Skyltar

Tolv drömresor inför 50-årsdagen

av Ann-Louise

Om mindre än fem månader så är det dags för min jämnaste födelsedag hittills. Sedan länge har jag planerat att den ska firas utomlands och eftersom födelsedagen infaller på påsklovet förenklar det resandet då William redan är ledig från skolan och för oss vuxna är det några extra röda dagar i almanackan där vi inte behöver ta ut semesterdagar.

Nu gäller det bara att bestämma sig för vart vi ska åka. Något som inte är helt enkelt. Det börjar bli hög tid att boka, inte minst med tanke på att vi åker under påsklovet och det känns som att flygpriserna ökar med tusentals kronor mellan varje gång jag söker på de olika prisjämförelsesajterna.

De tolv resorna nedan är de som jag väljer mellan just nu. Vilket resmål tycker du att jag ska välja eller har du något helt annat förslag?

Maldiverna

Jag är förmodligen inte den enda som drömmer om att åka till Maldiverna för att fira en födelsedag. Maldiverna har varit ett drömresmål så länge jag kan minnas och i flera år har jag haft som mål att när jag fyller femtio så är det dags. Då ska jag äntligen åka till Maldiverna. Numera är jag dock lite mer tveksam, jag är helt enkelt orolig att jag ska bli uttråkad av att befinna mig på en liten ö i en veckas tid. Jag gillar att göra utflykter och se och uppleva mycket när jag reser och inte bara gå mellan hotellrummet och stranden. Men å andra sidan kanske det skulle vara nyttigt att bara ta det lugnt i en vecka och verkligen vila upp sig.

Maldiverna
Maldiverna (Bild från Unsplash)

Barbados

Barbados har jag också drömt om i många år. För mer än trettio år sedan fick jag ett vykort från en god vän som semestrade på Barbados och stranden och palmerna på det vykortet har jag drömt om ända sedan dess.

Barbados
Barbados (Bild från Pixabay)

Aruba

Aruba är en annan ö i Karibien som jag länge varit sugen på att åka till. Förutom klimatet och vackra stränder så lockas jag också av de färgglada husen i Oranjestad.

Aruba
Färgglada hus på Aruba (bild från Pixabay)

Hawaii

För några år sedan var en av mina släktingar bosatt på Hawaii och jag hade tänkt att vi skulle åka och hälsa på henne medan hon bodde där. Nu blev det inte så men jag skulle ändå vilja åka till Hawaii någon gång i livet. Nackdelen med Hawaii är att det är en väldigt lång flygresa med minst två stopp på vägen. (Tidigare, när SAS flög direkt från Stockholm till Los Angeles, hade man kunnat klara resan med ett stopp.)

Honolulu
Honolulu (Bild från Unsplash)

Seychellerna

När jag började tveka angående att resa till Maldiverna så började jag i stället fundera på Seychellerna. Här finns också fantastiska stränder men även möjlighet att göra lite mer utflykter och åka mellan de tre största öarna, Mahé, La Digue och Praslin. Jag är väldigt fascinerad av de speciella klippor som finns på Seychellerna och skulle gärna vilja åka dit och fotografera dem.

Seychellerna
Seychellerna. (Bild från Unsplash)

Disneykryssning

Vi älskade ju Disneykryssningen som vi åkte på i februari i år och jag skulle väldigt gärna vilja åka på en till kryssning. Just när jag fyller år finns det en kryssning med Disney Fantasy som är sju nätter lång och som förutom Nassau och Castaway Cay besöker US Virgin Islands och British Virgin Islands. Men eftersom det är påsk även i USA den veckan vi ska åka så är Disneys kryssningar betydligt dyrare än i vanliga fall vilket gör detta till det absolut dyraste alternativet på den här listan. Faktiskt så dyrt att det får Maldiverna att framstå som en riktig lågbudgetdestination. Just därför är detta kanske det minst troliga alternativet för min födelsedagsresa.

Castaway Cay Bahamas
Jag skulle inte ha något emot att återvända till Castaway Cay igen.

Route 66

Jag vill absolut åka Route 66 någon gång i livet. Kanske skulle det passa bra att fira 50-årsdagen någonstans utmed den här klassiska vägsträckan? Nackdelen är att man lär behöva cirka tre veckor om man ska hinna se allt ordentligt och vi kommer bara ha cirka 8-9 dagar på oss.

Route 66
Bild från Cars Land i Disney California Adventure Park, Anaheim.

Åka tåg i USA

För cirka tjugo år sedan gjorde jag flera USA-resor där jag åkte mycket tåg kors och tvärs i landet. Jag är så otroligt sugen på att åka mer tåg i USA, dels åka om några av de sträckor jag redan åkt men framför allt upptäcka nya järnvägslinjer. Nackdelen är att även detta tar ganska mycket tid och eftersom vi bara har en dryg vecka på oss så skulle det inte finnas så mycket tid kvar för att besöka de städer som tågen passerar.

California Zephyr, någonstans mellan Chicago och Sacramento
California Zephyr, någonstans mellan Chicago och Sacramento, 2003.

Nationalparker i Utah

I mitt förra jobb var jag flera gånger i Utah men hann aldrig med att besöka någon av de underbara nationalparker som finns där. Jag drömmer framför allt om att åka till vackra Arches National Park men vill även besöka bland annat Zion National Park och Bryce Canyon National Park.

Arches National Park
Arches National Park (bild från Unsplash)

Singapore

Singapore har lockat mig länge. Hit vill jag åka för att bo på Marina Bay Sands, se Gardens by the Bay, titta på de färgglada husen i Little India och besöka Universal Studios.

Gardens by the bay Singapore
Gardens by the bay (Bild från Unsplash)

Italien – tågluff och Cinque Terre

När jag har tänkt 50-årsresa har jag oftast tänkt att den ska vara riktigt storslagen och att den ska gå utanför Europa. Italien vill jag dock se mycket mer av och därför känns det också som ett bra alternativ för en födelsedagsresa. Jag skulle vilja åka tåg mellan olika platser i Italien och kombinera det med att vandra mellan byarna i Cinque Terre.

Riomaggiore, Cinque Terre
Riomaggiore, Cinque Terre (bild från Pixabay)

Slovenien

Slovenien är det land i Europa som jag är allra mest nyfiken på just nu. Jag vill besöka Ljubljana, Piran, Lake Bled, Lake Bohinj och mycket mer. Är dock lite osäker på hur vädret är i början av april och jag vill gärna ha lite sol och värme på resan.

Lake Bled Slovenien
Lake Bled (Bild från Pixabay)

Bilden högst upp i inlägget kommer från Unsplash.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

16 Kommentarer

Liniz Travel 17 november, 2019 - 19:42

Vi har ungefär lika drömresor. Jag fyller ju 40 år nästa år och tänkte mig fira med fler resor 🙂 kram

Svara
Ann-Louise 17 november, 2019 - 20:26

Vad roligt att du också fyller jämnt nästa år och att vi har liknande drömresor. 🙂 Att fira med fler resor tycker jag låter som en alldeles utmärkt idé! Kram

Svara
Gustav och Julia / The Whole Map 17 november, 2019 - 19:55

Var på Seychellerna nu i oktober och det överträffade de högt ställda förväntningarna. Otroligt vackert och trevligt! Rekommenderar det starkt!

Om du vill, kika gärna in vår guide till Mahe – hoppas du hittar nåt som passar dig 🙂
https://www.thewholemap.com/seychellerna-reseguide-mahe/

Svara
Ann-Louise 17 november, 2019 - 21:35

Har läst inlägget hos er om Mahe och det ser ju verkligen toppen ut!

Svara
The Whole Map 20 november, 2019 - 09:50

Ja, jag såg det att du kommenterat där i efterhand 🙂

Kommer mer läsning snart om La Digue som om möjligt var ännu mysigare och härligare.

MVH
Gustav

Svara
Ann-Louise 21 november, 2019 - 21:06

Ska bli spännande att läsa om La Digue också! 🙂

Svara
Eva på rucksack 17 november, 2019 - 21:15

Många bra alternativ, känns som att det kommer att bli en episkt resa oavsett vilket av platserna ni åker till 🙂 Galet att kryssningen är det dyraste alternativet på listan förresten, det hade jag inte gissat på!

Svara
Ann-Louise 17 november, 2019 - 21:38

Det går ju förstås att hitta värsta lyxhotellet på Maldiverna (och även på de andra öarna) för över hundratusen kronor och då skulle Disneykryssningen bli billigare 🙂 Men med de hotell som vi kollat på nu, i mer normal prisklass, så är kryssningen helt klart dyrast.

Svara
4000mil 17 november, 2019 - 21:43

Spännande. Seychellerna säger jag. Eller nationalparker i Utah. 🙂

Svara
Ann-Louise 18 november, 2019 - 19:32

Ja, Seychellerna lockar. Har förstås läst alla dina inlägg därifrån och fascinerats av bilderna.

Svara
Lena 19 november, 2019 - 19:00

Jag ”nollar” med nästa år när jag blir 40. Resan är planerad och flygbiljetter köpta efter som vi med skall vara borta över påsk. 4 veckors resa med ca 2,5 vecka road trip i USA och sedan ca 1 vecka på Grenada. Annars gillade jag med flera av dina resmål. Dock kollade jag på Barbados innan vi valde Grenada och det verkade väldigt dyrt. Men känner igen mig i att det är riktigt svårt att bestämma vart man skall åka.

Svara
Ann-Louise 19 november, 2019 - 20:25

Åh, det låter som en helt underbar resa! Road trip i USA är aldrig fel. Grenada vet jag inte så mycket om, får nog ta och kolla upp det. 🙂

Svara
Ditte 19 november, 2019 - 23:10

Så roligt att planera och fina resmål som du önskar. Men tiden är ju ganska begränsad och ska man långt tycker jag att det behövs ett par tre veckor. Maldiverna besökte vi på 70-talet och det var då ganska orört. Härligt, men en lång och dyr resa är det för sol och bad, dykning och snorkling. En roadtrip i USA har jag gjort några gånger. Och så häftigt. Men även här är tiden en faktor. Minst två veckor tycker jag och helst mer. Västindien har ju inte direkt så mycket att erbjuda annat än sol och bad. Inte direkt någon kultur eller så. Lockar mig inte alls. Seychellerna har jag inte besökt men för sol och bad är det säkert bra och avkopplande. Italien med tågluff och Cinque Terre är kanon. Singapore är också trevligt och en fin upplevelse. Men allt är ju en fråga om vad man vill ha, tiden och kostnaderna. Hawaii med ön Ohau och Waikiki Beach är överreklamerat tycker jag. Men med tid på sig och möjlighet att besöka Maui och Kauwai blir det något annat . Roligt att se vad du fastnar för. Utbudet är ju enormt. Lycka till med valet.

Svara
Ann-Louise 21 november, 2019 - 21:06

Ja, det är inte enkelt att välja. Och egentligen är vi inte den typen av resenär som bara vill ha sol och bad, även om det kan se lockande ut när man tittar på vackra bilder från resmålet. Hellre upplevelser, fast gärna med sol och kanske nån dag vid en strand. Vi får se vad det blir, om jag någon gång lyckas bestämma mig! 🙂

Svara
FREEDOMtravel 24 november, 2019 - 11:34

Vilka härliga drömresmål! Svårt att välja … Och det beror ju på vad man gillar! Tror inte jag kan hjälpa till här, men är nyfiken på att se vad det blir! 🙂

Svara
Ann-Louise 27 november, 2019 - 18:09

Ja det är väldigt svårt att välja, velar fram och tillbaka varenda dag. Än så länge är det fortfarande väldigt oklart vad det blir. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar