Koppartältet Hagaparken Solna

En promenad genom Hagaparken i Kungliga nationalstadsparken

av Ann-Louise

Hagaparken ligger vid Brunnsviken i Kungliga nationalstadsparken nordväst om centrala Stockholm. Nationalstadsparken sträcker sig från Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den har funnits sedan 1995 och var då världens första nationalstadspark och den är fortfarande den enda i sitt slag i Sverige.

Brunnsviken
Utsikt över Brunnsviken med Naturhistoriska riksmuseet på andra sidan vattnet.

Hagaparken anses vara av de finaste engelska landskapsparkerna i hela Europa. Det var Gustav III som var initiativtagare till parken som på 1770-talet bara var en enkel promenadpark vid Brunnsviken. Efter hand köpte kungen mer mark och anlade bland annat den stora pelousen (gräsplanen) och lät bygga många av de vackra byggnader som finns i parken. I dag är Hagaparken 144 hektar stor och den har varit statligt byggnadsminne sedan 1935. Numera är parken också känd för att kronprinsessan Victoria och hennes familj bor här på Haga slott. På det slottet föddes även Victorias pappa Kung Carl XVI Gustaf, och hans systrar, de så kallade Hagasessorna.

Hagaparkens pelouse.
Hagaparkens pelouse.
Hagaparken

Övre Haga Värdshus eller Orangeriet

Den här byggnaden som ligger vid Övre Haga byggdes 1788-1789 och var tänkt att vara ett värdshus men byggdes ganska snart om till att bli ett orangeri istället. Här förvarade man citrusträd och andra ömtåliga växter för att de skulle kunna övervintra. Idag innehåller huset konstnärsateljéer och privata bostäder. Till höger om orangeriet ligger Fjärilshuset som vi inte besökte den här gången men där vi har varit flera gånger tidigare.

Orangeriet Hagaparken
Orangeriet, Hagaparken.

Koppartälten

De vackra koppartälten ritades 1787 av arkitekten Louis Jean Desprez och var färdigbyggda 1790. Husen är formade som teaterkulisser i form av orientaliska tält, inspirerade av romerska härläger. Här skulle Gustav III:s livvakt bo när kungen vistades på Haga.

Nu finns här bland annat ett café och ett parkmuseum. På grund av pandemin var vi inte inne i koppartälten den här gången utan köpte kaffe och bullar från en vagn som stod uppställd utomhus. Caféets öppettider hittar du här.

Koppartälten Hagaparken
Det vänstra koppartältet.
Koppartält Hagaparken
Det högra koppartältet. Det mellersta koppartältet som också är det största ser ni högst upp i inlägget.

Ekotemplet

Ekotemplet är min favoritbyggnad i Hagaparken. Det byggdes 1790 och var en matsal som de kungliga använde sig av på sommaren och då framför allt Gustav III som älskade att äta utomhus. Byggnaden hette först Gröna salongen men bytte namn till Ekotemplet på grund av det eko som uppstår under taket på byggnaden. Ekotemplet i Hagaparken är ett statligt byggnadsminne sedan 1935.

Ekotemplet hagaparken
Ekotemplet.
Ekotemplet Hagaparken

Gustav III:s paviljong

En av de pampiga och vackra byggnaderna i Hagaparken är Gustav III:s paviljong. Det var härifrån Gustav III begav sig till maskeradbalen på Operan den 16 mars 1792. Paviljongen, som är inredd i pompejansk anda, är en av höjdpunkterna i den svenska konsthistorien. Man kan besöka paviljongen i samband med guidade visningar men tyvärr är dessa visningar inställda tills vidare på grund av pandemin.

Gustav III:s paviljong
Gustav III:s paviljong i Hagaparken.
Gustav III:s paviljong
Gustav III:s paviljong.

Kinesiska paviljongen

Även den kinesiska paviljongen byggdes under Gustav III:s tid, 1787 för att vara exakt, och den har sedan renoverats vid flera tillfällen. Från början hade drakhuvudena små klockor som lät i vinden, dessa togs bort 1974 samtidigt som de ursprungliga trädrakarna byttes ut mot nya drakar av glasfiberarmerad plast. Vill man se resterna av de ursprungliga drakarna kan man göra det i Haga Parkmuseum som ligger i det mellersta koppartältet. Även den kinesiska paviljongen är ett statligt byggnadsminne.

Kinesiska paviljongen

Turkiska kiosken

Med tanke på namnet tror man kanske att man kan handla något i Turkiska kiosken men så är inte fallet utan detta är ett lusthus och kiosk är helt enkelt det turkiska ordet för just lusthus eller utsiktshus. Turkiska kiosken byggdes 1786-1788 och det var arkitekten Fredrik Magnus Piper som låg bakom utseendet. Gustav III brukade använda lusthuset för att hålla överläggningar med sina närmaste män.

Turkiska kiosken

Haga tingshus

Haga tingshus är en riktigt tjusig byggnad i jugendbarock som ligger vid södra entrén till Hagaparken. Tingshuset stod klart 1907 och här höll då häradsrätterna för Sollentuna, Färentuna och Södra Roslags domsaga till. Numera innehåller det gamla tingshuset istället ett medicinhistoriskt forskningsbibliotek.

Haga tingshus

Hagaparkens pelouse

Pelouse är franska för gräsplan eller gräsmatta och pelousen i Hagaparken är en gigantisk gräsmatta på 60 000 kvadratmeter. Pelousen blev klar 1787 och soliga dagar fylls gräsmattan med besökare som har picknick eller bara ligger och solar och på vintern åks det skidor och kälke här.

Hagaparkens pelouse
Den vidsträckta pelousen.
Hagaparkens pelouse.
Pelousen och koppartälten.

I Hagaparken finns även Sveriges första Hälsans stig som invigdes 1997. Den går runt Brunnsviken och är 12 kilometer lång. Kungliga begravningsplatsen ligger också i parken, på den lilla ön Karlsborg, och här är många medlemmar av Bernadotte-familjen begravda. Det finns även en slottsgrund som är resterna av det stora slott som Gustav III hade påbörjat bygget av innan han mördades. I parken finns även en del andra byggnader, bland annat Finnstugorna och Gamla Haga där Gustav III bodde innan Gustav III:s paviljong byggdes. Blir man fikasugen så är det inte bara caféet i koppartälten som har kaffe och kakor utan man kan även köpa fika på Konditori Vasaslätten som ligger norr om Gamla Haga.

Hagaparken
Ett av de vackra husen i parken.
Haga södra grindar
Haga södra grindar.

Här finns en karta över Hagaparken som du kan ladda ned och ta med dig på promenaden.

Till Hagaparken kommer du bland annat med buss 515 från Odenplan. Kommer du med bil finns det parkeringsplats vid Haga norra grindar (härifrån är det nära till koppartälten) samt vid Haga södra grindar i närheten av tingshuset.

Hitta till Hagaparken (länk till Google Maps).

Fler Stockholmstips hittar du här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

14 Kommentarer

Ditte 4 februari, 2022 - 22:43

Trevligt att komma tillbaka hit och hit kan man komma ofta.
Hagaparken är så fin och vi är här några gånger på året. Förr, när jag bodde i Solna var vi här nästan varje vecka och det året om.
I höstas när vi var här blev det efter en vända i parken en promenad längs Brunnsviken in till stan. Rekommenderas. Så även att gå Hälsans stig.
Tack för rundturen och de fina bilderna.

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2022 - 11:23

Ja, just det här besöket gjorde vi förra våren men det har inte blivit av att jag skrivit om det förrän nu. Håller med om att det är så fint där och det blir garanterat fler besök under året som kommer.

Svara
Lena i Wales och Spanien 5 februari, 2022 - 12:08

Intressant läsning och fina bilder.
Hagaparken är så fin.
Jag var i Hagaparken med min kusin för några månader sedan och tog många bilder och har ett inlägg klart därifrån för att publicera nästa gång jag kommer till Stockholm.
Trevlig helg!

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2022 - 12:28

Tack! Ja, det är verkligen en fin park! Ser fram emot att läsa ditt inlägg så småningom. Ha en trevlig söndag!

Svara
FREEDOMtravel 5 februari, 2022 - 19:32

Hagaparken är verkligen fin! Fina bilder därifrån!!

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2022 - 12:35

Tack! Håller med om att det är en riktigt fin park!

Svara
Jossus Travelpics 5 februari, 2022 - 19:43

Vilka fina byggnader, och intressant med deras historia. Gillade speciellt Koppartälten och Ekotemplet.

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2022 - 18:38

Ja, jag har varit i Hagaparken flera gånger innan men då tänkte jag inte så mycket på vem som tog initiativet till att anlägga parken och bygga alla vackra byggnader. Det är riktigt intressant när man läser på lite och känner till historien bakom.

Svara
Elin Brissman 5 februari, 2022 - 23:04

Wow! vad många länder och platser du besökt! Är inte själv så berest, men vill verkligen ut o se världen (förhoppningsvis inom snar framtid) Vill som så många andra besöka USA, men tänker att Europa kan vara en bra början.
Om du skulle välja, vilka länder i Europa passar en 19-åring? Självklart är det jätteolika, men kanske har du några pärlor du vill tipsa om:)

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2022 - 18:42

I Europa så skulle jag vilja tipsa om Italien, det finns hur mycket som helst att se där men Rom är en bra början. Spanien, Grekland och Irland är också väldigt trevliga länder med mycket sevärt.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 6 februari, 2022 - 17:30

Det är bra fint däromkring 🙂 Jag gick Brunnsviken runt för ett bra tag sedan, en bra och fin runda 🙂

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2022 - 18:43

Ja visst är det fint! Bilderna i inlägget kommer från en utflykt förra våren så det börjar snart bli dags för ett nytt besök, tror jag ska försöka få med familjen runt Brunnsviken nästa gång.

Svara
Petra 17 februari, 2022 - 18:15

Hagaparken är min favoritpark. Promenerar här ca 2-3 gånger /vecka 🙂

Fina bilder!

Svara
Ann-Louise 19 februari, 2022 - 23:25

Tack! Det är verkligen så fint i Hagaparken och det låter härligt att promenera där så ofta!

Svara

Lämna gärna en kommentar