Tips på juliga platser i Stockholm

Tio tips på juliga platser i Stockholm

av Ann-Louise

Under andra hälften av november och under december tänds massor av julljus runt om i Stockholm och affärer och gallerior tävlar om vem som pyntar mest och vackrast. Jag är inte så förtjust i vintern men just december och advent tycker jag är riktigt fint för jag älskar verkligen juldekorationer och julljus. Så klä på dig riktigt varmt och ge dig ut på stan och upptäck mina tio tips på juliga platser i Stockholm.

Stortorgets julmarknad i Gamla stan

Stortorgets julmarknad är min favorit när det kommer till julmarknader både i Stockholm och Sverige. Allra mysigast är det här om det är lite snö på marken men även utan snö är ett besök på Stortorgets julmarknad ett måste om du vill känna riktig julstämning i Stockholm. Ett tips är att gå hit tidigt en vardag för att slippa trängas. Stortorgets julmarknad är öppen 11-18 alla dagar till och med 23 december.

Stortorgets julmarknad
Stortorgets julmarknad

NK:s julskyltning och julgran

NK:s julskyltning är en tradition sedan 1915 och att gå förbi och titta på de dekorerade skyltfönstren ut mot Hamngatan är alltid lika spännande. I år har julskyltningen temat ”Varuhustomtarnas magiska jul”. Missa inte heller att gå in på NK och åk gärna upp några våningar för att få en riktigt bra överblick över det vackert dekorerade varuhuset och den gigantiska julgranen. Min favoritjulgran i Stockholm ända sedan jag såg den allra första gången 1989. Gör också ett besök på Newport Christmas Shop där du kan shoppa vackert julpynt, bland annat de julgransprydnader med resetema som syns på bilden högst upp i det här inlägget.

På NK kan barnen också träffa tomten och lämna sin önskelista. Tyvärr är William för stor för det nu men när han var mindre brukade vi alltid åka hit någon gång i december just för att träffa tomten och ta lite fina kort. Tomtens tider finns här.

Juliga platser i Stockholm NK
NK:s fasad är alltid lika vackert dekorerad med massor av ljus.
Ett av NK:s skyltfönster i år.
NKs julskyltning
I ett annat skyltfönster finns pepparkakor som solar i ugnen.
Julgran NK
NK:s julgran

Centralstationen

Förr brukade det hållas julmarknad på Centralstationen, en riktigt trevlig sådan. Såvitt jag vet finns det inte längre någon julmarknad här, det har i alla fall inte varit någon de gånger jag besökt stationen nu i december. Centralstationen är dock värd ett besök då den är vackert juldekorerad både invändigt och utvändigt. Utanför huvudingången finns en mistel där du kan passa på att pussa på din käresta och inne i centralhallen är taket vackert upplyst.

Juliga platser i Stockholm Centralstationen
Mistel Centralstationen
Juliga platser i Stockholm Centralstationen
Juliga platser i Stockholm Centralstationen

Gallerian

Så länge jag kan minnas har Gallerian alltid slagit på stort när det gäller julpynt. Det finns granar och julgranskulor överallt och mitt i Gallerian finns en stor gran som man kan gå in i.

Julgran Gallerian Stockholm
Julskyltning Gallerian Stockholm
Juliga platser i Stockholm Gallerian
Julpynt vid Gallerians entré mot Hamngatan.

Biblioteksgatan

En av de mysigaste gatorna i juletid är Biblioteksgatan där julkransar hänger som prydnad över gatan. I anslutning till Biblioteksgatan hittar du också Norrmalmstorg med en stor och ståtlig gran samt röda ljusprydnader i träden.

Julskyltning Biblioteksgatan

Gröna Lund

För ganska många år sedan, 2005 – 2008, höll Gröna Lund öppet vid jul och man kunde gå dit och träffa tomten och gå på julmarknad. Sedan 2009 har nöjesparken hållit stängt under julsäsongen men i år har Gröna Lund förvandlats till Winter Wonderland, en av Gröna Lunds största satsningar någonsin. Vi har inte varit där än men planerar självklart ett besök senast den 8 januari som är sista dagen Grönan har vinteröppet. Öppettider och priser hittar du här.

Winter Wonderland Gröna Lund
Pressbild. Foto: Fredrik Söder/Parks and Resorts.

Skansen

Sedan 1903 har det anordnats julmarknad på Skansen. Information om öppettider samt en karta över julmarknaden finns här. Jag har varit där på julmarknad flera gånger och det är alltid lika mysigt och stämningsfullt. Tyvärr kunde jag inte hitta några foton från mina besök på Skansens julmarknad så det får bli en pressbild istället.

Juliga platser i Stockholm
Pressbild från Skansen, fotograf Richard von Hofsten.

Norrlandsgatan

En av alla juliga platser i Stockholm är Norrlandsgatan som nu i juletid är prydd av upplysta hjärtan som hänger över gatan och i gången utanför PK-huset hänger fina röda bollar.

Juliga platser i Stockholm Norrlandsgatan
Juliga platser PK-huset

Nybroplan

På Nybroplan står sju stycken riktigt pampiga upplysta älgar. Kanske är detta just nu det mest populära selfie-stället i Stockholm. När jag var där i helgen var det fullt med både Stockholmare och turister som försökte hitta den perfekta vinkeln för att ta en bild tillsammans med älgarna.

Älgar Nybroplan juliga platser i Stockholm
Älgfamilj Nybroplan juliga platser i Stockholm
Förra året var det bara fem älgar här men nu har de fått tillökning och blivit en älgfamilj med sju medlemmar.

Kungsgatan

Kungsgatan brukar alltid vara en av de vackrast upplysta gatorna och i år är inget undantag. Tyvärr har jag inte någon bra bild härifrån utan får komplettera med det när jag åker in till stan nästa gång. Fram tills dess kan jag bara rekommendera att åka dit, helst när det blivit mörkt, och njuta av alla juleljus!

Vill du upptäcka ännu fler upplysta platser i Stockholm? Stockholmsjul ansvarar för julbelysning på över 40 gator och torg i Stockholm och det finns till och med en nedladdningsbar karta så du kan gå din egen ljuspromenad.

Har du några andra tips på juliga platser i Stockholm?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Jossu 16 december, 2022 - 21:20

Så vackert med alla ljus och dekorationer som piggar upp i vintermörkret. NK:s var nog min favorit med dom solande pepparkakorna och granen som var som en klänning. Men älgarna är också väldigt fina.

Svara
Ann-Louise 18 december, 2022 - 21:11

Ja, NK är min favorit också, det är så fint där både invändigt och utvändigt.

Svara
Lena i Wales och Spanien 17 december, 2022 - 10:46

Jag brukar alltid besöka Stockholm och familjen innan jul, men så blev det inte i år, utan det får bli efter jul istället.
Saknar Nk:s julskyltning i Stockholm, så får nöja mig med NK:s julskyltning i Göteborg i år och Jul på Liseberg.
Fantastiska bilder av Stockholm i julskrud, tack!

Svara
Ann-Louise 18 december, 2022 - 21:12

Tack, kul att du gillade bilderna. Och NK:s julskyltning är alltid något väldigt speciellt!

Svara

Lämna gärna en kommentar