Mdina Stadsport Kings Landing Malta

Mdina – den tysta staden

av Ann-Louise

Mdina eller ”Den tysta staden” som den också kallas, har ett perfekt läge på Maltas högsta punkt. Härifrån har man en fantastisk utsikt över ön och det är väldigt rofyllt att promenera runt i de smala gränderna i staden. Det känns nästan som att man förflyttat sig till en annan värld där tiden stått stilla några hundra år.

Villegaignon Street Mdina MaltaDet är väldigt lite biltrafik innanför stadens murar, vilket är orsaken till stadens smeknamn. Det finns också skyltar lite varstans som påminner turisterna om att inte vara för högljudda eftersom det ju faktiskt bor folk i staden. Det är också bara de knappt 300 personer som bor i Mdina som får köra in med bil i staden och parkera här.

Mdina, MaltaMdina är en medeltida stad med en mer än 4 000 år gammal historia. Det var också Maltas första huvudstad en gång i tiden, fram till 1530 när Malteserorden bestämde sig för att flytta huvudstaden till Vittoriosa. På medeltiden hette staden dock inte Mdina utan istället Citta’ Nobile som betyder ”Den förnäma staden”. Det namnet stämde bra in på staden på medeltiden men även i nutid eftersom det fortfarande bor många adliga familjer här.

Mdina Stadsport Kings Landing Game of Thrones

Stadsporten på bilden ovan kanske ni känner igen från Game of Thrones som bland annat filmades här. Jag har inte själv sett serien men såvitt jag förstått är Mdinas stadsport platsen där de rider in till King’s Landing i säsong ett. Den vackra stadsporten byggdes 1724, dessförinnan var ingången precis till höger om den nuvarande porten, där man ser en rektangel i muren. Mdinas stadsmur har en ännu äldre historia och den första muren byggdes redan på 700-talet före Kristus. Sedan dess har den byggts om flera gånger, allra senast av Malteserorden på 1500-1700-talet.

Vackert hus i Mdina på MaltaPrecis bredvid Mdina ligger staden Rabat. De båda städerna tillhörde tidigare samma koloni men sedan byggde araberna en mur runt Mdina och befäste staden. Vi hann tyvärr inte besöka Rabat den här gången men det känns bra att ha en orsak att komma tillbaka hit igen. I Rabat finns bland annat den grotta där aposteln Paulus sägs ha bott efter att han lidit skeppsbrott utanför Malta år 60 efter Kristus. Den grottan är jag lite nyfiken på att besöka nästa gång vi åker till Malta.

St Pauls Cathedral Mdina Malta

St Paul’s Cathedral på bilden ovan är en av de främsta sevärdheterna i Mdina. Notera klockorna på kyrkan. Klockan till höger går rätt och klockan till vänster är ditmålad och visar alltid några minuter före midnatt för att hålla onda andar borta.

Mdina, MaltaDet finns flera andra sevärdheter och museum i stan men vi tyckte det var allra mysigast att promenera runt på de smala gatorna och titta på de vackra husen och palatsen med de färgglada burspråken. Vädret var också helt perfekt, drygt 20 grader och sol, så det var inte så lockande att gå inomhus.

Fika och äta i Mdina

När man är i Mdina så måste man äta en tårtbit på Fontanella Tea Garden. Om inte annat för den fantastiska utsikten härifrån. Vi passade på att äta lunch här och åt en pizza följd av varsin tårtbit till efterrätt. Gott och inte alltför dyrt. Vår pizza kostade 8.50 € och en rejäl tårtbit kostade 3.50 €.

Fontanella Tea Garden Mdina Malta

Strawberry Meringue på Fontanella Tea Garden

Strawberry Meringue på Fontanella Tea Garden.

Den vackra utsikten från Fontanella Tea Garden.

Den vackra utsikten från Fontanella Tea Garden.

Adress till Fontanella Tea Garden: Bastion Street 1
Öppettider: Alla dagar 10.00 – 24.00
Mer information finns på Fontanella Tea Gardens hemsida.

Hitta hit

Mdina ligger cirka 25 minuters bilresa från Valletta. Vi valde att åka taxi hit, med ecabs som påminner om Uber på så sätt att du beställer taxin via en app i mobilen och sedan kan se på en karta exakt var bilen är tills dess att den anländer. Du betalar även i appen.

Det går även bussar till Mdina men räkna med att det tar längre tid än att köra bil själv eller åka taxi. Om du ska åka från Valletta så tar du linje 50, 51, 52 eller 53. Det går även bussar från andra platser på ön, mer information hittar du på Malta Public Transport.

Fler bilder från mysiga Mdina

Mdina MaltaHus med blå fönster i Mdina på Malta

Rosa fönster i Mdina, Malta
Mdina Malta
Mdina Malta
Kyrkan i Mosta

Från stadsmuren ser man bland annat kyrkan i Mosta. Kyrkans kupol är den tredje största i Europa.

Den rejäla stadsmuren runt Mdina.

Den rejäla stadsmuren runt Mdina.

Den rejäla stadsmuren runt Mdina.

Mdina Stadsport Kings Landing Game of Thrones Malta Malteserorden

Fontanella Tea Garden Mdina Malta

Utsikt från Mdina Malta

Mdina Malta

Mdina Malta

Läs också de andra inläggen som jag har skrivit om Malta.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

dianasdrömmar 25 november, 2018 - 15:40

Var i Malta i somras men det blev inte en favorit för mig kram

Svara
Ann-Louise 25 november, 2018 - 15:46

Vad synd att du inte gillade Malta. Vi älskade ön, men det är ju så olika vad man tycker om. Kram 🙂

Svara
Ditte 25 november, 2018 - 21:47

Jättetrevligt att via dig komma hit igen. väldigt vackra bilder. Har varit på Malta några gånger men nu var det länge sedan. Besökte då också Mdina men det var sommartid och väldigt hett. Vi tillbringade då mest tid på Gozo. Skulle helt klart kunna tänka mig att komma tillbaka igen tidig vår eller tidig höst.

Svara
Ann-Louise 25 november, 2018 - 22:08

Tack så mycket! När vi var där i April var det alldeles lagom varmt så det kan jag rekommendera! Jag vill gärna åka tillbaka igen, tyckte hela ön var så mysig och så har vi ännu inte varit på Gozo som jag också skulle vilja besöka.

Svara
Marias Memoarer 26 november, 2018 - 17:10

Så vacker arkitektur! Jag är lite förtjust i såndär sandfärgad sten, som de även använde i Jerusalem m.m. Om det är exakt samma stenart vet jag dock ej..

Svara
Ann-Louise 26 november, 2018 - 17:28

Ja visst är det vackert! Jag älskar den sandfärgade stenen, hela Malta hade liksom en speciell sorts ljus (speciellt när man fotograferade) tack vare just den typen av sten som husen är byggda av.

Svara
TravelAnna 29 november, 2018 - 22:15

Åh, så mysigt och vackert det var där! Jättefina bilder. Jag har varit på Malta men det var längre sedan (en jobbresa) och vi var aldrig i Mdina. Om jag återvänder ska jag lägga detta på minnet!

Svara
Ann-Louise 29 november, 2018 - 23:18

Tack! Ja, Mdina var verkligen jättemysigt, ett väldigt speciellt ställe. Jag skulle gärna åka tillbaka eftersom det finns mycket mer att se som vi inte hann med.

Svara
World by Tina 12 december, 2018 - 15:11

Åh var du också på Aruba-eventet, attans att jag missade det. Insåg där och då att jag hade dålig koll på hur bloggarna ser ut, har mer koll på deras destinationer=)

Malta hoppas jag kunna besöka i sommar, har aldrig varit där så det är på tiden!

Svara
Ann-Louise 13 december, 2018 - 14:58

Ja, det var ju också väldigt många bloggare på plats så svårt att hålla koll på alla. Hoppas det blir ett annat tillfälle snart. 🙂
Malta tror och hoppas jag att du kommer att gilla, längtar tillbaka dit hela tiden!

Svara

Lämna gärna en kommentar