Zlata Ladjica Ljubljana

Hotelltips: Zlata ladjica Boutique Hotel i Ljubljana

av Ann-Louise

För mig är hotell så mycket mer än bara någonstans man sover på natten. Att bo på ett riktigt bra hotell är en stor del av upplevelsen med att resa. Och när William och jag var i Ljubljana på höstlovet så hade vi turen att hitta det perfekta hotellet. Zlata ladjica Boutique Hotel i Ljubljana är utan tvekan det allra bästa hotell jag någonsin har bott på. Det är ett hotell som har allt, det mest perfekta läge man kan tänka sig, helt underbar och otroligt hjälpsam personal, gudomligt god frukost, jättefint rum med alla tänkbara bekvämligheter och allt detta i ett riktigt gammalt hus med lång historia.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Hotellets entré som var låst dygnet runt vilket gjorde att hotellet kändes extra tryggt. Nu kändes i och för sig hela Ljubljana väldigt säkert men ändå bra när bara hotellgästerna kan komma in på hotellet.
Zlata ladjica Boutique Hotel

Zlata ladjicas historia

Zlata ladjica Boutique Hotel har legat i det här huset sedan 1926 och är ett av Ljubljanas äldsta hotell. Det totalrenoverades 2018-2020 och öppnades igen sommaren 2021. Huset omnämns för första gången redan på 1600-talet och innan det blev hotell här har det huserat guldsmeder, skomakare, köpmän och ett värdshus i byggnaden. Det är också ett av få fristående hus i gamla stan i Ljubljana. Från början satt huset ihop med tre andra hus men de skadades vid en jordbävning 1895 och revs senare.

Zlata ladjica Boutique Hotel

Byggnaden är kulturminnesmärkt så renoveringen gjordes mycket varsamt. Man sparade bland annat en del av den gamla muren och den finns nu att beskåda i hotellets fina spa. Tittar man på hotellets adress på Google Maps ser man hur huset såg ut innan renoveringen och bortsett från husets form och storlek så är det en stor skillnad mellan hur det såg ut då och hur det ser ut nu.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel

Namnet då? Jo, Zlata ladjica betyder ”Golden Boat” och man kan ju gissa att namnet har något att göra med den närliggande Ljubljanica-floden.

Zlata ladjica Boutique Hotel Cobbler's Bridge
Zlata ladjica Boutique Hotel och Cobbler’s Bridge som går över Ljubljanica river.

15 unika rum med varsin historia

När jag bokade Williams och min resa till Ljubljana gjorde jag det bara ett drygt dygn innan vi skulle åka. De hotell som jag tidigare kikat på i Ljubljana var då fullbokade och på Hotels.com hittade jag inte ett enda ledigt rum i stadskärnan. Jag började googla efter hotell och då hittade jag Zlata ladjica Boutique Hotel. Jag bokade direkt på deras egen hemsida men läste inte så jättenoga vad det var jag bokade utan var bara glad att jag hittat ett hotell. Det var först när vi var på plats som jag insåg att hotellet är femstjärnigt och såvitt jag vet är det första gången vi bor på ett hotell med fem stjärnor.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel

Det är ett litet hotell med 15 rum och varje rum har sin egen historia och sitt eget unika utseende. När man bokar rum på hemsidan får man också välja precis vilket av de 15 rummen man vill bo i, bland de som är tillgängliga förstås.

Zlata ladjica uteservering
Hotellets uteservering.

Zlata ladjica har ett stort fokus på hållbara och ekologiska råvaror och produkter vilket bland annat innebär att mat och dryck till största delen kommer från lokala, ekologiska producenter. De har också minimerat användandet av plast och använder bara miljövänliga produkter för rengöring. Mycket av möblemanget i rummen är återanvända antika möbler och sängkläderna är ekologiska. Ett hotell helt i min smak. Hotellet lånar också ut cyklar till den som vill upptäcka Sloveniens huvudstad på ett miljövänligt sätt med cykel.

Att ta sig från flygplatsen till Zlata ladjica

Det går att ta buss från flygplatsen till busstationen i Ljubljana men eftersom Zlata ladjica ligger en bit från busstationen valde vi att boka transport genom hotellet både vid ankomst och avfärd. Det kostade 65 euro enkel resa och var värt det. Vi blev upphämtade på flygplatsen av en trevlig man i kostym och fick åka i en riktigt lyxig E-Class Mercedes med snygga ljuseffekter (ambient lighting) och chauffören passade också på att berätta lite om platserna vi åkte förbi på väg in till stan.

Flygplatsen Ljubljana
Vår chaufför (som syns längst till vänster) mötte oss i ankomsthallen på Ljubljanas flygplats och gick sedan och hämtade bilen och körde fram till utgången där vi väntade.

Ljubljanas gamla stad är bilfri vilket innebär att chauffören inte kunde köra oss ända fram till hotellet utan när vi kom till den bilfria zonen ringde han vårt hotell och berättade att vi var där. Sedan fick vi vänta några minuter medan en av receptionisterna från hotellet kom och mötte oss och bar vårt bagage till hotellet. Det fungerade på samma sätt när vi skulle hem, receptionen bokade en bil, sedan följde en annan av receptionisterna med oss och bar vårt bagage tills vi kom utanför den bilfria zonen där samma chaufför väntade på oss. De här receptionisterna som vi promenerade med till och från hotellet agerade också lite guider på vägen och berättade om de hus och platser som vi passerade.

Ljubljana
På väg från bilen till hotellet som ligger runt hörnet nere till vänster.

Incheckning och välkomstdrink

Att Zlata ladjica Boutique Hotel har så få rum innebär att man som gäst verkligen känner sig sedd. Eftersom det är ett litet hotell är det inte heller så många personer som cirkulerar i receptionen utan den personal som jobbade där lärde vi känna under de båda dagar vi bodde på hotellet. Det var samma fem personer som vi pratade med varje dag, som kom med påfyllning till minibaren, ställde in kvällsgodis och följde oss till och från taxin.

Zlata ladjica reception

När vi kom till hotellet blev vi mycket varmt välkomnade i den lilla receptionen. De bad oss lämna våra väskor och pass där och sedan fick vi följa med till uteserveringen där vi visades till ett ledigt bord och blev ombedda att vänta. Efter någon minut kom en servitör med varsin välkomstdrink (isat örtte med citron och pepparmint) som vi bjöds på medan vi väntade på att incheckningen skulle bli klar. Vi satt där i solen och njöt i kanske tio minuter och sedan kom en av receptionisterna och hämtade oss och berättade att vi var incheckade och att vårt rum var redo. Vi var ganska tidiga, klockan var 12.45 så vi hade lite tur att vi fick vårt rum direkt eftersom incheckningen egentligen är kl 15.00. Jag var på väg ut i receptionen för att hämta våra väskor men blev istället vänligt inföst i hissen och receptionisten berättade att alla våra saker redan väntade på oss på rummet.

Välkomstdrink Zlata ladjica Boutique Hotel
Välkomstdrinken
Bord Zlata ladjica
Coolt bord i lobbyn.

När vi kom in i rummet tog receptionisten med oss på en liten rundtur och visade hur allt fungerar. TV:n var nedsänkt i en hylla så han visade hur vi med hjälp av en fjärrkontroll kunde få fram TV:n samt hur alla andra smarta kontroller för att tända och släcka lamporna osv fungerade.

Zlata ladjica
Fjärrkontrollen för att styra TV:n och för att få upp TV:n ur skåpet där den förvarades (den lilla dosan till höger) förvaras i ett snyggt etui.

Hotellet har också en mycket praktisk app man kan ladda ner till sin telefon och med hjälp av appen kan man till exempel beställa room service och chatta med personalen. Man kan också använda appen som fjärrkontroll till TV:n och som rumsnyckel. Vi testade faktiskt inte något av detta, men vi läste igenom all den information om hotellet och Ljubljana som också finns i appen.

Rum 11 – Cobblers’ Bridge

Vi bodde i rum nummer 11 som heter Cobblers’ Bridge eftersom rummet har utsikt mot en av Ljubljanas mest välkända broar som heter just Cobbler’s Bridge. Från rummet hade vi också en perfekt utsikt upp mot Ljubljana Castle. Brons arkitekt är Jože Plečnik och det finns även spår av honom i rum 11 som till exempel en kopia av en stol han designat.

Zlata ladjica Boutique Hotel Cpbbler's Bridge
Utsikten från rummet mot Cobblers’ Bridge och slottet.
Zlata ladjica Boutique Hotel
Stolen vid skrivbordet till höger är en kopia av en stol som Jože Plečnik designat.
Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel

Rummet är 28 kvadratmeter och här finns en dubbelsäng (180 cm bred), en sittgrupp, ett skrivbord samt ett skåp som döljer TV:n. Badrummet är lyxigt inrett i marmor med många fina detaljer. Både kuddar, täcken och handdukar var väldigt mjuka och sköna.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
Så fint och fräscht badrum.
Zlata ladjica Boutique Hotel
Vi kunde se rosa kyrkan från badrumsfönstret!

I den stora hallen (som ser ännu större ut tack vare en spegelvägg) finns en jättestor garderob samt en kaffemaskin och en minibar. Allt i minibaren är gratis och den fylls flera gånger per dag vid behov. I minibaren fanns bland annat ett god läsk (Cockta) och ekologisk äppeljuice och så snart personalen märkte att vi druckit en flaska eller två kom de och fyllde på.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Kaffemaskin
Ekologisk Juice
Cockta

Hotellrummet är ganska enkelt möblerat men väldigt snyggt och det finns mycket tekniska finesser. Som till exempel USB-laddare både vid sängarna och vid skrivbordet, knappar för att hissa ner rullgardinen och knappar för att styra belysningen. Det finns till exempel en speciell knapp för att dämpa all belysning i rummet på kvällen.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel
TV:n sänktes ned i skåpet/hyllan när den inte användes.

Rummet var väldigt tyst. Trots att det ligger vid kanalen där det är intensivt folkliv på kvällarna med många människor som samlas så hördes inte ett knyst utifrån.

Zlata ladjica Boutique Hotel

Fantastisk service

När vi kom till rummet så väntade små godsaker på oss. På bordet fanns ett handskrivet kort med en välkomsthälsning, två äpplen, fyra fina hjärtformade kakor och två vattenflaskor i glas. Tanken med vattenflaskorna var förstås att man inte ska köpa en massa vatten på flaska utan fylla de här flaskorna med kranvatten och ta med på utflykt. Kranvattnet i Ljubljana håller nämligen väldigt hög kvalitet.

Zlata ladjica

Varje kväll ställde personalen in ett fat med lite kvällsgodis, det var olika sorters ekologiska raw-kakor och raw-bollar. När vi lämnade hotellet fick vi också med oss en liten avskedspresent, en påse med hotellets egna ekologiska kakor.

Zlata ladjica Boutique Hotel

I dessa tider efter pandemin då många hotell dragit ner på sin städning och man ofta måste säga till om man vill ha städat under sin vistelse kände vi oss extra bortskämda på Zlata ladjica Boutique Hotel eftersom någon ur personalen besökte vårt rum så snart de såg att vi lämnade rummet eller hotellet. Medan vi åt frukost var de uppe och bäddade sängen och vek ihop våra handdukar och badrumsmattan. När vi var ute på stan eller åkte till Lake Bled städade de och gjorde fint och fyllde på minibaren. Medan vi gick ut och åt middag passade de på att bädda upp, vika ihop handdukarna igen, dra ner rullgardinerna, dämpa belysningen, ställa fram tofflor vid sängen och fylla på minibaren än en gång.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Det är inte alla hotell som slår in de extra toarullarna så här fint.
Zlata ladjica Boutique Hotel

Vi fick också jättebra hjälp med de frågor vi hade. Jag frågade till exempel kvinnan i receptionen om bussavgångarna till Lake Bled och en stund senare kom hon med ett kuvert med en utskrift med busstidtabellen där hon hade ringat in de avgångar som hon trodde skulle passa oss bäst.

Frukost på Zlata ladjica Boutique Hotel

Frukosten är värd en egen rubrik. Jag var lite tveksam när jag insåg att det inte var frukostbuffé. Det är alltid skönt när man kan välja precis vad man vill äta. Men jag behövde inte oroa mig. Den frukost som William och jag serverades vid vårt bord var helt fantastisk. Utan tvekan den bästa hotellfrukosten jag ätit. Den första morgonen blev vi serverade hotellets Signature Breakfast som serverades i flera omgångar. Det började med att servitören berättade lite om maten och sedan dukade han upp kaffe, juice, smoothie, frukt, bröd, smör, marmelad, ostar, charkuterier och en kaka till efterrätt.

Zlata Ladjica frukost
Zlata Ladjica frukost
Zlata ladjica Boutique Hotel breakfast

Sedan fick vi välja vad vi ville fortsätta med. William valde gröt, jag valde äggröra och vi båda valde yoghurt med tillbehör. Och yoghurt med tillbehör visade sig vara den finast serverade yoghurten man kan tänka sig, i varsin glasburk med inte mindre än nio andra glasburkar med olika tillbehör. Vi trodde knappt våra ögon när allt detta bars in.

Zlata Ladjica frukost
Gröt

Allt är närodlat och ekologiskt och i menyn finns namnet på de gårdar som matvarorna kommer ifrån.

Zlata ladjica Boutique Hotel frukost
Zlata ladjica Boutique Hotel frukost

Andra morgonen hade vi egentligen kunnat välja någon annan av deras tre olika frukostar men vi kunde inte bestämma oss så vi körde samma koncept igen. Skillnaden var att vi fick en annan sorts kaka till efterrätt och att vi faktiskt hoppade över yoghurten för vi blev mätta ändå.

Zlata ladjica Boutique Hotel frukost
Cappuccino

I lokalerna där frukosten serveras är det restaurang och gastro-pub på kvällarna. Vi åt inte där eftersom vi hade hittat restauranger på stan som vi ville testa. Maten lär dock vara mycket bra enligt omdömen på nätet.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Zlata ladjica Boutique Hotel

Hotellets spa

Innan vi lämnade hotellet för att åka till flygplatsen fick vi en liten guidad tur i hotellets spa i källarvåningen. Här finns bastu, olika duschar, ett relaxrum, en zero-gravity Zerobody flotation bed och förstås möjlighet till behandlingar som till exempel olika typer av massage. Hade vi haft mer tid så hade jag gärna passat på att unna mig en lyxig massage där.

Zlata Ladjica Spa
Zlata Ladjica spa
Zlata Ladjica zero-gravity Zerobody flotation bed

Jag har aldrig förr checkat ut från ett hotell med känslan av att jag inte bara kommer sakna hotellet jättemycket utan även personalen. De som jobbade i receptionen på Zlata Ladjica var helt otroliga. De var genuint intresserade av vår vistelse i Ljubljana och vad vi hade gjort under dagen och ställde frågor om våra utflykter och kom med tips och goda råd. De blev mer som nyfunna vänner än hotellpersonal. Vi behövde heller aldrig uppge vårt rumsnummer utan när vi checkade ut visste kvinnan i receptionen precis vilket rum vi checkade ut ifrån. Bara en av fördelarna med att bo på ett litet och mycket personligt hotell.

Zlata ladjica Boutique Hotel
Baren på Zlata ladjica Boutique Hotel.

Om man ändå ska nämna någon enda negativ sak med hotellet så är det priset. Det är inte billigt att bo här. I vanliga fall skulle jag inte boka ett så pass dyrt hotell men just den här gången hade jag inte något val då det var det enda hotellet med lediga rum. Och William och jag flög till Ljubljana på Eurobonusbiljetter så flyget var i princip gratis vilket innebar att vi hade budget för ett dyrare hotell. Men även om hotellet ligger över den prisklass jag normalt bokar så vill jag säga att det verkligen var värt varenda krona och åker vi tillbaka till Ljubljana (vilket jag hoppas vi gör) så kommer jag bo på Zlata ladjica igen vad det än kostar. Så bra är det här hotellet. Vad vi betalade? De nätter vi bodde där kostade rummet 391 euro per natt och då ingick förstås den goda frukosten.

Zlata ladjica Boutique Hotel

Hitta till Zlata ladjica Boutique Hotel (länk till Google Maps)

Hotellet har fem pluppar av fem möjliga på Tripadvisor och rankas där som nummer elva av 38 hotell i Ljubljana. Besök gärna hotellets hemsida för mer information och för att se bilder på de 15 olika rummen.

Vill du läsa mina övriga hotelltips så hittar du dem här.

Vilket är det bästa hotell du bott på?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Anna i Portugal 22 januari, 2023 - 10:14

Ett hotell i min smak! Älskar de små hotellen som ger det där extra. Så klart kostar det, men ibland är det ändå den typen av hotell jag väljer. inte varje gång.. men ett medvetet val där jag även kan spendera en hel del tid på hotellet. Soho i London är ett sånt val t.ex. Nu blir jag ju sugen på att åka till Ljublana!

Svara
Ann-Louise 22 januari, 2023 - 13:13

Ja, det här hotellet var så fint och så värt varenda krona. Jag brukar också välja lite dyrare hotell ibland, lite beroende på hur länge man ska vara borta och vad ändamålet är med resan. Och om det är ett speciellt hotell som verkligen är värt att betala för. Eftersom jag älskar att bo på lite speciella hotell så lägger jag oftast ner ganska mycket tid på att göra research innan, den här gången hann jag inte det men ändå blev det så lyckat. 🙂

Svara
Ann 27 januari, 2023 - 06:55

Men vilken trevlig stad det där ser ut att vara! 🙂 Vilken årstid skulle du tro att trevligast att vara där, och skulle du kunna tänka dig att åka tillbaka?

Svara
Ann-Louise 27 januari, 2023 - 18:13

Vi var där sista dagarna i oktober och det var fantastiskt väder men vi hade nog kanske lite tur. Annars kan jag tänka mig att våren och försommaren är väldigt fin. Vi älskade Ljubljana och vill tillbaka igen så snart som möjligt. Så mysig stad. Det kommer komma ett blogginlägg bara om själva Ljubljana så småningom också.

Svara
Ditte 27 januari, 2023 - 11:22

Vad roligt att både hotellet och resan blev så lyckad. Förstår att ni var väldigt nöjda. Har antecknat detta. Och visst är det roligt att bo bra. Bästa hotellet jag bott på kan jag nog inte riktigt svara på men Grand hotell i Stockholm var suveränt. Här kan en välja olika rum så det kan ju variera lite. Annars är Ritz i London och Savoy i London utflotta. Men inte direkt små. Men jag har i Italien , på Capri och i Frankrike bott på små hotell som är minnesvärda och har allt.
Så roligt att er resa blev så lyckad.

Svara
Ann-Louise 27 januari, 2023 - 18:13

Ja, vi var så nöjda och detta är ett hotell jag verkligen kan rekommendera. Kul att läsa om dina hotellfavoriter, har inte bott på någon av dom ännu.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 29 januari, 2023 - 15:50

Nej men alltså ååååh, låter ju helt fantastiskt! Vill ju boka NU liksom!

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2023 - 21:59

Jag tycker du ska boka! 🙂 Både Ljubljana och hotellet var helt fantastiskt och så värt ett besök.

Svara

Lämna gärna en kommentar