Rosenhills trädgård Ekerö

Fikatips: Rosenhills trädgård

av Ann-Louise

På Ekerö, drygt två mil väster om Stockholms innerstad, ligger det mysiga caféet Rosenhills trädgård. Trädgårdens historia sträcker sig tillbaka ända till 1912 även om själva caféet inte funnits fullt lika länge. Från början låg fokus på att leverera grönsaker, frukt och bär till boende i Stockholm, senare (1978) början man även med musteriverksamhet och så småningom startades också ett café.

Rosenhills trädgård
Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö

Beläget i en stor fruktträdgård ligger den lite speciella lada som inhyser caféet. Här finns också ett stort växthus där man kan sitta och fika/äta samt andra byggnader som till exempel en trädkoja. Stolar och bord är omaka och ger en skön hippiekänsla och bidrar till en hemtrevlig och bohemisk atmosfär.

Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö

Själva caféet och restaurangen drivs från och med i år av BondenKocken men vi besökte Rosenhills trädgård i höstas innan de tagit över driften. De lagar all mat själva och bakar också allt fikabröd. Mycket är ekologiskt och när det är säsong kommer råvarorna från den KRAV-certifierade trädgården.

Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö
Ostsmörgås Rosenhills trädgård Ekerö
Williams ostsmörgås.
Smörgås med getost och rödbetor
Min goda smörgås med getost och rödbetor.

Vi åt varsin smörgås och jag var även tvungen att prova deras varma äppelmust med grädde som var magiskt god tillsammans med äppelpaj med vaniljsås.

Varm äppelmust Rosenhills trädgård Ekerö
Varm äppelmust med grädde – väldigt gott!
Rosenhills trädgård Ekerö äppelkaka
Jag älskar äppelkaka så kunde inte motstå den här och den var också riktigt god.

Man kan inte bara fika och äta på Rosenhills trädgård. Som jag nämnde ovan finns även ett musteri så på hösten kan du ta med dina egna äpplen hit och få dem tillbaka som must.

Rosenhills trädgård musteri
Rosenhills trädgård Ekerö

Här finns också en liten butik där du kan köpa äpplen, grönsaker, rotfrukter, sylt, saft, mos, honung med mera. Ibland ordnas det även bakluckeloppis på den stora parkeringen.

Rosenhills trädgård butik
Butiken på Rosenhills trädgård.
Rosenhills trädgård Ekerö katt
Bäst av allt var ändå den söta katten som höll gästerna sällskap.

Rosenhills trädgård är också en del av WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) och många av de som jobbar inom verksamheten kommer dit från andra länder genom WWOOF.

Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö
Rosenhills trädgård Ekerö

Adressen till Rosenhills trädgård är Nyckelbyvägen 22, 178 90 Ekerö.


Läs mer på Rosenhills trädgårds hemsida. Där hittar du också aktuella öppettider. Just nu har de öppet fredag – söndag 11-17.

Inte så långt från Rosenhills trädgård, men på Färingsö, finns också Äppelfabriken som jag skrivit om tidigare. På vägen till eller från Rosenhills trädgård kan du också passa på att besöka vackra Drottningholms slott.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

bmlarsreseblogg 21 april, 2024 - 09:15

Så härligt ”ruffigt” det ser ut, just lite hippiekänsla som du skriver och mackorna ser underbara ut. När jag läste namnet började jag nästan omgående nynna på schlagern ”Adress Rosenhill” eller Mocking bird hill som jag tror originalet heter.

Svara
Ann-Louise 21 april, 2024 - 13:56

Ja, mackorna var helt underbara och hela stället väldigt mysigt. Det blir nog ett återbesök där framåt sommaren! 🙂

Svara
Amanda (Swedish Passport) 23 april, 2024 - 19:37

Åh, både Rosenhill och Äppelfabriken har länge legat på min bucket list! Är så bökigt att ta sig dit kollektivt bara, men måste nog se till att göra det i sommar ändå. Ser ju helt magiskt ut!

Svara
Ann-Louise 28 april, 2024 - 22:40

Ja, det underlättar helt klart att ha bil, men båda de här ställena är helt fantastiska så kan verkligen rekommendera dig att försöka åka dit i sommar.

Svara
Jossu 29 april, 2024 - 04:45

Vilket ställe. Lite annorlunda stil och fullt av charm. Och med en katt som sällskap blir en fikastund ännu bättre.

Svara
Ann-Louise 1 maj, 2024 - 22:08

Ja, att fika i sällskap med en katt är det bästa! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar