Manchesters julmarknad

Julmarknad och juldekorationer i Manchester

av Ann-Louise

När vi var i Manchester för drygt två veckor sedan så handlade det mesta om fotboll, Williams stora intresse. Men när vår resa blev ändrad från september till december lästa jag på lite och fick reda på att Manchesters julmarknad inte bara är en av de största i England utan också anses som en av de bästa så självklart var vi tvungna att hinna med en sväng på julmarknaden också.

Tomte Manchesters julmarknad

Vi började med att en Uber från hotellet till St. Peter’s Square och den gigantiska jultomten utanför Manchester Central Library. Det är helt klart den största jultomte jag någonsin har sett. Relativt svårfotograferad också med massor av folk som stod och tog selfies med tomten men till slut lyckades jag få till några bilder som jag blev nöjd med.

Manchesters julmarknad bi

Precis bredvid tomten fanns en hög julgran och ett bi. Biet, närmare bestämt arbetarbiet, är en av Manchesters mest kända symboler sedan 150 år tillbaka. Vart vi än gick i stan så fanns det bin i olika former. Titta noga så ser ni att även den gigantiska tomten håller ett litet bi i sin vänstra hand.

MCR Manchesters julmarknad
För den som inte vet så är MCR alltså en förkortning av Manchester.

Bara några meter längre bort stod en MCR-skylt med tomteluva och även här ett bi. När vi hade tagit kort på de här juldekorationerna, som är en del av Manchester Christmas lights trail, var det dags att leta reda på Manchesters julmarknad.

Christmas bauble Winter Gardens
En stor upplyst julkula i Winter Gardens.

När jag planerade resan tänkte jag att vi skulle strosa runt på julmarknaden, jag skulle fotografera en massa och komma hem med jättefina bilder till det här inlägget. Nu blev det inte riktigt så eftersom det var så otroligt mycket folk på julmarknaden att det var nästan omöjligt att ta bra kort på marknadsstånden. Det enda som syns på bilderna är massor av människor. Men några bilder blev det i alla fall.

Manchester fint hus
När det är trångt på gatorna får man titta uppåt istället och detta är ett av de vackra husen i Manchester.
Exchange Square Manchester Christmas market
Exchange Square med vackra hus.

Manchesters julmarknad har en relativt kort historia. Den startade så sent som 1999 och bestod då bara av ett enda område vid St Ann’s Square. Just vid St Ann’s Square står traditionsenligt en julkrubba. I vanliga fall brukar en stor del av julmarknaden äga rum på Albert’s Square men sedan några år tillbaka renoveras det torget och är det avstängt under tiden renoveringen pågår.

St Ann's Square Crib Manchester Christmas Market
Julkrubban vid St Ann’s Square.
Royal Exchange Manchester
Julpyntad ingång till Royal Exchange arcade i Manchester.

I år, 2023, öppnade julmarknaden den 10 november och håller öppet varje dag till torsdagen den 22 december. Det finns fler än 220 olika marknadsstånd på nio olika platser i centrala Manchester.

Manchesters julmarknad på St Ann's Square
Julmarknad på St Ann’s Square.
Exchange theatre
Vackert pyntad entré till Exchange Theatre.

I år hittar man Manchesters julmarknad på följande gator och torg i staden:

  • King Street
  • St Ann’s Square
  • Exchange Street
  • Market Street
  • New Cathedral Street 
  • Exchange Square
  • The Corn Exchange
  • Cathedral Gardens
  • Winter Gardens (Picadilly Gardens)

Vi hann med att besöka samtliga dessa platser under några timmars tid men hann tyvärr inte se så mycket av stånden på grund av allt folk. Lugnast var det vid platserna i början av listan och sedan blev det mer och mer folk. Market Street och Winter Gardens besökte vi allra sist på eftermiddagen och då var det så trångt att det var i princip omöjligt att ta sig fram.

Manchesters julmarknad
Manchesters julmarknad på Exchange Square.
Våfflor Manchester julmarknad
Belgiska våfflor och annat smaskigt i ett av marknadsstånden.

I marknadsstånden säljs förstås julpynt men även mycket annat. På grund av trängseln så tittade vi inte så mycket på utbudet men jag stannade till på ett ställe där de sålde olika saker med bin och köpte några fina saker.

En av de många barerna på Manchesters julmarknad.
En av de många barerna på Manchesters julmarknad.
Godis Manchesters julmarknad
Godis fanns det gott om på julmarknaden!

Utbudet på godis, snacks och mat är enormt. Vi köpte med oss gigantiska bitar fudge men i övrigt tyckte vi att det var lite för kallt för att stå ute och äta och dricka. Och framför allt lite för långa köer för att köpa maten. Vad som säljs varierar lite beroende på område då varje område har sin specialitet. Korv såg vi på flera ställen och pannkakor av olika slag var också populärt. Och förstås massor av varma drycker. Här hittar du en lista på vad som finns på de olika områdena.

Manchesters julmarknad fudge
Pannkakor och våfflor Manchesters julmarknad
Pannkakor och våfflor på Manchesters julmarknad i Cathedral Gardens.

När man köpte varm dryck så serveras de i en souvenirmugg och om jag förstått det rätt så är det nya souvenirmuggar varje år. Som den muggsamlare jag är så var detta också det enda som jag faktiskt stod i kö för att köpa. Jag valde dock att köpa muggarna utan någon dryck för att slippa kladd eftersom jag ville kunna stoppa ner dom i ryggsäcken direkt. Julmuggarna kostade bara 3 pund styck och man kunde också välja att köpa sin dryck, betala 3 pund för pant och sedan lämna tillbaka muggen och få sina 3 pund tillbaka.

Visste du förresten att Manchesters julmarknad är den tredje mest Instagrammade (2020) efter julmarknaderna i Zagreb (första plats) och London (andra plats). Nu har jag inte kollat upp exakt vad det är som läggs ut på Instagram men jag gissar att den gigantiska tomten är populär precis som den stora väderkvarnen som i år står i Winter Gardens.

Manchester Christmas market windmill
Manchester Windmill i Winter Gardens.

Jag vill jättegärna åka tillbaka till Manchester och till julmarknaden men nästa gång ska jag se till att åka dit en vardag. Min gissning är att tidig måndag förmiddag är den bästa tiden att gå runt marknadsområdet utan att behöva trängas allt för mycket. Så mitt bästa tips till dig som ska åka dit och som inte heller gillar att trängas är att planera in ditt besök på Manchesters julmarknad en vardag och inte en lördag eller söndag.

Witch house Manchester Christmas market
Är man sugen på korv kan man köpa det på flera ställen, bland annat här på Witch House.
Julpynt Manchester
En vackert julpyntad dörr i Manchester.

Vilka julmarknader har du besökt i år och vilken julmarknad är din favorit?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

12 Kommentarer

Anna i Portugal 20 december, 2022 - 07:55

Vad mysigt när en hel stad liksom blir en stor julmarknad. Kan förstå att trängseln förtog upplevelsen mycket. Men fina bilder som ändå bjuder på julstämning. Jag har inte besökt några julmarknader i år, i helgen var det en liten i vår kommun men förra året var den inte särskilt speciell så vi skippade det i år.

Svara
Ann-Louise 20 december, 2022 - 19:02

Ja, trots trängseln så var det verkligen supermysigt och så häftigt att de lyckas bygga upp hela denna stora julmarknad på de olika gatorna och torgen.

Svara
Bara brittiskt 21 december, 2022 - 01:04

I år har jag bara besökt marknader i Köpenhamn där jag jobbar samt hemma i Skåne men annars älskar jag Bryssel med belgisk surrealism samt glögg och punsch och grejer från hela EU. Sedan älskar jag gemytet på de tyska (varifrån britterna fått det där med pant på muggar). Lübeck är en favorit med sin marsipanglögg hos Niederegger.
Ja Manchester är nog störst tillsammans med den mycket äldre i Lincoln när det gäller England. Den sträcker sig från katedralen genom slottet och vidare uppe på kullen.

Svara
Ann-Louise 2 januari, 2023 - 16:33

Jag kan tänka mig att julmarknaden i Bryssel är fin! Lübeck och marsipanglögg låter ju också helt fantastiskt!

Svara
Lena i Wales och Spanien 21 december, 2022 - 10:43

Man har börjat med fler och fler julmarknader i UK också, med inspiration från Tyskland.
Roligt att se den i Manchester.
GOD JUL!

Svara
Ann-Louise 3 januari, 2023 - 20:57

Ja, det var en kul upplevelse att gå på julmarknad i England och upptäcker gärna fler julmarknader i Storbritannien så småningom. God fortsättning!

Svara
Amanda (Swedish Passport) 22 december, 2022 - 06:49

Men wow så mysigt! Men fattar verkligen att trängseln förstörde upplevelsen. Var på Skansens julmarknaden för någon vecka sedan och man såg knappt stånden på grund av alla människor 🙁 Bästa julmarknaden jag varit på i år är utan tvekan Visbys. En liten marknad med inte mer än ett 20-tal stånd, men så gott som alla mina favoriter bland gotländska produkter såldes så jag gick glatt där ifrån med en massa gott. Och så är ju inte Visby en särskilt dum omgivning heller 😉

Svara
Ann-Louise 3 januari, 2023 - 20:59

Visbys julmarknad låter väldigt mysig, det kan knappast bli annat än bra i den miljön. Skansens julmarknad är ju trevlig men jag har undvikit den de senaste åren just för att det är så mycket folk och så brukar det vara väldigt dyrt där också. Manchester var toppen, men som sagt, en vardag hade förmodligen varit mer njutbart. 🙂

Svara
Jossu 22 december, 2022 - 20:22

Så fint det ser ut, både marknaden och husen omkring. Fudge lät hur gott som helst. Jag hade nog haft rejäl beslutsångest när det kommer till att välja smaker.
Hoppas du får en fin jul.

Svara
Ann-Louise 3 januari, 2023 - 21:00

Ja, Manchester var väldigt fint och julmarknaden otroligt stor och imponerande. Fudgen var riktigt god och det fanns många smaker att välja bland.

Svara
Lena i Wales och Spanien 31 december, 2022 - 06:57

Gott nytt år!

Svara
Ann-Louise 3 januari, 2023 - 21:00

Gott Nytt År!

Svara

Lämna gärna en kommentar