citizenM San Francisco Union Square Hotel

Hotelltips: citizenM San Francisco Union Square Hotel

av Ann-Louise

När William och jag var i Kalifornien i augusti tillbringade vi det första dygnet i San Francisco där vi bodde på citizenM, en hotellkedja vi inte har testat tidigare men som jag hört mycket gott om och varit nyfiken på.

citizenM San Francisco Union Square Hotel
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Utsikten från vårt rum. Nere vid träden är Powell Street med spårvagnarna.

citizenM är en hotellkedja grundad i Nederländerna vars första hotell öppnade 2008 på Schiphol Airport. I dag har de totalt 30 hotell fördelade på åtta städer i Europa, åtta städer i USA och två städer i Asien. citizenM vid Union Square i San Francisco slog upp sina portar i november 2021 så det är ett relativt nytt hotell vilket också märktes då allt kändes nytt och fräscht både i själva rummet men också i de allmänna utrymmena.

citizenM San Francisco Union Square Hotel
Utcheckning hotell
Så här ser det ut när man checkar ut från citizenM.

Hotellet har 195 rum fördelade på 12 våningar. Från gatuplan tar man en hiss upp till tredje våningen där receptionen och den stora, färgglada lobbyn är belägen. Incheckning och utcheckning sköter man själv via skärmar men det finns personal tillhands om man behöver hjälp.

citizenM San Francisco Union Square Hotel
Tvättställ med kylskåpet i den fyrkantiga lådan.
citizenM San Francisco Union Square Hotel
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Kylskåpet eller kanske ska man kalla det för en kyllåda istället.
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Hårfönen gömmer sig i den röda påsen. 🙂

Samtliga 195 hotellrum hos citizenM ser likadana ut, med ett stort fönster som täcker ena väggen och en extra stor säng (en XL king-size som är 220 x 200 cm) framför fönstret. En MoodPad styr temperatur, gardiner, tv och rummets färg. Wi-Fi är gratis och fungerade alldeles utmärkt. Toalett och dusch finns bakom en frostad glasvägg medan handfat finns i själva rummet. Det finns även en kyl, inte ett traditionellt kylskåp utan en låda man drar ut i samma bänk som handfatet. Det finns också ett litet skrivbord med stol och ett utrymme med galgar där man kan hänga sina kläder.

citizenM San Francisco Union Square Hotel dusch
citizenM San Francisco Union Square Hotel toalett
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Ett extra plus för att det var så enkelt att välja vilket av duschmunstyckena man ville använda, något som annars brukar vara lite komplicerat i amerikanska badrum, med olika vred och och knappar där man inte har en aning om vad man ska göra.

Att man kan ändra färg på rummets belysning, från gult, till grönt, till blått, till lila, till rött och rosa var en av höjdpunkterna för oss. Jag ville helst ha rummet rosa hela tiden medan William föredrog några av de andra färgerna. Färgen ändrar man med den iPad (MoodPad) som finns på varje rum. Vi lyckades dock inte få vår MoodPad att fungera och då går det precis lika bra att använda citizenM:s iPhone-app istället. Ett tips är alltså att ladda ner appen innan hotellvistelsen.

citizenM San Francisco Union Square Hotel
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Rosa rum citizenM
Så här rosa blev rummet på kvällen när det var mörkt ute och vi dragit för gardinerna.

En nackdel med att alla rum ser likadana ut och är lika stora är att det utan undantag får rum max två personer i varje rum och det finns inte plats för några extrasängar. Eftersom William och jag reste själva den här gången funkade det bra men hade även Johan varit med hade vi behövt boka två rum vilket förstås hade blivit dubbelt så dyrt. Rummen är också ganska små och det finns inte jättemycket rum att röra sig på. Vi hade bara handbagage, med stora väskor blir det förmodligen lite trångt, men det finns bra förvaring i stora lådor under sängen.

citizenM San Francisco Union Square Hotel
citizenM San Francisco Union Square Hotel
citizenM San Francisco Union Square Hotel
Dockan Marvin finns i alla citizenM:s hotellrum runt om i världen. Man kan även köpa med en sådan här docka från receptionen.

