Ytterligheter

De nordligaste, östligaste, sydligaste och västligaste platser jag besökt

av Ann-Louise

De senaste veckorna har både Halloj Världen, 4000 mil och FlyingDryden skrivit inlägg om vilka platser de besökt som ligger längst norrut, söderut, västerut och österut i världen (och i Sverige). Den här typen av listor är alltid kul så jag bestämde mig för att göra en jag också. Bildmässigt var det dock inte helt enkelt. Med undantag för platsen längst norrut besöktes alla platserna innan jag hade digitalkamera och jag har tydligen varit ganska dålig på att fotografera på dessa platser överlag så det blir ett av mina bildfattigaste inlägg någonsin på bloggen, med ett fåtal inskannade pappersbilder.

Här kommer listan med mina ytterligheter hittills i de fyra väderstrecken.

Längst norrut i Sverige

Jag har tyvärr inte varit alls lika långt norrut i Sverige som jag skulle önska. Mitt nordligaste resmål blir Umeå som jag besökte i jobbet för några år sedan, när släktforskardagarna hölls på Nolia. Vi jobbade hårt, åt gott och sov på bra hotell men tid att ta kort fanns tydligen inte, förutom några halvsuddiga bilder på olika maträtter så jag ska bespara er från dem.

Längst norrut i världen

Även här blir svaret Umeå. Jag måste helt enkelt planera in lite fler resor längre norrut, både i Sverige och i våra skandinaviska grannländer. Norge lockar när gränserna öppnas igen och det inte krävs karantän för att åka dit. Svalbard är ett drömresmål när det gäller resmål norrut.

Längst österut i Sverige

Min första tanke var att den plats som jag besökt och som ligger längst österut måste vara Gotland (18.51°) och sedan trodde jag att det var Sandhamn i Stockholms skärgård (18.93°)men båda var fel. Det visade sig att Umeå (20,28°) faktiskt även är den östligaste platsen jag besökt i Sverige.

Sandhamn
Sandhamn i Stockholms skärgård, inte så långt österut som jag trodde.

Längst österut i världen

Jag önskar jag hade varit längre österut i världen, jag drömmer om Hongkong, Shanghai och Japan när pandemin är över. Än så länge är min östligaste plats i världen Phi Phi-öarna i Thailand. Inte så illa det heller förstås.

Longtailbåtar på Phi Phi Don, Thailand.

Längst söderut i Sverige

Här var det enkelt och jag behövde inte ens fundera. Jag har varit i Smygehuk, vid Sveriges sydligaste udde, tre gånger och längre söderut kommer man ju inte i vårt avlånga land. Nu behöver jag åka dit en fjärde gång för att fotografera lite för trots att jag ägnat en hel kväll åt att gå igenom travar med gamla pappersbilder kan jag inte hitta ett enda foto därifrån. Jag prioriterade tydligen lite annorlunda förr i tiden.

Längst söderut i världen

Här visade det sig att Phi Phi-öarna inte bara är det östligaste resmålet, det är även den sydligaste punkt som jag besökt. Det är kanske tur eftersom jag faktiskt har koll på mina foton därifrån, trots att det var före digitalkamerans tid.

Welcome to Phi Phi Island Thailand

Längst västerut i Sverige

Sveriges västligaste punkt är Stora Drammen i Strömstads kommun. Den plats längst västerut som jag besökt är Sydkoster så det är inte så långt från den allra västligaste punkten. För många år sedan firade jag midsommar hos goda vänner i Strömstad och då tog de med oss på utflykt till Koster, en plats som jag gärna skulle besöka igen.

Fyr Koster
Någonstans vid Kosteröarna.

Längst västerut i världen

Här var jag tvungen att verkligen lusläsa kartan för att se vilken av de platser som jag besökt i Kalifornien, Oregon och staten Washington som är längst västerut. Gold Beach i Oregon är den plats längst västerut som jag besökt och kommer ihåg. Under min allra första resa till USA bodde jag en natt där på Jot’s Resort med en fantastisk utsikt över Rogue River. Men jag har även åkt bil utmed hela västkusten upp mot Washington och då är Port Orford i Oregon den allra västligaste punkten som jag passerat även om jag inte direkt har något minne av just den platsen.

Jots resort Gold Beach Oregon
Utsikten från mitt rum på Jot’s Resot i Gold Beach, Oregon.

Vilka är dina besökta platser längst norrut, österut, söderut och västerut?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

Inger Hansson 21 april, 2021 - 20:30

Kul att du också skrev en lista! Av dina platser har jag INTE besökt Sandhamn och Oregon. På Kosteröarna har jag varit på en kvällsutflykt en gång men kan inte minnas exakt vilken ö vi var på. 🙂

Svara
Ann-Louise 21 april, 2021 - 21:06

Ja, det var en rolig lista att skriva! Kan rekommendera både Sandhamn och Oregon! 🙂

Svara
De nordligaste, östligaste, sydligaste och västligaste platser jag besökt – Liniz Travel 21 april, 2021 - 21:57

[…] viljor just nu vart jag vill resa. Men jag fortsätter att drömma ett tag till. Jag fick se att Stad till Strand hade skrivit ett riktigt spännande inlägg idag, som jag också tyckte var roligt att […]

Svara
Lena i Wales och Spanien 22 april, 2021 - 09:00

Trevlig lista!
Längst norr ut för mig är Svalbard, det var enkelt.
Söderut i Sverige är Smygehuk, det var också enkelt. ’
Resten får jag nog fundera på.

Svara
Ann-Louise 22 april, 2021 - 19:37

Tack, det var en kul lista att skriva och spännande att ta reda på vilka platser som skulle vara med. Svalbard skulle jag gärna vilja åka till.

Svara

Lämna gärna en kommentar