Menton Frankrike

Menton – en färgglad pärla på Franska rivieran

av Ann-Louise

Tåget rullar sakta in på den lilla järnvägsstationen i Menton. Fyllda av förväntan kliver vi av tåget och letar oss ut från järnvägsstationen. Vårt mål är att ta oss till hamnen och utsiktsplatsen där man har en perfekt vy över de vackra färgglada husen i den gamla delen av staden. Jag älskar färgglada platser och ända sedan jag såg en bild på de fina husen i Menton så har jag velat åka dit och fotografera.

Esplanade Boyer Menton
Esplanade Boyer med växter och insektshotell.
Esplanade Boyer Menton
Så fint med bergen i bakgrunden.

Från järnvägsstationen tar det cirka tio minuter att promenera ner till havet och en stor del av vägen går vi på utmed fina parken Esplanade Boyer. Avenue Boyer kantas av apelsinträd och i själva parken finns en mängd växter och insektshotell.

Apelsinträd Menton
Menton Frankrike
Menton Frankrike

I Menton trivs även citronträd väldigt bra tack vare det behagliga mikroklimatet som gör att det är varmt och soligt en stor del av året. Varje år i februari går den stora citronfestivalen, Fête du Citron, av stapeln och när vi promenerar runt i stan ser vi mycket souvenirer och annat med koppling till citroner.

Menton Frankrike
Man bara måste ju älska en stad där det finns så här vackra rosa hus.
Rosa hus Menton Frankrike

När vi är i Menton är det inte någon citronfestival. Däremot hamnar vi mitt i en stor löpartävling som gör det knepigt att korsa gatan nere vid stranden eftersom det hela tiden kommer löpare som vi inte vill vara i vägen för. Till slut lyckas vi gå över gatan och ta oss ner till Mentons vackra strand.

Strand i Menton Frankrike
Strand i Menton Frankrike
Strand i Menton Frankrike

Längs med stranden ligger vackra hus och uteserveringar och massor av folk är ute för att titta på alla löpare. Vi passerar Musée Jean-Cocteau, ett museum med spännande arkitektur men inte helt lätt att fotografera eftersom loppet går på gatan framför.

Musée Jean-Cocteau
Musée Jean-Cocteau.
Jean-Cocteau Menton
Minnessten över Jean Cocteau utanför fortet.

En annan vacker byggnad är Museum Jean Cocteau The Bastion som ligger precis vid vattnet. Museet är inrymt i ett litet fort från 1636. Det var ett fort fram till 1848 och därefter har byggnaden varit både lagerlokal för salt, fyr och fängelse, dock inte samtidigt.

Museum Jean Cocteau The Bastion
Det gamla fortet som nu inrymmer Museum Jean Cocteau The Bastion.
Museum Jean Cocteau The Bastion
Hamn i Menton Frankrike
Hamn med fyr i Menton Frankrike
Hamn i Menton Frankrike
Hamn i Menton Frankrike
Bilderna på de färgglada husen är tagna från stenarna som syns mitt i bilden, till vänster om själva piren.

Efter en promenad med många stopp för att fotografera så är vi äntligen framme vid hamnen. William och jag promenerar ut på piren medan Johan väljer att vänta på oss på en bänk i skuggan. När vi kommer ut på piren klättrar vi ner på de stora stenarna som ligger i anslutning till piren och vänder oss om och där är den. Den vackra vyn som är själva orsaken till att vi är här i Menton. De pastellfärgade husen klättrar på varandra och kyrkan Basilique Saint-Michel Archange de Menton tronar upp sig i bakgrunden med sitt vackra gula torn.

Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Färgglada hus i Menton, Frankrike
Menton, Frankrike
Menton, Frankrike

När vi har sett oss mätta på de färgglada husen, och tagit hundratals bilder, möter vi upp Johan igen och letar reda på en glassbar. På Gelateria Sofia köper vi varsin ljuvligt god glass som svalkar gott i solen. Sedan börjar det bli dags att gå tillbaka till järnvägsstationen eftersom vi ska hinna med ett besök i Monaco också. Vi promenerar längs Rue Saint-Michel som kantas av souvenirbutiker och så småningom kommer vi tillbaka till Esplanade Boyer. Därifrån är det inte långt till järnvägsstationen och vi är redo för den drygt tio minuter långa tågresan till Monaco.

Gelateria Sofia
Rue Saint-Michel Menton
Rue Saint-Michel i Menton.
Rue Saint-Michel Menton
Menton Frankrike

Det är inte svårt att förstå att Menton fått smeknamnet ”Frankrikes pärla”. Den här färgglada staden är värd inte bara ett utan flera besök och jag längtar redan tillbaka. För vi hann förstås inte med allt under vårt ganska korta besök. Det finns bland annat flera vackra trädgårdar som jag vill besöka samt en kyrkogård med fantastisk utsikt som sträcker sig ända till den italienska rivieran.

Carousel Menton
Les Enfants Terribles
Utanför restaurangen Les Enfants Terribles satt de här söta nallarna och väntade på att bli serverade.
Les Enfants Terribles
Restaurangen Les Enfants Terribles.
Menton Hotel Mondial
Jag var ganska glad att vi inte skulle bo på Hotel Mondial som verkar ha sett sina bästa dagar.
Fyr Menton

Att ta sig från Nice till Menton

Menton är en perfekt dagsutflykt från Nice. Det är också väldigt enkelt att ta sig till Menton med tåg. Vi åkte från Gare de Nice Ville som är huvudstationen i Nice. Stationen ligger en dryg kvarts promenad från Promenade des Anglais.

Gare de Nice Ville
Vi tog tåget från järnvägsstationen Gare de Nice Ville.

Det går många tåg varje dag. Hur ofta de går beror lite på tidpunkt på dagen, men man behöver aldrig vänta speciellt länge på nästa tåg. Väl ombord tar det cirka 35 minuter att åka från Nice till Menton. Ett tips är att sitta på tågets högra sida så man kan njuta ordentligt av utsikten över havet. På vägen passerar man bland annat Monaco. Där gjorde vi ett stopp på vägen hem men mer om det i ett annat inlägg längre fram.

Menton järnvägsstation
Stationen i Menton.
Tåg Nice till Ventimiglia
Så här ser tågen ut som går mellan Nice och Menton.

Vi köpte en tågbiljett som heter Pass Isabelle Famille och som kostar 35 euro. Med den biljetten kan upp till fyra personer (två vuxna och två barn barn under 16 år) åka tåg obegränsat en hel dag på Franska rivieran. Det var smidigt eftersom vi slapp tänka på att köpa biljetter till de olika avgångarna och kunde hoppa på vilket tåg vi ville.

Station Menton
Stationen i Menton renoverades när vi var där.

Menton ligger nära italienska gränsen och har du tid (vilket vi inte hade) så kan du fortsätta med tåget till Italien. Då kommer du till Ventimiglia dit det tar 15 minuter med tåg.

Läs gärna mina tips på saker att göra i Nice.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

18 Kommentarer

Anna i Portugal 3 februari, 2024 - 09:19

Vad fint med alla färgglada husen! Att åka tåg är fridfullt och så läckert att tågbanan går utmed havet. Tack för tips, en vacker dag kommer jag nog åka där också 🙂 Finns mycket att se utmed den kusten som jag ännu inte utforskat. Ha en fin helg!

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2024 - 11:23

Ja, Menton kan jag verkligen rekommendera och tåget stannar även vid många andra vackra platser som vi inte hann med att besöka den här gången. Ha en fin helg du också!

Svara
Anette 3 februari, 2024 - 13:30

Menton, en riktig pärla.
Här är vi ofta.
När man kommer på vägen utmed Medelhavet från Italien och ser Menton på håll är det lätt att bli hänförd.
Det är en av de vackraste vyerna jag vet.

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2024 - 18:47

Jag kan tänka mig att det är otroligt vackert när man kommer från det hållet. Jag vill gärna tillbaka och se mer och även ta tåget över till Italien.

Svara
bmlarsreseblogg 3 februari, 2024 - 16:46

Visst är det konstigt; plötsligt dyker en plats, en företeelse upp på flera olika ställen och så är det nu med Menton. Vilket fint inlägg från en otroligt vacker stad som vi nog får göra upp på önskelistan. Vi har besökt Nice, Monte Carlo och Monaco men av någon anledning aldrig varit i Menton.

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2024 - 18:48

Tack, roligt att ni gillar inlägget! Ja, ni måste verkligen åka dit, en sån vacker liten stad och det finns ju mycket mer att se än det som jag beskrev i inlägget.

Svara
Lena i Wales och lite överallt 5 februari, 2024 - 10:45

Härliga bilder från Menton.
Har aldrig varit där, trots att jag varit ganska mycket i Juan-les-Pins.
Vilken vacker och intressant stad.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2024 - 20:05

Tack! Kan verkligen rekommendera ett besök i Menton om du har vägarna förbi! 🙂 Ha det så bra!

Svara
Hannas krypin 5 februari, 2024 - 17:16

Wow, vilken pärla. Jag blev så glad över att se alla färgglada hus. Vilken trevlig stad, dit vill jag resa.

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2024 - 20:07

Ja, Menton är en riktig pärla! En så mysig liten stad och jag håller med om att man blir väldigt glad av de färgglada husen!

Svara
Jossu 7 februari, 2024 - 18:38

Jag älskar också färgglada platser. Tänk om det fanns sådana pastellfärgade hus i Sverige, vad det hade piggat upp i vintermörkret. Och så snyggt med det pastellfärgade mot kritvit snö.
Och jag blev inte mindre sugen på att resa dit när jag såg stranden. Vilket fantastiskt vackert turkost vatten.

Svara
Ann-Louise 7 februari, 2024 - 20:54

Ja, fram för fler pastellfärgade hus, både i Sverige och på andra platser. Skulle älska att bo i ett sånt hus.

Svara
Marie 8 februari, 2024 - 12:18

Bästa Menton, mitt första möte med Frankrike. Återvänt flera gånger och känner att det börjar bli dags igen. Så härligt att se alla bilder på platser som man känner igen.
Så enkelt att åka tåg till städerna runt omkring samt Monaco och Italien.

Svara
Ann-Louise 10 februari, 2024 - 00:02

Jag förstår att du vill tillbaka igen, det vill jag också. Så vackert och trevligt ställe. Är också sugen på att upptäcka fler platser i närheten med tåg.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 12 februari, 2024 - 07:44

Ååååååh! Detta ser ju verkligen helt magiskt ut, stort tack för tipset! Skriver genast upp på bucket listen 😉

Svara
Ann-Louise 13 februari, 2024 - 22:22

Ja, Menton förtjänar absolut en plats på din bucket list! Ett helt underbart ställe!

Svara
Dessi 11 mars, 2024 - 11:25

Ser fantastiskt ut! Visste inte att denna lilla stad fanns. Är det så fint väder där i februari? 🙂

Svara
Ann-Louise 11 mars, 2024 - 20:09

Det här var första helgen i april. Då var det perfekt väder. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar