Meny
Lilla Kvarnholmen lekplats
Resa med barn / Stockholm / Sverige

Lilla Kvarnholmen – en av Stockholms fina temalekplatser

Lilla Kvarnholmen är en av de mysiga temalekplatser som finns här i Stockholm. Lekplatsen ligger lämpligt nog på Kvarnholmen i Nacka och invigdes hösten 2017. Den här lekplatsen är skapad av konstnären Tor Svae som har gjort flera andra temalekplatser i Stockholm. Bland annat har han skapat lekplatsen i Ivar Los park samt Mulle Meckparken, Bryggartäppan och Anders Franzéns park som jag skrivit om här.

Lilla kvarnholmen lekplats

Lilla kvarnholmen lekplats

William och jag har länge varit sugna på att åka hit men har inte riktigt kommit iväg då vi inte har bil och då det verkade lite bökigt att ta sig hit med buss. En av de varmare julidagarna gjorde vi dock slag i saken och tog bussen till Nacka Forum där vi bytte till en buss som gick ut till Kvarnholmen.

Lilla kvarnholmen lekpark

Lilla kvarnholmen lekplats sillmagasinet

Lilla kvarnholmen lekpark

Vi blev mycket förtjusta, både i lekplatsen och hela området Kvarnholmen. Även om mycket av Kvarnholmen fortfarande är en byggarbetsplats så kan man se hur fint det kommer att bli när allt är klart.

Lilla kvarnholmen lekplats

Lilla kvarnholmen lekplats båten tre kronor

Själva lekplatsen har utformats tillsammans med de som bor här i området. Resultatet blev ett Kvarnholmen i miniatyr där man har försökt återskapa hur det såg ut här förr i tiden då Kooperativa förbundet bedrev kvarn- och bageriverksamhet på ön och kvarnarna fortfarande malde mjöl.

Lilla Kvarnholmen lekplats bulle

Lilla Kvarnholmen lekplats Brödkavel

Man kan bland annat låtsas köra lastbil, leka affär i en Konsumbutik, leka på båten Tre Kronor och åka rutschkana från en miniatyr av den gamla kvarnen Tre kronor. Det finns också en gunga, stubbar i olika höjder att hoppa mellan samt en liten studsmatta.

Konsum Lilla kvarnholmen lekplats

Lilla kvarnholmen lekpark lastbil

Lilla Kvarnholmen lekplats gunga

William börjar tyvärr bli lite stor för lekplatser och när vi besökte Ivar Los park var han för stor för att gå in i flera av de gulliga husen. Här på Lilla Kvarnholmen är husen lite större och funkar jättebra även för en tioåring. Av oss får lekplatsen högsta betyg och vi kan varmt rekommendera den till alla barnfamiljer som bor i Stockholm eller som besöker Stockholm. Lilla Kvarnholmen lekplats

Lilla kvarnholmen lekpark bostad

Bredvid lekparken finns en amfiteater samt en boulebana och här finns också en klätterbacke för vuxna. Enligt William funkar dock klätterbacken precis lika bra för barn och han tog sig upp för den i en rasande fart.

Amfiteater Kvarnholmen

Amfiteater Kvarnholmen

Utsikt över Svindersviken från Kvarnholmen

Lilla Kvarnholmen har en fantastisk utsikt över Svindersviken och i anslutning till lekplatsen finns flera bord om man väljer att ta med sig matsäck. Eller så gör man som William och jag gjorde när vi hade lekt klart, vi tog hissen ned till vattnet och köpte varsin glass på SNÖ som vi sedan åt medan vi beundrade utsikten över Djurgården och tittade på alla båtar som passerade förbi. SNÖ vann förresten Glass-SM 2018.

Hiss Kvarnholmen

Hissen som tar dig ner till kajen, om du väljer att inte gå i den jättelånga trappan.

Kvarnholmen

Stockholms ström båt

Här borde jag egentligen haft en bild på de båda glassarna som vi köpte på SNÖ men de smälte så fort att det inte fanns tid att föreviga dem.

Hitta till Lilla Kvarnholmen:

Om du åker kommunalt till Lilla Kvarnholmen kan du åka buss 402 från Slussen till hållplatsen Tre Kronor på Kvarnholmen. Därifrån är det några minuters promenad till lekplatsen och det finns skyltar som visar vägen.

8 Kommentarer

 • Ditte
  11 augusti, 2019 at 17:50

  Tack för tipset! Bryggartäppan har vi nära och har varit där mycket när barnbarnen var lite yngre. Max är ju nu 9 och tycker inte den är så kul längre. William på 6 år leker fortfarande gärna där. De andra parkerna har vi också besökt men nu kanske vi i höst kan ta oss an denna. Jag har vetat om den men det har inte blivit av att vi åkt dit. Besökt SNÖ har vi däremot gjort många gånger.

  Svara
  • Ann-Louise
   15 augusti, 2019 at 20:43

   Bryggartäppan har varit en favorit hos oss också när vår William var yngre. Tror säkert att dina barnbarn kommer gilla Lilla Kvarnholmen om ni åker dit.

   Svara
 • Vilken otroligt fin, ovanlig och lockande lekplats! Nästan så man vill bli barn på nytt. 🙂 Jag har alltid älskat sådana där miniatyrhus.

  Härligt att glass väntade efter besöket också!

  Svara
  • Ann-Louise
   15 augusti, 2019 at 20:44

   Ja visst är den fin! Tänk om det funnits sådana lekplatser när man själv var liten. 🙂

   Svara
 • Resfredag
  23 september, 2019 at 17:00

  Åh, jag (och mina barn) älskar den lekparken!

  Svara
  • Ann-Louise
   23 september, 2019 at 20:08

   Ja det är så fint där! Helt klart min favorit av Tor Svaes lekparker.

   Svara
 • Mikaela Svanborg
  4 januari, 2023 at 12:15

  Läste på https://vastrasicklao.se/bostadsomraden/kvarnholmen om temalekparken och hittade därefter recensionen på din blogg. Tack för tipset! Jag undrar om någon regelbundet tar hand om lekparken. Jag såg att temalekparken i Henriksdalshamnen inte längre är så fräsch.

  Svara
  • Ann-Louise
   4 januari, 2023 at 20:16

   Det är Nacka kommun som ansvarar för lekplatsen så jag hoppas att de tar hand om den och ser till om något behöver repareras osv.

   Svara

Lämna en kommentar