Lake Bled Castle

Bäst och sämst 2022

av Ann-Louise

Häromdagen skrev jag en årskrönika om resor och upplevelser under det gångna året och traditionsenligt kommer här också en lista på det som var bäst och sämst under 2022. Som vanligt med fokus på det som var bäst.

Årets bästa utlandsresa

Hm.. jag har lite svårt att välja mellan Island och Slovenien men väljer nog Slovenien ändå eftersom det är ett land som stått på min bucket list under flera år och jag trodde det skulle dröja innan jag kom dit. Nu bokade vi resan ett drygt dygn innan vi skulle åka vilket också gjorde det till en lite speciell och spontan upplevelse.

Lake Bled

Årets längsta utlandsresa

Årets längsta utlandsresa i dagar och avstånd gick till Kalifornien och San Francisco, Turlock och Folsom. Vi var borta i ungefär en och en halv vecka och hade en fantastisk resa där vi framför allt umgicks med våra släktingar.

Union Square San Francisco
Union Square i San Francisco

Årets kortaste utlandsresa

Årets kortaste resa både vad gäller antalet dagar och avstånd är vår resa till Manchester i början av december. Vi var bara där en natt men hann ändå med förvånansvärt mycket.

Manchester
Exchange Square i Manchester

Bästa upplevelsen i Sverige 2022

Det var den dagen i början av juli som vi reste runt i Vilhelm Mobergs fotspår, något som jag länge velat göra. Inlägg kommer här på bloggen så småningom.

Vilhelm Mobergs skola i Moshultamåla
Vilhelm Mobergs skola i Moshultamåla.

Årets inställda resor

Det blev två inställda resor i år, först till Kalifornien på grund av SAS-strejken och sedan till Manchester på grund av att jag blev sjuk. Men båda resorna blev av så småningom vilket vi är glada för. Och när det gäller resan till Kalifornien fick vi dels tillbaka biljettpengarna relativt snabbt och efter drygt fyra månader fick vi även vår kompensation enligt EU 261/2004. Den ersättningen valde vi att ta ut i form av en voucher och fick då dubbla beloppet.

Bästa hotellet 2022

Vi bodde på många bra hotell under 2022, Hotel Frantz, Comfort Hotel Solna, Alda Hotel i Reykjavik, Clarion Hotel Arlanda Airport, Comfort Hotel Arlanda Airport (två gånger till och med), citizenM San Francisco Union Square Hotel, och Hotel Football i Manchester. Jag bodde även på Scandic Opalen, Scandic Billingen, Hotell Vänerport och Clarion Hotel Post (två gånger) när jag var på tjänsteresor med jobbet. Men det allra bästa hotellet 2022 och det allra bästa hotellet hittills i mitt liv är Zlata Ladjica Boutique Hotel i Ljubljana. Och som hotellnörd känns det kul att ha hunnit med hela tolv olika hotell under året som gick.

Zlata Ladjica Ljubljana
Bästa hotellet någonsin.

Bästa naturupplevelsen

Utan tvekan Golden Circle på Island och då framför allt Þingvellir nationalpark som jag verkligen älskade.

Tingvalla nationalpark Island Golden Circle
Så magiskt vackert!

Bästa restaurangen

Javi’s Mexican Restaurant i Turlock, Kalifornien. Den enda restaurang som jag inte har någon bild från, av två orsaker. Dels för att maten är så god att jag genast börjar äta, dels för att vi brukar åka dit första kvällen när vi hälsar på våra släktingar och då har vi alltid så mycket att prata om att jag inte hinner ta kort på maten.

Javi's Mexican Restaurant i Turlock

Bästa glassen 2022

Den bästa glassen åt vi i Reykjavik på färgglada Valdís. Kanske lite otippat med tanke på klimatet på Island men faktum är att det finns förvånansvärt mycket glassbarer där och islänningarna verkar älska glass ungefär lika mycket som slovenerna som alla gick omkring med en glass i handen.

Valdis glass

Vackraste slottet

Bled Castle vid vackra Bledsjön i Slovenien. Ett riktigt sagoslott högt uppe på en klippa.

Bled castle slovenien

Årets bästa fika

Utmärkelsen för årets bästa fika går till Flygeln på herrgårn utanför Vetlanda. Vi var de första gästerna på plats när de öppnade för säsongen och återvände sedan flera gånger.

Flygeln på herrgårn

Bästa muséet

Det bästa muséet är Spårvagnsmuséet som vi besökte för första gången sedan de flyttade till sina nya lokaler i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden.

