Sala

Två timmar med bil från Stockholm – 13 tips på platser att besöka

av Ann-Louise

De senaste månaderna har det avråtts från alla icke-nödvändiga resor inom Sverige (utomlands också förstås) men i veckan som gick meddelade vår statsminister att man nu kan resa inom landet så länge man åker max två timmar bort med bil.

Jag började genast fundera på vart man kommer om man utgår från Stockholm och åker två timmar med bil. Resultatet blev den här listan som är en blandning av platser jag redan besökt, platser jag åkt förbi eller stannat till på som hastigast och platser jag aldrig besökt men gärna vill åka till. Samtliga tidsangivelser nedan kommer från Google Maps och kan förstås variera beroende på trafiken.

Sigtuna

Till Sigtuna tar det 43 minuter med bil enligt Google Maps vägbeskrivning. Här var jag sommaren 1989 men jag minns väldigt lite av Sveriges äldsta bevarade stad som grundades redan på 970-talet. Jag har inte heller några foton härifrån så Sigtuna är en stad som jag gärna vill åka till igen och utforska lite mer noggrant. Du kan läsa mer om Sigtuna hos Maya Nordlund.

Sigtuna Rådhus

Trosa

Trosa är av de mysigaste städer jag vet. Här har jag varit flera gånger och när man är i Trosa är det ett måste att fika på Tre Små Rum. Med magen full med kakor är det mysigt att bara strosa omkring längs med Trosaån och sitta nere i hamnen och titta på båtarna. Jag skulle inte heller ha något emot att spendera en natt på Bomans hotell, tittar man på deras hemsida så har de helt fantastiska och unika hotellrum. Med bil tar det cirka 50 minuter till Trosa.

Trosa bibliotek
Biblioteket i Trosa måste väl ändå vara Sveriges gulligaste?

Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat ligger i Tystberga, strax söder om Trosa. Jag har inte varit här själv ännu men har läst om naturreservatet och sett en massa bilder härifrån. Min bloggkollega Helena har däremot varit där och i hennes blogg kan du se en massa fina bilder från Stendörren. Jag lockas bland annat av att man kan promenera ut på skärgårdsöarna via hängbroar och vill gärna åka hit i sommar och njuta av naturen. Till Stendörrens naturreservat tar det 1 timmar och 15 minuter när du åker bil från Stockholm.

Stendörrens naturreservat

Taxinge slott

Taxinge slott har länge stått på min önskelista eftersom man här hittar norra Europas största kakbord. På kakbordet finns alltid minst 65 sorters hembakat bröd. Rena drömmen för ett kakmonster som jag. Min bloggkollega Eva har varit på Taxinge slott och fikat och du kan läsa mer och se bilder på kakorna i hennes blogg. Till Taxinge slott tar det 48 minuter med bil.

Taxinge slott kakslottet Två timmar med bil från Stockholm

Uppsala

Det är väldigt länge sedan jag senast var i Uppsala och jag har aldrig riktigt haft tid att utforska staden ordentligt. Jag vill bland annat se slottet, botaniska trädgården och Linnéträdgården och så vill jag åka tillbaka till Uppsala högar som jag besökte för drygt 30 år sedan. Sydost om Uppsala ligger Carl von Linnés sommarbostad Hammarby och är du i Uppsala kan jag varmt rekommendera att även göra ett besök på Linnés Hammarby.

Uppsala slott
Uppsala slott

Sala

På en timma och 24 minuter kan du ta dig med bil från Stockholm till Sala. Jag var här för 15 år sedan, på väg till Dalarna, och minns att Sala var en väldigt gullig stad. Här finns en mysig stadskärna med fina hus och strax utanför stan kan du besöka Sala Silvergruva. Tyvärr är gruvan stängd hela 2020 men det är fint att bara åka dit och titta på de vackra husen. Läs mer om Sala hos Come fly with me.

Sala Silvergruva

Mariefred

I Mariefred finns Gripsholms slott som jag tycker är ett av Sveriges finaste slott. Men själva staden Mariefred är också väldigt gullig och mysig att promenera omkring i, med många gamla fina hus. Om du har barn som gillar bokserien Pax kan jag rekommendera ett besök i Mariefred då det är här som böckerna utspelar sig. Mariefred når du på 50 minuter om du kör bil från Stockholm.

Gripsholms slott

Nynäshamn

Enda gången jag varit i Nynäshamn var förra sommaren på väg till och från Gotland. Jag gillade det lilla jag hann se och eftersom jag älskar havet så tror jag det finns mycket som tilltalar mig i den här skärgårdsstaden. Till Nynäshamn tar det 40 minuter med bil från Stockholm. Läs mer om Nynäshamn hos Resfredag som skriver om sin hemstad på ett sätt som gör att man verkligen blir sugen på att åka dit.

Öregrund

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och det är riktigt mysigt att promenera omkring bland de vackra trähusen och titta på båtar nere i hamnen. Att köra bil till Öregrund från Stockholm tar knappt två timmar.
Läs mer om Öregrund här.

Öregrund

Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger 50 minuters bilresa från Stockholm. Här har jag varit som hastigast en gång för länge sedan men jag åker gärna tillbaka och tittar mer på detta vackra kungliga slott från 1727. Läs mer om Tullgarns slott hos FREEDOMtravel.

Tullgarns slott

Söderköping

Till Söderköping tar det exakt två timmar med bil. För många år sedan stannade jag till här och åt glass på Smultronstället men jag har inte sett något mer av Söderköping. Jag vill åka hit och strosa runt bland de låga trähusen i Drothemskvarteren, titta på fina Drothems kyrka och Brunnskyrkan och besöka Stegeborgs slottsruin.
Reser du till Söderköping med barn kan det vara intressant att veta att filmerna om Madicken spelades in här och man kan gå på en stadsvandring i de kvarter som var med i filmerna.

Färnebofjärdens nationalpark

Jag vill gärna besöka fler av Sveriges nationalparker och som tur är finns det tre stycken inom två timmars radie från Stockholm. Färnebofjärdens nationalpark beskrivs som ett unikt älvlandskap. Här möts fyra landskap, Uppland, Gästrikland, Dalarna och Västmanland, på den lilla ön Tjuvholmen. Det är enda platsen i Sverige där fyra landskap möts på det här sättet.
Till Färnebofjärdens nationalpark tar det 1 timma och 43 minuter med bil. De andra två nationalparkerna som ligger inom räckhåll från Stockholm är Ängsö (1 timma och 4 minuter med bil) samt Tyresta (26 minuter med bil från centrala Stockholm). Läs mer om Färnebofjärdens nationalpark och se vackra bilder hos På Vift.

Lövstabruk

Lövstabruk är ett vallonbruk i norra Uppland som en gång i tiden var det största järnbruket i Sverige. Bruket har anor från 1500-talet och här finns massor att se och göra. Eller vad sägs om en kyrka med en berömd Cahmanorgel, ett orangeri, en bruksgata, en smedja och en smedsbostad, hantverk, konstutställning, café och förstås själva herrgården.
För barn finns Barnens bruk med ett lekland med bland annat rutschkana och mucklor. Till Lövstabruk tar det 1 timmar och 50 minuter med bil från Stockholm.

Fler tips

Om du vill läsa fler tips på platser du kan nå på två timmar med bil så ska du kika in hos Lite mera rosa som listar platser du kan nå på två timmar när du utgår från Linköping samt Lycklig & Levande som tipsar om platser max två timmar från Göteborg.

Vad har du för tips på platser som man kan nå på två timmar med bil från Stockholm?

(Bilden högst upp i inlägget är från Sala.)

Du kanske också vill läsa de här inläggen

23 Kommentarer

Ann 18 maj, 2020 - 17:47

Vi bor också i Nynäshamn, superfin liten stad, speciellt på sommaren 🙂

Svara
Ann-Louise 18 maj, 2020 - 17:51

Åh, vad kul att ni också bor där! Det kommer säkert att bli ett besök där i sommar, ser så mysigt ut! 🙂

Svara
Bara brittiskt 19 maj, 2020 - 01:29

Apropå Madicken och Söderköping så var Öregrund med i Saltkråkan.

Svara
Ann-Louise 19 maj, 2020 - 19:20

Vad kul, tack för tipset!

Svara
FREEDOMtravel 19 maj, 2020 - 06:44

Fint med tips! Flera har vi besökt, några har vi planerat för och några har jag inte tänkt på. Såna här tips är väldigt intressanta just nu! Och tack för länken 🙂

Svara
Ann-Louise 19 maj, 2020 - 19:21

Varsågod! 🙂 Jag hoppas att vi ska hinna beta av i alla fall några av de här platserna i sommar. 🙂

Svara
Ditte 19 maj, 2020 - 12:51

Vi har ingen bil men till de flesta platser kan man ju ta sig ändå. Många har vi besökt både en och flera gånger men återkommer gärna.
Är extra förtjust i Färnebofjärden och tar man sig hit är det perfekt att kombinera med en övernattning på Gsinge herrgård om den är öppen nu förstås. Även Sigtuna stadshotell är perfekt att övernatta på.
Vi ska nu satsa på en del öar i Stockholms skärgård dit vi kan ta oss med Vaxholmsbåt. Både Öregrund och Östhammar rekommenderas.
Lycka till med turerna.

