Slottsträdgården Ulriksdal

Blommor och fika på Slottsträdgården Ulriksdal

av Ann-Louise

Strax norr om Stockholm, i Kungliga nationalstadsparken, ligger Slottsträdgården Ulriksdal. Här möts du av en underbar kombination av prunkade blommor och ljuvligt goda och vackra kakor. Här i området har det odlats blommor till Ulriksdals slott sedan 1600-talet men det var först på 1800-talet som trädgården flyttades till den plats där den ligger idag.

Slottsträdgården Ulriksdal

Slottsträdgården Ulriksdal drivs av familjen Rappne sedan 1953 och sedan 1985 är det Bosse Rappne, känd från Äntligen hemma i TV4, som driver verksamheten. I trädgården finns totalt sju växthus och inglasade odlingsytor på 5 000 m². Förutom detta finns även frilandsodlingar.

I trädgården finns också några riktigt vackra hus, direktörsbostaden från början av 1800-talet och arbetarbostaden från 1916.

Arbetarbostaden Ulriksdal
Arbetarbostaden, byggd 1916.

Handelsträdgården

Om du gillar blommor och växter så har du hamnat helt rätt. Handelsträdgården har allt du kan önska dig och lite till. Jag älskar pelargoner och har aldrig tidigare sett ett sådant stort utbud med så många olika sorter och färger. Jag köpte med fler pelargoner än jag egentligen kunde bära och hade råd med och fyllde vår lägenhets alla fönster med blommor. I handelsträdgården finns också växthuskatterna Giggs och Brorsan som låg och sov så gott bakom kassan.

Giggs och Brorsan Slottsträdgården Ulriksdal
Giggs och Brorsan sov gott när vi hälsade på.
Pelargoner Ulriksdal
Favoritblomma!
Pelargoner Ulriksdal

Trädgårdscaféet 

Utbudet i Ulriksdal Trädgårdscafé borde inte heller göra någon besviken. Det finns massor av olika bakverk att välja på och de flesta var också vackert dekorerade. Och försvinnande goda. Det finns förstås även smörgåsar och matigare rätter och jag åt faktiskt en smörgås för ovanlighetens skull, annars brukar jag hålla mig enbart till sötsakerna. Det finns sittplatser inomhus men på grund av coronapandemin valde vi att sitta i den härliga trädgården, något jag skulle valt även om det inte hade pågått en pandemi.

Ulriksdal
Inte bara goda kakor utan vackra också.
Citronmarängpaj
Lyckan var stor när jag upptäckte att de hade mitt favoritbakverk – citronmarängpaj!
Skylt handske

Om man bortser från att vissa personer i kön inte hade förstånd att hålla avstånd (det avstånd man skulle hålla var markerat på golvet) så kändes Ulriksdal Trädgårdscafé också mycket coronasäkert och det är det enda café jag besökt senaste året som delade ut plasthandskar som man skulle ha på sig när man plockade till sig fika.

Ulriksdal uteservering
Ulriksdal Trädgårdscafé Citronmarängpaj

Ulriksdals slott

När man ändå är här och fikar och handlar blommor ska man förstås inte missa att ta en titt på Ulriksdals slott. Det vackra slottet uppfördes i renässansstil 1640 för riksmarsken Jacob De la Gardie. Från början hette slottet också Jacobsdal, efter just Jacob De la Gardie. Så småningom blev riksänkedrottning Hedvig Eleonora ägare till slottet och hon skänkte det senare till sin nyfödde son prins Ulrik och det var då som slottet bytte namn till Ulriksdal.

Ulriksdals slott

Flera av Sveriges kungar har bott här, bland annat kung Adolf Fredrik, kung Karl XV och kung Gustaf VI Adolf som var den senaste regenten som bodde på slottet.

Ulriksdals slott är omgivet av en stor slottspark där man bland annat kan titta på skulpturer både utomhus och i orangeriet där Nationalmuseums samling av svensk skulptur håller till. I parken finns också Ulriksdals slottscafé.

Orangeriet Ulriksdal
Orangeriet på Ulriksdals slott.

Adress till Slottsträdgården Ulriksdal: Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna. Länk till karta.
Hemsida Slottsträdgården Ulriksdal
Hemsida Ulriksdals slott

Vill du ha fler Stockholmstips hittar du det här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ditte 27 april, 2021 - 11:12

Vilket trevligt besök! Vi brukar ta en tur hit ett par gånger om året och alltid lika roligt. Fint att både besöka handelsträdgården, fika eller äta brunch och strosa runt i parken.
Tack för turen och jättefina bilder.
Har ett besök här inplanerat i maj och det ser jag fram emot.

Svara
Ann-Louise 27 april, 2021 - 16:53

Ja, det var så mysigt där och så otroligt mycket fina blommor och god fika. Vi åker nog dit snart igen, om inte annat för att jag behöver lite nya pelargoner.

Svara
Lena i Wales och Spanien 28 april, 2021 - 12:31

Vad härligt det ser ut.
Fin handelsträdgård och vilka härliga bakverk i caféet.
Intressant slott också med spännande historia. Jag är ju lite av slottsnörd.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 28 april, 2021 - 17:23

Ja, det är så fint där och bakverken var helt fantastiska! Ha det så bra du också.

Svara
FREEDOMtravel 29 april, 2021 - 20:09

Vilka fina bilder! Så fint här!!!

Svara
Ann-Louise 29 april, 2021 - 21:05

Tack! Ja, verkligen jättefint, vill snart åka tillbaka dit igen!

Svara
Travelsis.se 30 april, 2021 - 10:57

Åh så mycket fina blommor och känsla av vår🌸!

Svara
Ann-Louise 1 maj, 2021 - 17:17

Ja, så vackert och perfekt om man gillar blommor!

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 2 maj, 2021 - 17:14

Vad kul att se och läsa om 🙂 Jag var där första gången i vintras (trots att jag är uppvuxen i Sollentuna). Då åt jag också citronmarängpajen, så otroligt gott 😀

Svara
Ann-Louise 3 maj, 2021 - 20:16

Ja visst är den god, älskar citronmarängpaj! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar