Tom Tits Experiment

Höstlov på Tom Tits Experiment

av Ann-Louise

Tom Tits Experiment. Vilket ställe! Så kul och så mycket spännande saker att göra. Jag förstår verkligen inte varför vi inte varit här tidigare. William har i och för sig varit här tillsammans med skolan men jag har aldrig tidigare varit här även om jag funderat på det många gånger.

När jag skrev mina tio tips på höstlovsaktiviteter häromdagen så tipsade jag bland annat om Tom Tits Experiment och det var också den enda platsen jag skrev om som jag själv inte besökt. Alla de andra platserna har jag besökt vid ett eller flera tillfällen även om det kanske inte varit just på höstlovet. Därför bestämde William och jag oss för att vi såklart måste åka till Tom Tits och försäkra oss om att det verkligen förtjänar en plats bland mina höstlovstips.

tom tits experiment

William frågade flera gånger på vägen dit varför det heter Tom Tits och jag hittade detta på deras hemsida: ”Det lite knasiga namnet Tom Tit är en pseudonym för en fransman som figurerade i den franska tidskriften L´Illustration. Där visade han experiment och uppmanade läsarna att pröva på olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär som vi gör på Tom Tits Experiment.”

Totalt är Tom Tits Experiment 15 000 kvadratmeter stort, fördelat på fyra våningar och en utomhuspark som har öppet under sommaren. Förutom utställningen finns även en förskola (!) och man har utbildning för lärare.

Tom Tits Experiment

Ett av de främsta dragplåstren för mig och William var att Markus Granseth är där med en experimentshow under höstlovet. Markus har varit vår favorit sedan han var programledare för Morgonshowen i Barnkanalen och både William och jag tyckte det skulle vara väldigt roligt att få se honom live. Och roligt var det, både William och jag skrattade så vi nästan fick kramp i magen.

Man kan se Markus Experimentshow kl 11.00 och 14.00 varje dag till och med fredag den 2 november.

När vi hade sett experimentshowen fortsatte vi att utforska tre våningar med massor av spännande experiment.

Tom Tits Experiment

Energicykeln – här var uppgiften att trampa så mycket att lamporna på stolpen börjar lysa.

Vi provade följande avdelningar:

 • Välkomsthallen (plan 1)
  • Här spenderade vi en hel del tid vid Planetbanan och Energicykeln
 • Drivkraft (plan 1)
  • Williams favoritavdelning där man bland annat kunde lyfta hundra kilo med hjälp av en hävstång och driva en propeller genom att cykla.
 • Mörkeravdelningen (plan 1)
  • Favoriterna här var de olika stationerna där man kunde göra olika former av såpbubblor
 • Vattenavdelningen (plan 2)
  • Här fanns massor av kul men det mesta var lite för blött med tanke på att vi inte hade med ombyte och så småningom skulle ut i kylan igen så därför lekte vi inte riktigt lika mycket här som vi kanske hade velat. Här finns även Spegellabyrinten som vi gick vilse i några gånger.
 • Helt sinnes (plan 2)
  • Här fanns massor av kul men det allra roligaste var Mörkertunneln och jag känner mig fortfarande väldigt modig som vågade ge mig in i det kolsvarta mörkret (och som lyckades ta mig ut igen).
 • Periodiska systemet (plan 3)
  • Här finns bland annat en mängd kluriga tavlor, en ljustunnel samt olika metaller som man fick prova att lyfta för att känna att de väger olika beroende på material.
tom tits lyfta hundra kilo

William var väldigt nöjd att han relativt enkelt kunde lyfta 100 kg.

Nu i efterhand när jag tittar på Tom Tits hemsida ser jag att det var många saker vi missade trots att vi var där nästan hela dagen. Det får helt enkelt bli ytterligare ett besök så småningom. Det som var så kul med Tom Tits var att det faktiskt var lika roligt för vuxna som för barn.

Tom Tits Experiment

Det finns både en restaurang och ett café på Tom Tits. Det finns även ett matsäcks-rum för den som har med egen matsäck. Vi gillar fika allra mest så vi avslutade besöket med att fika i caféet där det mesta är ekologiskt. Varsin riktigt god äppelkaka och en kringla samt goda ekologiska drickor och en kopp kaffe gav oss tillräckligt med energi för att tillbringa ytterligare någon halvtimma i utställningen innan vi begav oss mot pendeltågsstationen igen.

tom tits experiment fika

Man måste ju bara älska ett café som har så här coola ekologiska drycker!

Vi åkte hemifrån 8.30 på morgonen och var hemma igen kl 17.00 så det blev en riktig heldagsutflykt. Vi tillbringade ungefär 5 1/2 timma på plats på Tom Tits och resten gick åt till att resa dit och hem kommunalt. Vi var båda väldigt nöjda med dagen och enligt William så överträffas Tom Tits endast av Disneyland och Legoland vilket är ett mycket bra betyg.

Bra att veta om Tom Tits Experiment: 
Öppettider under höstlovet: 10-18
Ordinarie öppettider: Vardagar 10-17, Helger 10-18
Biljettpris: 190 kr för vuxna, 150 kr för barn 3-15 år och gratis för barn 0-2 år. 
Hitta hit: Om du åker från Stockholm tar du pendeltåget till Södertälje Centrum. Sedan kan du antingen promenera eller ta buss. Om du åker buss så ska du åka nr 754, 759 eller nr 787 och gå av vid Centrifugen. Det är bara en station mellan Södertälje Centrum och Centrifugen och bussresan tar cirka fem minuter. Du hittar Tom Tits Experiment cirka 75 meter från busstationen. 

Du kanske också vill läsa de här inläggen

7 Kommentarer

dianas 31 oktober, 2018 - 07:49

Tom Tit är kul :)kram

Svara
Ann-Louise 2 november, 2018 - 08:42

Ja, det var superkul! Både William och jag längtar redan efter nästa gång vi kan åka dit.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 2 november, 2018 - 09:39

Men åh så kul med Tom Tits! Nu var det bra många år sedan jag var där senast men blev riktigt sugen på att åka dit igen, haha 🙂

Svara
Ann-Louise 3 november, 2018 - 22:20

Ja, det var verkligen superkul där! 🙂

Svara
Lena i Wales 4 november, 2018 - 09:56

Har inte varit där, men får bli när mitt barnbarn i Stockholm blir lite äldre. Verkar kul där.
Önskar dej en skön söndag!

Svara
Ann-Louise 4 november, 2018 - 17:26

Ja, jag kan verkligen rekommendera ett besök där med barnbarnet. Hoppas du haft en skön helg!

Svara
10 tips på saker att göra i Stockholm på höstlovet » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 13:55

[…] Tom Tits. En annan aktivitet under höstlovet är att man kan skapa gosedjursmonster i Makerspace. Tom Tits Experiment ligger visserligen i Södertälje och inte i Stockholm men på cirka 45 minuter tar du dig till […]

Svara

Lämna gärna en kommentar