Heart Lake Bled Slovenia

En magiskt vacker höstdag vid Lake Bled och Bled Castle

av Ann-Louise

Genom ett dimmigt och nästan folktomt Ljubljana promenerar vi från hotellet till buss- och järnvägsstationen som ligger strax utanför Gamla stan. Det är tidig söndagsmorgon och vi ska ta bussen till Lake Bled. I flera år har jag drömt om att få se den kristallklara sjön och inte minst den lilla vackra ön med kyrkan. Bilden på ön och kyrkan visas som skärmsläckare på vår TV flera gånger om dagen och varje gång har jag sagt ”dit måste jag åka”. När vi köpt våra bussbiljetter och till slut hittar rätt buss och sätter oss tillrätta så är mina förväntningar skyhöga och jag är nästan lite orolig att jag ska bli besviken när vi väl kommer fram.

Dimma Ljubljana
Morgonpromenad genom ett dimmigt Ljubljana. Som tur var lättade dimman innan vi kom till Lake Bled.
Ljubljana Bus Station
Busstationen i Ljubljana.

Även om den här resan är den mest spontana vi gjort någonsin, bokad ett dygn innan vi klev in genom dörrarna på Arlanda, så har jag gjort min research och vet exakt var man ska stå för att kunna ta den allra bästa bilden på ön och kyrkan. Och William och jag bestämde oss vid den fantastiska hotellfrukosten samma morgon, självklart ska vi gå runt hela sjön och då kommer vi också passera den ultimata platsen för att fotografera.

Bled Castle Slovenien

Det tar sin lilla tid att komma fram till Bled. Vi är inte de enda som har tänkt tanken att åka hit, denna söndag som även är en del av en långhelg i Slovenien. Bussen fastnar i en lång kö med bilar som alla har samma mål, att njuta av solen och det härliga vädret i Bled. Medan bussen långsamt rullar framåt mot resans slutmål så njuter vi av en fantastisk utsikt mot Bled Castle högt på en klippa.

Bled Slovenien
Vila Zora Slovenien
Vila Zora, den äldsta villan i Bled, byggd 1853.

Bled Castle – ett riktigt sagoslott

När bussen äntligen stannar vid busstationen i Bled bestämmer vi oss för att börja med att promenera upp till Bled Castle. När man står nedanför och tittar upp mot den branta klippan och slottet känns det smått otroligt att det ens ska gå att ta sig upp dit.

Bled Castle Slovenia
Lake Bled höstfärger
Aldrig har väl höstfärgerna varit så vackra som just här vid Lake Bled.
Höstfärger Slovenien
Entré till slottet

Vi börjar gå upp för trapporna som aldrig tycks ta slut. Min kondition är tydligen inte den bästa och medan William går uppför i rask takt utan att stanna så behöver jag stanna till på varje trappavsats och hämta andan. Men upp kommer vi till slut och det är verkligen värt mödan. När jag fått sitta ner en stund och återigen kan andas normalt börjar vi utforska slottet.

Bled Castle Slovenien
Bled Castle Slovenia
Bled Castle Slovenia
Bled Castle Slovenia
Lake Bled Slovenien
Bled Castle Slovenia

Bled Castle är ett riktig sagoslott med det mest fantastiska läge man kan tänka sig. Högt uppe på en klippa har man en helt magisk utsikt över Bled och över sjön. Slottet har borggårdar, slottsmurar och torn att utforska och vi promenerar uppför en av trapporna på borggården medan jag säger till William att jag ännu inte har sett ön och kyrkan.
– Det har jag, säger William glatt.
Jag sträcker på mig för att kika över hans axel i den mån det går nu när han blivit längre än mig. Och där är den – den lilla ön som jag drömt om så länge!

Lake Bled Island church
Den lilla ön med det vackra slottet i Lake Bled.
Lake Bled Island church

Kameran går varm och jag knäpper bild efter bild. Vi är ganska långt från ön där vi står nu och jag undrar om bilderna verkligen kommer bli bra på det avståndet. Tur ändå att man har digitalkamera och ett minneskort med utrymme för flera tusen bilder!

Lake Bled Island church
Lake Bled Island church

Bled Island, Blejski otok på Slovenska, är mest känt för den vackra kyrkan (Cerkev Marijinega vnebovzetja) med sina 99 trappsteg som leder upp till själva byggnaden. I kyrkan finns också en kyrkklocka som besökare kan ringa i samtidigt som man önskar sig någonting. Bled Island är något så unikt som den enda naturliga ön i hela Slovenien.

Sloveniens flagga Bled Castle
Bled Castle Slovenia

När jag fotograferat klart fortsätter vi att utforska slottet både invändigt och utvändigt. Medan jag köper några souvenirer, bland annat den obligatoriska kylskåpsmagneten, passar William på att äta en Bled Cream Cake. En bakelse som, precis som man kan höra på namnet, har sitt ursprung just här i Bled.

Bled Cream Cake
En smaskig Bled Cream Cake.
Bled Castle Slovenia
Till vänster finns ett kapell. Jag tror det var stängt när vi var där, vi hittade i alla fall inget sätt att komma in där.
Bled Castle Slovenia

När alla foton är tagna, souvenirerna inköpta och bakelsen uppäten är det dags att traska nedför alla trappor igen. Det går betydligt snabbare än promenaden upp och jag behöver inte stanna och hämta andan en enda gång.

Bled Castle Slovenia
Bled Castle Slovenia

Bled Castle, eller Blejski Grad som det heter på slovenska, har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, och det första omnämnandet av Bled Castle skedde redan år 1011. Det lär vara det äldsta slottet i Slovenien och numera också en av landets allra mest besökta sevärdheter. Både William och jag var överens om att Bled Castle är det finaste slott vi hittills besökt och att det var värt både inträdet och alla trapporna för att komma dit.

Utsikt från Bled Castle Slovenien
Utsikten från slottet över Lake Bled är helt fantastisk.
Utsikt från Bled Castle Slovenien
Utsikt från Bled Castle
Tittar man åt andra hållet har man den här utsikten från slottet.

slottets hemsida finns mer information samt aktuella biljettpriser och öppettider.

På väg till och från Bled Castle passerar man också den vackra St Martin’s Church, byggd 1905 på en plats där det tidigare stod en gotisk kyrka från 1400-talet. När man sedan promenerar runt Lake Bled har man en otroligt vacker utsikt mot både Bled Castle och St Martin’s Church.

St Martin’s Church
St Martin’s Church vid Lake Bled.
Lake Bled med Bled Castle och kyrkan
Utsikt mot både slottet och kyrkan.
St Martin’s Church
Heart Lake Bled

En promenad längs med Lake Bled

Vi har ju bestämt oss för att gå runt hela sjön men att utforska slottet tog längre tid än vi hade räknat med och helt plötsligt har vi inte längre tid att gå runt hela sjön om vi vill komma tillbaka till Ljubljana i rimlig tid. Jag har läst i olika forum om att bussarna ofta blir fulla framåt eftermiddagen/kvällen och vi vill inte riskera att bli strandsatta i Bled utan tar hellre en tidigare buss för att vara på den säkra sidan.

Lake Bled Pletna boat
Lake Bled Island and church
Lake Bled Slovenien

Så istället för att gå runt hela sjön går vi cirka ett kvarts varv, till lilla byn Mlino, vänder och går sedan samma väg tillbaka. Det här innebär att vi aldrig kommer ända fram till den perfekta utsiktsplatsen som jag hade läst om (som förresten ligger här enligt tips på olika sajter) men vi ser många andra vackra vyer över sjön och ön under vår promenad och efteråt var vi precis lika nöjda som om vi skulle ha gått runt hela sjön. Om man till skillnad från oss går runt hela sjön så är det cirka sex kilometers promenad och tar cirka en och en halv timma. För oss hade det nog tagit betydligt längre tid eftersom jag stannade ungefär varannan meter för att fotografera.

Lake Bled island church
Lake Bled castle reflection
Lake Bled island and church

I Mlino passar vi på att beundra de vackra Pletna-båtarna som man kan åka med ut till Bled Island. Totalt finns det 23 färgglada Pletna-båtar i Lake Bled. Ordet Pletna har lånats från tyskans Plätten som är en plattbottnad båt. En del tror att Pletna-båtarna användes i Lake Bled så tidigt som 1150 men de flesta historiker tror snarare att båtarnas historia här sträcker sig tillbaka till 1590. Varje båt har plats för 18 passagerare. Förutom här i Mlino så lägger båtarna också till i Velika Zaka och framför Hotel Park.

Pletna boat Lake Bled
Pletna boat Lake Bled
Pletna boat Lake Bled
Pletna boat Lake Bled
Pletna boat Lake Bled Mlino
Pletna boat

Vi funderar en stund på om vi ska ta en båt ut till ön men enas om att spara det till nästa gång vi kommer hit. För visst kommer vi åka tillbaka hit till denna magiskt vackra plats och då ska vi förstås också gå runt hela sjön. Nu promenerar vi istället tillbaka till Bled i lugn och ro, tar ytterligare några (många) bilder och letar oss tillbaka till busstationen i lagom tid till nästa buss.

Lake Bled church island slovenien
Strandpromenaden Lake Bled
Strandpromenaden utmed Lake Bled.
Slovenien
Lake Bled Slovenien
Bus station Bled

Kartan nedan visar hur vi gick från busstationen i Bled, upp till Bled Castle och sedan utmed Lake Bled till Mlino där vi vände och gick tillbaka till busstationen i Bled.

Bled
En av gatorna i samhället Bled.

Så här tar du dig från Ljubljana till Lake Bled

Bled ligger i de Juliska alperna i nordvästra Slovenien. Från huvudstaden Ljubljana till Bled är det cirka 55 kilometer och om du i stället utgår från Ljubljanas flygplats är det cirka 36 kilometer.

Om man inte har bil så kan man antingen ta buss eller tåg från Ljubljana till Lake Bled. Vi tyckte att det verkade smidigast att ta bussen. Den avgår från busstationen i Ljubljana. Busstationen ligger mitt emot järnvägsstationen, en kort promenad från Gamla stan. (Länk till Google Maps)

Bus station Ljubljana
Busstationen i Ljubljana.

Man kan köpa biljett på nätet i förväg men vi valde att köpa våra biljetter på plats inne på busstationen och det gick hur smidigt som helst. Ett tips är att det är mycket billigare att åka buss på lördagar och söndagar. På vardagar kostar en biljett mellan Ljubljana och Bled just nu 5.70 € medan det bara kostar 2.00 € på helgen. Du hittar tidtabell och aktuella biljettpriser här. Bussarna går relativt ofta, för det mesta en gång i timmen och ibland en gång i halvtimmen.

Bus station Ljubljana
Här inne köper du din bussbiljett.

Den buss vi tog skulle ta 1 timma och sex minuter till Lake Bled men det tog snarare en och en halv timma för oss att komma fram på grund av bilköer när vi närmade oss sjön. En del bussar tar längre tid enligt tidtabellen så vill du inte sitta på bussen mer än nödvändigt så kan det vara klokt att kolla i förväg så du vet vilken buss du ska välja. Den buss vi tog gjorde ett stopp vid flygplatsen så det är alltså möjligt att ta bussen direkt från flygplatsen till Lake Bled. Den resan tar cirka 36 minuter.

Lake Bled Slovenien

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

bmlarsreseblogg 4 oktober, 2023 - 06:44

Vilken underbar höstdag ni fick i vackra Bled. Vi gjorde precis tvärtom på vår husbilsresa till Kroatien för fem år sedan. Vi bodde några nätter på Camping Bled där vi gick runt sjön, travade upp till slottet osv. Sedan tog vi lokalbussarna till Ljubljana över dagen.
Bled är verkligen vackert och så fina foton du har tagit!

Svara
Ann-Louise 4 oktober, 2023 - 19:48

Ja, nu när jag vet hur fint det är i Bled, och att det motsvarar mina förväntningar, så skulle jag också gärna bo där några nätter och ha lite mer tid att utforska hela området. Tack för de fina orden om mina bilder!

Svara
Anna i Portugal 4 oktober, 2023 - 23:50

Sagolika bilder på sagolik miljö! Har sett många bilder därifrån men dina ger mig en annan helhetsuppfattning av området. Tack!

Svara
Ann-Louise 5 oktober, 2023 - 12:11

Tack! Vad roligt att du gillar inlägget och det är verkligen en sagolik miljö. Är sugen på att upptäcka mer av Slovenien nu.

Svara
Anita 5 oktober, 2023 - 09:02

Tack för kommentaren hos mig 🙂 Och så roligt att du skrev hos mig så jag hittade till dig. Vilken fin blogg du har och vilka vackra bilder. Har med stor förtjusning ”hängt med” på er vandring vid Lake Bled. Och jag tycker du fick fina bilder över den lilla ön med kyrkan. Extra vackert med höstfärgerna!

Svara
Ann-Louise 5 oktober, 2023 - 19:33

Tack så mycket! Vad roligt att du gillar min blogg och mina bilder!

Svara
Jossu 7 oktober, 2023 - 12:05

Vilken fin plats. Ni valde verkligen en bra tidpunkt att åka dit med tanke på dom fina höstlöven. Jag hade utan tvekan också behövt stanna och hämta andan ett flertal gånger på väg upp till slottet. Men en så fin byggnad och utsikt är väl värt mödan.

Svara
Ann-Louise 9 oktober, 2023 - 22:27

Ja, höstfärgerna gjorde verkligen Bled om möjligt ännu vackrare. 🍁

Svara
Amanda (Swedish Passport) 1 november, 2023 - 20:39

Nej men alltså WOW SÅ MAGISKA BILDER! Har länge haft Lake Bled på min bucket list men efter att ha läst det här inlägget blev jag sugen på att boka en resa dit typ helst precis just nu. Tack snälla för fantastisk inspiration!

Svara
Ann-Louise 25 november, 2023 - 23:38

Tack snälla för dina fina ord! Du kommer inte ångra dig om du åker till Lake Bled!

Svara

Lämna gärna en kommentar