Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island

Mina tips på sevärdheter i Reykjavik

av Ann-Louise

Reykjavik är en av de gulligaste och mysigaste städer jag besökt. Därför blir jag lika förvånad varje gång jag läser i olika grupper på Facebook att man rekommenderar besökare att undvika Reykjavik och bara fokusera på Islands natur. Visst, den fantastiska naturen på Island är förmodligen den huvudsakliga orsaken till att turister åker dit men jag tycker verkligen att man missar något om man inte ser till att tillbringa åtminstone en dag i Reykjavik. Så här kommer mina tips på saker att se och göra i Islands huvudstad. Allt som jag listar i inlägget hann vi med under en eftermiddag (från cirka kl 13.00 fram till 17.45). Vi utgick från vårt hotell, Alda Hotel, på Laugavegur 66-68 och jag beskriver sevärdheterna i den ordning vi passerade dom så du kan använda mitt inlägg som utgångspunkt för en egen rundtur.

Reykjavik Island

Fika på Emelie and the Cool Kids

All sightseeing bör inledas med en god kopp kaffe och vi valde att fika på Emilie and the Cool Kids som ligger i närheten av Alda Hotel. Jag drack en kaffe och åt en god scones medan Johan och William åt varsin bagel.

Hitta till Emelie and the Cool Kids – länk till karta.

Emelie and the cool kids Reykjavik Island
Emelie and the cool kids Reykjavik Island

Solfärd

Solfärd, eller Sun Voyager som den kallas på engelska (Solfar på isländska) var en av de sevärdheter som jag sett mest fram emot att se. Den här vackra skulpturen står nere vid vattnet och är ett av Reykjaviks mest kända landmärken. Solfärd skapades av Jón Gunnar Árnason och det är inte ett vikingaskepp som många tror utan en drömbåt och en hyllning till solen.

Hitta till Solfärd – länk till karta.

Solfärd Reykjavik Island
Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island
Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island
Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island
Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island
Solfärd Sun Voyager Reykjavik Island

Harpa

Från Solfärd fortsätter man promenera utmed strandpromenaden och kommer då så småningom till Harpa Reykjavik Concert Hall, en pampig byggnad som invigdes 2011.

Hitta till Harpa – länk till karta.

Harpa Reykjavik Island
Harpa Reykjavik Island

Gamla hamnen i Reykjavik

På andra sidan Harpa ligger Reykjaviks gamla hamn, som genast blev en av mina favoritplatser. Jag hade kunnat promenera omkring här i flera dagar och bara tittat på alla fina båtar och njutit av atmosfären och besökt de trevliga caféerna och matställena. En av de bästa restaurangerna här lär vara Kaffivagninn och här finns även Reykjavik Röst om du blir kaffesugen.

Hitta till gamla hamnen – länk till karta.

Gamla hamnen Reykjavik Island
Gamla hamnen Reykjavik Island
Röst Reykjavik Island
Caféet Röst ligger i den mellersta byggnaden.
Reykjavik Island
Hamnen Reykjavik Island

Fyrarna Ingólfsgarður och Norðurgarði

Jag kan inte få nog av vackra fyrar och i Reykjaviks gamla hamn finns två gulliga gula fyrar som man blir riktigt glad av att titta på och fotografera. Fyren Ingólfsgarður ligger precis bakom Harpa och är lätt att ta sig till medan det är lite knepigare, om ens möjligt, att ta sig ut till fyren Norðurgarði så den fick jag fotografera på avstånd. De båda fyrarna markerar infarten till hamnen. Det finns en tredje gul fyr som ligger öster om Solfärd, den heter Höfði men tyvärr hann jag inte fotografera den utan vi såg den bara från bilen när vi kom tillbaka från vår utflykt till Golden Circle.

Hitta till Ingólfsgarður – länk till karta.

Fyrarna Ingólfsgarður och Norðurgarði Reykjavik Island
Fyren Ingólfsgarður till vänster och Norðurgarði till höger.
Ingólfsgarður Reykjavik Island
Fyren Ingólfsgarður.
Ingólfsgarður Reykjavik Island
Norðurgarði Reykjavik Island
Fyren Norðurgarði som vi tyvärr inte kunde gå ut till.

Þúfa – den gröna kullen

När vi stod vid fyren Ingólfsgarður och tittade mot den gröna kullen som heter Þúfa såg det ut som att det skulle ta kanske en kvart att promenera dit. Oj så fel vi hade. Visserligen stannade vi ett antal gånger i hamnen och tog kort på vägen till Þúfa men det tog oss drygt 45 minuter att komma till kullen. Þúfa är ett konstverk av den isländska konstnären Ólöf Nordal och invigdes 2013. Kullen består av 4 500 ton sten och grus som klätts med grästorv. Högst upp på Þúfa finns en torklada för fisk. Härifrån har man fin utsikt över stan, Harpa och hamnen. Vad betyder då namnet Þúfa? Jo, det är det isländska ordet för grästuva men kan också betyda litet berg eller kulle.

Hitta till Þúfa – länk till karta.

Þúfa Reykjavik Island
Þúfa Reykjavik Island
Þúfa Reykjavik Island
Þúfa Reykjavik Island
Reykjavik Iceland
Så här vackert var det på vägen till Þúfa.

Ingólfur Square

Från Þúfa promenerade vi in mot centrum igen och tog sikte på Ingólfur Square, ett litet torg med restauranger och butiker. På vägen från hamnen till torget gick vi på Nýlendugata där du hittar en hel del street art på husväggarna. Det finns överhuvudtaget mycket street art, eller gatukonst, i Reykjavik så om du precis som jag gillar den typen av konst är det ett perfekt resmål.

Hitta till Ingólfur Square – länk till karta.

Ingólfur Square Reykjavik Island
Ingólfur Square Reykjavik Island
Street art Nýlendugata Reykjavik Island
Street art Nýlendugata Reykjavik Island

Alltingshuset

Islands parlament Alltinget är världens äldsta folkförsamling och de håller till i Alltingshuset som ligger vid torget Austurvöllur. Det vackra huset byggdes 1879-1881.

Hitta till Alltingshuset – länk till karta.

Alltingshuset Reykjavik Island

Domkyrkan i Reykjavik

På andra sidan gatan från Alltingshuset ligger Reykjaviks domkyrka som är säte för den lutherska isländska kyrkans biskop. Domkyrkan byggdes 1787-1796 och byggdes sedan ut till sin nuvarande storlek åren 1847-1848.

Hitta till domkyrkan – länk till karta.

Domkyrkan Reykjavik Island
Domkyrkan Reykjavik Island

Monument to the Unknown Bureaucrat

Monument till den okände byråkraten är en av de mest kända skulpturerna i Reykjavik. Den föreställer en man med en portfölj i handen och som är på väg till jobbet i stadshuset. Statyn är från 1994 och konstnären är Magnús Tómasson.

Hitta till den okände byråkraten – länk till karta.

Monument to the Unknown Bureaucrat  Island

Tjörnin och Reykjaviks frikyrka

Den okände byråkraten står precis vid den lilla sjön Tjörnin som är känd för sitt rikliga fågelliv. Här finns mer än 40 olika arter av sjöfåglar. Ordet Tjörnin betyder ”sjön” eller ”dammen”. Vid sjön ligger bland annat också Reykjaviks stadshus samt Reykjaviks frikyrka som är en riktigt vacker byggnad.

Hitta till Tjörnin – länk till karta.

Tjörnin Reykjavik Island
Tjörnin med stadshuset till höger.
Tjörnin Reykjavik Island
Frikyrkan Reykjavik Island
Reykjaviks frikyrka.

Lækjargata 

Från Tjörnin promenerade vi längs med Lækjargata där vi bland annat var inne på Hard Rock Café och köpte ett glas till min samling. En av de vackra byggnader som ligger utmed gatan är Islands statsministers kontor.

Lækjargata Reykjavik Island
Lækjargata Reykjavik Island
Austurstræti Reykjavik Island
Austurstræti som går från Lækjargata till Ingólfur Square.
Prime minister office Reykjavik Island
Statsministerns vackra kontor.

Fika på Baka Baka

Efter allt detta promenerande började vi bli både hungriga och törstiga så vi svängde av in på Bankastræti. Där tog vi en fikapaus på caféet med det passande namnet Baka Baka. De serverade helt ljuvliga bullar, gott kaffe och god öl.

Hitta till Baka Baka – länk till karta.

Baka Baka Reykjavik Island
Baka Baka Reykjavik Island

Laugavegur

Gatan Bankastræti övergår så småningom till att bli Laugavegur, en av de mest kända gatorna i Reykjavik. Jag kan verkligen rekommendera att promenera den här gatan fram och tillbaka och missa inte att titta på all gatukonst som finns både på själva gatan och på husväggarna.

Laugavegur Reykjavik Island

Regnbågsgatan

En av Reykjaviks coolaste sevärdheter är Regnbågsgatan eller Skólavörðustígur som gatan egentligen heter. Härifrån har du också en fin utsikt mot Hallgrímskirkja. Skólavörðustígur brukade målas i regnbågsfärger varje år inför Reykjavik Pride men sedan 2019 är gatumålningen permanent. Förutom att gatan är vacker med sina regnbågsfärger så finns det också en lång rad mysiga caféer, restauranger och butiker här.

Hitta till Regnbågsgatan – länk till karta.

Regnbågsgatan Reykjavik Island
Regnbågsgatan Reykjavik Island
Regnbågsgatan Reykjavik Island

Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja är kyrkan som kanske är den allra mest kända sevärdheten i hela huvudstaden. Med sina 74,5 meter syns kyrkan över stora delar av Reykjavik och är också Islands näst högsta byggnad. Det är en relativt ung kyrka, man började bygga den 1945 efter ritningar av arkitekten Guðjón Samúelsson och bygget stod klart 1986. Det tog alltså hela 41 år att få kyrkan klar! Framför kyrkan finns en staty som föreställer sjöfararen och upptäcktsresanden Leif Eriksson.

När du besöker Hallgrímskirkja får du inte missa att ta hissen upp i tornet och titta ut på den fantastiska utsikten över Reykjavik. Biljetten kostar 1200 isländska kronor för vuxna (cirka 92 svenska kronor) och 200 isländska kronor (cirka 15 svenska kronor) för barn som är 7-16 år gamla.

Hitta till Hallgrímskirkja – länk till karta.

Hallgrímskirkja Reykjavik Island
Hallgrímskirkja Reykjavik Island
Hallgrímskirkja Reykjavik Island
Hallgrímskirkja Reykjavik Island
Hallgrímskirkja Reykjavik Island
Hallgrímskirkja Reykjavik Island

Glass på Valdís

Efter all den här sightseeingen är du förmodligen sugen på glass. Det var i alla fall vi och på väg från Hallgrímskirkja tillbaka till Alda Hotel passerade vi en av Reykjaviks bästa (och färggladaste) glassbarer nämligen Valdís. Här köpte vi varsin riktigt god glass, som tyvärr inte fastnade på bild, men om jag minns rätt så köpte jag en god pistageglass.

Hitta till Valdís – länk till karta.

Valdis glass Reykjavik Island

Handla Skyr på Bonus

I närheten av vårt hotell låg affären Bonus som ofta rekommenderas i olika Facebook-grupper om Island för att folk gillar deras shoppingkassar med rosa spargrisar. På Bonus passade vi på att köpa dels lite isländsk choklad men även god Skyr som fanns i en mängd smaker. Bonus finns på många platser runtom i Reykjavik och på Island.

Skyr Reykjavik Island
5000 isländska kronor
5000 isländska kronor = cirka 385 svenska kronor.

Det vi ville sett men inte hann med

Perlan stod med på vår lista över saker vi ville se och göra men tyvärr hann vi inte dit, framför allt då Perlan inte ligger mitt i centrum som övriga sevärdheter. Men, det kommer bli fler besök på Island och då ska vi se till att åka till Perlan allra först. Det finns också flera andra intressanta museer på Island som vi prioriterade bort på grund av tidsbrist, bland annat Aurora Reykjavik, Whales of Iceland, Saga Museum och Maritime Museum.

Perlan Reykjavik Island
Perlan, fotograferad från Hallgrímskirkja.
Reykjavik Maritime Museum Island
Reykjavik Maritime Museum.

Höfði House, känt för att Ronald Reagan och Mikhail Gorbachev hade ett möte här 1986, åkte vi förbi med bil och vår guide pekade ut det. Jag hade gärna velat se huset på nära håll och fotografera det också.

Vi badade inte heller under vårt besök i Reykjavik. Blue Lagoon är ju ett måste för många men jag hade i stället fastnat för Sky Lagoon som ligger bara sju kilometer söder om Reykjavik och som känns lite mindre turistigt än Blå lagunen. Tyvärr hann vi inte med ett besök den här gången så vi sparar även det till nästa gång.

Reykjavik Island

Något vi inte heller hann med den här gången men som jag verkligen vill göra nästa gång jag är i Reykjavik är att åka på en båttur för att se lunnefåglar. Att se norrsken står också på önskelistan inför nästa besök.

Whale watching Reykjavik Island
Kolla valar skulle jag också gärna göra nästa gång.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Jossu 7 oktober, 2022 - 14:09

Ser ju jättemysigt ut. Jag tycker något av det bästa med en resa är att försöka se en mix av natur, storstad, mindre by, strand eller vad som nu finns tillgängligt. Så jag hade verkligen inte velat missa Reykjavik.

Svara
Ann-Louise 8 oktober, 2022 - 20:40

Håller med dig om att en mix av det som resmålet har att erbjuda är det allra bästa! Reykjavik var verkligen jättemysigt och Islands natur helt fantastisk.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 15 oktober, 2022 - 09:14

Har precis som du läst att man ska fokusera på naturen och skippa Reykjavik så har aldrig riktigt längtat dit. Men det här inlägget ändrade ju verkligen det! Ser ju så himla trevligt ut 🙂

Svara
Ann-Louise 15 oktober, 2022 - 12:27

Ja, jag blev alldeles förälskad i Reykjavik så tycker absolut man ska spendera en dag där om man åker till Island.

Svara
FREEDOMtravel 19 oktober, 2022 - 19:50

Vilka underbara färgstarka härliga bilder!! Jag har bott på Island så landet har en speciell betydelse för mig! (Jag bodde iofs inte i Reykjavik utan på Västammaöarna, men ändå :)) Så fint land!

Svara
Ann-Louise 19 oktober, 2022 - 22:53

Tack! Jag skulle gärna besöka Västmannaöarna nästa gång jag åker till Island. Tyckte att både Reykjavik och Island var helt fantastiskt!

Svara

Lämna gärna en kommentar