Utvandrarnas Hus Växjö

Det nya landet – drömmen om Amerika, en ny utställning på Utvandrarnas Hus i Växjö

av Ann-Louise

Utvandrarnas Hus i Växjö har länge varit en av mina favoritplatser. Här väcktes mitt intresse för emigrantforskning på allvar när jag tillsammans med mina föräldrar kom hit en vinterdag för 23 år sedan för att försöka hitta uppgifter om en amerikansk kompis förfader som hade emigrerat till Connecticut på 1880-talet. Jag fick otroligt fin hjälp av några entusiaster i forskarsalen och har sedan återvänt flera gånger till Utvandrarnas hus för att titta på deras utställningar och har även tagit med mina amerikanska släktingar och vänner hit.

Utvandrarnas Hus Växjö
Det Nya Landet – drömmen om amerika

För ett par veckor sedan öppnades en ny utställning på Utvandrarnas Hus, ”Det nya landet – drömmen om Amerika” och den ville jag förstås se så när vi var i Vetlanda på höstlovet gjorde vi en utflykt till Växjö och ett besök på utställningen. Utställningen handlar förstås om emigrationen till USA och dess historia och är mycket välgjord och sevärd.

Det nya landet - drömmen om amerika
Det Nya Landet – drömmen om amerika

Det var cirka 1,3 miljoner svenskar som emigrerade till Amerika mellan 1830-1930 vilket motsvarar nästan en femtedel av den dåvarande svenska befolkningen! I den nya utställningen får vi veta mer om några av de emigranter som gjorde den långa resan till Sverige, hur resan gick till och hur deras liv blev i det nya landet.

Emigration Småland
Så här många procent av befolkningen emigrerade från Småland och Öland.
Brev och biljetter Utvandrarnas Hus
Det finns många välbevarade brev, biljetter och andra dokument att titta på.

Det finns flera interaktiva inslag som uppskattades framför allt av William och många brev och andra föremål att studera. Man kan lyssna till en audioguide via sin telefon men vi hoppade över det den här gången och gick runt i utställningen på egen hand och läste på alla informationsskyltar istället och det finns väldigt många skyltar och massor av information att ta till sig.

Det nya landet - drömmen om amerika på utvandrarnas hus
En av de interaktiva detaljerna i utställningen. Här kan man se hur lång tid de resan över Atlanten tog med olika typer av fartyg.
Utvandrarnas Hus
Ett annat av de interaktiva inslagen, genom att välja olika knappar på skärmen visas information om emigrationen på väggen.

Ett av de mest intressanta föremålen som finns på utställningen är ett fickur som föll i vattnet när Titanic förliste. Uret stannade 14 minuter efter att Titanic sjönk. Ägaren, Mauritz Ådahl, drunknade och man kan läsa mer om honom på den här länken.

Titanic Utvandrarnas Hus Växjö
Titanic
Amerikakoffert Utvandrarnas Hus
Det finns gott om amerikakoffertar i utställningen.

Förutom den nya utställningen finns även flera andra utställningar på Utvandrarnas Hus i Växjö. Utställningen ”Moberg och utvandrarna” har jag besökt flera gånger innan men tröttnar aldrig på att titta in genom fönstret till Vilhelm Mobergs skrivarstuga från Söderäng och älskar att stå och titta på manuset till Utvandrarna. Sakerna i stugan är skänkta av Vilhelm Mobergs dotter och skrivarstugan är rekonstruerad utifrån fotografier som togs på stugan i Söderäng. En annan intressant utställning är ”Med svenska rötter” där man öppnar luckor på väggen och innanför luckan får veta mer om olika svenskars livsöden borta i USA.

Wilhelm Mobergs skrivmaskin på Utvandrarnas Hus i Växjö
Wilhelm Mobergs skrivmaskin och en del av hans skrivarstuga som återskapats på Utvandrarnas Hus.
Wilhelm Mobergs manus till Utvandrarna
Manuset till Utvandrarna.
Utställningen ”Med svenska rötter” där man öppnar luckorna och får lära sig mer på insidan.

Som jag nämnde i början finns det också en forskarsal men för att besöka den gäller det att komma ihåg att boka tid i förväg.

Pussel Ellis Island Utvandrarnas Hus
Det här pusslet är ett intelligenstest som emigranterna behövde klara för att bli insläppta i USA.
Pussel Ellis Island Utvandrarnas Hus
Som tur var klarade vi det!

Utvandrarnas Hus ligger i Kulturparken Småland där det finns mycket annat som också är sevärt. Här hittar du bland annat Smålands museum och Sveriges glasmuseum samt en vacker museipark. I parken finns bland annat domprostgården där författaren och nobelpristagaren Pär Lagerkvist föddes 1891. Här finns också en högloftsstuga, en hjulkvarn, en loftbod och en väderkvarn.

Domprostgården Kulturparken Småland
Domprostgården där Pär Lagerkvist föddes.
Smålands Museum i Kulturpark Småland
Smålands Museum i Kulturpark Småland.

Öppettider och entrépriser till Utvandrarnas Hus hittar du på Kulturparken Smålands hemsida.

Hitta till Utvandrarnas Hus (länk till Google maps).

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ditte 20 november, 2021 - 16:46

Vilken spännande och intressant utställning! vore jag i trakterna skulle jag gärna besöka den.
Tack fr din fina info med intressanta bilder.

Svara
Ann-Louise 20 november, 2021 - 19:52

Ja, det var verkligen intressant och en riktigt fin utställning. Det kommer att vara deras basutställning nu så den kommer nog finnas kvar i ett antal år om du har vägarna förbi.

Svara
FREEDOMtravel 23 november, 2021 - 21:23

Åh så intressant! Vi var här i somras. och promenerade omkring i området runt omkring. Vi var även på Smålands musem, men Utvandrarnas hus var stängt, för ombyggnation tror jag. Annars hade vi gärna gått hit!

Svara
Ann-Louise 23 november, 2021 - 23:02

Ja, det var riktigt intressant. Jag gissar att det var stängt i somras för att de nog höll på att förbereda den nya utställningen. Det kommer att vara deras basutställning nu så den finns säkert kvar ett antal år om ni har vägarna förbi igen.

Svara
Lena i Wales och Spanien 25 november, 2021 - 09:22

Vad spännande!
Trodde jag varit där, men när jag ser bilderna känner jag inte igen mig. Måste ha förväxlat det med något annat. Reste ett tag för många år sedan så mycket som reseledare även inom Sverige att jag blandar ihop ställen.
Detta mål har nu kommit in på min lista över vad jag vill se.
Tack för intressant inlägg!

Svara
Ann-Louise 25 november, 2021 - 21:29

Roligt att du gillade mitt inlägg. Utvandrarnas hus är verkligen sevärt och nästa gång jag är i Växjö hoppas jag hinna se även Smålands Museum som ligger bredvid.

Svara
Carina 23 januari, 2022 - 11:37

Åh där var jag för ca 6-7 år sedan Så spännande. Har det nu kommit nytt så vore det skoj att åka dit igen 😄

Svara
Ann-Louise 24 januari, 2022 - 17:37

Ja, jag kan rekommendera ett besök på den här nya utställningen, så intressant och så välgjord!

Svara

Lämna gärna en kommentar