Urskogsstigen Tyresta Nationalpark

Urskogsstigen – en vandring i Tyresta nationalpark

av Ann-Louise

Vad ska man hitta på en midsommardag när man egentligen skulle varit i Kalifornien? Jo, vi tog vår nyinköpta bil och åkte de 25 minuterna till Tyresta nationalpark. Vårt första besök där men absolut inte vårt sista.

Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Urskogsstigen början på andra sidan dessa informationstavlor. Gå till höger efter den informationstavla som är längst till vänster i bilden.

Jag läste på lite kvällen innan om de olika vandringslederna och fastnade för Urskogsstigen som jag tyckte lät lagom för vårt första besök och för att få ett litet smakprov av nationalparken. Tyresta, som blev nationalpark 1993, är det största urskogsområdet söder om Dalälven och Urskogsstigen är en kuperad stig som går genom en orörd skog med bland annat tallar som är flera hundra år gamla, granar, myrmarker och sumpskog.

Tyresta urskogsstig
Urskogsstigen Tyresta
Här börjar urskogsstigen.

Urskogsstigen är 2,5 kilometer lång och jag som har lite problem med en fot (efter en stukning för 14 år sedan) och har svårt att gå om det är väldigt brant eller ojämnt tyckte det var alldeles lagom lättvandrat. På en del ställen finns spänger (spångar?) och annars går man omväxlande på skogsstigar och berghällar. Vandringsleden är väl skyltad, både med röda markeringar och med bilder på en uggla.

Urskogsstigen Tyresta
Urskogsstigen Tyresta
På trädet till höger kan man se den röda markering man ska följa.
Urskogsstigen Tyresta

Trots att det var många bilar på parkeringen och en del folk i Tyresta by var vi nästan helt själva på Urskogsstigen. Vi mötte bara fyra personer på hela vandringen. Det enda vi hörde var trädens sus och det var väldigt rofyllt att promenera i den grönskande urskogen.

Urskogsstigen Tyresta
Urskogsstigen Tyresta

Det tog oss exakt en timma att gå Urskogsstigen. Vi gick i ganska rask takt men gav oss tid att stanna och läsa på de åtta informationsskyltar som finns utmed stigen. Sedan tog det ytterligare någon kvart att komma tillbaka till Naturum och Tyresta by. På väg till och från Urskogsstigen går man på den led som kallas för Barnvagnsslingan, en vandringsled som är lättvandrad även med barnvagn. Jag tror vi ska testa den nästa gång, inte för att vi har barnvagn men för att man går runt Bylsjön vilket verkar mysigt.

Urskogsstigen Tyresta
En av de åtta informationsskyltarna utmed Urskogsstigen.
Urskogsstigen Tyresta
Det fanns ett och annat hinder utmed stigen.

På naturkartan.se, som för övrigt är en fantastisk resurs när man letar inspiration för att ge sig ut i naturen, finns en karta som visar Urskogsstigen.

Urskogsstigen Tyresta
Urskogsstigen Tyresta
Urskogsstigen Tyresta

Det finns flera olika entréer till nationalparken men om man vill gå just Urskogsstigen ska man välja Huvudentrén i Tyresta by. På kartan nedan ser du hur man hittar dit.

Missa inte heller Naturum Nationalparkernas hus som du hittar i Tyresta by. Här kan du få veta mer om Tyresta nationalpark och det finns även en utställning om de övriga nationalparkerna i Sverige. Du kan också köpa kartor och böcker om Tyresta och förstås souvenirer. Det kostar inget att gå in i Naturum.

Naturum Tyresta Nationalpark

Du hittar också massor av information på nationalparkens egen hemsida.

Tyresta
Urskogsstigen Tyresta

Efter att vi gått klart Urskogsstigen promenerade vi även omkring bland de gamla husen i Tyresta by men det tänkte jag berätta mer om i ett annat blogginlägg så småningom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

FREEDOMtravel 24 juni, 2020 - 08:11

Vi har varit i Tyresta tre gånger i år, tror jag. Fantastiskt fint! 🙂

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:59

Ja, helt otroligt fint. Vi kommer garanterat att åka tillbaka flera gånger. Om inte annat för att caféet var stängt när vi var där på midsommardagen så vi kunde inte testa deras fika. 🙂 Men jag vill gå flera av de andra lederna också och gärna se området som brann.

Svara
Ditte 24 juni, 2020 - 22:39

Tyresta är verkligen fint så visst blev det blev ett bra val att ta sig hit. Har varit här en hel del under årens lopp och utbudet av vandringsleder är ju både stort och varierat. Visst är det fantastiskt att detta område finns så nära.

Svara
Ann-Louise 26 juni, 2020 - 21:13

Ja, verkligen jättefint! Har länge velat åka dit och nu när vi varit där en gång kommer vi garanterat åka tillbaka och prova fler vandringsleder. Så härligt att det finns sådan fantastisk natur så nära Stockholm och för mig som är uppväxt på landet nära skog är det lite extra härligt att komma ut på skogspromenader.

Svara

Lämna gärna en kommentar