Filosofens grav Lilla Sickla

Ett besök vid Filosofens grav i Nackareservatet

av Ann-Louise

Vi bor bara några hundra meter från en av entréerna till Nackareservatet och i lördags när det var vår i luften passade vi på att gå en långpromenad i solskenet. Målet var Filosofens grav, en plats jag hört mycket talas om då William och hans klass ofta gör utflykter dit, men jag har själv aldrig varit där.

Nackareservatet entrén vid hammarbybacken
Här vid Hammarbybacken finns vår närmsta ingång till Nackareservatet.

Nackareservatet är Sveriges mest välbesökta friluftsområde vilket inte är så svårt att förstå med tanke på läget. Det finns flera entréer till reservatet, bland annat i Kärrtorp och Björkhagen, men vi använde entrén vid Hammarbybacken då den är närmast.

Nackareservatet Sickla Sjö

Den här våren när nästan inget är sig likt så finns det i alla fall en sak som är precis som alla tidigare vårar. Nämligen maj månads underbara gröna lummighet. När man kommer ut i naturen och ser hur otroligt grönt det är just nu blir man extra tacksam över att vi får vara ute och promenera hur mycket vi vill så länge vi håller avstånd till andra personer. Och även om det var mycket folk ute och rörde sig i Nackareservatet i lördags så gick det för det mesta bra att hålla avståndet, med undantag för någon enstaka löpare som kom lite för nära och flåsade oss i nacken.

Lilla Sickla Filosofens grav nackareservatet

Vår plan var att gå utmed Sickla sjö till bron som går över vattnet vid Nysätra och Nackanäs och sedan gå till Sickla köpkvarter och handla lite innan vi fortsatte hem igen. Ungefär halvvägs mellan Hammarby Sjöstad och Nysätra kommer man till Lilla Sickla, en plats som man tror har varit bebodd sedan medeltiden. Tyvärr missade jag att ta ett kort på gårdens huvudbyggnad som är från 1789 så jag får komplettera med det senare. På gården finns också ett lusthus och en kvarnbyggnad.

Lilla Sickla Filosofens grav
En liten del av det stora grönområdet vid Lilla Sickla, med Sickla sjö i bakgrunden.

Vid Lilla Sickla finns en stor öppen plats, perfekt för lek och picknick. Här finns också resterna av en engelsk park från slutet av 1700-talet. Det gulliga lusthuset, från andra halvan av 1700-talet, ligger i parken med utsikt över Sicklasjön.

Lusthus Lilla Sickla Nackareservatet
Lusthuset vid Lilla Sickla gård.

Filosofens grav, som var vårt huvudmål med promenaden, ligger några hundra meter från Lilla Sicklas huvudbyggnad. Graven omges av en halvcirkel med dubbla rader lindar. Själva namnet, Filosofens grav, är kopplat till filosofen Jean-Jacques Rousseau som begravdes i en engelsk park norr om Paris. Det är dock inte någon filosof som ligger begravd i Lilla Sickla utan mor och syster till en av Lilla Sicklas tidigare ägare.

Filosofens grav
Man kan skymta Filosofens grav framför den dubbla raden med lindar.

Själva graven är från 1824 och var från början en tom fantasigrav, något som var vanligt i engelska trädgårdar. 1852 köptes gården av Lars Constans Pontin och när hans mor, Catharina Charlotta Pontin, dog 1868 fick hon sitt vilorum i graven. Drygt tio år senare avled hans syster, Carolina Henrika Matilda Pontin, och då begravdes även hon här i Filosofens grav. Det finns också en tredje person i graven som man inte har kunnat identifiera. På gravmonumentets täckhäll kan man läsa inskriptionen ”Hvilans Boning Den Dödliges Hopp Och Mödors Belöning”.

Filosofens grav Lilla Sickla
Filosofens grav.

När vi hade tittat klart på Filosofens grav fortsatte vi den vackra promenaden utmed Sickla sjö tills vi kom till Nackanäsbron. Bron ligger precis där Sickla sjö möter Järla sjö. Här fanns det ett värdshus förr i tiden, mer om det kan man läsa här.

Sickla sjö nackareservatet
Nästan framme vid vid Nysätra och Nackanäsbron.

Om du också vill besöka Filosofens grav eller bara gå en promenad i det vackra Nackareservatet så är det enkelt att ta sig hit. Ta tvärbanan till stationen Sickla Kaj och därifrån promenerar du till Hammarbybacken och följer sedan promenadvägen utmed Sickla Sjö. Se kartan nedan.

På kartan har jag bara markerat vägen fram till Nackanäsbron men när ni har gått över den kan ni antingen promenera tillbaka mot Hammarby sjöstad utmed Sickla sjös norra sida eller varför inte äta en god lunch på Urban Deli i Sickla och sedan ta tvärbanan från ändstationen i Sickla köpkvarter.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 13 maj, 2020 - 09:06

Intressant!
Har inte varit där och heller inte hört talas om Filosofens grav.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 13 maj, 2020 - 21:07

Det var faktiskt mitt första besök i Nackareservatet också trots att jag bott jättenära i många år. Men nu kommer det bli många fler promenader där för det var så vackert. Ha det så bra!

Svara
FREEDOMtravel 13 maj, 2020 - 20:57

Intressant! Nackareservatet har vi hört mycket om och vi har tänkt göra ett besök där, men Filosofens grav hade jag inte hört om. Fina bilder! Tack för inspiration!

Svara
Ann-Louise 13 maj, 2020 - 21:01

Det lite pinsamma är att jag bott så nära Nackareservatet i många år, först i Bagarmossen och sedan här i Hammarby Sjöstad men aldrig varit där förrän i lördags. Filosofens grav hade jag nog heller aldrig hört talas om ifall det inte varit för alla utflykter som Williams klass har gjort dit under de senaste sex åren. Kan varmt rekommendera Nackareservatet och det är ju så mycket större än det lilla vi utforskade i helgen.

Svara
Ditte 13 maj, 2020 - 23:14

Nackareservatet är verkligen fint och har mycket att erbjuda. Kul att du också gick den här slingan . Vi fortsatte över bron och gick sedan längs Sicklasjön tillbaka till Söder och tog färjan över vid Henriksdalsbryggan. Och med lunchstopp på U.D. i Sickla. På norra sidan av sjön kan man titta efter bäver och vi såg ett par bäverhyddor där. Tror de kan finnas lite varsom i hela Sicklasjön.

Svara
Ann-Louise 14 maj, 2020 - 16:48

Ja, det kommer bli många fler promenader i Nackareservatet framöver. Vi såg spår av bäver även på södra sidan av sjön, det var några träd som hade blivit fällda av en bäver. Vi har en bäver här i Hammarby sjöstad, jag har inte sett honom (henne?) men i vår Facebook-grupp för sjöstaden finns det flera som fångat den på bild. Jag har än så länge bara sett bäverns framfart på träden men det skulle vara kul att se själva bävern också. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar