2021

Resplaner inför 2021

av Ann-Louise

Aldrig har det väl känts svårare att skriva ett blogginlägg om sina resplaner. Kommer man kunna resa under 2021? Vart kommer man kunna resa? Hur kommer pandemins utveckling se ut under året? Så många frågor och inga svar.

Idag förlängde UD avrådan för icke-nödvändiga resor utanför EU och den gäller nu till och med 15 april. I pressreleasen som skickades ut kan man bland annat läsa följande, vilket då gäller samtliga resor och inte bara utanför EU:

Man bör noga överväga om det verkligen är rätt tid att genomföra en resa just nu. Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Osäkerheten är stor, och det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till coronapandemin och dess konsekvenser.”

Inte läge att boka resor de närmaste månaderna med andra ord men om jag trots det får planera och drömma inom rimliga gränser så ser resplanerna under 2021 ut ungefär så här:

Bokade resor som förmodligen inte blir av

Vi har i dagsläget tre bokade flygresor:

 • Dublin – en helg i början av mars. Den här resan bokade vi i början av hösten när allt såg lite bättre ut men nu kommer jag att avboka den eftersom jag inte ser någon möjlighet att genomföra resan. Det är möjligt att resa dit men det krävs ett negativt PCR-test och att man, om man kommer från Sverige som anses vara ett ”rött” land, begränsar hur man rör sig i landet de första 14 dagarna. Att inte använda allmänna kommunikationer, besöka andra personer eller gå i affärer känns svårt när man är på semester, speciellt om främsta orsaken till resan är att besöka vänner.
 • Tallinn – första helgen på sommarlovet. Jag gissar att den här resan inte heller kommer bli av eftersom vaccineringen verkar dra ut på tiden. Tallinn står heller inte högst upp på listan över platser att besöka när man kan resa igen, men jag hade ett presentkort hos SAS med förfallodatum precis före jul så jag bokade det flyg som var billigast och det råkade vara Tallinn just då. Kommer vi iväg blir jag glad men biljetten är avbokningsbar mot voucher så vi förlorar i alla fall inga pengar om vi inte kan åka.
 • USA – vi skulle åkt till Kalifornien i juni 2020 och jag har bokat och bokat om resan för 2021 flera gånger. Först bokade jag i juni eftersom vi helst vill åka den månaden men just nu har vi en bokning i slutet av juli/början av augusti med förhoppningen att vi är vaccinerade och att USA öppnat sina gränser. Jag har dock inte mycket hopp om att resan verkligen blir av.
Ha'penny Bridge Dublni
Det lär tyvärr inte bli någon promenad över Ha’penny Bridge i början av mars.

Resor i närområdet (Stockholm med omnejd)

Förra sommaren gjorde jag en lång lista på allt jag ville se i Stockholm och dess omgivningar och vi har fortfarande kvar en del saker på den listan och så snart det blir vårväder tänkte vi fortsätta utforska närområdet (platser man når på cirka två timmar med bil från Stockholm. Detta är några av platserna jag hoppas vi hinner med:

 • Färnebofjärdens nationalpark
 • Ängsö nationalpark
 • Uppsala
 • Nynäshamn
 • Lövstabruk och andra vallonbruk
 • Furusund
 • Stora Sundby Slott
 • Söderköping
 • Stockholms skärgård
 • Norrköpings industrilandskap

Jag vill också tillbaka till flera av de platser som vi besökte förra sommaren, bland annat Stendörrens naturreservat och Taxinge slott.

Domtrappkällaren Uppsala
Vi besökte Uppsala en dag förra sommaren men hann bara se en bråkdel av staden och det finns mycket kvar att upptäcka.

Resor i övriga Sverige

 • Öland. Som jag längtar till solen och vindarnas ö. Vi hade bokat ett supermysigt hotell där förra sommaren men avstod på grund av Covid-19 samt att vi hade fullt upp med våra katter. Men sommaren 2021 ska inget få hindra mig från att komma till Öland (förutom om det kommer nya rekommendationer om resande i Sverige förstås).
 • Smögen. Tredje gången gillt hoppas jag. Vi har försökt komma iväg till Smögen både 2019 och 2020 men det har alltid kommit något i vägen. Jag hoppas verkligen att 2021 är året då jag äntligen får se platsen jag drömt om att besöka sedan jag var liten. När vi ändå är där ska vi passa på att besöka Orust och bo på hotellet Lådfabriken som jag drömt om ända sedan jag läste om det förra våren.
 • Höga Kusten. En plats som inte funnits med så länge på min lista över platser jag vill besöka men jag har läst så mycket om Höga Kusten senaste året, bland annat hos mina bloggkollegor, och är så nyfiken på att se denna del av Sverige.
 • Gotland. Vi vill gärna tillbaka till Gotland och se mer av denna underbara ö som vi förälskade oss i 2019.
 • Österlen. Det är cirka 15 år sedan jag besökte Österlen senast och jag vill åka tillbaka dit och återupptäcka platser och hitta nya favoriter.
 • Malmö. Jag har bara åkt förbi Malmö på väg till Köpenhamn men aldrig besökt själva staden. Vi har kompisar som bor där och jag skulle gärna utforska Malmö och kombinera det med en sväng runt Skåne.
 • Grebo, Falköping, Vänersborg och Halmstad. Hit vill jag åka för att hälsa på min pappas kusiner som jag inte träffat på länge.
 • Dalarna. Det är drygt 15 år sedan jag var i Dalarna senast och jag längtar efter att åka tillbaka dit och se mer av detta vackra landskap.
 • Vadstena. Jag vill bland annat se Vadstena slott samt besöka landsarkivet som praktiskt nog ligger i slottet.
Väderkvarn Öland 2021
Som jag längtar till Öland!

Resor i Europa

Vi måste med största sannolikhet avboka resan till Dublin i mars men om det blir möjligt att åka till Irland senare under 2021 så står det överst på min lista. I övrigt så är jag inte så kräsen nu… mina tidigare drömmar om att åka till Slovenien, Cinque Terre och Hallstatt finns kvar och ett nytt resmål som jag är väldigt sugen på är Bari i Italien. Där vill jag titta på trullihusen i Alberobello. Jag vill också åka tåg i Europa och gärna just till/mellan resmålen ovan. Malta är också en plats jag längtar tillbaka till och gärna skulle upptäcka mer av.

Men just nu känns det som att vilken plats som helst i Europa funkar, bara vi får lite miljöombyte. Jag skulle absolut kunna tänka mig en charterresa eftersom det trots allt känns lite tryggare när gränser öppnas och stängs från dag till dag. En charterresa till ett snyggt och corona-säkert designhotell med pool och god mat och jag kommer vara nöjd resten av 2021.

TUI Blue Atlantica Marmari Beach Kos Grekland 2021
En av mina favoritpooler, på TUI Blue Atlantica Marmari Beach på Kos, Grekland.

Resor till övriga världen

När det gäller resor till övriga världen 2021 så begär jag inget mer än att få komma till mitt älskade Kalifornien och att få träffa mina släktingar där. Blir det av så kommer jag vara mer än nöjd. Platser som Aruba, Maldiverna och Seychellerna lockar fortfarande, precis som inför förra året, men det känns mer som en plan för 2022 eller kanske till och med 2023.

Highway one kalifornien 2021
Till Kalifornien längtar jag allra mest.

Övriga planer för 2021

Vem vet, kanske det smyger in sig ett eller annat inlägg om heminredning och renovering här på bloggen för många av årets resor kommer gå ner till Vetlanda där vi ska fixa iordning mina föräldrars hus. Så eftersom det inte är läge att börja googla resor ännu så googlar jag just nu efter tapeter istället.

Jag ska också försöka ta tag i min hälsa och operera bort de åderbråck som jag har på mitt högra ben och som orsakat mig massor av smärta de senaste åren. Jag har varit lite för snål, operationen kostar bortåt 30 000 kr, och även varit lite för rädd för ingreppet men inser att jag nu måste ta tag i det eftersom smärtan i benet blir värre och värre och jag knappt sover något alls på nätterna när det gör som mest ont. Det känns också klokt att försöka fixa detta nu så att mitt ben mår bra igen när man kan börja resa.

När det gäller bloggen ska jag på allvar försöka ta tag i alla dessa utkast och idéer som väntar på att bli färdigskrivna. Jag har så många tidigare resor, resmål och upplevelser att skriva om att jag har tillräckligt med material för hela året om det skulle bli minimalt med resor även under 2021. Sedan hoppas jag förstås att antalet besökare på bloggen ökar även under det här året precis som tidigare år.

Vad har du för planer för 2021?

(Bilden högst upp i inlägget kommer från Pixabay.)

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 27 januari, 2021 - 10:13

Det ser nog inte så troligt ut att resan till Dublin blir av. Frågetecken för Tallin och USA.
Däremot tror jag att många av dina resor inom Sverige kan bli av, vilket är positivt. Dessa skulle jag också vilja göra.
Lycka till!

Svara
Ann-Louise 27 januari, 2021 - 18:18

Nej, Dublin har jag gett upp hoppet om. Gissar att man kanske får vänta med utlandsresor till sen höst eller nästa år. Men Sverige-resorna hoppas jag blir av, i alla fall några av dem.

Svara
4000mil 28 januari, 2021 - 07:42

Fördelen med de där nära resorna är ju att de faktiskt kan bli av. Hoppas du äntligen kommer till Höga kusten i år! 🙂

Svara
Ann-Louise 28 januari, 2021 - 22:30

Ja, jag hoppas verkligen att vi kommer iväg till Höga Kusten. Om bara corona-läget ser ok ut och om vi får kattvakt så ska nog resan kunna bli av. 🙂

Svara
FREEDOMtravel 31 januari, 2021 - 09:23

Många bra idéer! Vi har en hel del planer, men svårt att veta vad som blir av. Fördelen med husbilen är att vi kan ställa om. Vi kommer säkert rulla med den, sedan får vi se hur långt det blir.

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2021 - 22:13

Ja, det måste ju verkligen vara en fördel med husbil, att det är enkelt att anpassa vart man ska åka. Än så länge känns det väldigt svårt att ens gissa hur långt och vart man kommer kunna resa under året.

Svara
Jossus Travelpics 6 februari, 2021 - 19:40

Jag har inget bokat och har inga planer. Känner att jag bara avvaktar, sparar pengar och bokar när läget är bättre. Så kommer nog bli ett ganska spontant år. Charter är det jag kommer satsa på i första hand då jag känner precis som du att det är tryggare.
Vilka härliga resmål du längtar till. Aruba och Hallstatt är fantastiska platser jag gärna skulle återbesöka, och Seychellerna vore rena drömmen.

Svara
Ann-Louise 7 februari, 2021 - 20:47

Det verkar klokt att avvakta tycker jag. Kul att du varit på Aruba och i Hallstatt. Någon gång ska jag ta mig dit, även om det nog inte blir 2021. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar