse för Astrids liv och för vad hon gjort och betytt för så många.

Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs
Som släktforskare blev jag förstås lite extra glad över att Astrid Lindgrens släktträd fanns med i utställningen.

För att få ut mesta möjliga av utställningen laddar man ner en app (gratis förstås) med en audioguide och denna audioguide tar dig sedan runt mellan de olika stationerna. Appen heter Astrid Lindgrens Näs och audioguiden finns på flera språk och även i en version anpassad för barn. Jag brukar aldrig ha tålamod att lyssna på audioguider (enda undantaget var när jag besökte Ellis Island för många år sedan) men här gjorde jag det och jag kan varmt rekommendera den. Den var faktiskt så bra att jag till och med fällde en tår (eller flera) vid några tillfällen, speciellt när det berättades om hur Astrid var tvungen att lämna ifrån sig sitt förstfödda barn Lars när han var nyfödd.

Astrid Lindgrens Näs
Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är en riktig oas.
Astrid Lindgrens Näs

Efter utställningen begav vi oss ut i trädgården eller rättare sagt trädgårdarna eftersom det är flera trädgårdar med olika tema. Jag som gillar växter och trädgårdar var överförtjust och när vi upptäckte att det även finns en del skulpturer så blev jag ännu mer nöjd.

Astrid Lindgrens Näs och De sju önskekrusen av Patrick Dougherty
De sju önskekrusen av Patrick Dougherty.
Astrid Lindgrens Näs och Källa Astrid av Berit Lindfeldt
Källa Astrid, skapad av Berit Lindfeldt år 2007.
Astrid Lindgrens Näs och Förtvivlan av Karl Chilcott.
Förtvivlan av Karl Chilcott.

I anslutning till trädgårdarna finns även prästgården där Astrid ofta lekte som barn och där visas utställningen ”Dagens Pippi” om flickor på flykt. Vi hann tyvärr inte med den utställningen då vi hade fler Astrid Lindgren-platser att utforska i Vimmerby-trakten. I prästhusets trädgård finns även sockerdricksträdet som inspirerat till sockerdricksträdet i Pippi Långstrump.

Astrid Lindgrens Näs Prästgården
Prästgården
Astrid Lindgrens Näs Prästgården
Astrid Lindgrens Näs sockerdricksträdet
Sockerdricksträdet.

Även om Astrid Lindgrens Näs kanske främst vänder sig till lite äldre barn och vuxna så finns det en hel del kul här för mindre barn. Här finns lekhagen där man bland annat kan klättra, gunga och prova på att gå på styltor. I närheten av sockerdricksträdet finns en ”Inte-stöta-golvet-bana” inspirerad av Pippi Långstrump men även Astrid lekte den leken som barn, just här på Näs. I ekdungen kan man spela bokstavsspel, klättra i träd och skapa konst.

Astrid Lindgrens Näs Lekhagen
Lekhagen på Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs
Bokstavsspelet i ekdungen.

Höjdpunkten är förstås själva Näs, huset där Astrid föddes den 14 november 1907. På 1960-talet lät Astrid Lindgren renovera och restaurera barndomshemmet så att det skulle se ut som hon kom ihåg det från sin egen barndom. Här önskar jag att vi hade varit lite mer förutseende för dagens första visningar var redan fullbokade när vi kom, trots att vi var på plats när Astrid Lindgrens Näs öppnade för dagen. Det går att boka visningarna i förväg vilket jag kan rekommendera. Vi hade mycket mer på vårt schema den här dagen och därför fick vi helt enkelt hoppa över insidan av huset men det var riktigt roligt att få se det från utsidan i alla fall. Det kan vara bra att veta att visningen är för max åtta personer åt gången, tar 45 minuter och kostar 150 kronor per person. Man måste vara minst åtta år för att delta på visningen.

Astrid Lindgrens Näs barndomshemmet
Astrid Lindgrens barndomshem.
Astrid Lindgrens Näs

Vi avslutade med att titta i affären som hade det mesta man kan tänka sig när det gäller Astrid Lindgrens böcker och karaktärer. Och allra sist åt vi lunch i den fina restaurangen som till min lycka hade paraplyer i taket. Jag är väldigt förtjust i paraplygator och detta är ju då inte någon gata men väl ett paraplytak som jag gissar har inspirerats av när Madicken hoppar från taket med ett paraply.

Astrid Lindgrens Näs
Den välsorterade affären.
Astrid Lindgrens Näs entré
Affären och restaurangen ligger i anslutning till entrékassan. Jag älskar den vackra och ljusa interiören!

I restaurangen hade de en ljuvligt god ostkaka som jag mumsade i mig. William åt en pannkaksrulle som var kladdig men god medan Johan som vanligt var den nyttigaste av oss och åt en smörgås. Till detta kunde man förstås köpa Pippis sockerdricka.

Ostkaka och Näskringla
Ostkaka, sylt, grädde, kaffe och en Näskringla. Sockerdrickan var egentligen Williams, jag lånade den bara för att ha med på bild.
Astrid Lindgrens Näs Restaurang med paraplytak
Restaurangen med sitt vackra paraplytak.
Paraplytak

Astrid Lindgrens Näs var helt klart en av sommarens bästa upplevelser och hit vill jag tillbaka fler gånger. Lärorikt, vackert, mysigt och en fridfull oas mitt i en av Smålands största semesterdestinationer. En plats som det känns som man kan återvända till gång på gång och alltid upptäcka något nytt.

Astrid Lindgrens Näs Grattis Pippi
Utställningen ”Grattis Pippi” visas i anslutning till Sockerdricksträdet.
Astrid Lindgrens Näs
Den här vackra väggmålningen med soffan är en av mina favoritplatser.

Det finns flera typer av biljetter till Astrid Lindgrens Näs. Man kan köpa biljett enbart till den permanenta utställningen eller enbart till trädgårdarna och de tillfälliga utställningar som också finns. Man kan också köpa en kombinationsbiljett som gäller både den permanenta utställningen och trädgårdarna och det var den biljetten vi valde. Alla de olika priserna finns på den här länken.

Astrid Lindgrens Näs
Trädgårdshuset. På båda sidor av trappan ligger stenar som ingår i utställningen ”Den hundrade stenen” av Kristian Lund. Stenarna har texten ”Aldrig mera krig/Alltid mera fred” inhugget på många olika språk.
Astrid Lindgrens Näs och Den hundrade stenen

Mer information om Astrid Lindgrens Näs finns på deras hemsida. Deras öppettider och biljettpriser hittar du här.

Hitta hit (länk till Google Maps).

När man ändå är i Vimmerby-trakten så finns det förstås mycket mer att upptäcka som har koppling till Astrid och hennes böcker. Det kan du läsa mer om här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Eva / Leva som Eva 26 augusti, 2021 - 08:22

Tack för tipset, verkligen lockande att besöka!

Svara
Ann-Louise 26 augusti, 2021 - 17:57

Ja, det var så fint och så intressant där. Jag längtar redan efter att åka tillbaka.

Svara
Bland Kastruller och Vinglas 30 augusti, 2021 - 18:20

Vilken trevlig utflykt där hade jag med glädje velat vara. Såg för inte så länge sedan en film som heter Astrid och handlar om hennes yngre år och när hon måste lämna bort sin Lasse. En riktigt bra film.
Kram Kajsa

Svara
Ann-Louise 30 augusti, 2021 - 22:16

Ja, det var så fint där och väldigt intressant med utställningen. Jag tror jag hört talas om filmen om Astrid men inte sett den, måste försöka få tag på den så jag kan se den också.

Svara
Ditte 1 september, 2021 - 23:02

Vilket trevligt besök! Här har jag aldrig varit. Mne jag är väldigt förtjust i Astrid Lindgren så är jag i trakterna ska jag ta mig hit. Har sett filmen om ”den unga Astrid” och har nyligen avslutat ”Krigsdagböcker1939-1945” som Astrid Lindgren skrivit och där berättar hon lite om Näs.
Tack för det trevliga besöket här och fina bilder.

Svara
Ann-Louise 1 september, 2021 - 23:15

Ja, det var så fint och trevligt på Näs, jag kan verkligen rekommendera dig att ta en tur till Vimmerby och göra ett besök där. Jag har inte sett filmen om unga Astrid än men ska göra det så snart jag får tillfälle.

Svara

Lämna gärna en kommentar