The Cliff Walk

Bäst och sämst 2020

av Ann-Louise

Det har blivit en tradition här på bloggen att sammanfatta året som gått med en lista över det som varit bäst och sämst (med betoning på bäst eftersom jag föredrar att tänka på det som varit positivt).

Årets bästa utlandsresa med familjen

Vi hade tur och hann med en utlandsresa tillsammans innan Corona-pandemin slog till och denna enda utlandsresa blev även den bästa såklart. Redan 4- 6 januari inledde vi 2020 med en riktigt mysig helg i Dublin.

The Oliver St John Gogarty Dublin
The Oliver St. John Gogarty i Dublin.

Årets jobbresa

Tack vare mitt jobb hann jag själv med ytterligare en resa utomlands, till Salt Lake City i Utah. Där deltog jag och några av mina kollegor som utställare på världens största släktforskarmässa. Vid det här laget hade det börjat pratas om Corona och jag använde handsprit flitigt i vår monter men kunde aldrig ana att vi skulle komma hem bara en dryg vecka innan i princip hela världen stängde ner och flygresorna till och från USA stoppades. Förutom mässan hann vi med lite sightseeing i staden, många koppar kaffe på Starbucks och att lyssna till The Tabernacle Choir.
Läs mer om Salt Lake City.

Salt Lake Temple Salt Lake City
Salt Lake Temple i Salt Lake City, Utah

Årets inställda resa

Det var förvisso flera planerade resor som aldrig blev av men bara en resa som redan var bokad och det var den efterlängtade resan till Kalifornien där vi skulle hälsat på våra släktingar och gjort en massa kul saker. Det var en resa bokad för Eurobonuspoäng och poängen kom snabbt tillbaka in på kontot men pengarna för flygskatten dröjde cirka en halvår innan de äntligen betalades tillbaka.

Cable Car San Francisco
Det blev inget San Francisco sommaren 2020.

Mest överraskande flygupplevelse

När jag åkte på min första jobbresa till Utah, 2010, flög jag över Atlanten med Delta och svor på att aldrig någonsin göra om det misstaget. Jag var därför inte helt nöjd när Delta visade sig vara det enda alternativet för att ta sig till Salt Lake City i februari. Men mycket kan hända på tio år och nu överraskade Delta på ett mycket positivt sätt och flygresan Amsterdam – Salt Lake City tur och retur var ett rent nöje (det kan också ha berott lite på att jag betalade någon tusenlapp extra för mer benutrymme).

Förutom Delta så flög jag med SAS och KLM under 2020 och jag tror att det var första gången jag flög KLM, åtminstone kan jag inte komma ihåg att jag gjort det tidigare.

Delta

Bästa hotellet 2020

Vanligtvis brukar detta vara en svår fråga att besvara men med de tre hotell vi/jag bodde på under 2020 så blir det ganska enkelt den här gången. När vi var i Dublin i januari 2020 bodde vi på The Grafton Hotel som var toppen på alla sätt. Ett blogginlägg om hotellet kommer så småningom. Övriga hotell jag bodde på var Comfort Hotel Arlanda Airport Terminal som också var riktigt bra samt Radisson Hotel Salt Lake City Downtown.

The Grafton Hotel
The Grafton Hotel i Dublin.

Bästa naturupplevelsen utomlands

Vår vandring på The Cliff Walk mellan Greystones och Bray på Irland var den enda och bästa naturupplevelsen utomlands 2020. Kan varmt rekommenderas till alla som ska till Irland och som gillar vandring och utsikt över havet.
Läs mer om The Cliff Walk.

The Cliff Walk
The Cliff Walk mellan Greystones och Bray.

Bästa naturupplevelsen i Sverige

Utan tvekan så var Stendörrens naturreservat den bästa naturupplevelsen på hemmaplan. Kombinationen av broar, öar, vatten och vacker natur gick hem hos både mig och resten av familjen.
Läs mer om Stendörrens naturreservat.

Stendörren
Stendörrens naturreservat.

2020 års bästa take-away.

Aldrig förr har vi ätit så mycket take-away som i år. Tidigare har vi mest bara hämtat mat på Max runt hörnet men 2020 var året då vi testade många av de restauranger som finns i Hammarby Sjöstad. Allra mest tycker vi om Brödernas och deras hamburgare. De har blivit ett stående inslag varje fredagskväll. Men vi har även burit hem många kassar mat från Marina Tapas och Oreo samt pizzor från Four Corners Pizza och jag kan varmt rekommendera dessa restauranger om du bor i Hammarby Sjöstad med omnejd.

Bästa restaurangen för att äta på plats 2020

Hm… om jag får välja en utomlands och en i Sverige så väljer jag Squatters i Salt Lake City samt Marina Tapas här i Hammarby Sjöstad.

Marina Tapas Hammarby Sjöstad
Marina Tapas i Hammarby Sjöstad.

2020 års bästa glass

Vi konsumerade stora mängder glass hemma (smått besatta av Ben & Jerry’s) men när vi åt glass ute så hittade vi den absoluta godaste glassen hos Kennys Gelato i Tollare. Bästa läget också med utsikt över vattnet.

Kennys Gelato
Kennys Gelato.

Finaste slottet

Vi besökte ganska många slott i Stockholmstrakten men allra finast var Skånelaholms slott norr om Stockholm. Som en rosa dröm och jag skulle kunna flytta in när som helst.

Skånelaholms slott
Skånelaholms slott.

Bästa fikat

Det blev mycket gott fika, nästan uteslutande utomhus, och det är svårt att välja vilket som var bäst. Vi besökte ju norra Europas största kakbuffé på Taxinge slott vilket var helt fantastiskt men det blir nog ändå Ulriksdals trädgårdscafé som tar hem utmärkelsen för bästa fikat 2020. Fantastiska bakverk som var vackert upplagda och fint dekorerade.

Ulriksdals trädgårdscafé
Några av alla bakverk på Ulriksdals trädgårdscafé.

Bästa museet

Vi hann besöka ett par museum under sommaren medan de höll öppet och Armémuseum, som vi besökte för första gången, blev årets bästa. Jag hade kanske inte så höga förväntningar men blev väldigt positivt överraskad och som släktforskare, med ett antal soldater bland förfäderna, var det extra spännande att se utställningarna om de krig som Sverige deltagit i.

Armémuseum
Armémuseum i Stockholm.

Gulligaste staden

Det är inte helt enkelt att välja den gulligaste staden för vi besökte fyra riktigt gulliga städer under 2020. Vaxholm, Mariefred och Sigtuna är alla otroligt mysiga små städer men gulligast var nog ändå Öregrund.

Vintergatan Öregrund
Vintergatan i Öregrund, som var väldigt somrig när vi var där.

Antal länder 2020

Det blev totalt två besökta länder, Irland och USA. Jag räknar inte länder där jag bara besökt flygplatsen, men ett så här resefattigt år är jag nästan lite sugen på att även räkna med Nederländerna då jag var två gånger på Schiphol.

Antal nya länder 2020

Detta får väl då anses vara en av de sämsta sakerna med 2020, att antalet nya länder blev noll.

Antal flygplatser

Det blev fyra besökta flygplatser under året, Arlanda, Dublin, Schiphol och Salt Lake City. Samtliga flygplatser har jag besökt tidigare så det blev inga nya flygplatser 2020.

Salt Lake City airport
Flygplatsen i Salt Lake City.

Det mest lästa inlägget

Av inläggen publicerade i år blev det Två timmar med bil från Stockholm – 13 tips på platser att besöka som blev det allra mest lästa. Av samtliga publicerade inlägg oavsett år blev det mest lästa inlägget Ett magiskt besök på The Wizarding World of Harry Potter i Orlando.

Gripsholm
Mariefred och Gripsholms slott finns med som tips i mitt mest lästa inlägg 2020.

Det minst lästa inlägget

Av de inlägg som publicerades under 2020 var Maj månads fotoutmaning – tema mönster det minst lästa inlägget.

Det mest kommenterade inlägget under 2020

Årets näst sista inlägg som jag skrev till minne av min mamma blev det mest kommenterade inlägget under 2020 med 20 kommentarer. På andra plats kom inlägget om resmål två timmar från Stockholm samt inlägget om paraplyerna på Drottninggatan som båda fick 18 kommentarer.

Paraplyer
Mitt inlägg om paraplyerna på Drottninggatan var ett av de mest kommenterade i bloggen.

Mitt eget favoritinlägg i bloggen under året som gått

Det är mitt inlägg om vår vandring mellan Greystones och Bray på Irland.

Inlägget jag la ner mest tid på att skriva

Mitt inlägg om 50 saker att göra i Stockholm är det jag lagt ner allra mest tid på att skriva och leta bilder till. Det blev också det fjärde mest lästa inlägget under året.

Stortorget Gamla Stan Stockholm

Bästa året hittills för bloggen

Jag publicerade 46 inlägg under 2020. Jag hade tänkt publicera minst två inlägg i veckan och istället blev det knappt ett inlägg i veckan. Jag hade massor av saker att skriva om trots pandemin men det kändes helt enkelt inte lika kul att inspirera till resor när man helst skulle hålla sig hemma.

2020 blev ändå bloggens bästa år hittills när det gäller antalet unika besökare och sidvisningar. Precis som 2019 var juli årets bästa månad och i år hade bloggen 9 208 unika besökare i juli. Bloggens bästa dag under året var den 19 augusti med 702 unika besökare.

Antalet unika besökare på bloggen ökade med 58 % under 2020 vilket jag förstås är väldigt glad över. Antalet unika sidvisningar ökade också, med 25 % jämfört med 2019.

Ett stort tack till alla er som läser bloggen och som tar er tid att kommentera inläggen!

Läs även om vad som var bäst och sämst 2019 och 2018.

Bilden högst upp i inlägget är från Bray på Irland.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 20 januari, 2021 - 10:35

Intressant att titta tillbaka på ett annorlunda år.
Du hann med många upplevelser, trots allt och fick upptäcka mer av Sverige, inte illa det heller.
Ha dt bra!

Svara
Ann-Louise 24 januari, 2021 - 22:09

Ja, det blev ändå ett ganska bra år om man bortser från pandemin. Jag fortsätter gärna att upptäcka mer av Sverige, det finns ju så mycket att se här också. Även om jag också längtar utomlands förstås.

Svara
Ditte 24 januari, 2021 - 22:44

En fin och rolig resumé av året och härliga bilder. Och just att ha fokus på det positiva är viktigt och att göra det bästa av den situation man ha. Och visst har Sverige mycket att erbjuda. Jag har besökt alla landskap och några av dem många gånger. Och det var en av de saker jag hade på min lista redan som 15-årong. Tror det var klart när jag var 40. . Ville också ha besökt alla världsdelar och det har jag nästan. Antarktis är kvar och dit lär jag nog inte komma. Men vi var nära när vi rundade Kap Horn. Nu hoppas vi på ett bra reseår detta 2021

Svara
Ann-Louise 26 januari, 2021 - 23:39

Att besöka Sveriges alla landskap är ett mål jag har också och jag har inte så många kvar, det är de norra landskapen samt Dalsland som jag inte besökt ännu. Skulle varit roligt att ha besökt alla världsdelar också men till exempel Antarktis kommer nog inte heller jag komma till.

Svara

Lämna gärna en kommentar