Disneykryssning dag 1 Disney Dream

Disneykryssning med Disney Dream – Dag 1

av Ann-Louise

Efter en mysig söndag med frukost med släktingar och shopping och lunch i Disney Springs så blev det då äntligen måndag och dags för det som var huvudsyftet med vår resa till Florida, nämligen att gå ombord på Disney Dream för en fyra nätter lång kryssning till Bahamas.

Transport till Port Canaveral

Disneys kryssningar avgår från olika hamnar i USA, Kanada, Karibien och Europa. De allra flesta kryssningarna avgår dock från Port Canaveral där Disney har en egen kryssningsterminal. Eftersom vi bodde på hotell i Orlando de första två nätterna behövde vi alltså allra först ta oss från Orlando till Port Canaveral. Jag har tidigare skrivit om att vi inte gillar att köra bil i USA, så det bästa alternativet för oss var att boka en så kallad Town Car Service för att köra oss till hamnen. Senast vi var i Florida använde vi oss av ett företag som heter FL Tours men när jag jämförde priser och omdömen bland de olika företagen så erbjöd Tiffany Towncar det lägsta priset och de har även väldigt bra omdömen på TripAdvisor, DISboards, Yelp etc. Genom att läsa omdömena fick jag också reda på att många rekommenderade en speciell chaufför som heter Renata. När jag mailade Tiffany Towncar för att boka så bad jag om att få henne som chaufför. Eftersom jag bokade bara någon vecka innan vi skulle åka så var jag osäker på de skulle kunna ordna det men det var inga problem alls.

Om man behöver transport från hotellen på Walt Disney World eller från Orlandos flygplats så kan man använda sig av Disney Cruise Lines egna bussar. Kostnaden för detta är 39 $ per person (det dubbla om du vill ha en tur och retur-resa).

Disney Cruise Line Bus Port Canaveral

Renata kom och hämtade upp oss vid Florida Hotel & Conference Center klockan 9.00 på måndagsmorgonen. Vi behövde inte vara i Port Canaveral förrän 11.15 men vi ville vara ute i god tid om något skulle försena oss på vägen. Resan till Port Canaveral tar cirka en timma och vi var framme vid 10-tiden.

När vi kom fram till Port Canaveral möttes vi av bagagebärare som tar hand om de väskor som ska checkas in. Bagagebärarna förväntar sig dricks så det är bra att vara förberedd och ha några dollarsedlar lätt åtkomliga. Handbagaget tar man själv med ombord. Eftersom handbagaget körs genom en röntgenmaskin precis som på en flygplats så kan du inte ha med dig större bagage än vad som ryms i röntgenmaskinen. Vi checkade in våra två stora resväskor men behöll varsin kabinväska samt varsin ryggsäck som vi själva bar ombord.

Disney Dream Port Canaveral

Det var en härlig känsla att se båten för första gången!

Eftersom den kan dröja flera timmar innan de incheckade väskorna levereras till din hytt så är det klokt att packa handbagaget med sådant som du kan behöva under eftermiddagen. Jag rekommenderar att man packar bland annat mediciner, badkläder, solkräm samt ett ombyte till middagen om man ska äta vid den tidigare sittningen.

Disney Cruise Line Port Canaveral

Disneys egen kryssningsterminal i Port Canaveral.

Incheckning

När vi hade sagt hej då till Renata och lämnat ifrån oss bagaget fick vi stå i parkeringsgaraget och vänta en stund eftersom kryssningsterminalen inte hade öppnat. När de så småningom öppnade fick vi komma in i Disney Cruise Lines terminalbyggnad, gå igenom säkerhetskontrollen och sedan ställa oss i kö till incheckningen.

Disney Cruise Line Port Canaveral

Vi hade redan checkat in online vilket du gör ett visst antal dagar före avresan. Hur många dagar i förväg du kan checka in beror på hur många Disneykryssningar du har åkt på. Vi som gjorde en Disneykryssning för första gången kunde checka in 75 dagar i förväg. Du kan läsa mer om reglerna här.

Disney Cruise Line Port Canaveral

När man checkar in online skriver man ut en Port Arrival Form som man tar med sig till den manuella incheckningen i Disneys kryssningsterminal i Port Canaveral. Du behöver också ha med ditt pass och enligt Disney Cruise Lines hemsida är det även bra att ha med en utskriven ESTA. (De tittade dock aldrig på våra ESTA-papper.)

Disney Cruise Line Port Canaveral

Vid incheckningen online väljer man också sin Port Arrival Time, oftast förkortad PAT. Detta är den tid som du ska komma till kryssningsterminalen och ska inte förväxlas med den tidpunkt då du får gå ombord på båten.

Disney Cruise Line Port Canaveral

När vi checkade in i kryssningsterminalen fick vi våra Key to the World-kort som man använder både som nyckel till hytten samt som betalningsmedel ombord och även som identifikation när man går av och på båten i de olika hamnarna. Vi fick även en Navigator som är ett programblad där man kan se allt som händer på båten under dagen. Där finns även information om de olika restaurangerna, poolerna, barerna och affärerna samt deras öppettider. William fick ett armband för att kunna passera in och ut på barnklubben ombord på båten. Det ser ut ungefär som det Magic Band man använder på Walt Disney World. Vi fick även en liten lapp med numret på vår boarding-grupp, nummer 9.

Disney Cruise Line Port Canaveral

Vår PAT var kl 11.15 men vi checkade in redan cirka 10.30. Eftersom vår boarding-time baserades på vår PAT så fick vi inte gå ombord tidigare bara för att vi hade checkat in tidigare. Det är bra att känna till eftersom det kan vara tråkigt att sitta i terminalbyggnaden och vänta och det finns inte heller jättemånga sittplatser. Vi lyckades få tag på några stolar men jag var alldeles för exalterad och hade inte ro att sitta still. Jag gick runt och fotograferade istället. Ett tips är att gå ut på kryssningsterminalens balkong där du kan ta fina bilder på båten,

Disney Dream Port Canaveral Disneykryssning

Disney Dream Port Canaveral Disneykryssning

Disney Dream Port Canaveral Disneykryssning

Musse och Mimmi var på plats och man kunde ta kort med dem. Det finns också en cool modell av en av Disneys båtar där man kan se hur det ser ut inuti båten. När det blev dags för vår boarding-grupp att gå ombord så stod William och jag i kön för att ta kort med Musse Pigg så vi kom ombord lite senare än om vi hade gått ombord direkt när vårt nummer ropades upp. Numret på de boarding-grupper som får gå ombord ropas ut i en högtalare och numret visas även på flera TV-skärmar runt om i terminalen.

Disney Cruise Line Port Canaveral

Disney Cruise Line Port Canaveral

Dags att gå ombord på Disney Dream

När det är dags att gå ombord ställer man sig i kön och får sedan gå igenom det stora Musse-huvudet. På andra sidan Musse-huvudet är det en kontroll där man blippar sitt Key to the World-kort för första gången för att identifiera sig. Därefter är det kö för att fotograferas framför en stor bild med skeppet. Bilderna kan man sedan köpa ombord. Vi valde dock att inte köpa fotot även om det blev bra. Det var helt enkelt lite för dyrt.

Disney Cruise Line Port Canaveral

När man fotograferats är det dags att gå ombord på själva båten. Det första som händer när man går ombord är att en ur personalen frågar efter familjens efternamn. Den personen hälsar sedan familjen välkommen medan en rad anställda står och applåderar. Man kommer in i båtens pampiga tre våningar höga atrium på däck 3. Vi hann inte mer än komma ombord förrän Kalle Anka dök upp och William fick en kram av honom.

atrium disney dream disneykryssning

Barnklubb, lunch och Sail Away-party

När vi hade kramat Kalle Anka letade vi reda på en hiss för att ta oss upp till däck 5. På däck 5 låg vår hytt men den var inte klar ännu utan vårt mål var barnklubbarna Oceaneer Club och Oceaneer Lab. I vanliga fall är barnklubbarna endast öppna för barn men första dagen, samt vid några ytterligare tillfällen under kryssningen, är det öppet hus så att hela familjen kan gå dit tillsammans. Jag ville komma dit så fort som möjligt för att kunna fotografera innan det blev för mycket folk. William var förstås också jättenyfiken på att se hur det såg ut. Vi var med i en frågesport om Star Wars, som Williams lag vann, innan vi fortsatte upp till däck 11 för att äta lunch på Cabanas.

oceaneer club disney dream disneykryssning

Oceaneer Club har ett väldigt fint Star Wars-rum.

oceaneer club disney dream disneykryssning

Rachel är en av alla de otroligt engagerade cast members som arbetar på Oceaneer Club. Hon höll i Padawan Challenge och flera andra barnklubbsaktiviteter.

Cabanas är en bufférestaurang som är öppen för frukost och lunch varje dag. På ombordstigningsdagen kan man även välja att äta lunch i en av de tre Main Dining Rooms som finns på båten, oftast förkortat MDR. Den här dagen var det Animator’s Palate som hade öppet för lunch men vi ville gärna sitta utomhus så vi valde att ta hissen upp till Cabanas och hittade en massa god mat.

Cabanas Disneykryssning Disney Dream Disney Cruise Line

Efter lunch var det lagom att gå och se efter om vi kunde komma in i vår hytt. Eftersom den tidigare kryssningen avslutats på morgonen så städas hytterna under förmiddagen och är klara kl 13.30. De väskor som man lämnat ifrån sig utanför terminalen delas ut under dagen men det kan dröja ända fram till 17.00 -18.00 på kvällen innan du får dem. Vi hade tur och våra två väskor stod utanför vår hytt när vi kom dit kl 13.30. Vår hytt låg som sagt på femte däck och var en kategori 04E-hytt som kallas ”Deluxe Family Oceanview Stateroom with Verandah”. Vi var mycket nöjda med både hytten och balkongen. Jag kommer skriva mer om själva hytten i ett separat inlägg längre fram.

Disney dream stateroom 5536 disneykryssning

Vår fina hytt.

Disney dream verandah stateroom 5536 disneykryssning

Och vår underbara balkong!

Vi hann vila några minuter och packa upp lite innan vi gick tillbaka till barnklubben en stund. Sedan var det dags för den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Den sker på olika platser på båten beroende på vilken hytt man bor i. På insidan av hyttdörren ser du vart du ska gå och du hittar även den rekommenderade utrymningsvägen om något skulle hända. Vår säkerhetsgenomgång ägde rum i Walt Disney Theatre, två våningar under oss, vilket var perfekt eftersom vi hade sköna fåtöljer att sitta i hela tiden. Man måste ta med sina Key to the World-kort till säkerhetsdemonstrationen eftersom alla ombord prickas av och de startar inte förrän alla är på plats.

safety drill dream disneykryssning

Vi satt bekvämt medan vi väntade på att säkerhetsgenomgången skulle börja.

Efter säkerhetsdemonstrationen var det dags för Musse och hans vänner att hålla sitt Sail Away-party på däck 11. Vi stod på däck 12 och tittade och fick på så sätt en bra överblick över hela showen. Den visades även på storbilds-tv för de som stod längre bak och inte såg lika bra.

sail away disney dream disneykryssning

Sail Away Party

sail away disney dream disneykryssning

När Musse och hans vänner sjungit och dansat klart stannade vi kvar på däck 12 för att se på när båten lämnade hamnen. Det var en härlig känsla att se Florida försvinna bort och veta att vi hade massor av roligt framför oss innan vi skulle återvända till hamnen igen i slutet av veckan.

Disney Cruise Line Port Canaveral

Utsikt över Port Canaveral. Den vita byggnaden är The Exploration Tower.

Disney Dream stateroom 5536

Det blåste en del på vår balkong när vi hade kommit ut till havs….

Disney Dream stateroom 5536 verandah

Man ser Floridas kust skymta långt borta vid horisonten.

Show och middag

Varje kväll hålls en show i Walt Disney Theatre. Den här första kvällen var det en show som heter ”The Golden Mickeys”. Showen går två gånger varje kväll, så att man hinner se den oavsett om man äter middag tidigt eller sent. Om man äter middag tidigt går man alltså på den sena föreställningen och äter man middag sent så går man på den tidiga föreställningen. Vi tyckte att The Golden Mickeys var riktigt bra men trots det gick vi inte på några fler shower under kryssningen, helt enkelt för att vi hade fullt upp med annat.

walt disney theatre disney dream disneykryssning

Man fick inte fotografera under själva showen så ni får nöja er med en bild på entrén till teatern.

Middagen serveras i ett av de tre Main Dining Rooms som finns ombord på båten. På en kryssning som är fyra nätter lång äter du två gånger i en av restaurangerna och en gång i var och en av de övriga två restaurangerna. På Disney Dream heter restaurangerna Enchanted Garden, Animator’s Palate och Royal Palace. Vi åt i Enchanted Garden första kvällen och var mycket nöjda med allt. Allt förutom en sak. Eftersom vi bara är tre personer i vår familj hade vi placerats vid ett bord tillsammans med en annan familj, bestående av fem personer. Vi visste att detta kunde hända och jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att lära känna nya människor. Dock kändes det inte så bra när vi väl satt där och speciellt William tyckte att det var jobbigt att sitta och äta middag tillsammans med människor han aldrig förr träffat. Det var en trevlig familj så det var inte det som var problemet, men vi kände att vi mycket hellre skulle vilja äta middag själva övriga kvällar. Jag gick till Guest Service och frågade om de kunde ordna det och det var inga problem alls, så resterande tre middagar ombord blev mycket mer avslappnade. Jag kommer skriva mer om Disney Dreams olika restauranger i ett separat inlägg så småningom.

Enchanted garden disneykryssning disney dream

Restaurangen Enchanted Garden.

Bra att veta innan du går ombord

Internet är väldigt dyrt ombord på Disneys kryssningsbåtar. Så dyrt att vi valde att vara nedkopplade hela kryssningen. Enda undantaget var när vi var i Nassau andra dagen då vi gick till Starbucks och gjorde ett försök att ladda ner mail med hjälp av deras otroligt långsamma WiFi.

Första dagen ombord kan man få 50 MB Internet gratis. Vi signade upp för det men dessa 50 MB försvann innan jag ens hann blinka. Eftersom Internet är så dyrt så är det klokt att redan hemma, innan man reser iväg, ladda ner Disney Cruise Lines app. Innan man åker kan man använda sig av nedräkningsfunktionen i appen och när man väl är ombord på båten så hittar du schemat för alla aktiviteter, menyer för restaurangerna och mycket mer i appen. Man kan också chatta med sina medresenärer, något vi använde oss av en hel del. Och det bästa är att det är helt gratis att använda den här appen, som är uppkopplad till Disney Cruise Lines eget nätverk.

Disneykryssning DIsney Cruise Line appDisneykryssning DIsney Cruise Line app

Läs gärna mina övriga inlägg om vår sportlovsresa till Florida och Bahamas. Vill du veta mer om just Disneykryssningar kan du läsa mina 10 tips för att planera en Disneykryssning samt vad man ska göra efter att man har bokat en Disneykryssning.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Ditte 25 mars, 2019 - 23:01

Kul att hänga med men det verkar stundtals ganska omständigt med själva jälva ombordstigningen här på fartyget. Jag jämför då med med ombordstigningen på den kryssning vi gjorde i Sydamerika nyligen under tre veckor och andra vi gjort i Karibien där väntetiden i terminalen och incheckningen gått som på räls. (Fartygen var i denna storleksordning) Bagaget togs om hand av fartygens personal så ingen dricks där inte och bagaget kom inom 45 minuter till hytterna.
Men när allt det praktiska var klart så kan jag tänka mig att ni var spända på vad som fanns ombord.
Och att resan blev väldigt lyckad har jag förstått.

Svara
Ann-Louise 26 mars, 2019 - 22:48

Det kanske låter lite krångligare än vad det var.:-) Men jag var glad att jag var påläst och visste vad vi hade att förvänta oss. Nu kom ju våra väskor till hytterna strax efter att vi hade gått ombord men jag har läst om personer som inte fått dem förrän efter middagen, så i så fall hade man ju varit glad att man packat ett ombyte.

Svara
Lite mera rosa - Cornelia Tonéri 12 april, 2019 - 15:24

Äntligen har jag haft tid att sätta mig och verkligen börja läsa dina inlägg från kryssningen. Så härlig läsning. Och jag blir supersugen på en ny kryssning. En fråga, Disneykryssningarna. Är de mest tänkta för att man har barn med sig eller vad skulle du säga? Nu skall jag fortsätta läsa 🙂

Svara
Ann-Louise 12 april, 2019 - 16:19

Tack, kul att du gillar läsningen. 🙂 Jag vet många som åker på Disneykryssning utan barn och skulle själv inte ha något emot att göra det (även om min son aldrig skulle låta oss åka utan honom). Det finns flera områden på båten som bara är för vuxna som jag gärna hade tillbringat mer tid i än vad vi hann göra nu. Bland annat härliga poolområden som inte är knökfulla av barn. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar