Hotel Frantz

Hotelltips: Hotel Frantz på Södermalm i Stockholm

av Ann-Louise

Att bo på hotell är en av mina favoritsysselsättningar men det är sällan jag kostar på mig att bo på hotell i min egen hemstad. Hotel Frantz har dock stått på min önskelista ända sedan hotellet öppnade den 1 oktober 2019 och efter att ha läst om hotellet hos flera av mina bloggkollegor så kände jag att det var dags för en staycation här hemma i Stockholm. Så en torsdag i februari begav sig hela familjen in till Södermalm och checkade in på det mysiga hotellet vid Södermalmstorg.

Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz ligger vid Peter Myndes backe på Södermalm.

Familjen Petterson från Vadstena har drivit hotell i mer än 30 år och det är en av familjemedlemmarna, Ellen Pettersson, som nu är hotellchef på Hotel Frantz. Boutique-hotellet med sina 48 rum ligger i ett av Stockholm äldsta hus, byggt redan 1647. Det var skräddarmästare Frantz Bock som lät bygga huset och det är alltså Frantz som fått ge namn till hotellet. Efter Frantz Bock ägdes huset av ytterligare en skräddarmästare och 1691 köpte Peder Mynder byggnaden och anlade ett tobaksspinneri. Det är för övrigt Peter Mynder som gett namn åt gatan utanför, Peter Myndes backe.

Hotel Frantz
Hotel Frantz
Innergård

1873 förvärvades huset av Stockholms sjömanshem och de startade då en hotellrörelse och sedan dess har det varit hotellverksamhet i det här anrika huset. Det sägs att till och med Bellman lär ha druckit portvin i hotellets lokaler. Det förra hotellet hette Anno 1647 och de skyltarna sitter fortfarande kvar på hotellets tak samt på fasaden på baksidan av huset.

Hotell anno 1647
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz har inte någon hiss vilket kan vara bra att känna till om man har svårt att gå i trappor.
Hotellkorridor

Vi hade bokat ett specialerbjudande som inkluderade varsitt glas cava vid incheckningen (William fick en läsk istället) och utcheckning kl 13.00 istället för kl 11.00. Den fantastiska frukostbuffén ingick förstås också samt gratis Wi-Fi. För detta betalade vi 2090 kr för tre personer. Det var helt klart värt de pengarna att få komma hemifrån och göra något annat ett dygn.

Hotel Frantz säng
Hotel Frantz säng
Hotel Frantz säng
Hotel Frantz
Cavan som ingick tog vi med oss upp till rummet.

Vi bodde i rum 308 i en rumstyp som kallas för Frantz Deluxe och där det fanns en dubbelsäng samt en extrasäng (en bäddad schäslong) till William. Alla hotellets rum är unika och förutom Frantz Deluxe finns även rumstyperna Frantz Family, Frantz Superior, Standard King, Frantz Petite och Bunkbed.

Hotel Frantz Stockholm extrasäng
Hotel Frantz Stockholm säng
Hotel Frantz Stockholm bord
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz
Hotel Frantz

Rummet var väldigt fint och förutom de fina möblerna (man måste ju bara älska en säng med rosa sänggavel!) så bidrar fönsterbänkarna till den mysiga känslan. Här var det perfekt att slå sig ner med en bok eller bara sitta och titta ut på hotellets vackra innergård. Det enda jag saknade på rummet var ett skrivbord eller någon annan typ av bord eftersom det inte fanns så många platser där man kunde lägga ifrån sig saker.

Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm
Hotel Frantz Stockholm

Badrummet var kanske det allra bästa med hotellrummet. Jag älskar det blå kaklet och den snygga inredningen från brittiska Burlington. Två rosa emaljmuggar var pricken över iet, i alla fall om man som jag har rosa som favoritfärg.

Hotel Frantz Burlington
Hotel Frantz Stockholm badrum
Hotel Frantz Stockholm badrum
Hotel Frantz Stockholm badrum
Hotel Frantz Stockholm badrum
Hotel Frantz Stockholm badrum
Hotel Frantz Stockholm badrum

Hotel Frantz har en liten men mysig bar där Johan och jag slog oss ner en stund med varsin drink medan William hängde på rummet och tittade på YouTube. Bartendern var väldigt trevlig och stod och småpratade med oss om olika drinkar och han blandade den bästa Margarita jag har druckit på den här sidan Atlanten så bara det är en orsak att besöka Hotel Frantz bar fler gånger.

Hotel Frantz Stockholm bar
Hotel Frantz Stockholm bar
Hotel Frantz Stockholm bar
Hotel Frantz Stockholm bar

Det finns också en restaurang på Hotel Frantz och de lär ha väldigt god mat (menyn finns här) men just den här kvällen valde vi att istället gå ut och äta mat på italienska Spago som ligger på Götgatan bara något kvarter från hotellet.

Hotel Frantz Stockholm restaurang
Restaurangen på Hotel Frantz
Hotel Frantz Stockholm restaurang

De jag känner som har bott på hotellet har framför allt pratat om den fantastiska frukosten och den gräddtårta och alkoholfria champagne som serveras till frukosten. Och visst var det lyxigt att kunna skära upp en bit tårta och hälla upp bubbel i ett champagneglas tidigt på fredagsmorgonen men även utan det så var frukosten helt otroligt bra. Hotel Frantz skriver själva på skylten utanför hotellet att det är världens godaste frukost och jag är verkligen benägen att hålla med.

Hotel Frantz gräddtårta
Den berömda gräddtårtan!
Hotel Frantz Stockholm frukost och bubbel
Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost

Man får boka in en frukosttid redan vid incheckning vilket gör att det inte blir fullt i frukostmatsalen utan finns gott om plats och vi behövde aldrig stå i kö för att ta mat. Det finns mat för alla smaker och även den mest kräsne borde kunna gå mätt och nöjd härifrån. Om du inte bor på hotellet men ändå vill äta frukost här kan du göra det för 250 kr per person. Att boka i förväg rekommenderas.

Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost
Hotel Frantz Stockholm frukost

Hotel Frantz ligger på Södermalm nära Södermalmstorg, Stadsmuseum, Slussen och Gamla stan och på gångavstånd från det mesta i innerstan. Adressen är Peter Myndes backe 5. Om du åker kommunalt hit så är det bara några meter att gå från Slussens tunnelbanestation.

Dörrskylt hotell

Läs mer om Hotel Frantz på deras egen hemsida som du hittar här.

Vill du ha tips på saker att göra i Stockholm så hittar du mina 50 bästa tips här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ditte 24 mars, 2022 - 21:58

Vad trevligt att via dig att se mer. Vi passerar ofta här och och vi har då och då ätit frukost här. Men har bokat i god tid innan. I baren är det enklare att slå sig ner och där har vi testat lite smårätter.
Vvernattat har vi inte gjort. Kul idé. Och det verkade ju väldigt lyckat med ert besök. Många bra restauranger finns ju i närheten. Jag är väldigt förtjust i Akkurat som ligger helt nära och bara en liten bit in på Hornsgatan.

Svara
Ann-Louise 25 mars, 2022 - 21:22

Vad trevligt att ni ätit frukost här! Jag tror att vi också måste gå dit och göra det någon dag just för att den var så god. Håller med om Akkurat är en riktigt bra restaurang.

Svara
Madeleine Krans 25 mars, 2022 - 08:04

Blir sugen på en natt här trots att jag bor mitt i stan. Frukosten framförallt! Snygga bilder också. Är själv urusel på att ta bra bilder från hotellrum, nu fick jag lite tips på att fota snygga detaljer istället för att försöka få med hela rummet.

Svara
Ann-Louise 25 mars, 2022 - 21:23

Vad roligt att du gillar bilderna, tack! Jag tycker att det är supersvårt att fotografera hotellrum så tog massor av bilder i hopp om att några skulle bli bra. 🙂

Svara
Jossus Travelpics 25 mars, 2022 - 21:39

Jösses vilken fantastisk frukost. Tänk att börja dagen med den buffèn.
Hotellet ser jättemysigt ut. Jag är helt såld på fönsterbänkar, så där hade jag garanterat trivts.

Svara
Ann-Louise 25 mars, 2022 - 22:59

Ja, det är så mysigt med fönsterbänkarna och frukosten var helt fantastisk så kan verkligen rekommendera hotellet.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 29 mars, 2022 - 19:13

Det ser ju jättehärligt ut 🙂 Fin inredning och mysigt att kunna sitta i fönstret sådär 🙂 Att unna sig en hotellövernattning då och då är ju skönt 🙂

Svara
Ann-Louise 7 april, 2022 - 20:12

Ja, det var verkligen fin inredning och jag håller med om att det är härligt att unna sig en hotellövernattning ibland. 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 30 mars, 2022 - 16:38

Ser fint ut!
Jag gillar inte att äta frukost så egentligen inget för mig. Fast det ser gott ut som lunch.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 7 april, 2022 - 20:13

Frukost är mitt favoritmål på dagen men det mesta av den här maten hade nog fungerat som lunch också! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar