Thanksgiving i USA

När jag firade Thanksgiving i USA

av Ann-Louise

Jag har ju tidigare i höst skrivit om min allra första USA-resa som jag gjorde för 20 år sedan. Ett av mina bästa minnen från den resan är när jag fick fira Thanksgiving i USA. Faktum är att jag firade Thanksgiving flera gånger. Jag firade även en gång i förväg när jag bodde en vecka hos min syssling utanför Seattle. Han och hans fru lagade till en god Thanksgiving-middag första kvällen jag var där.

Thanksgiving i USA

Thanksgiving-middag i förväg med Kim, Shannon, Ashley, Lois och Bill.

Den riktiga Thanksgiving firade jag den 26 november i Cairo, allra längst söderut i Illinois. Jag var där tillsammans med min vän Stephanie, hennes man Rick och deras lilla dotter Dallas. Vi hade kört i två dagar för att komma dit, från deras hem i Grand Forks i North Dakota. I Cairo bodde Stephanie och Ricks föräldrar och släktingar så det var orsaken till att vi skulle fira Thanksgiving där.

Det blev två Thanksgiving-middagar samma dag. Den första ägde rum hos Stephanies svärmor och var en rejäl tillställning med massor av mat och många gäster. Efteråt blev jag omskriven i Cairos lokaltidning som den mest långväga gästen.

Thanksgiving i USA

I slutet av tidningsartikeln från The Cairo Citizen kan man läsa om mig som den långväga gästen.

Senare samma dag åt vi ytterligare en middag hos Stephanies morbror som vi bodde hos under våra dagar i Cairo. Det blev mycket kalkon och även mycket sötpotatisgratäng, tranbär och cornbread som var mina absoluta favoriter bland all den goda maten. En annan favorit var pumpapaj, något som jag faktiskt inte ätit sedan dess.

Man tog ju inte riktigt lika många matfoton för tjugo år sedan så därför har jag tyvärr inga bilder från Thanksgiving-middagen i Illinois. Bilden på pumpapajen och bilden på pumporna kommer från Unsplash.

Thanksgiving i USA

Lite fakta om Thanksgiving i USA

Thanksgiving firas numera alltid den fjärde torsdagen i november, det vill säga idag. Thanksgiving har egentligen sina rötter i England och det var engelsmännen som tog med sig traditionen till USA. I USA firades Thanksgiving första gången 1621 och skördefesten var då ett sätt för engelsmännen att visa sin tacksamhet till ursprungsbefolkningen som hade hjälpt dem ordna mat. 1863 instiftade president Abraham Lincoln Thanksgiving som en nationell helgdag i USA.

De allra flesta amerikaner är lediga på Thanksgiving och förutom att äta middag så brukar man också titta på den berömda Macy’s Thanksgiving Parade som sänds live på TV från Manhattan.

Thanksgiving är verkligen en amerikansk högtid som jag skulle önska att vi kunde inspireras av här i Sverige. Tänk så fint med en hel dag då man fokuserar på allt som man är tacksam över! När jag firade Thanksgiving i USA så fick alla de 40 gästerna säga vad just de var tacksamma för och jag var självklart tacksam för att jag var där just då och hade fått möjlighet att resa och se mig omkring i stora delar av drömlandet USA. Något jag fortfarande är oändligt tacksam över.

Läs gärna mina övriga inlägg om USA.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

FREEDOMtravel 23 november, 2018 - 07:47

Thanksgiving verkar vara en trevlig högtid! Vet inte varför den inte spritt sig hit …? Halloween är förstås en mer ”köpstark” högtid, och därför var väl handeln mer påtryckande när det gällde den högtiden 😉

Svara
Ann-Louise 23 november, 2018 - 07:59

Ja, handeln tjänar väl inte lika mycket på att sälja kalkoner som på att sälja både godis, maskeraddräkter och halloweenpynt. Synd, för jag tycker att Thanksgiving är en mycket trevligare tradition än Halloween.

Svara
Lena i Wales 25 november, 2018 - 11:01

Verkar en trevlig tillställning! Roligt att läsa om ditt firande.
Ha en skön söndag!

Svara
Ann-Louise 25 november, 2018 - 13:49

Ja, det var riktigt trevligt och massor av god mat! Jag skulle gärna göra om det någon gång. Hoppas du får en skön söndag också.

Svara
Min första resa till USA för tjugo år sedan - här är platserna jag besökte » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 13:53

[…] ett undantag, vi gjorde en rejäl road-trip till södra Illinois för att fira Thanksgiving med Stephanies mamma, morföräldrar och svärföräldrar. Både Stephanie och hennes man Rick […]

Svara

Lämna gärna en kommentar