Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa och Mirakeltorget

av Ann-Louise

Lutande tornet i Pisa har jag velat se sedan jag var liten och hörde talas om tornet för första gången. Jag har ägnat mycket tid åt att söka flygbiljetter hit och när min svärmor ville att vi alla fyra skulle åka till Florens, och biljetterna till Pisa låg lägre i pris, så var det inte någon tvekan. Självklart skulle vi passa på att besöka det lutande tornet när vi ändå skulle flyga till och från Pisa.

Lutande tornet i Pisa Piazza Daniele Manin.
Första skymten av tornet, från Piazza Daniele Manin.

Att se det lutande tornet i Pisa var precis så fantastiskt som jag hade hoppats. Och väl på plats inser man att det finns så mycket mer än bara det lutande tornet att se. Piazza dei Miracoli pryds av de mest fantastiska byggnader och är man det minsta intresserad av vacker arkitektur så är det en ren fröjd att gå runt här och titta. Bara namnet, Mirakeltorget, är ju otroligt vackert. Torget och byggnaderna här blev ett världsarv 1987.

Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Piazza dei Miracoli
Piazza dei Miracoli

På Piazza dei Miracoli finns fyra religiösa byggnadsverk:

  • Dopkapellet/Battistero di San Giovanni
  • Domkyrkan/Duomo di Pisa
  • Kyrkogården Camposanto monumentale
  • Lutande tornet i Pisa som är domkyrkans kampanil

Dopkapellet Battistero di San Giovanni ser ut som en gigantisk bakelse och är en av de vackraste byggnader jag sett. Det stod klart på 1300-talet och är det största dopkapellet i Italien. Det är också några centimeter högre än lutande tornet.

Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Dopkapellet Battistero di San Giovanni
Dopkapellet Battistero di San Giovanni

Även domkyrkan, Duomo di Pisa, är en riktigt vacker byggnad. Man påbörjade bygget av kyrkan redan 1064. Vi var tyvärr inte inne i kyrkan men när man tittar på bilder så verkar insidan vara minst lika imponerande som utsidan.

 Duomo di Pisa med lutande tornet i bakgrunden.
Duomo di Pisa med lutande tornet i bakgrunden.
 Duomo di Pisa
Duomo di Pisa
Duomo di Pisa Italien

Kyrkogården, Camposanto monumentale, anses av många vara världens vackraste kyrkogård. Enligt sägnen är den byggd kring en skeppslast helig jord från Golgata som togs hit under ett korståg på 1100-talet. Campo Santo betyder just ”heliga fältet”.

 Kyrkogården Camposanto monumentale Pisa
Kyrkogården Camposanto monumentale
 Kyrkogården Camposanto monumentale Pisa
Kyrkogården Camposanto monumentale

Huvudattraktionen, det lutande tornet i Pisa, började byggas 1173 och det stod klart 1372. Det 55 meter höga tornet började luta redan innan det var färdigbyggt. Orsaken var framför allt den leriga marken. För att försöka minska problem valde man att bygga övre delen av tornet i en annan vinkel. Tidigare lutade tornet 5,5 grader men efter restaureringsarbeten i slutet av 1900-talet så lutar det nu ”bara” 5 grader.

Lutande tornet i Pisa

Efter att ha varit där och sett tornet med egna ögon och sett hur mycket det faktiskt lutar så är jag väldigt fascinerad av att det står kvar trots att området har drabbats av flera kraftiga jordbävningar.

Lutande tornet i Pisa

Var beredd på att du inte är den enda som kommit på tanken att titta på världen mest kända lutande torn. Vi var här en måndagsförmiddag i slutet av oktober och som tur var så var det inte lika mycket folk här som jag hade befarat. Lågsäsong är absolut att rekommendera om du inte vill trängas allt för mycket med andra turister.

Lutande tornet i Pisa
Inte riktigt lika trångt som jag trodde det skulle vara.
Lutande tornet i Pisa

Det är förbjudet att gå på gräset och man riskerar böter om man trotsar förbudet. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att gå på gräset när det är förbjudet men vi såg flera personer som utan att tveka gick ut och ställde sig på gräsmattan för att få till den perfekta selfien tillsammans med tornet. Vi såg även massor av folk som klättrade på det stängsel och de stenar som omger byggnaderna, allt för att få till en bild där det ser ut som att de försöker stötta upp tornet. Det konstigaste jag såg var en kvinna som låg på marken med fötterna i luften för att det skulle se ut som att hon stöttade tornet med fötterna.

Min bloggkollega Eva som var i Pisa i våras har skrivit ett tänkvärt inlägg om överturism. Även om vårt besök i Pisa var positivt, förmodligen tack vare att vi inte hade något tidigare besök att jämföra med, så tycker jag det är viktigt att vi som turister tänker på hur vi beter oss. Att följa de lagar och regler som finns känns som ett minimikrav när man besöker andra länder.

Lutande tornet i Pisa

Något jag inte var beredd på var att det faktiskt skulle bli lite krångligare än jag trott att fotografera tornet. Både min systemkamera och min iPhone var nämligen fast beslutna att göra allt de kunde för att räta upp tornet automatiskt. Med iPhonen kunde jag kringgå problemet genom att se till att tornet inte var i mitten när jag fotograferade men min Nikon envisades med att försöka räta upp tornet oavsett hur jag komponerade bilden. Som tur är är så har Photoshop funktioner för att återställa lutningen i efterhand.

Lutande tornet i Pisa
Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa är inte det första lutande torn jag har sett i Italien. Senast såg jag ett lutande torn på ön Burano utanför Venedig. Även St Mark’s Campanile på Markusplatsen i Venedig lutar men inte så mycket att man direkt tänker på det. Även om lutande tornet i Pisa är det mest kända lutande tornet så finns det på Wikipedia en lång lista på andra torn som också lutar.

Lutande tornet i Pisa

På platsen utanför Piazza dei Miracoli finns massor av marknadsstånd med souvenirer, väskor och annat krimskrams. Ingenting som lockade mig. Däremot hittade jag en riktigt fin souvenirbutik inne på området, vid biljettförsäljningen. Där fanns fina muggar och magneter som bland annat hade ett motiv med en katt och det lutande tornet. Svårt att motstå så några magneter fick följa med hem.

Marknadsstånd lutande tornet i pisa
Här handlade jag alltså inte.
Lutande tornet i Pisa
I den här huslängan hittade jag en betydligt bättre souvenirbutik.

Det tar drygt 20 minuter att gå från tågstationen till det lutande tornet i Pisa. Då vi hade lite bråttom eftersom vi skulle med flyget hem senare på eftermiddagen valde vi att ta en taxi. Taxibilarna har fasta priser och från tågstationen till lutande tornet kostar det 9 € . När vi vara klara vid tornet tåg vi en taxi till flygplatsen i Pisa och det fasta priset för den resan är 12 €. (Priser från oktober 2019.)

Flygplatsen i Pisa
Flygplatsen i Pisa.

Man kan även ta buss från tågstationen till tornet, då tar man bussen som heter LAM Rossa. Mer info om hur du tar dig till tornet hittar du här.

Jag hade gärna sett mer av Pisa men det får vi spara till en annan gång. Vi var inte heller inne i någon av byggnaderna på Piazza dei Miracoli. Nästa gång vi kommer hit vill jag se varenda millimeter av de olika byggnaderna även på insidan och förstås gå de 296 trappstegen upp i det lutande tornet. Tror jag i alla fall. Vi stod och funderade på hur det känns att stå högst upp i ett torn som lutar så pass mycket. Ni som varit där kanske kan berätta om man märker av lutningen mycket när man väl är uppe i tornet?

Lutande tornet i Pisa
Hur mycket känns lutningen där uppe egentligen?

Adress: Piazza del Duomo
Öppettider
: Varierar så titta på
hemsidan.
Biljettpris: 18 € för att gå upp i lutande tornet, sedan tillkommer extra kostnader för övriga byggnader.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

11 Kommentarer

Ann 10 november, 2019 - 16:28

Det är så himla fint där! Vad tyckte du bäst om under din vistelse i Pisa?
Och dina bilder är fantastiska 🙂

Svara
Ann-Louise 10 november, 2019 - 19:55

Tack snälla för de fina orden om mina bilder! 🙂 Det jag tyckte allra mest om i Pisa var att det fanns så flera andra vackra byggnader i anslutning till det lutande tornet. Oftast är det ju tornet man fokuserar på men jag tyckte byggnaderna runt om också var väldigt sevärda.

Svara
Ann 11 november, 2019 - 21:28

Jag håller med dig, byggnaderna omkring Knights Square tyckte jag var fantastiska, likaså historien omkring dem 🙂

Svara
Ditte 10 november, 2019 - 19:10

Så fint att ni fick till ett stopp i Pisa på vägen. Jättefina bilder och trevligt att uppleva lite av stan igen. Och Pisa i sig är är väl värd att besöka några dagar. Men både stan och tornet ligger ju kvar och nu har du ju sett det. Vi kombinerade Pisa, Florens och vandrade sedan i runt i Cinque Terre . Men då spenderade vi 10 dagar så vi hade god tid. Men jag tycker ni fick till det bra med den begränsade tid ni hade.

Svara
Ann-Louise 10 november, 2019 - 19:55

Ja jag är också nöjd och vi kommer definitivt att åka tillbaka, om inte annat när vi åker till Cinque Terre vilket jag hoppas inte dröjer allt för länge.

Svara
World by Tina 10 november, 2019 - 22:26

Rätt imponerande att dom lyckades ”räta” upp det med 45 centimeter när det lutade som värst.

Svara
Ann-Louise 11 november, 2019 - 22:26

Ja, och imponerande att tornet ens står kvar och inte har rasat.

Svara
Lena i Wales och Spanien 16 november, 2019 - 10:55

Igenkänd mark för mig. Roligt att se dina fina bilder.
Jag brukade alltid sitta en stund på ett café med utsikt mot tornet och dricka en kopp te, dyrt om sjutton, men det är smällar man får ta, positionen var perfekt. Efter några gånger där blev priset billigare eftersom jag då fick ”lokalbefolkningspris”.
Önskar dej en fin helg!

Svara
Ann-Louise 17 november, 2019 - 17:31

Det låter mysigt att sitta på ett café och titta på tornet, det ska jag passa på att göra nästa gång jag kommer dit!

Svara
Marianne 11 april, 2021 - 19:51

Vi var i Pisa i april 2019 och bokade biljett för att gå upp i tornet i god tid i förväg. Det kändes bitvis som att gå i Lustiga huset på Gröna Lund men var inte obehagligt på något vis. Rekommenderas !

Svara
Ann-Louise 11 april, 2021 - 19:53

Ja, jag hoppas jag kommer tillbaka till Pisa igen och då ska jag upp i tornet också! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar