Capellagården Vickleby

Capellagården – blommor och fika i Vickleby på Öland

av Ann-Louise

För ganska många år sedan var min mamma och jag på södra Öland och vi stannade då till på Capellagården i Vickleby. Det var ett sånt där stopp som verkligen etsade sig fast i minnet och ända sedan den dagen har jag längtat tillbaka till den här blomsterfyllda oasen på min favoritö. Häromveckan blev det äntligen dags för ett återbesök och jag (vi) blev inte besvikna. Det var precis lika vackert och rofyllt som jag kom ihåg det.

Capellagården i Vickleby
Capellagården
Capellagården Vickleby Öland

Capellagården ligger i Vickleby som är en Öländsk radby. Det är nära till Alvaret och bara 15 minuters bilresa från Ölandsbron. De här radbyarna som finns på många platser på Öland är en av de saker jag gillar allra mest på ön. Det är så mysigt med gårdarna som ligger tätt på rad nära vägen. Carl von Linné lär ha besökt Vickleby och då skrivit följande rader ”En som blivit trött på denna världens ostadiga sinnelag och söker undandra sig dess fåfänga uti stilla obscuro, kan aldrig finna angenämare reträtt.”

Capellagården grind
Capellagården
Capellagården Vickleby Öland

Hit kom möbelformgivaren Carl Malmsten och hans fru i slutet av 1950-talet. De var på jakt efter en plats där de kunde starta en skola som skulle vara komplett med verkstäder och elevhem. De drog igång den här skolverksamheten i Vickleby, med utbildningar inom möbel, textil och keramik. Så småningom startade även trädgårdsutbildningar enligt biodynamiska principer.

Capellagården Vickleby Öland
Capellagården Vickleby Öland
Capellagården Vickleby Öland

Just trädgården är central på Capellagården och här finns flera olika trädgårdsodlingar, växthus, elevodlingar och en fantastisk rosenträdgård. Det finns även en köksträdgård, kryddträdgård och en fruktträdgård med 130 träd och helt ekologisk odling. Jorden är mycket bördig och hemligheten bakom det lär vara att man fokuserar på att odla jorden istället för att odla växter.

Rosor Capellagården
Capellagården Vickleby Öland
Capellagården Vickleby Öland

På Capellagården finns också många vackra hus, 26 st närmare bestämt och ett av de husen är den vackra mansbyggnaden som förr i tiden var makarna Malmstens bostad. Idag finns deras privata bostad kvar på övervåningen och på nedervåningen finns skolans expedition och rektorns kontor.

Mansbyggnaden på Capellagården i Vickleby
Mansbyggnaden på Capellagården.
Capellagården Vickleby Öland

Efter några timmars bilresa från Vetlanda var vi rejält fikasugna och styrde direkt stegen mot Capellagårdens trädgårdskafé. Jag åt en gudomligt god äppelkaka med vaniljsås. Den smakade om möjligt ännu bättre när man fick sitta så vackert, omgiven av massor av blommor. Redan på 1950-talet vill Carl Malmsten odla egna grönsaker och frukter och var motståndare till farliga ogräsbekämpningsmedel (som ansågs ofarliga då). Idag är köket självklart KRAV-certifierat.

Trädgårdskafé på Capellagården i Vickleby
Trädgårdskaféet på Capellagården
Capellagården fika

Förutom trädgårdskafé finns det också en plantskola och trädgårdsbutik där det odlas cirka 400 KRAV-certifierade växter som besökarna kan köpa. Det finns också andra trädgårdsprodukter i butiken samt vinägrar, örtkryddor med mera som tillverkats här. En hantverksbutik finns också på området och även en utställningshall.

Capellagården Vickleby Öland

Hitta hit:


Aktuella öppettider hittar du på Capellagårdens hemsida. Trädgårdskaféet är öppet under sommarsäsongen men parken, trädgården och odlingarna kan man besöka under hela året. För dig som inte kan ta dig till Capellagården finns också en digital rundvandring. Rundvandringen kan också göras på plats med hjälp av QR-koder.

Capellagården Vickleby Öland

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Ditte 2 september, 2022 - 16:06

Capellagården är ju ett så trevligt och vackert besöksmål. Jag var där på jobbresa i juni och då hade vi rektorn här som guide. Väldigt givande
Vi var också på Widdea konstmuseum och där hade en del av eleverna från Capellagården sin sommarutställning. Jättekul att se. Så mycket spännande.
Jätteroligt att du nu på nytt kunde komma hit.

Svara
Ann-Louise 3 september, 2022 - 16:56

Ja, så fint på Capellagården, hoppas göra ett nytt besök där nästa sommar igen. Intressant med konstmuseet, ska lägga det på minnet till nästa år.

Svara
Eva på rucksack 5 september, 2022 - 08:15

Så fint ställe! Förstår att den platsen etsade sig kvar i minnet när du var där med din mamma, och kul att det är lika bra idag som då! 🙂

Svara
Ann-Louise 5 september, 2022 - 19:26

Ja, så mysigt där och kombinationen fika och blommor kan ju heller aldrig bli fel! 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 8 september, 2022 - 08:32

Oh, vad intressant och så fina bilder.
Jag har hört talas en del om Capellagården, men inte varit där.
Läste en del om Carl Malmsten när jag studerade möbelstilar.
Ha det fint!

Svara
Ann-Louise 8 september, 2022 - 22:47

Tack, kul att du gillar inlägget. Du får planera in ett besök på Capellagården nästa gången du har vägarna förbi Öland. Ha det så bra!

Svara

Lämna gärna en kommentar