Katthult

Vimmerby och Mariannelund i Astrid Lindgrens fotspår

av Ann-Louise

Om man semestrar med barn och befinner sig i Småland är det nästan en självklarhet att besöka Astrid Lindgrens värld i Vimmerby men i närheten finns även mycket annat sevärt som också har en koppling till Astrid Lindgren. Och jag skulle nog vilja påstå att ett besök på de här platserna är precis lika roligt för oss vuxna som för barnen. Vi har ju trots allt växt upp med Astrid Lindgrens berättelser och känner igen alla miljöer från filmerna och böckerna.

För att hinna besöka alla platser nedan behöver du minst två dagar varav en hel dag till Astrid Lindgrens värld. Övriga platser hinner man med på en dag om man startar redan på morgonen.

Astrid Lindgrens värld

De flesta barnfamiljer har nog hört talas om Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Jag var här flera gånger innan jag fick barn och för några år sedan åkte vi dit med William. Då hade mycket nytt tillkommit sedan förra gången jag var där och vi var alla tre mycket nöjda med vår dag i parken. Det finns hur mycket som helst att se och göra och har du möjlighet så skulle jag rekommendera att avsätta två dagar för besöket då det annars blir svårt att både hinna se alla föreställningar och göra allt annat kul.

Mina favoritplatser på Astrid Lindgrens värld är Körsbärsdalen och Törnrosdalen som är så vackert utformade. Att utforska Mattisborgen är också riktigt spännande och både Pippis och Emils hus är förstås ett måste att besöka. Det finns också massor av plats för lek, som till exempel Nils Karlsson-Pysslings hus där allt är jättestort eller de roliga rutschkanorna hos Karlsson på taket. Missa absolut inte teaterföreställningarna som håller mycket hög klass och hinner du bara se en av dem så måste du se ”När Emil körde huvudet i soppskålen”.

All information om öppettider, entréavgifter och föreställningar hittar du på Astrid Lindgrens världs hemsida.

Hitta till Astrid Lindgrens värld (länk till Google maps)

Tips: Astrid Lindgrens värld kommer ha öppet på höstlovet med småländsk marknad.

Emil fastnar med huvudet i soppskålen
Emil har fastnat med huvudet i soppskålen.
Pippi Långstrum Astrid Lindgrens värld Vimmerby
Törnrosdalen på Astrid Lindgrens värld.
Törnrosdalen på Astrid Lindgrens värld.

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs ligger bara tre minuters bilresa från Astrid Lindgrens värld och här på bondgården Näs föddes Astrid den 14 november 1907. Runt omkring gården har man byggt ett kulturcentrum som vi tyckte var sommarens bästa sevärdhet. Förutom barndomshemmet, som man kan besöka på guidad visning, finns en sevärd utställning om Astrids liv, vackra trädgårdar, en butik med massor av böcker och annat Astrid Lindgren-relaterat samt en trevlig restaurang. Jag har skrivit ett helt inlägg om Astrid Lindgrens Näs som du kan läsa här.

Hitta till Astrid Lindgrens Näs (länk till Google maps)

Astrid Lindgren Näs
Astrid Lindgrens Näs Vimmerby

Pelarne kyrka

Pelarne kyrka ligger ungefär mitt emellan Mariannelund och Vimmerby och är en av Sveriges äldsta träkyrkor. Man tror att kyrkan är från 1200-talets början och att det kan vara den äldsta träkyrka som fortfarande används. Här vigdes Astrids Lindgrens föräldrar, Samuel August Ericsson och Hanna Jonsson, den 30 juni 1905.

Hitta till Pelarne kyrka (länk till Google maps)

Pelarne kyrka Vimmerby
Pelarne kyrka.
Pelarne kyrka Vimmerby
Pelarne kyrka Vimmerby

Bullerbyn

När man har svängt av riksväg 40 för att besöka Pelarne kyrka passar det bra att fortsätta till byn Sevedstorp. Här ligger tre idylliska röda hus på rad och i det mellersta huset, Mellangården, bodde Astrid Lindgrens pappa, Samuel August, under sin uppväxt. Numera är Sevedstorp mer känd som Bullerbyn eftersom det var här som filmen om Barnen i Bullerbyn spelades in 1986.

I Bullerbyn finns Café Sörgården där man kan köpa kaffe, våfflor och ostkaka. Det finns också gungor och en lada där barnen kan hoppa i höet. Man kan inte gå in i Norrgården, Mellangården och Sörgården då det är privata bostäder.

Det finns en stor parkering i närheten av Bullerbyn och man betalar 50 kr i parkeringsavgift men i övrigt är det ingen inträdesavgift för att besöka byn.

Hitta till Bullerbyn (länk till Google maps)

Bullerbyn Sevedstorp
Idylliska Bullerbyn. Tyvärr var det lite svårt att få med alla husen på samma bild på grund av träden och grönskan.
Bullerbyn Sevedstorp
Mellangården och Sörgården.

Katthult

Efter besöket i Bullerbyn kör du antingen tillbaka samma väg som du kom och ut på riksväg 40 igen eller så gör du som vi gjorde, fortsätter på den lilla grusvägen hela vägen till Mariannelund. Sedan kör man österut en bit mot Vimmerby innan man svänger vänster till byn Gibberyd.

I idylliska Gibberyd, eller Katthult som byn är mest känd som numera, spelades filmerna om Emil i Lönneberga in 1971-1973. Här känns det verkligen som att man förflyttat sig tillbaka i tiden och som att man helt plötsligt befinner sig mitt i en av filmerna som jag minns så väl från min barndom. Gården har ägts av samma familj sedan 1898 och det är de som nu driver Katthult och tar emot de turister som kommer hit.

Förutom den vackra huvudbyggnaden och kanske Sveriges mest kända flaggstång finns här även Snickerboa, Drängstugan, Trisseboa, Veboa och Jordkällaren. Man kan inte gå in i huvudbyggnaden men övriga hus kan man gå in och titta i. I Katthult finns också kor, grisar, getter, får, kaniner och höns.

Katthultsboden är en liten butik med souvenirer och kall läsk och glass, något som kom väl till pass då vi var där en av sommarens allra varmaste dagar. Det finns även kaffe och kakor för den som är fikasugen.

Information om öppettider finns på Katthults hemsida. Under högsäsong är entréavgiften 60 kr för vuxna och 30 kr för barn mellan 3-17 år. Väl värt pengarna tycker jag. Parkeringen är gratis och det finns gott om parkeringsplatser.

Hitta till Katthult (länk till Google maps)

Tips: När du ändå är i Katthult är det inte långt till Kvilleken (Sveriges äldsta och största träd) och Norra Kvills nationalpark.

Katthult Emil i Lönneberga Gibberyd
Huset i Gibberyd/Katthult är ett av Sveriges mest fotograferade hus.
Drängstugan Katthult
Drängstugan i Katthult.
Trisseboa Emil i Lönneberga
Trisseboa i Katthult.

Filmbyn Småland

Efter besöket i Katthult passar det bra att avsluta dagen i Mariannelund och i utkanten av tätorten ligger Filmbyn Småland som är riktigt kul för båda små och stora. Här finns inspelningsmiljöer från Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Saltkråkan, Ronja Rövardotter och Bullerbyn. Man kan bland annat prova att stoppa huvudet i Emils soppskål och sitta på Pippis häst Lilla Gubben.

Men det som kanske är allra roligast är övervåningen, där man kan sjunga karaoke i flera små inspelningsbås och hoppa över ett digitalt helvetesgap (som i Ronja Rövardotter) eller krossa Emils soppskål på sitt eget huvud, digitalt förstås. Inspelningarna och filmerna kan man få mailade till sig som ett minne.

Efteråt kan man köpa med sig souvenirer i butiken och förstås äta eller fika gott på restaurang Skogen Småland. I anslutning till Filmbyn Småland finns också Upplevelseskogen. Till Upplevelseskogen behöver man inte betala inträde så den går bra att besöka även om man inte ska gå in på Filmbyn. I skogen finns en parkourbana, hinderbana och filmkulisser samt hängmattor utplacerade bland träden. Man kan också ladda ned appen Upplevelseskogen och gå på upptäcktsfärd i skogen med älgkon Marianne Lund. Appen använder AR-teknik och fungerar om du har en iPhone.

Entrén till Filmbyn Småland kostar 175 kr för vuxna och 150 kr för barn som är 3-15 år. Besök hemsidan för information om aktuella öppettider.

Hitta till Filmbyn Småland (länk till Google maps)

Tips: Om ni fortfarande har tid och ork kvar kan ni passa på att göra ett besök på Mariannelunds Karamellkokeri. Adress och öppettider finns på deras hemsida.

Filmbyn Småland Mariannelund
 Saltkråkans lanthandel Filmbyn Småland
 Saltkråkans lanthandel på Filmbyn Småland.
Doktorn i Mariannelunds mottagning
Doktorn i Mariannelunds mottagning med soppskålen som Emil fastnade i.
Lilla Gubben Pippi Långstrum Filmbyn
Lilla Gubben står i Pippis kök.
Upplevelseskogen Filmbyn Småland Mariannelund
Upplevelseskogen på Filmbyn Småland.
Parkour Upplevelseskogen Filmbyn Mariannelund
Parkourbanan i Upplevelseskogen.

Vill du läsa fler av mina Smålandstips klickar du här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

dianasdrömmar 19 september, 2021 - 10:33

Så mysigt där var vi mycket när barnen var små kram

Svara
Ann-Louise 19 september, 2021 - 14:10

Ja, det är verkligen jättemysigt där! Kram

Svara
Marias memoarer 25 september, 2021 - 17:03

Vilka gulliga och idylliska platser, vore roligt att besöka dem 😍

Svara
Ann-Louise 26 september, 2021 - 21:26

Ja, det är verkligen så mysigt i trakten kring Vimmerby. Kan varmt rekommendera att åka dit om du är i närheten någon gång.

Svara
Lena i Wales och Spanien 2 oktober, 2021 - 08:39

När mina barn var små fanns inte Astrid Lindgrens värld eller så var det väldigt litet.
Vi åkte till Katthult och Bullerbyn.
Idag är barnen föräldrar och alla har varit på Astrid Lindgrens värld i år och tog mig med via Whats up. Helt fantastisk anläggning med teater och allt. Mycket uppskattat av barnbarnen.
Trevlig helg!

Svara
Ann-Louise 2 oktober, 2021 - 15:25

Jag tror jag var på Astrid Lindgrens värld första gången 1992 och då var det mycket mindre än när vi var där igen med William för några år sedan. Jag kände inte igen mig alls. Astrid Lindgrens värld är fantastiskt och det finns så mycket annat fint i Vimmerbys omgivningar också. Trevlig helg!

Svara

Lämna gärna en kommentar