support Lorenzo Quinn venedig 2

Venedig – mina bästa tips!

av Ann-Louise

Det är faktiskt redan mer än ett halvår sedan vi promenerade längs med kanalerna i Venedig och jag har verkligen haft tid att dels samla våra intryck, dels att redigera en massa bilder. Det var länge sedan jag fotograferade så mycket som jag gjorde i Venedig. Allt var så vackert så man ville fotografera vartenda hus och varenda kanal.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina/våra bästa tips för en lyckad resa till Venedig. Vi hade bara knappt en och en halv dag på oss och hann med massor. Faktiskt hann vi med precis allt som vi hade planerat att se och de största sevärdheterna, som Markusplatsen och Rialto-bron, hann vi gå till hela tre gånger under vår korta vistelse.

vid rialtobron venedig

Allmänna tips

Venedig är en ganska liten stad och det borde egentligen gå snabbt att ta sig från en plats till en annan. Men eftersom det hela tiden är kanaler ”i vägen” där man ska gå och eftersom det inte alltid finns broar där man behöver dem så tar det relativt lång tid att ta sig tvärs genom staden till fots. Canal Grande har till exempel bara fyra broar så ska man korsa kanalen så behöver man ibland ta en båt för att komma över till andra sidan. Att gå vilse bland vackra kanaler och mysiga gränder är dock en del av upplevelsen och det är värt att planera in lite extra tid bara för att kunna strosa runt i lugn och ro och upptäcka staden.

venedig kanal och bro

Nästan alla broar har trappsteg, så rullväskor måste till exempel bäras. Mitt tips är att packa så lätt som möjligt om du ska till Venedig speciellt om du bor på ett hotell som du måste åka Vaporetto till. Det blir trångt på båtarna om du har mycket packning och det blir tungt at bära packningen medan du letar efter ditt hotell. Vi bokade ett hotell som låg nära flygbussarna, mitt emot centralstationen, och det var väldigt praktiskt eftersom vi bara behövde promenera fem minuter och över två broar för att ta oss från flygbussen till hotellet.

Venedig kanal

Tänk på att vattennivån kan stiga snabbt om det regnar, speciellt vid Markusplatsen. Vi kom dit strax efter en rejäl åskskur och det var massor av vatten på torget. Man kanske inte ska ta de skor man är mest rädd om ifall man helt plötsligt finner sig själv vada i vattenpölar.

venedig grand canal

Det var en hel del ställen som inte tog kort om man handlade för mindre summor (under 10-15 euro) så det är bra att ha med sig en del kontanter och inte bara förlita sig på att betala med kort.

Jag tyckte att Venedig kändes som en väldigt säker stad att turista i och har läst någonstans att det är en av de säkraste städerna i Europa. Som alltid är det förstås klokt att hålla koll på sina värdesaker och akta sig för ficktjuvar, speciellt där det samlas mycket folk.

Sevärdheter i Venedig

Markuskyrkan

Den första Markuskyrkan invigdes 832 på den här platsen och nuvarande Markuskyrkan invigdes 1094. Här finns med andra ord massor av historia! Kyrkan öppnar 9.30 (november – juni) eller 9.45 (juni – november) och är öppen till 17.00. Det är gratis entré.
Vi tog oss dock inte tid att gå in i Markuskyrkan den här gången utan sparar det till nästa besök i Venedig. Dels ville vi fokusera på allt man kunde uppleva utomhus eftersom det var så varmt och skönt och så var köerna lite för långa för att vi skulle ha tålamod att stå där. Men vi tittade så klart på Markuskyrkan från utsidan. Tre gånger till och med, för så många gånger hann vi ta oss hit under en och en halv dag. En otroligt pampig byggnad och självklart ett måste om man är i Venedig men den var inte den sevärdhet som jag kommer att minnas mest från vårt besök.

markuskyrkan venedig

venedig markuskyrkan

Markusplatsen

Här slog vi oss ned på Caffè Florian och drack det dyraste kaffet någonsin. Mer om det i mitt inlägg om mat och dryck i Venedig. Tyvärr började det regna nästan direkt när vi hade satt oss ner så vi fick flytta in och sitta under tak istället men det var ändå en trevlig upplevelse att sitta en stund på det här kända caféet och det ännu mer kända torget. Hit är det bra att komma tidigt på morgonen eller framåt kvällen för att undvika de värsta horderna med turister.

markusplatsen venedig

campanile di san marco

Dogepalatset

Vi gick inte heller in i Dogepalatset utan nöjde oss med att titta på det från utsidan. En vacker byggnad som byggdes mellan 1309 och 1424. Här höll Venedigs doge till. En doge var den person som hade det högsta ämbetet i den historiska stadsstaten Venedig. Sedan 1923 finns det ett museum i byggnaden.

dogepalatset venedig

Suckarnas Bro

Eftersom vi inte gick in i Dogepalatset så gick vi inte heller över Suckarnas bro men vi beundrade den utifrån på båda sidor. Här passerade dömda fångar på väg till fängelset från domstolen i Dogepalatset. Bron lär ha fått sitt namn därför att fångarna såg dagsljus för sista gången och därför suckade så djupt. Nästa gång vi är i Venedig vill jag gärna se bron från insidan också.

suckarnas bro venedig

Rialto-bron

”Möt mig på Rialto i ett ljummet regn” sjunger Ulf Lundell och det var precis det vi gjorde vår första eftermiddag i Venedig. Vi stod där mitt under en helt galen åskskur men det var fortfarande 30 grader varmt och minst sagt ljummet. Jag hade nog inte känt till den här bron så väl om den inte varit för Ulf Lundells sång om den. För många år sedan såg jag också Las Vegas-kopian av bron men att se den riktiga Rialto-bron är svårslaget. Av de riktigt kända sevärdheterna i Venedig så var det här min favorit. Vi var här tre gånger samt åkte under den med Vaporetton flera gånger. Själva bron kantas av affärer och man kan gå över den antingen i mitten mellan affärerna, eller på någon av de båda sidorna. Väldigt turistigt men vi var ju turister och just det här var verkligen en sevärdhet i min smak. Man har också fin utsikt över Canal Grande uppifrån bron och kan ta många fina kort.

rialtobron venedig

Venedig - mina bästa tips

Canal Grande

För att se Canal Grande på allra bästa sätt så ska man åka med Vaporetton, linje 1, från första hållplatsen vid Piazzale Roma ner till Markusplatsen.  Eller tvärtom förstås. Då får du se hela Canal Grande och det är verkligen något som jag tycker att alla ska göra. Husen utmed kanalen är vackra att titta på och båtturen är ett perfekt sätt att få överblick över staden. Den här linjen stannar också utmed många av de viktigaste sevärdheterna så det är ett praktiskt transportmedel om du inte orkar gå överallt.

canal grande venedig

Ponte dell’ Accademia

Innan vi åkte till Venedig så var det en sak jag visste helt säkert och det var att jag skulle till bron Ponte dell’ Accademia och ta ett kort på utsikten därifrån. Vi åkte under bron flera gånger med Vaporetto-båtarna men sedan passade jag på att åka hit själv medan Johan och William vilade på rummet en stund. Utsikten mot Basilica di Santa Maria della Salute var precis lika vacker i verkligheten som på de bilder jag sett.

vy från ponte accademia venedig

Utsikten jag hade drömt om i flera månader!

Ponte dell Accademia Venedig

Ponte dell’Accademia.

Gå vilse

Som jag skrivit ovan så imponerade inte sevärdheterna på Markusplatsen så mycket på mig. Det var fint och kul att ha sett och fotograferat men inte det jag har tänkt på och drömt mig tillbaka till efter resan. Nej, det som jag tyckte allra mest om med Venedig och det som gör att jag längtar efter att åka tillbaka igen, är de små kanalerna, de vackra husen i olika färger, alla broar och båtturerna. Ja och Burano förstås som har fått ett eget inlägg här på bloggen. Strunta i kartan en stund och passa på att gå vilse bland alla kanaler och broar. Du kommer inte att ångra dig.

liten kanal venedig

Souvenirer från Venedig

Jag brukar inte köpa så mycket souvenirer när jag är ute och reser utan brukar tänka att alla foton som jag tar får bli mina souvenirer. Oftast köper jag bara en magnet som sedan hamnar på kylskåpet. Men just i Venedig fick faktiskt flera souvenirer följa med hem, dels två magneter, men också en mask i form av ett katthuvud samt ett armband med glaspärlor från ön Murano. Förutom maskeradmaskerna som säljs i varje gathörn så är det just glaset från Murano samt spets från Burano som är de vanligaste souvenirerna.

souvenirer venedig

Jag har skrivit fler inlägg om Venedig som du kan läsa genom att klicka här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

7 Kommentarer

World by tina 5 februari, 2018 - 22:12

Glöm inte bort att är man konstintresserad så får man ju inte missa världens största konstbiennal vartannat år. Jag var där i höstas, så glad för att jag hann, nu behöver Jag inte vänta två år till nästa gång. Cool upplevelse som tusan. Check! Annars är mitt bästa venedigtips att ta båten en timme utanför venedig – till färgglad Burano. Vem kunde anat att det fanns ett mini-kuba i italien.

Ann-Louise 5 februari, 2018 - 22:18

Bra tips! Och Burano var min absoluta favorit också så ön har fått ett eget inlägg i bloggen.

Johnny Friskilä 8 februari, 2018 - 08:13

Ja man hinner ju med relativt mycket på kort tid i Venedig. Var där i augusti och det var absolut inte dumt! 🙂

Ann-Louise 11 februari, 2018 - 11:44

Ja, jag var glatt överraskad över hur mycket vi hann med. 🙂

Marias Memoarer 11 februari, 2018 - 01:10

Tack för fina tips! Venedig och Burano står relativt högt på min vill-se-lista just nu 🙂

Ann-Louise 11 februari, 2018 - 11:40

Ja, jag kan verkligen rekommendera både Venedig och Burano. Helt fantastiska ställen! 🙂

William - 10 år och 17 resor - Från Stad till Strand 5 oktober, 2018 - 09:54

[…] bonusresa tog oss till Venedig i juni förra året. Williams bästa minne därifrån är förmodligen när han fick sin nya […]

Kommentarsfältet är stängt.