Hotellet har ett gym, något vi inte hann undersöka närmare, samt en takterrass. Det här med takterrassen missade vi faktiskt helt när vi var där (synd eftersom jag älskar hotell med takterrasser) och det var först nu när jag började skriva det här inlägget och kollade på hotellets hemsida som jag hittade informationen om terrassen. Den finns på 13:e våningen och där finns tydligen bord och gröna ytor. Så om ni planerar att bo här, missa inte att åka upp till takterrassen!

citizenM San Francisco Union Square Hotel
Det härliga och färgglada taket i canteenM bar & kitchen.
citizenM San Francisco Union Square Hotel

I lobbyn finns en restaurang som heter canteenM bar & kitchen och där åt vi varsin riktigt god pizza till middag på kvällen. Frukost ingick inte i det pris som vi betalade men det finns frukost att köpa till och den serveras då i canteenM. Vi hoppade över att köpa frukost på hotellet eftersom vi alltid äter frukost på Sear’s fine food när vi är i San Francisco och det gjorde vi även den här gången. Jag var dock och kikade lite på frukosten och det som erbjöds såg gott ut. Det fanns bland annat bagels och croissanter.

citizenM San Francisco Union Square Hotel CanteenM bar & kitchen
canteenM bar & kitchen på citizenM.
canteenM pizza
Pizza på canteenM.
citizenM San Francisco Union Square Hotel frukost
Frukostavdelningen på citizenM San Francisco Union Square Hotel.

Ett av hotellkedjans kännetecken, oavsett vilket av citizenM-hotellen man bor på, är att det finns mycket konst på hotellet och just på citizenM San Francisco är det konst av Neo Matloga, Rainer Fetting, Jonas Ohlsson, Lu Pingyuan, Lakwena Maciver, Samuel Albert Borkson and Arturo Sandoval III, Mark Ulriksen, t.w. five och Sharon Virtue. Det fanns med andra ord väldigt mycket att titta på, framför allt i lobbyn, och jag gillade verkligen blandningen av all konst och alla föremål.

citizenM San Francisco Union Square Hotel art
citizenM San Francisco

Hotellets läge är perfekt, ett kvarter från Union Square och ett kvarter från Market Street. Hotellet ligger på Ellis Street som är en tvärgatan till Powell Street där spårvagnarna kämpar sig uppför de branta backarna. Bara några kvarter bort hittar du Chinatown, Yerba Buena Gardens och mycket annat. Runt hörnet finns också all shopping du kan tänka dig, både den mer exklusiva shoppingen runt Union Square och märken som Old Navy, American Eagle med mera i Westfield San Francisco Centre på Market Street.

Utsikt

För en natt på citizenM San Francisco Union Square Hotel betalade vi drygt 3200 kr vilket låter dyrt för bara en natt men faktiskt billigt för ett hotell av den här standarden i San Francisco. Vi bokade genom Hotels.com, jag bokar nästan alltid hotell den vägen för att tjäna ihop till gratisnätter. På Tripadvisor har hotellet fem pluppar av fem möjliga och rankas som hotell nr 105 av totalt 245 hotell i San Francisco.

Kudde
citizenM San Francisco Union Square Hotel schack i lobby
I lobbyn fanns detta snygga schackspel med schackpjäser som föreställer kända byggnader i San Francisco.
citizenM lobby

Vi tyckte att citizenM San Francisco var ett riktigt bra hotell och kan verkligen rekommendera det om du reser ensam eller som par och om du gillar snygg design och konst samt vill ha ett litet, snyggt och funktionellt hotellrum. Jag kommer definitivt försöka boka rum på citizenM fler gånger och har redan besökt deras hemsida flera gånger för att kolla in några av deras hotell i Europa. Det närmaste citizenM-hotellet för oss i Sverige ligger i Köpenhamn och det hotellet kan ni läsa mer om hos min bloggkollega Ditte.

Hotellets adress: citizenM San Francisco Union Square hotel, 72 Ellis Street, San Francisco. (Länk till karta.)

Läs mer om hotellet på deras hemsida och läs gärna även om de 13 övriga hotell jag har bott på i San Francisco.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Helena - Oh darling, let's be adventurers 24 oktober, 2022 - 14:47

Va kul att de öppnat ett Citizen M i San Francisco. Jag har bott på deras hotell i New York vid Times Square och i Glasgow. Jag gillar kedjan. Har tyckt att priset känts lite dyrt först, men sen när jag jämfört vad man får för pengarna så har jag ändå tyckt det varit okej. Framför allt vid Times Square.

Svara
Ann-Louise 24 oktober, 2022 - 17:44

Vad roligt att du också bott på citizenM! Jag tyckte det var ett riktigt bra hotell och vill gärna bo på fler av dem.

Svara
Jossu 29 oktober, 2022 - 18:34

Jag älskar all konst och föremålen runt om på hotellet, och läget låter ju superbt. Där hade jag säkert stortrivts.

Svara
Ann-Louise 4 november, 2022 - 08:36

Ja, det är ett riktigt fint hotell och så kul att bara gå runt att kolla på alla grejor.

Svara

Lämna gärna en kommentar