Upper Barrakka Gardens i Valletta

av Ann-Louise

För er som följer bloggen är det ju knappast någon hemlighet att vi blev väldigt förälskade i Malta när vi var där i april. Jag har fortfarande flera inlägg kvar att skriva om allt vi upplevde under vår långhelg på ön. Idag tänkte jag berätta om en av höjdpunkterna, nämligen Upper Barrakka Gardens i Maltas huvudstad Valletta.

pelargonier valletta upper barrakka gardens

Jag älskar pelargonier så jag njöt lite extra av Upper Barrakka Gardens eftersom det fanns mängder med pelargonier där.

valletta upper barrakka gardens

Upper Barrakka Gardens är en vacker park som har funnits i Valletta sedan 1661 och den är belägen på stadens högsta punkt. De vackra valven som finns i parken byggdes av den italienska riddaren Fra Flaminio Balbiani och från början var parken en rekreationsplats för just italienska riddare. Parken öppnades för allmänheten först 1824. Från Upper Barrakka Gardens har man en vidunderlig utsikt över Grand Harbour, delar av Valletta och de tre städerna på andra sidan vattnet, Vittoriosa (även kallad Birgu), Senglea och Cospicua.

Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

The Saluting Battery.

Upper Barrakka Gardens

Fantastisk utsikt över Vittoriosa och Senglea.

Det är vackert att bara gå runt i parken och titta på alla blommor och statyer och förstås fotografera utsikten. Det finns också en servering, Upper Barrakka Kiosk, om man blir hungrig eller törstig.

valletta upper barrakka gardens

Utsikt över magiskt vackra Valletta.

Det som vi uppskattade allra mest i Upper Barrakka Gardens var The Saluting Battery som härstammar från 1500-talet och förmodligen är det äldsta salutbatteriet i världen som fortfarande är i bruk. Under nästan 500 år skyddade kanonerna hamnen mot anfall. Kanonerna användes även för att skjuta salut när man till exempel skulle välkomna fartyg och betydelsefulla besökare till ön. I början av 1820-talet började man avfyra en kanon vid middagstid för att ange den exakta tidpunkten så att fartygens kaptener skulle kunna ställa sina kronografer rätt. På senare år har de åtta kanonerna, av märket SBBL 32 pounder, restaurerats och de är numera en turistattraktion.

Saluting Battery upper barrakka gardens

Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

Varje dag, kl 12.00 och 16.00, avfyras ett kanonskott. När vi var där, lördagen den 7 april, så var det någon speciell dag (jag uppfattade tyvärr inte exakt vad de sa men det kan eventuellt ha varit på grund av regattan som pågick)  och de sköt då salut med alla åtta kanonerna, en så kallad ”Full-gun salute”. Det smällde rejält så vi som hade ställt oss allra närmast kanonerna (för att kunna ta riktigt bra kort) var tvungna att flytta oss en bra bit bakåt eftersom William tyckte det lät lite för högt.
Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

Saluting Battery upper barrakka gardens

Inträdet till Saluting Battery är 3 € för vuxna och 1 € för barn under 16 år. Väl värt pengarna speciellt med tanke på att detta var det enda inträde vi betalade under våra dagar på Malta. Här finns också en liten souvenirshop samt Lascaris War Rooms som är de tunnlar som användes som högkvarter under andra världskriget. Inträdet till Lascaris War Rooms är 12 € för vuxna och 5 € för barn 5-15 år. Vi sparade dock besöket i tunnlarna till nästa gång eftersom det var alldeles för fint väder för att promenera omkring i tunnlar under marken.

Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

Upper Barrakka Gardens är öppen från 07.00 – 22.00 och det kostar inget att gå in i parken. Det finns även en park som heter Lower Barrakka Gardens men dit hann vi tyvärr inte den här gången. Om man som vi bara hinner med en av dessa parker så rekommenderar jag Upper Barrakka Gardens just på grund av kanonsaluten.

valletta upper barrakka gardens

Saluting Battery Upper Barrakka Gardens Valletta

Från Upper Barraka Gardens kan man också ta en hiss, Upper Barrakka Lift, ner till hamnen och Valletta Waterfront. Att åka ned med hissen är gratis men om du vill åka upp igen så kostar det 1.00 €. Vi åkte ner med hissen och tänkte att vi skulle promenerat lite utmed vattnet men just den dagen som vi var där så pågick en regatta och det mesta var avspärrat så vi åkte ganska snart upp igen. Den här hissen har funnits här sedan 2012 men redan tidigare, mellan 1905 och 1973 fanns det en annan hiss på samma plats.

Upper Barrakka Lift valletta

Upper Barrakka Lift syns till vänster i bilden.

Upper Barrakka Gardens Valletta

Vi träffade på en söt katt som också verkade gilla pelargonier.

Läs gärna mina övriga inlägg om Malta som du hittar här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Eva på rucksack 7 november, 2018 - 20:12

VIlket fint tema du har skaffat! Älskar det!! 🙂

Svara
Ann-Louise 7 november, 2018 - 20:51

Tack snälla! Det finns fortfarande lite kvar att göra innan det blir exakt som jag vill ha det, men jag är också väldigt nöjd. 🙂

Svara
Ditte 8 november, 2018 - 09:24

Fantastiska bilder från Malta och Upper Barakka Gardens. Väldigt trevligt med ett besök här och ett fint inlägg. Jag har varit på Malta i olika omgångar under årens lopp och Upper Barakka Gardens var jag för länge sedan. Hade nog nästan glömt den här ”godbiten”.

Svara
Ann-Louise 8 november, 2018 - 10:39

Tack så mycket! ja, vi tyckte att Upper Barrakka Gardens var supermysigt. Åker du tillbaka till Malta får du göra ett nytt besök där 🙂

Svara
Fantasy Dining 9 november, 2018 - 14:18

Ser riktigt fint ut. Skulle gärna vilja komma till Malta någon gång!

Svara
Ann-Louise 9 november, 2018 - 18:26

Tycker verkligen du ska åka dit, det är så mysigt där!

Svara
Lena i Wales 11 november, 2018 - 08:54

Wow, vilket ställe! Förstår din fascination av Malta.
Ha en bra söndag!

Svara
Ann-Louise 11 november, 2018 - 14:02

Ja, Malta är verkligen underbart! Ha en bra söndag du också.

Svara

Lämna gärna en kommentar