Cloud Gate Chicago

15 saker att se och göra i Chicago

av Ann-Louise

Chicago är en av mina favoritstäder i USA. Kanske till och med favoritstaden. Här finns massor av cool arkitektur, häftiga skyskrapor, bra restauranger och mycket shopping. En annan bra sak med Chicago är att själva centrum är relativt litet till ytan så att man kan ta sig runt till fots nästan vart man än ska. Trots att själva centrum känns så hanterbart i storlek så är Chicago USA:s tredje största stad efter New York och Los Angeles. Det var här i Chicago som den första skyskrapan, Home Insurance Building, byggdes 1885. Den var bara tio våningar hög så det har hänt en del i utvecklingen sedan dess. Tyvärr revs den första skyskrapan redan 1931.

Det finns en hel del fantastiska museum i Chicago, bland annat Art Institute of Chicago, The Field Museum och Adler Planetarium. De finns inte med i listan nedan eftersom jag helt enkelt inte har varit där. När jag har varit i Chicago har mitt (och vårt) fokus varit att promenera omkring och titta på alla vackra byggnader och helt enkelt bara vara utomhus. Därför är nästan alla platser jag listat nedan helt gratis (undantaget är Hancock Tower och Willis Tower).

Vad ska man då göra när man är i Chicago? Här kommer mina tips, baserade på det jag själv sett och upplevt under mina åtta besök i the Windy City:

Cloud Gate

Jag älskar den här skulpturen. Jag älskade den första gången jag såg den och har återvänt hit vid varje besök i Chicago. Jag tröttnar aldrig på att fotografera den ur alla tänkbara vinklar. Cloud Gate, eller The Bean som den kallas i vardagligt tal, är en skulptur av Anish Kapoor från Storbritannien och den står i Millennium Park. Cloud Gate byggdes mellan 2004 och 2006 och invigdes 15 maj 2006. Jag såg den för första gången redan i augusti 2004 men då var den alltså inte helt klar. Missa inte den här bönan om du ska åka till Chicago!
Adress: 201 E. Randolph St., between Michigan Ave & Columbus Ave, Chicago

Cloud Gate Chicago

Millennium Park

Bönan ligger som sagt i Millennium Park och hela den 99 000 kvm stora parken är värd ett besök. Här kan man bland annat titta på de fascinerande fontänerna Crown Fountain med ansikten som sätts samman av massor av små bilder på människor från Chicago. I parken finns även utomhusarenan Jay Pritzker Pavilion där det hålls konserter och andra event. Här hittar du också en vacker trädgård, Lurie Garden, och mycket annat. Man kan lätt tillbringa många timmar med att promenera omkring här och i angränsande Grant Park. Blir man hungrig och törstig kan man gå till Park Grill som ligger i närheten av bönan.
Adress: 201 E Randolph St, Chicago

Millennium Park Chicago
Crown Fountain Millennium Park Chicago

Navy Pier

Navy Pier är ett annat favoritställe. Inget besök i Chicago är komplett utan att promenera ut hit och strosa omkring. Från piren har du fin utsikt över Chicagos skyline och det är en perfekt plats för att ta fina foton på alla skyskrapor. Du kan ta en gratis spårvagn hit, den går mellan State Street och piren.
På Navy Pier finns flera restauranger, min favorit är Margaritaville, samt karuseller och pariserhjul. Om du reser med barn är ett tips att även besöka Chicago Children’s Museum. Att promenera på piren och njuta av utsikten kostar ingenting men det finns en del aktiviteter som kostar pengar. Man måste också köpa relativt dyra biljetter om man vill åka de olika karusellerna. Jag har skrivit mer om Navy Pier här.
Adress: 600 E Grand Ave, Chicago
Mer information på Navy Piers hemsida

Navy Pier Chicago
Navy Pier Chicago

John Hancock Center

John Hancock Center är en annan favorit i Chicago. Senast jag var i Chicago hette skyskrapan just John Hancock Center men i början av 2018 bytte den namn och heter nu 875 North Michigan Avenue. Med sina 344 meter är det den fjärde högsta byggnaden i Chicago och den nionde högsta i USA. Om man inte är rädd för höjder så tycker jag att man ska ta hissen upp till 360 Chicago Observation Deck på 94 våningen. (Även utsiktsplattformen har bytt namn och hette tidigare John Hancock Observatory.) Utsikten härifrån är helt fantastiskt! En attraktion som tillkommit sedan jag var här senast är Tilt som lutar dig ut över Chicagos gator. Tveksamt om jag skulle våga mig på det även om jag inte är höjdrädd.

Ett tips för dig som tycker att inträdet är dyrt är att åka upp till baren The Signature Lounge på 96 våningen. Då behöver du inte betala inträde utan kan istället spendera pengarna på en god drink medan du njuter av utsikten genom stora fönster.

Pris: 22 USD för vuxna (från 12 år) och 15 USD för barn 3-11 år. Gratis för barn under 3 år. För Tilt tillkommer 8 USD. 
Adress: 875 N Michigan Avenue, Chicago
Mer information finns på 360 Chicago Observation Decks hemsida. 

John Hancock Tower Chicago, 875 North Michigan Avenue
John Hancock Tower Chicago, 875 North Michigan Avenue

Chicago Water tower

Chicago Water tower är en annan av mina favoritbyggnader i Chicago. Mitt bland höghusen på Magnificent Mile ligger den vackra byggnaden som byggdes 1869 och är det näst äldsta vattentornet i USA. Det var också en av få byggnader som klarade sig undan den stora branden i Chicago 1871. Idag finns det ett konstgalleri i byggnaden. Tvärs över gatan ligger Chicago Avenue Pumping Station som också byggdes 1869 och som är byggt i en liknande stil.
Adress:  806 North Michigan Avenue

Chicago Water Tower

Wrigley Building

Wrigley Building är en av de vackraste byggnaderna i Chicago. Huset började byggas 1920 och stod klart 1924. Som namnet antyder så byggdes det som huvudkontor till tuggummitillverkaren Wrigley Company. Arkitektfirman Graham, Anderson, Probst & White valde klocktornet på Sevillas katedral som förebild till tornet på byggnaden. Travel & Leisure Magazine har utnämnt just tornet till ett av världens vackraste klocktorn. Wrigley Building har också en svensk koppling. Byggherren var nämligen västgöten Andrew Lanquist. En annan intressant detalj är att Wrigley building var den första kontorsbyggnaden i Chicago som hade luftkonditionering.
Adress: 400-410 North Michigan Avenue.

Wrigley building Chicago

Marina city

De här runda husen föll jag för allra första gången jag var i Chicago. De ligger precis vid Chicago River och även om bara ett hus syns på bilden nedan så är det två likadana hus som står bredvid varandra. Jag hade helt enkelt inte någon bild på båda husen som jag var riktigt nöjd med. 65-våningshusen var klara för inflyttning 1963 och har parkeringsgarage på de 18 nedre våningarna och lägenheter i de övre våningarna. Det bor ungefär 1400 personer i de båda höghusen. Marina City var det första bostadshöghuset som byggdes efter kriget och byggnaderna har sedan dess blivit en modell för stadsutvecklingen både i USA och runt om i världen. I Marina City finns även ett hotell och restaurangen House of Blues (dessa ligger inte i de runda husen utan bakom dem).
Adress: 300 N State St, Chicago

Marina City Chicago
Marina City Chicago

Merchandise Mart

Ta en promenad längs med gatan Wacker Drive på södra sidan av floden. Om du promenerar västerut kommer du förr eller senare se den vackra Art déco-byggnaden Merchandise Mart på andra sidan floden. Från Wacker Drive kan du ta vackra foton på floden med den stiliga byggnaden i bakgrunden. Merchandise Mart var den största byggnaden i världen när den stod klar 1930 och det är fortfarande världens största kommersiella byggnad. Byggnaden är så stor att den till och med hade sitt eget postnummer fram till 2008! Merchandise Mart är idag ett centrum för grossister och detaljhandel och många företag har sitt kontor här.
Adress: Merchandise Mart Plaza, Chicago

The Merchandise Mart Chicago

Willis Tower

Fram till 2009 kallades den här byggnaden för Sears Tower och det är nog så de flesta fortfarande tänker på den. Byggnaden stod klar 1973 och var då världens högsta byggnad. Det rekordet höll sig till 1998 då Petronas Towers i Kuala Lumpur blev den högsta byggnaden i världen. Willis Tower är 442 meter högt eller 527 meter om man räknar med antennen på taket. Det finns 108 våningar i huset och det har en av världens snabbaste hissar.

Byggnaden är fortfarande Chicagos högsta byggnad och USA:s näst högsta byggnad. Jag har gått förbi Willis Tower många gånger men faktiskt aldrig åkt upp i byggnaden. Jag kommer säkert att göra det någon gång i framtiden men hittills har jag varit så förtjust i Hancock Tower att jag inte känt att det varit nödvändigt att betala entréavgift för att åka upp även i Willis Tower.
Adress: 233 S Wacker Dr, Chicago
Pris: 24 USD för vuxna (från 12 år och uppåt) och 16 USD för barn 3 – 12 år. Gratis för barn under 3 år. 
Mer information finns på Willis Towers hemsida.  

Willis tower Sears Tower Chicago

Chicago River

Jag har en förkärlek för städer som ligger vid floder och Chicagofloden gör Chicago till en extra vacker stad. Floden delar upp staden i två delar och min känsla är att det är lite lyxigare norr om floden och lite ruffigare söder om floden. Båda sidor av floden har dock sin speciella charm och vi brukar tillbringa ungefär lika mycket tid på båda sidorna. Det kan kännas lite säkrare att välja ett hotell norr om floden eftersom det oftast är mer liv och rörelse där även sent på kvällen.

Över floden finns 32 broar, de flesta av dem klaffbroar. Åker du hit kring Saint Patrick’s Day är floden förmodligen grön. Den färgas grön varje år den 17 mars för att fira den irländska nationaldagen.

Det är riktigt mysigt att promenera utmed floden och titta på alla vackra byggnader längs med vattnet. Det finns förstås också båtturer man kan åka men vi har hittills stannat på land och varit nöjda med det. Blir du hungrig finns det caféer och restauranger där du kan äta med utsikt över floden.

Chicago River
Chicago River Bridge
Chicago River

The Magnificent mile

The Magnificent Mile, eller The Mag Mile som den kallas av Chicagoborna, är en 1,6 km lång gata som sträcker sig från Chicago River till Oak Street. Gatans riktiga namn är North Michigan Avenue. Här finns massor av shopping, många hotell och flera riktigt höga byggnader, bland annat John Hancock Center som jag skrev om ovan. Du hittar även byggnader som utsetts till Chicago Landmarks (till exempel Chicago Water Tower). Ett tips är att se dig omkring när du promenerar här och titta uppåt också för mycket av det vackra finns högt upp.
Adress: North Michigan Avenue

Magnificent Mile Chicago

Stränderna i Chicago

Stränder är kanske inte det första man tänker på när man tänker på Chicago. Men här finns några riktigt fina stränder vid Lake Michigan. De stränder jag har varit på är Ohio Street Beach som ligger precis nordväst om Navy Pier samt Oak Street Beach som ligger precis norr om The Magnificent Mile. Jag har inte provat att bada men som ni kan se på bilderna var det många andra som vågade sig i sjön.
Adress till Ohio Street Beach: 600 North Lake Shore Drive
Adress till Oak Street Beach: 1000 North Lake Shore Drive

Chicago Oak Street Beach
Chicago Oak Street Beach
Chicago Oak Street Beach
Oak Street Beach

Union Station

Union Station i Chicago är en vacker tågstation och väl värd ett besök även om du inte ska åka tåg någonstans. Sitt ner en stund i vänthallen och beundra arkitekturen. Det här är den tredje mest trafikerade järnvägsstationen i USA och härifrån kan du åka vidare både söderut, västerut, norrut och österut. Jag kan varmt rekommendera att boka en tågbiljett och hoppa på tåget här och fortsätta utforska USA. Läs gärna mer i mitt inlägg om att åka tåg i USA.
Adress: 225 S Canal St, Chicago

Union station Chicago Amtrak

Andersonville

En bit från centrum ligger Andersonville som förr i tiden var Chicagos svenska centrum. När jag var här första gången, 2005, fanns det fortfarande mycket svenskt kvar på huvudgatan Clark Street, bland annat Swedish Bakery samt Wikström’s Gourmet Foods. Wikström’s drevs av den svenske eldsjälen Ingvar Wikström som jag pratade med över en kopp kaffe vid mitt första besök i Andersonville. Både Swedish Bakery och Wikström’s har tyvärr lagts ned nu vilket är väldigt tråkigt. Något som finns kvar och som är värt ett besök är Swedish American Museum. Här finns bland annat en mycket sevärd permanent utställning om den svenska emigrationen till Chicago. På Clark Street finns även Svea Restaurant där du kan äta svenska pannkakor och ärtsoppa om du skulle bli sugen på det medan du är i USA.
Adress: North Clark Street, Chicago

Andersonville
Svea Restaurant Andersonville

The 606

Jag har inte själv varit här eftersom The 606 inte fanns senast jag var i Chicago. The 606 öppnade den 6 juni, 2015 och står högst upp på min lista över saker att göra nästa gång jag åker till Chicago. Efter att ha läst om The 606 så är min uppfattning att det verkar vara Chicagos motsvarighet till The High Line i New York, något som också står på min att-göra-lista. Det är ett 4,3 km långt promenadstråk på gamla upphöjda järnvägsspår och kallas även för The Bloomingdale Trail. The 606 ligger nordväst om centrum men du kan enkelt ta dig hit med exempelvis tunnelbanans blå linje, samma linje som även går till flygplatsen, Chicago O’Hare.
Mer information, bland annat om du hittar hit, finns på The 606:s hemsida

Har du varit i Chicago och vilka är i så fall dina favoritställen där?

Läs gärna mina övriga inlägg om USA.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

15 Kommentarer

Eva på rucksack 14 november, 2018 - 22:06

Men hur har jag kunnat missa Chicago? Verkar ju finnas massor att se och göra och ändå har jag inte haft en tanke på att åka dit förrän nu när jag läste ditt inlägg! Kul!

Svara
Ann-Louise 14 november, 2018 - 22:11

Ja, du måste verkligen åka till Chicago! En helt underbar stad. Blev så otroligt sugen på att åka tillbaka nu när jag gick igenom alla bilder och skrev inlägget.

Svara
Ditte 15 november, 2018 - 22:51

Chicago har jag besök några gånger men det är inte en stad som fångat mig. Men nu när jag läste ditt inlägg så kunde jag se på Chicago med ”andra ” ögon och känna igen en hel del . Jättefina bilder!
Jag har bott i N.Y ett år i slutet av 70-talet och under 80 och 90-talet gjort många resor runt om i USA och även med barnen när de var små och växte upp. Min favoritstad i USA är fortfarande N.Y. Men överlag är det Peking som vinner. (bodde där i fyra år mellan 2007 och 2010)

Svara
Ann-Louise 16 november, 2018 - 16:02

Kul att du varit i Chicago! New York är ju alltid New York men på något sätt har jag alltid känt mig mer hemma i Chicago. Det kan ju ha att göra med att jag också har släktingar som bor där och som jag ofta har bott hos när jag varit på besök i stan.

Svara
Lena i Wales 17 november, 2018 - 13:09

Har aldrig varit i Chicago och hade inte en aning att det fanns så mycket intressant där. Och stränder i staden, wow. Gillar också det svenska inslaget.
Önskar dej en fin weekend!

Svara
Ann-Louise 17 november, 2018 - 19:10

Ja, Chicago är en väldigt intressant stad, det finns hur mycket som helst att se och göra där. Kan varmt rekommenderas! 🙂 Ha en fin helg du också!

Svara
TravelAnna 17 november, 2018 - 20:07

Wow, så många häftiga byggnader och så fina foton du visar! Nu blev jag ju väldigt sugen på att besöka Chicago. Klart jag måste dit någon gång. Kan det vekligen finnas samma ”magi” där som i New York, hihi= Men vem vet? Besöka Chicago någon gång inser jag ju att jag vill göra. Då kommer din eminenta guide utmärkt till pass. Tack för den!

Svara
Ann-Louise 18 november, 2018 - 14:48

Tack! Det finns otroligt många vackra byggnader att titta på i Chicago. Av någon orsak är det den amerikanska stad där jag känner mig som mest hemma. Och självklart måste du åka till Chicago någon gång, tror att du kommer att gilla det. Sen kanske inte den där speciella New York-magin finns där, men det finns mycket annat. 🙂

Svara
Fantasy Dining 22 november, 2018 - 11:34

Vilken fullmatad guide. Ska spara den i mitt minne om jag reser dit någon gång .

Svara
Ann-Louise 22 november, 2018 - 18:42

Tack! Jag tycker absolut att du ska åka till Chicago någon gång om du får chansen, du kan säkert hitta några spännande restauranger där också. 🙂

Svara
Åtta favoritplatser i USA » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 13:57

[…] Jag tillhör de som gillar Chicago mer än New York. En av orsakerna är att Chicago är lite mindre och man kan ganska snabbt promenera tvärs genom stan. Här finns coola skyskrapor, vackra parker och fina stränder mitt i stan. Många av de vackra husen i Chicago har byggts av svenskar som emigrerade hit för mer än hundra år sedan. Om man är intresserad av svenskarnas emigration till Chicago ska man absolut besöka Andersonville och Swedish American Museum. Är du nyfiken på Chicago kan jag rekommendera att läsa mina 15 tips på saker att göra i Chicago. […]

Svara
Om resebloggarna själva får välja- de bästa inläggen - lite mera rosa 2 juli, 2019 - 15:57

[…] Vilket inlägg är lite mer speciellt än alla andra om resebloggarna själva får välja? Resebloggar-communityn som jag har äran att fått bli en del av är fantastisk på att hylla varandra och andras inlägg. Men vad händer om man får frossa i sina egna inlägg och välja det man själv tycker bäst om eller det som betytt mest? Bilden i början av detta inlägg kommer från Ann-Louise på Från stad till strand.se och hennes favoritinlägg från Chicago. […]

Svara
Lena i Wales och Spanien 29 januari, 2020 - 18:38

Imponerande!
Har aldrig varit i Chicago, men vad mycket att se. Hade hört talas om de första skyskraporna.
Första skulpturen gillar jag.
Behöver nog läsa igenom inlägget en gång till för att supa in hela miljön.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2020 - 18:41

Ja, Chicago är en helt fantastisk stad. Så trevlig och så mycket att se. Och den där skulpturen är min favorit bland alla skulpturer jag sett. 🙂

Svara
Tre svenskamerikanska platser att besöka i USA | FREEDOMtravel - T1 News 25 januari, 2022 - 07:51

[…] Strax väster om Andersonville ligger North Park University och Swedish Covenant Hospital som också grundades av svenskar. Tips på saker att göra i Chicago hittar du här. […]

Svara

Lämna gärna en kommentar