Spårvagnsmuseet

Mysigaste staden

Jag har lite svårt att välja mellan Reykjavik och Ljubljana men det blir ändå Ljubljana som vinner. En liten stad, lätt att promenera runt i, med en kanal och vackra broar, vackra hus och trevliga människor.

Rosa kyrka Ljubljana

Favoritflygplatsen under året

Reykjaviks flygplats Keflavík var en positiv överraskning. Snygg och fräsch och med bra utbud på mat och shopping för att ändå vara en så pass lite flygplats. Sedan är ju Kastrup alltid bra och på resan till USA lite extra bra då vi hade tillgång till SAS lounge.

Keflavik flygplats
Ett av matställena på Keflavíks flygplats.

Bästa flygplatsloungen under 2022

Det var United Polaris Lounge på flygplatsen i San Francisco. En stor lounge med mycket utrymme och många olika typer av sittplatser, mycket gott att äta och en bar med goda drinkar.

United Polaris Lounge

Bästa flygbolaget 2022

Jag gillar ju verkligen SAS men när vi flög hem från Ljubljana flög vi med Swiss och det var en riktigt trevlig upplevelse. Nytt och fint plan, gott om benutrymme även i ekonomiklass och jättetrevlig personal ombord.

Swiss Airbus A320 Neo
Swiss Airbus A320Neo

Antal besökta länder 2022

Totalt fyra länder, Island, USA, Slovenien och England.

Antal nya länder 2022

Det blev två nya underbara länder, Island och Slovenien. Och båda länderna blev genast favoritländer och kommer att besökas fler gånger.

Antal flygplatser 2022

Arlanda, Keflavík, Kastrup, San Francisco International Airport, München-Franz Josef Strauss, Zurich, Ljubljana Jože Pučnik och Manchester. Totalt åtta olika flygplatser under året och Arlanda var vi på vid åtta olika tillfällen om vi räknar både avresa och hemkomst.

Lekplats flygplats Munchen
Hade William varit tio år yngre hade den här lekplatsen på flygplatsen i München förmodligen varit riktigt kul.

Årets sämsta 2022

Just när det gäller resande vår förstås de båda inställda resorna det sämsta men till slut kom vi ju ändå iväg både till Kalifornien och till Manchester. Generellt är förstås kriget i Ukraina det sämsta som hänt under året.

Favoritbild från året som gick

Det är den här bilden på den otroligt gulliga lilla kyrkan i Þingvellir nationalpark på Island.

Thingvalla kyrka Island

Det mest lästa inlägget på bloggen

Det mest lästa inlägget oavsett publiceringsår var mitt inlägg från 2019 om körsbärsträden i Kungsträdgården. Det mest lästa inlägget skrivet under 2022 var inlägget om trästaden Eksjö.

Körsbärsträd Kungsträdgården
Längtar lite tills det återigen är dags för detta.

Det minst lästa inlägget på bloggen

Av de inlägg som publicerades under 2022 var inlägget om vår resa till Manchester det som lästs minst vilket inte heller är så konstigt då det publicerades i slutet av året.

Manchester

Det mest kommenterade inlägget

Två inlägg fick lika många kommentarer, nämligen En promenad genom Hagaparken i Kungliga nationalstadsparken och Höstlov med besök i Slovenien och Småland.

Koppartältet Hagaparken Solna
Ett av koppartälten i Hagaparken.

Mitt eget favoritinlägg från 2022

Det är inlägget om mysiga trästaden Eksjö där läsaren får följa med på en promenad längs gatorna med gammal träbebyggelse. Kul att det även blev det mesta lästa inlägget av de inlägg som publicerades under året.

Rosa hus i Eksjö

Inlägget som tog längst tid att skriva

Inlägget med tips på sevärdheter i Reykjavik var det blogginlägg som tog allra längst tid att skriva och det var också svårt att välja vilka bilder som skulle vara med i inlägget eftersom jag i vanlig ordning hade tagit alldeles för många kort.

Reykjavik

Gästbloggare hos FREEDOMtravel

En annan kul sak som hände under 2022 var att jag blev gästbloggare hos FREEDOMtravel. Hittills har jag skrivit två inlägg som finns publicerade i deras blogg, Tre svenskamerikanska platser att besöka i USA och Fem tips för ett besök i soliga Florida.

Ny design på bloggen

I slutet av året blev jag tvungen att uppdatera mitt bloggtema då webbhotellet skulle uppdatera till PHP 8.0 vilket inte funkade med min dåvarande version av bloggtemat. Efter lite funderande valde jag att inte uppdatera temat utan köpte istället ett helt nytt tema men av samma företag som tidigare. Det nya bloggtemat heter Sitka och än så länge är jag väldigt nöjd.

Årets häftigaste reseupplevelse enligt de olika familjemedlemmarna

Ann-Louise: När vi stod uppe vid slottet i Bled och jag för första gången såg Bled Island.
Johan: Vulkankratern Kerið på Island.
William: Att besöka Old Trafford i Manchester.

Kerið vulkankrater Island
Kerið vulkankrater som vi besökte som en del av Golden circle på Island.

Du kan även läsa mina tidigare inlägg om vad som var bäst och sämst 202120202019 och 2018.

Vad tyckte du var bäst och sämst under 2022?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ditte 7 januari, 2023 - 21:19

Tack för intressant läsning. Jag har nog aldrig funderat i dessa termer under ett år, Men nu när jag läste ditt inlägg så tänkte jag på hur jag skulle svarat.
Sämst under året? Inget
Och bäst? Det mesta.
Kanske gör jag också ett inlägg på detta tema –
Önskar dig ett gott år 2023

Svara
Ann-Louise 7 januari, 2023 - 21:59

Ja, jag känner nog också att det allra mest var bra och väldigt lite som var dåligt. I alla fall sånt som rör mig själv och familjen och som jag/vi kan påverka. Kriget i Ryssland och elkrisen osv kan man ju inte själv göra så mycket åt. I vilket fall som helst så är det roligare att lista saker som var bäst. 🙂 Gott nytt 2023!

Svara
Anna i Portugal 7 januari, 2023 - 22:04

Så roligt att läsa ett sånt här inlägg. Jag har själv svårt att göra såna bedömningar, tänker att varje upplevelser/resa har sin tjusning och det är sällan jämförbart.

Svara
Ann-Louise 7 januari, 2023 - 22:41

Roligt att du gillade det! Ja, det är inte helt lätt att bedöma vad som är bäst osv, egentligen är ju alla resor och upplevelser bäst på sitt eget sätt. Men ändå lite kul att tänka till och fundera på vad man verkligen gillade mest av det man gjort.

Svara
bmlarsreseblogg 7 januari, 2023 - 22:18

Vilket trevligt inlägg! Vi gjorde ett traditionellt inlägg om vad som hänt under reseåret men jag har nog aldrig tänkt i de här banorna. Jag kände igen flera av dina fina resmål för året. Vi gjorde också vår Islandsresa i år som vi hade bokat 2020. Fina Bled och Ljubljana besökte vi för några år sedan och våra trästäder är ju så fina.
Ett inlägg som det här får vi se om det kan bli nästa år1

Svara
Ann-Louise 7 januari, 2023 - 22:43

Vad kul att ni gillade inlägget! Roligt att ni också varit på Island och att ni även varit i Slovenien. Hoppas på att det blir ett sånt här inlägg hos er nästa år. 🙂

Svara
Jossu 12 januari, 2023 - 22:18

Slovenien och Island har jag aldrig besökt, men förstår att dom båda blev höjdpunkter under året som gått. Du har bjudit på fantastiska bilder från båda platserna.
Mitt bästa år 2022 var antingen dagsutflykten till Kaukasusbergen i Georgien eller italienska Alberobello.
Det sämsta om vi talar om resor var nog min mellanlandning på Dar Es Salaams flygplats när jag åkte till och från Zanzibar. Det var bara rörigt och många oprofessionella i personalen.

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2023 - 22:52

Kan varmt rekommendera både Slovenien och Island! Och jag har tydligen helt missat att du varit i Alberobello så måste gå till din blogg och kika om du skrivit om det. Alberobello står väldigt högt på min önskelista, inser nu att jag borde tagit med den platsen i mitt inlägg om drömmar för 2023.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 15 januari, 2023 - 15:37

Så mycket härliga minnen! Island är ju fantastiskt, jag roadtripade runt ön 2014 och vill tillbaka! 😀
Slovenien verkar också magiskt! 😀 Vad sugen jag blev på att upptäcka fler platser nu 😀

Svara
Ann-Louise 19 januari, 2023 - 22:38

Ja, Slovenien kan jag verkligen rekommendera. Vi hann ju bara se Ljubljana och Bled och jag är så sugen på att åka tillbaka och se mer av landet.

Svara

Lämna gärna en kommentar