Old Trafford Manchester

Att besöka Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford

av Ann-Louise

När vi var i Manchester i början av december så var huvudsyftet med resan att besöka Old Trafford som är fotbollslaget Manchester Uniteds hemmaarena. William har haft Manchester United som sitt favoritlag så länge jag kan minnas och besöket på arenan skulle egentligen gjorts på hans födelsedag i september. Men då blev jag sjuk och resan fick ställas in så resan i december blev en försenad födelsedagspresent.

United Trinity Old Trafford
Statyn The United Trinity (George Best, Denis Law och Sir Bobby Charlton) framför Old Trafford.
The United Trinity
Hot Dogs Old Trafford Manchester
Eric Cantona

Guidad tur på Old Trafford

Vill man besöka Old Trafford så finns det guidade turer de flesta dagar. Undantaget är matchdagar (hemmamatcher) då man bara kommer in på arenan om man har en biljett till fotbollsmatchen. Tänk på att matchdagarna ändras ibland. När vi var i Manchester skulle det varit en match på söndagen och vi hade därför tänkt boka guidad tur på lördagen. Helt plötsligt hade matchen flyttats till lördagen och vi fick istället boka en guidad tur på söndagen vilket i och för sig passade oss bättre.

Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester
När vi kom på lördagen var det full fart runt arenan eftersom Manchester Uniteds damlag spelade match.

Vill man gå en guidad tur på Old Trafford så är det smidigast, och billigast, att boka biljetter i förväg. Det gör man enklast på Manchester Uniteds hemsida. När vi bokade kostade biljetterna för oss vuxna £35 och för William £15. Jag köpte också till en guidebook för £5.

Old Trafford Manchester United Museum Tour
Ingången till den guidade turen, museet och Red Café. Här är också säkerhetskontrollen.
Old Trafford Museum and Tour Manchester

För att komma in i Old Trafford går man igenom en säkerhetskontroll, ungefär som på en flygplats. Det kan alltså vara klokt att inte ha för mycket väskor och packning med sig. Själva säkerhetskontrollen är vid Sir Alex Ferguson Stand och det är även där som man visar upp de biljetter man köpt på nätet och får en riktig biljett att hänga om halsen. Vi fick också den förbeställda guideboken där. Man ska vara på plats där senast 20 minuter innan starttiden för den rundtur som du har bokat. Ta även med i beräkningen att du behöver gå igenom museet för att komma till startpunkten för rundturen. Det innebär att du först måste åka rulltrappor upp till museets tredje våning och sen via trappor (eller hiss) ta dig ner till museets första våning där guidningen startar.

Old Trafford Manchester United
I trappan upp till museet finns den här bakgrunden som lämpade sig bra för ett foto.
Old Trafford Manchester United
William med den skärm man har med sig under den guidade rundturen.

När man kommer till det rum där den guidade rundturen startar får man visa upp sin biljett och sedan får man en slags bärbar skärm som man hänger runt halsen. På skärmen visas bilder och text om de olika platserna som rundturen sedan passerar. Vid vissa stopp visas även filmer. Jag tyckte det räckte att lyssna på vår intressanta guide och tittade inte så mycket på skärmen men det är säkert bra för de som vill veta lite mer.

Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United

Vår guide, som var otroligt bra, hette Bill och han hade även med sig en medhjälpare som hette Tony vars främsta ansvar var att se till att gruppen höll ihop och att ingen blev kvar i något rum eller någon korridor.

Old Trafford guidad tur med vår guide Bill
Vår guide Bill.
Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United

Själva rundturen tar cirka en timma och man får bland annat se spelarnas omklädningsrum, titta på planen från olika platser på läktaren, gå genom spelartunneln, provsitta avbytarbänken och sitta ner i pressrummet. William tyckte förstås det var jättespännande och jag som aldrig tidigare varit speciellt intresserad av fotboll tyckte det var riktigt intressant och skulle gärna göra om det.

Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United

Det bästa enligt mig var när alla barn och ungdomar fick ställa upp i spelartunneln och gå ut genom tunneln på samma sätt som fotbollslagen gör innan match. Vi föräldrar fick gå ut i förväg så att vi skulle kunna filma. Det kan hända att jag fällde en tår eller två när William kom gående ut genom sitt favoritlags spelartunnel…

Old Trafford Manchester United Spelartunnel
Old Trafford Manchester United Spelartunnel

Man får fotografera och filma överallt utom i pressrummet. I pressrummet finns det istället möjlighet att bli fotograferad och sedan köpa bilden i Manchester United-affären. I Manchester United-affären kan man också hämta ut ett diplom som visar att man besökt Old Trafford vilket vi förstås gjorde. För att hämta ut det behöver du bara visa upp din biljett.

Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United Dressing Room
Old Trafford Manchester United Dressing Room
Old Trafford Manchester United Dressing Room
Old Trafford Manchester United Dressing Room

Museet, som du kan läsa mer om nedan, öppnar kl 9.30 alla dagar och stänger kl 16.00 söndag – torsdag samt 17.00 fredag – lördag. Det är också under dessa tider man kan boka den guidade rundturen. Undantaget är matchdagar som jag nämnde ovan, då museet är stängt och man inte kan göra några rundturer på Old Trafford.

Old Trafford Manchester United
Old Trafford Manchester United

Jag hade från början bokat och betalat biljetter till oss till Williams födelsedag i september. När jag blev sjuk och vi inte kunde åka mailade jag till Manchester United-museet som var mycket tillmötesgående och genast svarade att jag kunde ha biljetterna innestående tills vi hade en ny resa planerad. När vi hade bokat en ny resa mailade jag igen med önskemål om dag och tid och de mailade mig biljetter med de nya datumen.

Old Trafford Manchester United
There's nothing on earth like being a red

Vi gick en vanlig guidad tur men vissa datum finns det också något som kallas för Legends tours då man blir guidade av någon av de mest kända tidigare spelarna. Mer information om datum finns på Manchester Uniteds hemsida.

Chewing gum board Old Trafford
Jag tyckte det var lite festligt att de runtom i arenan hade dessa ”soptunnor” för använda tuggummin.
Old Trafford Manchester United

Museum om Manchester United

I anslutning till arenan finns också ett omfattande och innehållsrikt museum om Manchester United och deras historia som startade redan 1878. Inträde till museet är inkluderat i den guidade rundturen. Man kan antingen titta i museet innan rundturen (rekommenderas om din rundtur är på eftermiddagen) eller efter rundturen. Vi hade bokat dagens första guidade tur så för oss passade det bäst att titta i muséet efteråt.

Manchester United Museum Old Trafford
Manchester United Museum Old Trafford
Manchester United Museum Old Trafford
Manchester United Museum Old Trafford

I museet finns i princip allt om Manchester Uniteds historia, illustrerat med spelardräkter, troféer, massor av andra prylar och mycket information. Det är väldigt snyggt gjort och vi tillbringade nästan två timmar på de tre våningarna.

Manchester United Museum Old Trafford
Manchester United Museum Old Trafford
Old Trafford Museum Manchester United
Som resebloggare måste man förstås titta lite extra på det bagage som spelarna haft med på sina resor.

Jag stannade till lite extra länge vid den del av museet som handlade om den hemska flygkraschen i München 1958. Det fanns mycket information om de spelare som var med, de som avled och fortsatta livsöden för de som överlevde. En minnesplakett, som tidigare suttit uppsatt på själva arenan, finns också i den här delen av utställningen.

Manchester United Museum Old Trafford Munich disaster
Manchester United Museum Old Trafford Munich
Manchester United Museum Old Trafford Munich

The Red Café på Old Trafford

Efter att man gått den guidade rundturen och tittat på allt i muséets tre våningar passar det bra med en lunch i The Red Café. Ett riktigt snyggt cafe där stolarna är dekorerade med namn på Manchester Uniteds spelare. Jag trodde att vi kanske skulle vara tvungna att boka bord men det behövdes inte utan det fanns gott om plats. Det finns dels ett enklare café med kaffe, muffins med mera samt en restaurangdel med bordsservering.

Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford

Jag åt en pizza medan Johan åt en tuna melt och William valde fish & chips. Maten var god och prisvärd och miljön riktigt trevlig. På väg ut passade jag också på att köpa en kopp kaffe för att kunna ta ett foto på en kaffemugg med Manchester Uniteds logga framför Old Trafford.

Red Café Menu Old Trafford
Pizza Red Café Old Trafford
Tuna Melt Red Café Old Trafford
Fish and Chips Red Café Old Trafford Manchester
Manchester United kaffe Old Trafford

The Red Café är öppet 9-16 varje dag förutom de dagar det är hemmamatch. Även här gäller det alltså att planera in om man vill besöka caféet före eller efter den guidade rundturen. Har man bokat en rundtur sent på dagen så är caféet stängt när man är klar.

Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford
Red Café Old Trafford

Manchester United Megastore

När man nu har gått rundturen, sett museet och ätit på The Red Café så finns det fortfarande en sak kvar att göra. Nämligen att besöka Manchester United Megastore och göra av med resten av reskassan på matchtröjor och andra Manchester United-prylar. William hittade en jättefin (och faktiskt billig) vinterjacka, en bortamatch-tröja och två par shorts som fick följa med hem. I den 1600 kvm stora affären hittar man allt från kläder till muggar, flaggor, vimplar, väskor, pennor och mycket annat. Allt med Manchester United-tryck förstås. Affärens öppettider hittar du här.

Manchester United megastore Old Trafford
Sir Matt Busby Old Trafford
Sir Matt Busby står staty ovanför ingången till Manchester United Megastore.
The United Trinity Old Trafford

Du kanske också vill läsa de här inläggen

7 Kommentarer

Daniel på Flying Dryden 30 januari, 2023 - 10:55

Vilken jäkla fin upplevelse och kul present! Har själv gjort turen några gånger men det har hänt lite sedan senast (2017). Omklädningsrummet såg ju lite trevligare ut nu framförallt. Det är en häftig arena och hoppas att ni får uppleva en match där framöver. 🙂

Svara
Ann-Louise 30 januari, 2023 - 20:01

Ja, det var riktigt kul och jag blev nästan lite förvånad över hur roligt jag själv tyckte det var fast jag egentligen inte är superintresserad av fotboll. Jag hejar ju på Manchester United för att det är Williams favoritlag och har hyfsat bra koll på spelarna osv, men tyckte verkligen att det var genuint roligt att se arenan och allt annat och skulle gärna göra om det. Nästa gång får det bli match också. Måste bara klura ut hur man får tag på biljetter, det verkar ju inte vara det enklaste.

Svara
Daniel på Flying Dryden 31 januari, 2023 - 07:52

Enklast är nog att köpa via ombud i Sverige, dock brukar det vara hutlöst dyrt. Vet inte hur det fungerar nu för tiden men jag har också ”köpt” via skandinaviska supporterklubben. Då måste man vara medlem där men det är en ganska liten summa. Rent praktiskt lånar man då ett säsongskort för aktuell match, men vet inte om har reglerat det där sedan sist jag gjorde det (2017).

Svara
Daniel på Flying Dryden 31 januari, 2023 - 07:59

Vet inte om min förra kommentar försvann?

I vilket fall. Det enklaste är att köpa via svenskt ombud. Dyrt men enkelt. Det andra alternativet är att kolla upp skandinaviska supporterklubben. Har gått att köpa via dem om man är medlem men väldigt begränsat antal per match. Kan ha förändrats sedan jag gjorde det sist 2017. 🙂

Svara
Ann-Louise 31 januari, 2023 - 19:44

Tack för tipset! Det blir nog inte aktuellt förrän tidigast till hösten så jag ska ta och kolla upp det och se vad det finns för möjligheter.

Svara
Bara brittiskt 31 januari, 2023 - 20:04

Härligt inlägg. Det slår mig nu att jag helt glömt att blogga om mitt enda besök men det var kul eftersom min man var med och berättade om sin ungdoms dagar med ståplats på Stretford End och hur mycket hela området förändrats sedan han var ung. Även jag fastnade i flygkraschen fast jag redan läst mycket. Det var så rörande.

Svara
Ann-Louise 31 januari, 2023 - 22:18

Vad roligt att du gillar inlägget! Jag förstår att det måste varit en speciellt upplevelse att vara där med din man som hade minnen från arenan. Och ja, visst är hela historien med flygkraschen så rörande, jag blev helt tagen av att läsa om alla de olika livsödena.

Svara

Lämna gärna en kommentar