pappa gettinge

Fars Dag – Min pappas resor

av Ann-Louise

Idag är det Fars Dag och eftersom jag tyvärr inte kan uppvakta min pappa personligen då han gick bort just på Fars Dag för tre år sedan så tänkte jag uppmärksamma dagen med ett blogginlägg om några av de resor han gjorde under sitt liv.

För ett år sedan skrev jag om hur jag tror att jag ärvt min reslust från min pappa trots att han aldrig reste utanför Sveriges gränser. Även om han aldrig var utomlands så reste han omkring en hel del i Sverige, speciellt före 1969. Sedan blev han lantbrukare och hade inte någon tid över för att resa. Resten av livet sträckte sig utflykterna mest runt i kommunen, gärna på smala grusvägar med okänt mål.

Jag har gått igenom min pappas fotoalbum, kartonger med lösa foton samt mina egna bilder och den första bilden jag hittar där min pappa är ute på resa är bilden nedan när han är på skolresa till Kalmar 1944. Då var pappa 15 år och han är den fjärde personen från vänster, i den bakre raden.

Pappa skolresa kalmar slott 1944

Innan mina föräldrar gifte sig var de då och då ute och reste runt i Sverige med min pappas kusin Roland. På bilden nedan är mamma, pappa och Roland i Karlskrona 1959, Enligt bildtexten i min pappas album var det en ”regnig måndagsmorgon i Karlskrona” men de ser glada ut ändå.

Reslust Karlskrona 1959

På samma semesterresa, 1959, besökte pappa, mamma och Roland även Sofiero, I sitt fotoalbum har pappa skrivit ”Trio på Sofiero” vid bilden nedan.

Pappa på Sofiero

Många av pappas resor var av det kortare slaget, från sitt barndomshem i Erikshester utanför Vetlanda till min mammas barndomshem Ånabråna på andra sidan stan. På bilden nedan står mamma och pappa framför min morfars hus i just Ånabråna.

mamma pappa ånabråna

De sista 45 åren i sitt liv åkte pappa som sagt inte så långt. Han och jag åkte på några bussresor på 80-talet, bland annat en bussresa till den stora frimärksutställningen Stockholmia 1986 samt en bussresa till Öland med LRF 1988. På Öland besökte vi bland annat Eketorps borg, se bilden nedan. Pappa kom också upp till Stockholm och hälsade på mig två gånger och vi var några gånger på Öland hela familjen samt gjorde ett par besök hos min pappas kusin i Falköping.

Eketorps borg Öland

Bilden nedan hade jag helt glömt bort så jag blev väldigt förvånad när jag hittade den på min externa hårddisk för en stund sedan. Jag har absolut inget minne av att mamma och jag lyckades få med oss min pappa till Ullared men bevisligen så var han där med oss i oktober 2003. Att åka till Ullared och shoppa var nog inte riktigt pappas grej så hur mamma och jag gjorde för att övertala honom är en gåta.

mamma och pappa i ullared 20031013

Min pappa som jag minns honom allra bäst, med kikaren i högsta hugg. Här på besök hos goda vänner i Åhus, sommaren 2005.

Mamma och pappa i Åhus

I juli 2007 tog jag med mina föräldrar på en dagsutflykt till Öland. Vi var bland annat i Borgholm och på Solliden. På bilden nedan äter pappa glass på Kaffetorpet, Solliden.

pappa solliden 070719

Jag hittade flera andra intressanta gamla resebilder när jag gick igenom alla gamla foton från olika släktingar så det kommer lite fler inlägg på samma tema framöver. Bland annat upptäckte jag att jag förmodligen ärvt intresset för flygplan inte bara från min pappa utan även från min pappas båda morbröder. Men mer om det i ett annat inlägg så småningom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Fantasiresor 10 december, 2018 - 08:55

Vad fint! Älskar att kolla på gamla bilder. Har tänkt göra något liknande inlägg med min farmor och farfar som reste mycket för att vara på den tiden. Så kul att fantasiresa lite tillbaka till deras tid.

Svara
Ann-Louise 10 december, 2018 - 22:51

Tack så mycket! Ja, visst är det kul med gamla bilder. Ser fram emot att läsa inlägget om din farmor och farfar så småningom. Och jättetrevligt att träffa dig på Aruba-eventet! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar