Gamla Mejeriet i Karlstorp

Fika och antikt på Gamla Mejeriet i Karlstorp

av Ann-Louise

Gamla Mejeriet är både ett café och en antikaffär och ligger i den idylliska kyrkbyn Karlstorp, djupt inne i de småländska skogarna. För att komma hit får du köra på slingriga och kurviga vägar, ibland så kurviga att det känns som att man nästan möter sig själv runt kröken. Om du kommer från Vetlanda-hållet kör du delvis på Guldvägen och passerar samhällen och byar med namn som Ädelfors, Övlandehult och Åmjölkesbo. Jag har velat besöka Gamla Mejeriet ända sedan jag började följa dem på Instagram för några år sedan och på påsklovet var det äntligen dags.

Gamla Mejeriet i Karlstorp

Gamla Mejeriet drivs av Anki och Thomas som omsorgsfullt renoverat byggnaden så att den ursprungliga atmosfären har bevarats. Man har bland annat sparat det kakel som fanns då byggnaden fortfarande användes som mejeri. Mejeriet lades ner på 1960-talet och var framför allt berömt för sin stiltonost.

Gamla Mejeriet i Karlstorp
Gamla Mejeriet Karlstorp

Förutom butiken och fiket så håller mejeriets ägare även kurser i möbelrestaurering och man kan också lämna in sina möbler som är i behov av restaurering. Båda två är utbildade möbelkonservatorer på Carl Malmsten. Det är Anki som bakar det ljuvligt goda fikabrödet och det gör hon med närodlade och närproducerade produkter.

Gamla Mejeriet i Karlstorp
Smörgåsbakelse

I butiken finns antikviteter från 1700-talet och framåt men det finns även en del nya inredningsprylar och annat smått och gott som du kan köpa med dig hem. Eftersom jag håller på att rensa ut en massa från mina föräldrars hem just nu så köpte jag inget men det fanns mycket fint att titta på och jag såg flera saker som gärna hade fått följa med hem.

Gamla Mejeriet antikt
Gamla Mejeriet Karlstorp

Det ljuvligt goda fikabrödet serveras på vackert mönstrat porslin och när man tar kaffe kan man själv välja vilken av alla de vackra kopparna man vill dricka sitt kaffe ur. Det finns gott om plats för att sitta inomhus och fika, bland tavlor och antika möbler, men på sommaren är det också mysigt att sitta ute vid ån och njuta av sitt kaffe eller en lättare lunch.

Gamla Mejeriet Smörgåsbakelse
Blommig smörgåsbakelse på Gamla Mejeriet i Karlstorp.

Johan åt en blommig smörgåsbakelse som var precis lika fin i verkligheten som på bilden jag sett på Instagram dagen innan. Jag kunde inte motstå deras Key lime pie med italiensk maräng och William åt en smörgås med brie och lufttorkad skinka. Det var inte helt lätt att välja och hade det varit möjligt hade jag velat prova alla bakverk.

Gamla Mejeriet Key Lime Pie
Key lime pie med italiensk maräng

Nästa gång det är öppet på Gamla Mejeriet är vid Kristi Himmelsfärdshelgen, den 26-29 maj, då är öppettiderna kl 11-15. Övriga öppettider hittar du på deras hemsida.

Gamla Mejeriet i Karlstorp

Gamla Mejeriet ligger cirka 4 mil öster om Vetlanda och 1,5 mil söder om Mariannelund. Ett tips är att kombinera ett besök här med ett besök i just Mariannelund och Vimmerby.

Så här hittar du till Gamla Mejeriet i Karlstorp:


Några dagar efter att jag publicerat det här blogginlägget fick Gamla Mejeriet pris som Årets nyföretagare vid Vetlanda näringslivsgala. Grattis till ett välförtjänt pris!

Fler fikatips i Småland hittar du här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 30 april, 2022 - 07:05

Wow, vilket ställe!
Där skulle jag trivas.
Trevlig helg!

Svara
Ann-Louise 30 april, 2022 - 13:54

Ja, det är verkligen supermysigt där! Trevlig helg till dig också!

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 9 maj, 2022 - 19:24

Det ser verkligen mysigt ut 🙂 Kul att de vann pris 🙂
Key lime pie är ju såå mumsigt 😀

Svara
Ann-Louise 9 maj, 2022 - 22:15

Ja, så mysigt och jag älskar verkligen key lime pie! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar