Strandtorps Kvarn Öland

Våra planer för sommaren 2020

av Ann-Louise

Sommaren 2020 blev inte som planerat, det kan nog de flesta hålla med om. Just nu skulle vi ha varit i full färd med att tvätta och packa, bocka av på olika listor, köpa kattmat för minst tre veckor och köpa de sista presenterna att ta med till släkten. I morgon slutar William femman och på kvällen skulle vi tagit våra resväskor och åkt Arlanda Express ut till Arlanda för att checka in på Clarion Hotel Arlanda Airport, äta en god middag på Kitchen & Table och sova några timmar.

På onsdagsmorgonen skulle vi klivit på vår flight till Los Angeles, njutit av resan i våra sköna Economy Plus-stolar, kanske sett en film eller läst en bok och sovit en stund. Sedan tre dagar på Disneyland, några veckor med besök hos olika släktingar, några dagar i San Diego och så avsluta med ett par dagar till i Los Angeles då vi skulle gått på Universal Studios samt MGM Studios.

Disneyland Cinderella Castle
Torsdag, fredag och lördag skulle vi roat oss här om det inte varit för Covid-19.

Men så blev det inte. Istället blir vi snart bilägare. För första gången på 22 år – så länge är det sedan jag sålde min förra bil för att åka runt USA i 4 månader – så kommer jag snart ha ett par bilnycklar som går till vår alldeles egna bil. Den ska vi använda dels för att kunna åka ner till min mamma i Vetlanda men också för att utforska närområdet och resa runt i Sverige.

Så här tänker vi oss den annorlunda sommaren 2020

Redan till helgen hoppas vi kunna ta en sväng till Vetlanda med vår nya bil. Det beror dock helt på vädret, eftersom vi inte vågar träffa min mamma inomhus behöver vi fint väder så att vi kan vara ute i trädgården ett par timmar, på två meters avstånd. Just nu ser det ut som att det ska regna hela lördagen och söndagen så vi håller tummarna för att det ändrar sig.

Gettinge Vetlanda
Hoppas vi hinner till Vetlanda innan rhododendronen blommar över för i år.

Midsommarveckan ska William vara på tennisläger på dagtid och midsommarafton kommer vi fira hemma i lugn och ro med lite sill, potatis och jordgubbar.

Veckan efter midsommar har Johan och jag vår enda gemensamma semestervecka och då har vi tänkt ge oss ut på Sverige-semester några dagar. Vi har inte riktigt bestämt vart än, vi har tre olika alternativ som det ser ut just nu och kanske låter vi vädret bestämma vart vi tar vägen.

Alternativ 1 – Västkusten

Här är vår tanke att vi tar bilen och kör västerut med stopp vid Karlsborgs fästning och Läckö slott samt eventuellt i Vänersborg innan vi besöker Tjörn, Orust, Smögen och Fjällbacka. Smögen har jag velat åka till sedan jag var liten så att äntligen få komma dit skulle vara riktigt härligt.

Mariestad Vänern
Kanske gör vi även ett besök i mysiga Mariestad på väg till västkusten.

Alternativ 2 – Höga Kusten

Jag har haft lite dålig koll på avstånden norrut men upptäckte häromdagen att det tar ungefär lika lång tid att köra till Höga Kusten som till Västkusten. Det fick mig att börja planera för en resa till Skuleskogens nationalpark där vi vill vandra till Slåttdalsskrevan. Det som får oss att tveka lite är att vi gärna också skulle vilja åka ut till Högbonden och på grund av Covid-19 börjar de båtarna tydligen inte gå förrän 30 juni.

Skuleskogen
Slåttdalsskreven. Bild från Pixabay.

Alternativ 3 – Blekinge och Skåne

Det är länge sedan jag var i Blekinge och Skåne och ett alternativ inför semesterveckan är en road-trip där vi kör söderut och startar sightseeingen i Karlskrona och sedan kör västerut längs med kusten till Malmö och stannar på alla platser där det finns något att se, framför allt på Österlen. Nackdelen med det här alternativet är att det blir ganska långt när man utgår från Stockholm. Förr när jag gjorde liknande resor i södra Sverige utgick jag från Vetlanda och då gick det snabbt att köra ner till sydkusten.

Ales stenar
Ales stenar vill jag gärna tillbaka till. Senast jag var här hade jag inte ens digitalkamera, därav den något trista inskannade bilden.

En helg på solen och vindarnas ö

Vad vi däremot vet helt säkert, nu när vi får åka hur långt vi vill i Sverige och inte är begränsade till två timmar, är att vi kommer åka till Öland en fredag – söndag någon gång under sommaren. När vi åker är lite osäkert, det beror på när och om Johan kan ta ut en extra semesterdag, men på något sätt ska vi lösa det. Faktum är att jag bokade en hotellnatt på Öland i samma sekund som Stefan Löfvén sa de magiska orden, att vi får resa fritt i sommar, men eventuellt behöver vi boka om beroende på när vi kan åka.

Borgholms slottsruin
Som jag längtar till Öland! Jag har så många platser jag vill tillbaka till och nya platser att upptäcka.

Resten av sommaren

Jag har två ytterligare semesterveckor i slutet av juli och då kommer William och jag att ägna oss åt äventyr i närområdet. Exakt vad vi ska göra har vi inte hunnit planera men gissningsvis hitta mysiga utomhusfik, kanske utforska Nackareservatet lite mer, bada, åka till Fjäderholmarna, gå på Skansen och besöka några museum. Allt med social distansering förstås. På helgerna kommer vi försöka åka på lite längre dagsturer runt Stockholm, kanske några av de som jag listade i mitt inlägg om platser man når på mindre än två timmar med bil.

Stockholm
Vilken tur ändå att man får tillbringa större delen av sommaren i en av världens vackraste städer.

Det som känns allra konstigast med den här sommaren är inte den inställda resan till Kalifornien utan att vi inte kan planera för en eller ett par veckor hemma hos min mamma i Vetlanda. Det är framför allt där vi brukar tillbringa sommaren och semestern. Men eftersom hon snart är 85 år och tillhör de flesta riskgrupperna så känns det som att träffas utomhus med två meters avstånd är det enda möjliga de närmaste månaderna. Vi kommer, som jag nämnde i början, att göra några dagsturer dit och då ska vi även passa på att fika på Erikshester Gård för utan en fika där blir det ingen riktig sommar.

Vilka planer har du fått ställa in och vilka är dina corona-anpassade planer inför sommaren? Och vilket av de tre alternativen ovan tycker du att vi ska välja för vår semesterresa?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Liniz Travel 9 juni, 2020 - 07:31

Åh nej såå tråkigt att de roliga resan blev inställd?!

Vilken dröm resa.

Hoppas ni får en skön sommar ändå..

Har du sett mina tips i Bohuslän?

Kram
Lina

Svara
Ann-Louise 9 juni, 2020 - 22:46

Ja, det var riktigt trist, men förhoppningsvis kan vi åka nästa år istället om allt är mer som vanligt då. Ja, jag har sett dina inlägg om Bohuslän och inspirerats av dom! 🙂 Kram

Svara
Ditte 9 juni, 2020 - 17:29

Nä, den här sommarn blir inte som planerat. Inte alls. Men kanske kan man till nästa sommar ge sig iväg lite längre.
Ni har ju en del olika förslag . Jag brukar ju sommartid arbeta som reseledare /guide och då har dte alltid blivit det en vända tilll Bohuslän. Och fint att komma dit i juni innan den stora stormen av turister kommer. För egen del är jag väldigt förtjust i Marstrand. Smögen känns väldigt turistiskt och men visst är det trevligt att ha satt sina fötter på bryggan och äta räkmacka där. Fjällbacka är också en favorit. Ja, det finns mycket. Strömstad inte att förglömma.
Även höga kusten är en favorit. Vi brukar, när jag jobbar. bo med våra resenärer i Ö-vik på Elite hotell och sedan ta oss runt på olika heldagsturer. Och Skuleskogen med flera vandringsleder är fantastisk. Kul också att åka ut till Högbonden och där kan man ju övernatta. Kanske också ta en tur till ”surströmmingsön” . Finns ju också fina stugbyar längs kusten här.
Ni hittar säkert det som blir bra.
Önskar er en fin semester.

Svara
Ann-Louise 9 juni, 2020 - 22:52

Ja, det finns mycket som lockar även här hemma i Sverige. Jag har besökt mycket av Västkusten, bland annat Strömstad men missat just Smögen och Fjällbacka. Tjörn var jag på för många år sedan men bara några timmar och skulle verkligen vilja upptäcka mer. Höga Kusten däremot är helt nytt för mig (oss) och det verkar vara så vackert där. Vi får se var vi hamnar någonstans. 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 10 juni, 2020 - 09:32

Ja, inget blir nog som tänkt denna sommar, bara att tänka om och njuta av något annat.
Jag hade hoppats på att kunna åka till Sverige, men vi får se hur det går med det.
Det är ju inte bara resandet som drabbas, värst är att inte kunna se familjen, hoppas ni kan åka till Vetlanda.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 10 juni, 2020 - 22:23

Ja, man får helt enkelt göra det bästa av situationen nu när det är som det är. Jag håller tummarna att du kan åka till Sverige. Ha det så bra!

Svara

Lämna gärna en kommentar