Svara
Ann-Louise 19 maj, 2020 - 19:24

Vi har inte heller bil men funderar faktiskt på att köpa en just för att det blir lite enklare nu när man helst ska undvika allmänna transportmedel och framför allt för att det kommer bli enklare för oss att åka till min mamma i Vetlanda, när det blir tillåtet med bilresor på upp till fyra timmar. Öregrund är jag lite extra nyfiken på och Östhammar tror jag att jag har besökt fast för väldigt länge sedan.

Svara
Lena i Wales och Spanien 20 maj, 2020 - 09:29

Trevlig lista.
Jag har besökt många av dessa ställen, men har några kvar, bl a vill jag gärna till Trosa, Taxinge slott och Tullgarn.
Jag är normalt sett i Uppsala en till två gånger per år och då gör vi alltid lite utflykter, men det är nästan alltid under vintern så många ställen är stängda då.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 21 maj, 2020 - 22:33

Roligt att du besökt en del av dessa ställen. Trosa är verkligen mysigt, vi var där en sväng förra sommaren men jag vill gärna tillbaka dit i år igen och ha lite mer tid för att utforska den gulliga lilla stan. Ha det så bra!

Svara
Marias memoarer 24 maj, 2020 - 19:08

Sigtuna och Trosa låter som en underbar dagsutflykt ❤️ Ska minnas det för den dag jag kan resa till släkten i Vallentuna igen..

Svara
Ann-Louise 31 maj, 2020 - 00:20

Ja, både de städerna är supermysiga. Trosa var vi i förra sommaren men det är ganska många år sedan jag var i Sigtuna så dit är jag sugen på att åka tillbaka snart. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan det blir möjligt för dig att åka till din släkt i Vallentuna.

Svara
Henrik kullberg 26 maj, 2020 - 22:28

Personligen reser jag mycket mer än 2 timmar. Det blir Bohuslän Skåne roslagen mm. Sverige är fint.

Svara
Ann-Louise 26 maj, 2020 - 22:46

Jag skulle också gärna åka längre bort än två timmar men följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att åka max 1-2 timmars bilresa från hemorten. Vi får hålla tummarna att man snart kan resa mer fritt i vårt vackra land.

Svara
Tips under sommaren 2020 | Fritid i gruppbostad 8 juni, 2020 - 11:19

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm Se resebloggens Från Stad till Strand förslag här! […]

Svara
Utflyktstips under sommaren 2020 | Fritid i gruppbostad 8 juni, 2020 - 11:27

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm – 13 tips på platser att besöka Se Från Stad till Strand reseblogg förslag här! […]

Svara
Tips under sommaren | Fritid i gruppbostad 11 augusti, 2020 - 13:47

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm13 tips på platser att besöka!Se Från Stad till Strand reseblogg här! […]

Svara
Hitta på något ute | Fritid i gruppbostad 1 september, 2020 - 15:07

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm13 tips på platser att besöka!Se Från Stad till Strand reseblogg här! […]

Svara
Utflyktstips under sommaren 2021 | Fritid i gruppbostad 9 februari, 2021 - 17:34

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm13 tips på platser att besöka. Läs mer i bloggen från Stad till Strand här! […]

Svara
Mikaela Svanborg 21 maj, 2021 - 22:44

Jag kan rekommendera Trolldalen på Henriksdalsberget också. Finfina utsikter och natur. Nu har de också öppnat sommarcafé 57 meter över havet. Nära till Svindersvik gård, anrika Danvikshem och Saltsjöqvarn. https://vastrasicklao.se/trolldalen

Svara
Ann-Louise 22 maj, 2021 - 15:17

Tack för bra tips!

Svara
Konstantin Irina 23 maj, 2021 - 15:56

Håller med Mikaela. Henriksdal har blivit riktigt spännande område nära stan. https://vastrasicklao.se/2021/05/23/utflykt-stockholm/

Svara
Saker som händer i Stockholm och på datorn | Fritid i gruppbostad 12 april, 2022 - 13:30

[…] Utflykter med bil 2 timmar från Stockholm13 tips på platser att besöka. Läs mer i bloggen från Stad till Strand här! […]

Svara

Lämna gärna en kommentar