Alfabet

Mitt stadsalfabet ‒ städer som jag har besökt från A till Ö

av Ann-Louise

Den här roliga listan med ett stadsalfabet där man skriver ner en besökt stad per bokstav, läste jag allra först hos Swedish Passport och sedan har även Oh darling, let’s be adventurers och New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World gjort egna stadsalfabet.

Jag har fokuserat mest på städer i utlandet även om jag på några platser tagit med svenska städer. Det är ju inte helt enkelt att hitta städer i utlandet som börjar på å, ä och ö…

Anaheim

Anaheim i Kalifornien hade jag förmodligen aldrig besökt om det inte varit för att Disneyland råkar ligga just där. Det har blivit sex stycken besök och ett antal övernattningar i Anaheim i samband med besök på Disneyparkerna.

Disneyland Hotel Anaheim Stadsalfabet

Bratislava

För lite drygt ett år sedan besökte vi Bratislava i Slovakien i samband med att vi var i Wien. Jag gillade verkligen Bratislava och kan rekommendera ett besök där. Missa inte gamla stan och det vackra slottet.

Bratislava

Chicago

Chicago är en av mina absoluta favoritstäder. Jag har varit där flera gånger och älskar arkitekturen, parkerna och shoppingen. En orsak till att jag besökt Chicago så många gånger är att jag har släktingar som bor här och när det åter blir möjligt att åka till USA är det nog dags att åka dit och hälsa på dem igen.

Cloud Gate Chicago Stadsalfabet

Dublin

Dublin är också en riktig favorit. Elva besök har det blivit hittills och det kommer bli fler resor hit framöver. Jag älskar de vänliga människorna, de mysiga gatorna och husen, de färgglada dörrarna och att det är så nära till vacker natur.

Dublin Irlanf

Escondido

Escondido är en stad norr om San Diego i Kalifornien. Här var jag och hälsade på en god väns son för flera år sedan på väg till just San Diego. Jag såg inte så jättemycket av själva stan utan minns mest det stora avokadoträd som fanns på tomten hos min väns son.

Florens

Att få besöka Florens i Italien var en dröm som äntligen blev sann förra året. Jag längtar efter att få åka tillbaka så småningom och se mer av denna vackra stad och dess omgivningar i Toscana.

Ponte Vecchio Florens

Gualala

Det är lite osäkert om man verkligen kan kalla Gualala för en stad. Enligt Wikipedia är det en unincorporated community. Men när det gäller bokstaven G måste jag ända ha med just Gualala i mitt stadsalfabet. Gualala är mitt paradis på jorden och den bästa plats som finns.

Gualala hotel

Huntington Beach

Huntington beach kallas även för Surf City och är en härlig stad vid havet strax söder om Los Angeles. Här bodde vi några nätter sommaren 2016 med utsikt över den härliga sandstranden.

Huntington Beach Kalifornien Stadsalfabet

Ingatorp

Enligt Wikipedia är Ingatorp en tätort, jag vet inte om det räcker för att få vara med i ett stadsalfabet men eftersom jag inte kommer på någon annan stad på I så får det bli Ingatorp ändå. Ingatorp ligger i Småland och här finns en kyrka som 1997 valdes till Sveriges vackraste kyrka, förmodligen mycket på grund av det vackra kyrktornet. Förr har man kunnat fika i Valbackens Toppstuga med en vidunderlig utsikt över Ingatorp men det är oklart om det är öppet i sommar.

Jönköping

Jönköping, som ligger så vackert vid Vättern, har fått många besök av mig under årens lopp. När jag fortfarande bodde i Vetlanda var det vår närmaste ”storstad” och det var till Jönköping vi åkte för att handla kläder och gå på McDonalds och IKEA.

Kissimmee 

Kissimmee ligger strax söder om Orlando och främsta orsaken till att jag varit här är att staden ligger i närheten av Walt Disney World.

Lissabon

Det var inte helt enkelt att välja stad på bokstaven L för här har jag besökt en hel del olika städer. Men till slut föll valet ändå på Lissabon som jag besökte för snart 20 år sedan och tyckte väldigt mycket om. En stad full av vackert kakel och med en härlig blandning av gammal och ny arkitektur.

Lissabon

Mdina

Mdina på Malta besökte vi i april för ett par år sedan. Mdina är en medeltida stad med en mer än 4 000 år gammal historia och det var Maltas huvudstad fram till 1530. Mdina kallas även för den tysta staden och det är väldigt lugnt och rofyllt att promenera omkring här.

mdina malta

Nassau

Nassau på Bahamas var ett av stoppen på vår Disneykryssning i februari förra året. Nassau är Bahamas huvudstad och ett gammalt piratnäste. Bland kryssningsresenärer har det här stoppet ofta lite dåligt rykte men vi gillade Nassau och tyckte det var fint med färgglada hus och strand mitt i stan.

Junkanoo Beach Nassau Bahamas

Oslo

Norges huvudstad har jag faktiskt aldrig besökt på någon semesterresa men däremot har jag varit här tre gånger med mitt förra jobb. Förutom olika släktforskningsrelaterade möten har jag hunnit med lite sightseing men det finns fortfarande mycket kvar för mig att upptäcka i Oslo.

Kungliga slottet Oslo

Pisa

När vi var i Florens i höstas passade vi även på att besöka Pisa eftersom jag alltid drömt om att få se det lutande tornet i Pisa. Jag hade oroat mig för att det skulle vara för turistigt men jag älskade varenda minut och varenda liten detalj på de vackra byggnaderna på Mirakeltorget.

Lutande tornet i Pisa

Q

Rovinj

Rovinj i Kroatien är utan tvekan en av de gulligaste städer jag någonsin varit i. Mysiga gränder och trappor, stadsportar, vidunderlig utsikt och god mat är bara några av de saker vi hann uppleva på en dag här.

Rovinj

San Francisco

S är den bokstav i alfabetet där jag har besökt allra flest städer. Men jag väljer San Francisco i mitt stadsalfabet då det är den stad på S som haft störst betydelse för mig och där jag har varit flest gånger. Jag har varit många gånger i Kalifornien och nästan varje gång hamnar jag i San Francisco. Här har jag gått gata upp och gata ner och njutit av den vackra utsikten, ätit massor av god mat och hängt med mina före detta arbetskompisar på tjänsteresor.

cable car san francisco

Turlock

Turlock är en annan favoritstad i USA, mycket för att några av mina favoritsläktingar bor där. Och för att det finns en gata med samma namn som mitt efternamn.

paulson road turlock

Umeå

Björkarnas stad, Umeå, besökte jag i jobbet, för att delta i släktforskardagarna 2016. När man besöker en stad för att jobba är det ju sällan man hinner se så mycket, det jag såg mest var mässhallen på Nolia. Men det lilla jag hann se av staden i övrigt gav mersmak och jag återvänder gärna någon gång i framtiden. Inte minst för maten, vi åt bland annat en supergod middag på Köksbaren.

Venedig

Venedig är en av de vackraste platser jag besökt. Jag vet att många tycker att det är sönderturistat och för mycket folk men jag älskade varenda millimeter av staden och njöt varenda sekund vi var här.

venedig

Wien

Wien är en relativt ny bekantskap. Här var vi för tretton månader sedan och jag imponerades av de pampiga byggnaderna och den goda maten.

Graben är en av de mest kända gatorna i Wien

X

Yuma

Som tur är så stannade vi till i Yuma, på gränsen mellan Kalifornien och Arizona, under en roadtrip för många år sedan. Annars hade det varit tomt även på bokstaven Y eftersom detta är den enda stad jag kan minnas att jag besökt som börjar på Y.

En kaktus i Yuma
En kaktus i Yuma

Z

Åhus

Åhus har jag besökt flera gånger, jag har varit här och hälsat på släktingar och även tagit hit vänner från USA som i sin tur hade släktingar i Åhus. En riktigt mysig stad med massor av god glass.

Åhus

Ängelholm

Jag är nästan helt säker på att jag varit i Ängelholm. Men om det mot förmodan skulle vara så att jag inte varit där så har jag också varit i Älmhult. Älmhult är visserligen en tätort och inte en stad men med tanke på att IKEA kommer härifrån så tycker jag att det borde räknas i ett stadsalfabet.

Östersund

Östersund besökte jag i jobbet för några år sedan. Jag var där och höll en föreläsning om släktforskning och bodde en natt på mysiga Hotel Emma. Det jag minns mest av Östersund var att jag åt en riktigt god hamburgare på Restaurang Dalwhinnie som ligger vägg i vägg med hotellet.

Östersund flygplats

Bilden högst upp i inlägget kommer från Pixabay.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 20 juni, 2020 - 13:10

Kul genomgång av städer i alfabetet.
Har varit i de flesta av de europeiska ständerna, förutom Lissabon och Mdian.
Kanske ska försöka gör en list över UK.
Fortsatt trevlig midsommarhelg!

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:52

Kul att du varit i de flesta av de europeiska städerna. Det skulle vara intressant att läsa en lista om städer i UK så gör gärna en sådan. Ha det så bra!

Svara
Ditte 21 juni, 2020 - 16:02

Kul idé! ! Och av städerna i Europa har jag besökt alla. Vad gäller USA har jag besökt de du har med utom Gualala.
Kul att försöka göra en liknande lista med Sverige, Norden och Europa. Började genast fundera. Å. Ä och Ö kan ju bli knepigt i Europa och resten av världen.
Härliga bilder och fin info.

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:55

Kul att du gillar inlägget! Och att du besökt alla städerna i Europa och nästan alla i USA. Jag vet nästan ingen som besökt Gualala, förutom personer som bor i närheten i Kalifornien. 🙂 Jag funderade på att göra en lista enbart med svenska städer också men valde sedan att blanda dem i samma lista just för att det blev svårt med Å, Ä och Ö om man utesluter Sverige.

Svara
4000mil 22 juni, 2020 - 09:11

Snyggt jobbat att få ihop nästa alla bokstäverna. Vet spontant inte om jag varit till en stad på Ä?

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:56

Tack! 🙂 Ä var lite knepig och det finns ju inte jättemånga som börjar på den bokstaven. Tror den enda ytterligare som jag kan komma på är Älvsborg där jag nog inte varit ännu.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 22 juni, 2020 - 14:39

Åh så kul att få läsa din lista! Just X och Z är det fler som haft problem med så verkar inte vara de vanligaste begynnelsebokstäverna på städer om man säger så 😉

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:56

Tack och tack för idén! 🙂 Det känns som man måste åka till typ Kina för att få till X och Z och det lär ju inte vara aktuellt på ett tag…. 🙂

Svara
Anna, New York - My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World 22 juni, 2020 - 19:52

Vad roligt att du också gjorde en sån här lista! 🙂 Så fina bilder du visar också.

Visst är det fascinerande att vissa bokstäver kommer man på mängder av städer på medan andra blir ytterst svåra.

Haha, skönt att jag inte är ensam om att vara osäker på om Ängelholm tillhör de besökta resmålen eller ej. 😀
Gualala blev jag så klart nyfiken på och googlade genast. Du har inte bloggat om det? Det såg jättefint ut.

Bratislava och Dublin vill jag helt klart besöka, likaså Chicago och San Fransisco. Eftersom jag älskar städer med färgglada hus ser Rovinj ut att passa mig utmärkt också.

Slutligen: Tack för länken till min blogg! 🙂

Svara
Ann-Louise 24 juni, 2020 - 08:58

Tack! 🙂 Ja, lite kul det där med Ängelholm. 🙂 Nån dag ska jag leta fram mina gamla fotoalbum med pappersbilder och se om jag kan få klarhet i om jag varit där eller inte. Gualala är en pytteliten men underbar plats och jag har bara nämnt den i förbigående i bloggen. Jobbar på att få till ett inlägg bara om Gualala men eftersom platsen är så speciell för mig så måste blogginlägget bli perfekt så det kan nog ta ett tag… 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar