Stalpet

Stalpet utanför Aneby – vattenfall, fika och en pyramid

av Ann-Louise

En dryg kilometer norr om Aneby i Småland ligger Stalpet, ett vattenfall som med sina 20 meter är södra Sveriges högsta vattenfall. Ordet stalp är ett gammalt ord för stup och man kan förstå varifrån namnet kommer när man ser vattnet falla nerför bergstupet, ner i ravinen.

Stalpet vattenfall Aneby

Själva vattenfallet har funnits i miljontals år medan själva ravinen, där Svartån rinner, bildades under den senaste istiden. Det som är unikt med Svartån är att den rinner norrut till skillnad från de andra åarna på Småländska höglandet.

Stalpet vattenfall Aneby

Det är en mäktig känsla att stå och titta på vattenfallet och vill man komma lite närmare och se fallet från en annan vinkel så finns det trappor som leder ner i ravinen. Det var inte jättemycket vatten i fallet när vi var där men en gång om året arrangeras Fallets Dag. Då släpps vattnet på för fullt så det skulle vara roligt att uppleva det också.

Stalpet vattenfall Aneby
Stalpet vattenfall Aneby

Stalpets Café och Hantverk

När man beundrat vattenfallet så passar det bra att ta en fika på Stalpets Café och Hantverk som ligger i direkt anslutning till vattenfallet. Caféet byggdes redan på 1930-talet. Slå dig ner i den lummiga trädgården och njut av en kopp kaffe och en god kaka eller kanske en glass. Enligt min svärmor så var äppelpajen som hon åt här den godaste paj hon någonsin ätit. Det finns också en hantverksaffär för den som är sugen på att handla lokalt hantverk.

Stalpet Café

Hitta till Stalpet genom att klicka på den här länken till Google Maps.

Caféets öppettider hittar du på den här länken.

Stalpet Café

Stierngranats gravpyramid

Fortsätter du ytterligare drygt sju kilometer norrut så kommer du så småningom till en udda sevärdhet som man inte förväntar sig att hitta i de småländska skogarna. Här ligger nämligen en pyramid! Pyramiden byggdes 1923 av baron Malte Liewen Stierngranat från Aneby och innehåller en sarkofag där han ligger begravd. Idén till pyramiden fick Malte när han gjorde en resa till Egypten 1908 och tanken var helt enkelt att skapa en kopia av Cheopspyramiden. Sarkofagen som Malte ligger begravd i beställdes redan på 1920-talet och följde sedan med honom vid längre utlandsvistelser, men det var först 1960 som han avled och gravsattes i den.

Stierngranats gravpyramid

Vill man besöka insidan av pyramiden behöver man boka en guidning vilken vi inte hade gjort då detta var ett högst spontant besök efter tips från en kompis som såg på Instagram att vi var vid Stalpet.

Stierngranats gravpyramid

Hitta till pyramiden. (Länk till Google Maps)

Information om guidningar i pyramiden finns här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

12 Kommentarer

Anna i Portugal 11 juli, 2023 - 09:28

Så somrigt kafé! Lummigt och ger mig verkligen svenska sommarvibbar. Vad kul med pyramiden, helt oväntat verkligen.

Svara
Ann-Louise 13 juli, 2023 - 10:24

Ja, pyramiden var verkligen ett oväntat inslag. Och caféet vid Stalpet är riktigt mysigt.

Svara
bmlarsreseblogg 11 juli, 2023 - 22:38

Pyramiden på Stjärneborg har vi hört talas om och tänkt besöka någon gång men att det låg ett fint vattenfall med fik i närheten visste vi inte och för ett par dagar sedan måste vi varit i närheten när vi åkte hem från Väderstad, via Jönköping. Nu får det bli ett stopp där nästa gång.

Svara
Ann-Louise 13 juli, 2023 - 10:25

Vad roligt att ni hört talas om pyramiden! Kul att jag kunde tipsa om vattenfallet också. För mig var det precis tvärtom, jag kände till vattenfallet men inte pyramiden. 🙂

Svara
Jossu 12 juli, 2023 - 14:12

Vilken häftig idè att bygga en pyramid åt sig själv och begravas i, och kul att få se den.

Svara
Ann-Louise 13 juli, 2023 - 10:27

Ja, det verkar ha varit en speciell man, det är ju inte många som bygger pyramider att begravas i. Verkligen en oväntad och speciell sevärdhet.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 23 juli, 2023 - 08:15

Lät som en riktigt härlig liten utflykt – och vad spännande med pyramiden! Aldrig hört talas om. Men så himla intressant ju, blev genast nyfiken på om man kan begravas i en pyramid i Sverige idag 😉

Svara
Ann-Louise 25 juli, 2023 - 23:06

Ja, det var riktigt intressant med pyramiden och jag hade heller aldrig tidigare hört talas om den.

Svara
Lena Dyche 2 augusti, 2023 - 16:54

Roligt med lite ”okända” små smultronställen.
Fint litet café.
Vilken knasig idé med en pyramid in the middle of nowhere. Sådana idéer gillar jag, heltokiga.’
Ha det fint!

Svara
Ann-Louise 15 augusti, 2023 - 22:20

Ja, det är ett riktigt litet smultronställe och jag håller med om att det är en knasig och kul idé med pyramiden.

Svara
TravelAnna 3 augusti, 2023 - 14:18

Så intressanta besöksmål! Jag kände varken till vattenfallet eller pyramiden. Det sistnämnda var minst sagt ett udda inslag!

Caféet såg väldigt mysigt ut. Tycker det är så lockande med fikaställen som också kombinerar sin verksamhet med försäljning av konsthantverk.

Svara
Ann-Louise 15 augusti, 2023 - 22:20

Ja, det är ett riktigt mysigt café och pyramiden är verkligen udda! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar