En dagsutflykt till mysiga trästaden Öregrund

av Ann-Louise

Öregrund är en gullig liten tätort i norra Roslagen och en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Större delen av bebyggelsen är från 1700-talet och 1800-talet, detta trots att staden har brunnit hela sju gånger.

Öregrund
Hus på Västergatan.
Vintergatan Öregrund
Vintergatan som är uppkallad efter timmermannen och styrmannen Gustav Vinter (1784-1833). Han bodde i ett hus på den här gatan från 1816 och framåt. Husen på gatan har stort kulturhistoriskt värde.
Lotsgården Öregrund

Om du precis som jag älskar charmiga små trästäder med smala gator och hus med snickarglädje så ska du definitivt åka till Öregrund. Att Öregrund också ligger vid havet gör det hela än mer perfekt och idylliskt. Det är också perfekt avstånd för en dagsutflykt från Stockholm och vi var här över dagen en av de varmaste dagarna förra sommaren.

Öregrund
Öregrund
Norbergs gård där huset är från mitten av 1800-talet.
Öbergs hus Öregrund
Öbergs hus från 1700-talet.

Det bor bara 1 620 personer i Öregrund och på den officiella hemsidan kallas orten för Sveriges minsta stad och man förklarar det med att det är den minsta av de historiska städer som haft stadsprivilegium. Öregrund blev stad 1491 och var en viktig hamn för att skeppa ut järnet från de närliggande vallonbruken i Uppland. Så småningom blev staden istället en populär kurort, något som höll i sig från slutet av 1800-talet och fram till andra världskriget. Societetshuset och många andra vackra sekelskifteshus byggdes just under kurortstiden.

Bergenstiernska sommarvillan
Bergenstiernska sommarvillan byggdes på 1890-talet och var en av de allra första sommarvillorna i Öregrund.
Societetshuset Öregrund
Societetshuset i Öregrund byggdes 1893 som sällskapslokal för kurortens badgäster.
Sjövillan i Öregrund
Sjövillan byggdes 1888.
Göranssonska villan Öregrund
Göranssonska villan, en vacker sommarbostad från 1898.

En av de mer kända sevärdheterna i Öregrund är den 18 meter höga röda klockstapeln som står söder om Öregrunds kyrka. Klockstapeln har en flöjel med årtalet 1736 och det tros vara det år då man började reparera en tidigare klockstapel som hade bränts ned vid rysshärjningarna 1719.

Klockstapel Öregrund
Öregrunds kyrka
Öregrund kyrka grundlades 1491 men har byggts om och till under årens lopp, bland annat på grund av bränder.

En annan sevärdhet, och min personliga favorit, är fyrskeppsmonumentet Västra Banken som förvaltas av Öregrunds Hembygdsförening.

Fyrskeppet Västra Banken Öregrund
Fyrskeppet Västra Banken Öregrund

Hembygdsföreningen förvaltar även hembygdsgården som tyvärr var stängd när vi var där. I vanliga fall, när det inte är pandemi, kan man besöka de fina röda stugorna under sommarmånaderna.

Hembygdsgården Öregrund
Hembygdsgården i Öregrund.
Hembygdsgården Öregrund
Hembygdsgården i Öregrund.
Hembygdsgården Öregrund
Ett av husen som tillhör hembygdsgården.

Eftersom Öregrund ligger vid havet finns det förstås badplatser också. Här finns till exempel Tallparksbadet men vi nöjde oss med att gå ner till havet och klipporna nedanför Vintergatan och Sjötullsgatan. Sedan promenerade vi utmed havet ner till hamnen och runt hamnen till fyrskeppet Västra Banken.

Klippor vid havet i Öregrund
Klippor vid havet i Öregrund
Öregrund
Öregrund pir
Öregrund

Något som gör Öregrund unikt är att detta är det enda staden på Sveriges ostkust där man kan se solen gå ner i havet. Tyvärr var vi inte kvar så länge att vi fick uppleva det, men vi åker gärna tillbaka till Öregrund någon gång och bor kvar över natten eftersom det skulle vara trevligt både att se solen gå ner och att äta middag på någon av restaurangerna nere i hamnen. Nere i hamnen finns också en turistbyrå (öppet på sommaren) där jag passade på att köpa en fin magnet till samlingen på kylskåpsdörren.

Brygga Öregrund
Hamnen i Öregrund
Galej Öregrund
Rökt fisk Öregrund
Öregrund hamn

Blir du fikasugen så är det till Kafé Wilma du ska gå. Här åt vi en god bakelse, goda kakor och en gigantisk räkmacka. Det finns gott om plats både inomhus och utomhus men är det fint väder kan jag definitivt rekommendera att sitta ute i trädgården.

Kafe Wilma Öregrund
Kafe Wilma Öregrund
Kafe Wilma Öregrund
Öregrund
Grön grind

Så här hittar du till Öregrund (länk till Google Maps). Från Stockholm tar det cirka två timmar att köra till Öregrund.

Mer information om Öregrund finns här.

Tips: Om du är intresserad av vallonbruk kan du passa på att besöka Gimo bruk och Hargs bruk på väg till eller från Öregrund. Det finns även flera andra vallonbruk inte långt därifrån.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ditte 30 oktober, 2021 - 17:47

Vad roligt med ett besök här. Hög igenkänningsfaktor. Men nu är det länge sedan jag var i Öregrund. Förstår att det var sommar när jag ser dina fina bilder.
.Det är verkligen en jättefin liten stad och med en fantastisk skärgård utanför.
Har varit här en hel del och har vänner som är härifrån och som än idag har ett par gamla hus kvar. Hus som faktiskt är med på en av dina bilder.
Tack för turen!

Svara
Ann-Louise 30 oktober, 2021 - 20:12

Ja, det var förra sommaren som vi var där. Jag tyckte att det var en väldigt fin liten stad och älskar ju havet så ett stort plus med så gulliga städer som ligger vid havet. Vad roligt att jag fick med dina vänners hus på en bild. 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 3 november, 2021 - 18:35

Så fint det är i Öregrund!
Jag har varit där för några år sedan, men det var i mars månad och lite kallt. Stor skillnad.
Kul att få komma tillbaka dit sommartid, tack för trippen!

Svara
Ann-Louise 7 november, 2021 - 22:11

Jag kan tänka mig att det är lite skillnad om man åker dit på vintern, det känns som en plats som kanske gör sig bäst sommartid.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 5 november, 2021 - 09:48

Nej men åh så mysigt ställe, måste helt klart skriva upp Öregrund på ”måste-besöka”-listan 🙂 Helt magiskt vackra bilder också 😀

Svara
Ann-Louise 13 november, 2021 - 20:56

Tack! Ja, Öregrund är supermysigt så passa på att åk dit när du får möjlighet. Så gullig liten stad.

Svara
Jossus Travelpics 6 november, 2021 - 13:39

Vilken fin stad. Gamla trähus är ju något av det charmigaste som finns. Hade varit underbart att spendera en sommardag där, strosa runt bland husen och sedan sätta sig och ta en glass i hamnen.

Svara
Ann-Louise 13 november, 2021 - 21:32

Håller med om att gamla trähus är otroligt charmigt. Kan rekommendera att ta en tur till Öregrund om du är i närheten någon gång. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar