Stockholms bästa semlor

Stockholms bästa semlor – mina fem favoriter

av Ann-Louise

Jag har älskat semlor så länge jag kan minnas och för mig är det en högtidsstund när julen är över och man äntligen får äta säsongens första semla. Numera blir det kanske en i veckan men förr åt jag betydligt fler. Som till exempel 1998 när jag bestämde mig för att jag skulle äta en semla varje dag från att de började säljas strax efter jul och fram till dagen före påsk. Det blev totalt 105 semlor. Vilken tur att de bara kostade 10 kr styck på den tiden!

Lagom till fettisdagen har jag valt ut mina fem favoritsemlor till det här inlägget. Även om jag ätit många olika semlor i Stockholm var det ganska enkelt att välja vilka fem jag tycker bäst om, men med det sagt så finns det förstås jättemånga andra goda semlor också. Numera finns de ju även i alla möjliga former, färger och smaker men jag föredrar den klassiska semlan.

Det är två saker jag har svårt för när det gäller semlor och båda sakerna handlar om grädden. Jag tycker inte om när grädden har stelnat i kanterna och jag tycker inte heller om när grädden har vattnat sig. Samtliga fem semlor nedan har perfekt grädde som varken är för hård eller för lös utan bara fluffig och god.

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Den klassiska semlan på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad är den godast semla jag ätit sedan jag flyttade från Vetlanda för 24 år sedan. Vilken tur att den perfekta semlan finns just på vårt närmaste konditori!

Semlan på Magnus Johansson Bageri & Konditori är alldeles lagom stor med en bulle som är i en klass för sig. Medan en del andra semmelbullar lätt blir torra så är den här bullen mjuk och saftig och smakar alldeles lagom mycket kardemumma. Grädden är perfekt vispad och inte för söt utan bara fluffig och len i smaken. Den goda mandelmassan är lite åt det grövre hållet med tydliga bitar av mandel. Kombinationen av bullen, grädden och mandelmassan är så nära perfektion man kan komma när det gäller semlor.

Jag skrev ovan att jag föredrar den klassiska semlan men hos Magnus kan man även köpa den kavlade semlan som också är en favorit. De har även flera andra varianter av semlor, bland annat vegansk semla och vaniljsemla. Magnus Johansson säljer också något så användbart som presentkort på semlor!

Pris: Den klassiska semlan kostar 56 kr men på måndagar kostar den bara 44 kr.
Adress: Lugnets Allé 7, Stockholm

Semla Magnus Johanssons Konditori Hammarby Sjöstad
Den goda semlan från Magnus Johansson Bageri & Konditori. Tyvärr råkade jag ha sönder bullen lite när jag skulle ta ur semlan ur kartongen.

Enskedeparkens bageri

Enskedeparkens bageri har många goda bakverk och deras semla är inget undantag. Detta är den största av semlorna i inlägget och det runda locket vilar på massor av härligt fluffig spritsad grädde. Enskedeparkens semla har kanske den bästa och godaste mandelmassan med mycket mandelbitar från ekologiska Valenciamandlar. Själva bullen är varken torr eller degig utan helt perfekt med mycket god smak.

På Enskedeparkens bageri finns bara klassiska semlor, åtminstone var det så när jag var där. Vill du äta en riktigt god semla så är den här verkligen värd en liten utflykt söder om city. Om jag förstått det hela rätt så säljs semlorna oftast från kl 12.00 på dagen, så just här lönar det sig att inte vara så tidigt ute.

Pris: Den klassiska semlan kostar 56 kr.
Adress: Enskede gårdsväg 3-5, Enskede gård

Semla Enskedeparkens bageri Stockholm
Massor av fluffig grädde på semlan från Enskedeparkens bageri.

Socker Sucker

Socker Sucker på Drottninggatan är en ny favorit. Den här semlan är den minsta av de fem som finns med i det här inlägget. Det är bara bra tycker jag eftersom man inte blir proppmätt av att äta den. Två kanderade och lättsaltade mandlar som ligger ovanpå grädden är en trevlig överraskning när man lyfter på det runda locket.

Den goda mandelmassan gör Socker Sucker själva från Valenciamandlar och de använder hela mandeln inklusive skalet vilket ger mandelmassan en mörkare färg. Socker Suckers semla ser väldigt fin och välgjord ut, det är bra konsistens på bullen och grädden är perfekt vispad och snyggt spritsad. Den här semlan äter jag gärna fler gånger! Förutom den klassiska semlan så har Socker Sucker även veganska semlor och croissantsemlor.

Pris: Den klassiska semlan kostar 59 kr.
Adress: Drottninggatan 93, Stockholm

Stockholms bästa semlor Socker Sucker
Socker Suckers semla som är den snyggaste semlan av de här fem.

Gunnarsons Specialkonditori

Gunnarsons på Södermalm har varit ett av mina favoritkonditorier ända sedan jag flyttade till Stockholm. Länge föredrog jag deras specialsemla, där grädden och mandelmassan är blandad, men brukar numera köpa den klassiska semlan.

Gunnarsons semla, som är av medelstorlek, har ett trekantigt lock med ett tjockt lager vaniljsocker. Grädden är traditionellt spritsad och smakar gott men är lite sötare än på de andra semlorna. Mandelmassan har små bitar av mandel vilket jag tycker är gott men den är ändå lite smaklös i jämförelse med några av de övriga semlorna. Bullen är lite åt det torra hållet men har en god och tydlig smak av kardemumma. Och helheten blir en riktigt god semla som är en av mina favoriter.

Förutom den klassiska semlan så säljer Gunnarsons även specialsemla, lyxsemla, vaniljsemla och vegansk semla.

Pris: Den klassiska semlan kostar 56 kr.
Adress: Götgatan 92, Stockholm

Semla Gunnarsons konditori Stockholm
En klassisk semla inköpt på Gunnarsons konditori.

Vete-Katten

Vete-Katten är ett av Stockholms klassiska konditorier och förutom det stora caféet på Kungsgatan finns det numera filialer på flera olika platser i Stockholm. Kommer du hit en söndag mitt på dagen, vilket jag gjorde senast, så är det förmodligen fullt med folk och svårt att hitta en sittplats, men man kan ju alltid välja att köpa med sig sin semla hem istället.

På Vete-Katten har man också valt att ha ett trekantigt lock på semlan och grädden är även här lite sötare. Mandelmassan är söt och slät och passar perfekt för den som inte gillar mandelmassa med bitar i. Precis som på Gunnarsons så är bullen lite torr men trots det så är även Vete-Kattens semla riktigt god och det är även den billigaste av de här fem.

Förutom den klassiska semlan finns det veganska semlor, vaniljsemlor och flera andra sorters semlor, bland annat glutenfri semmelmuffin. Flera av semlorna finns också i olika storlekar.

Pris: Den klassiska semlan kostar 54 kr.
Adress: Kungsgatan 55, Stockholm.

Vete-Katten Stockholm
Semmelfika på mysiga Vete-Katten

Jag tar gärna emot tips på fler bra semlor så berätta gärna i en kommentar om din favorit.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 22 februari, 2023 - 08:44

Jag älskar också semlor!!!! Igår blev det en god på Jerkstarands konditori i Göteborg.
Vi satt ett gäng och pratade just om att det är många som poängbedömer olika semlor, jag bara äter😉.
Kul att se dina val.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 22 februari, 2023 - 19:16

Kul att du också älskar semlor! I vanliga fall brukar jag också bara äta men inför det här inlägget fick jag tänkte till lite och inte bara tänka att den var god utan mer på varför den var god och vad det är för skillnader mellan de olika semlorna. 🙂

Svara
Ditte 14 mars, 2023 - 17:47

Vad gäller semlor vill jag helst ha dem i mindre storlek och där tycker jag att ”Art Bakery ” mitt emot NK är suveräna- Även på större semlor- Går gärna hit.
Tyvärr tycker jag inte om Gunnarssons längre Onödigt dyra på mycket och inte direkt så trelvig personal. Köpte hem en sella därifrån men nja.
Testade Lindqvists på Odengatan på semmeldagen. Och tiktigt bra. Men miljön gillar jag inte- Alltför trångt- Även där vinner Art Bakery.
Men smaken är ju delad.
Vetekatten, på Kungsgatan, deras minisemla var också riktigt god.
Kul att du testat så många

Svara
Ann-Louise 14 mars, 2023 - 20:33

Tack för tipset om Art Bakery, dit måste jag gå! Jag håller med dig om att Gunnarssons var bättre förr, nu finns det en hel del andra bagerier med både godare bakverk och trevligare personal.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 18 mars, 2023 - 12:17

Vi provade semlor från något bageri/café som heter BAK och ligger vid Gubbängen (om jag minns rätt). Dem var goda 🙂 Men godaste semlan var nog de vi åt förra helgen vid Tyresta nationalpark, men det var nog mycket för att vi åt dem ute i vårvintersolen efter en skidtur 🙂 Sen har vi ätit en hel del hembakta semlor i år då sambon ville att jag skulle baka 😛 🙂

Svara
Ann-Louise 20 mars, 2023 - 17:11

BAK har jag varit på nån gång fast inte under semmelsäsong. Att äta semlor i solen efter en skidtur låter ju fantastiskt! Och hembakta semlor är inte dumt, kanske det allra godaste ändå.

Svara
Maria 29 januari, 2024 - 12:00

Droppens konditori i Sundbyberg har under många år haft jättegoda semlor och trevlig personal, samt rimliga priser. De har vunnit i semmeltävlingar flera gånger, då de varit med. Överlag bra ingredienser i sina bakverk och riktigt gott!

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2024 - 17:09

Tack för tipset!

Svara

Lämna gärna en kommentar