cable car san francisco

Så här ansöker du om ESTA

av Ann-Louise

ESTA har funnits sedan 2009 och är det inresetillstånd som behövs för att man som svensk medborgare ska kunna resa till USA. ESTA är en förkortning av Electronic system for travel authorization och för att kunna ansöka om det här inresetillståndet måste man vara medborgare i ett av de 39 länder som omfattas av Visa Waiver. Du måste också ha ett pass som gäller under hela vistelsen i USA och resan du planerar får inte vara längre än 90 dagar. Om du inte uppfyller de här kraven måste du istället ansöka om visum.

Man måste ansöka om ESTA minst 72 timmar innan avresa men jag skulle rekommendera att göra det tidigare än så om något skulle krångla. Förr godkändes ESTA-ansökan direkt medan man numera får vänta ett tag innan ansökan blir godkänd. För mig tog det ungefär tre timmar senast jag ansökte.

fishermans wharf san francisco

Det är många frågor som ska besvaras i ansökan och mellan varje gång vi gör en ny ansökan så tillkommer ett antal frågor. För fem år sedan så var det till exempel nytt att man skulle fylla i sina föräldrars namn. En av de nya frågor som hade tillkommit förra gången var att man ska fylla i länkar och användarnamn för sina sociala medier. Den uppgiften är dock frivillig och både förra gången och den här gången valde jag att inte fylla i den.

huntington beach

Den ständiga frågan i alla reseforum på nätet är hur man ska fylla i sina förnamn. Ska man fylla i alla förnamn, bara det första förnamnet eller ska man fylla i sitt tilltalsnamn.

Tidigare har det varit så att man har uppmanats att enbart fylla i sitt första förnamn men numera ska man fylla i samtliga förnamn i den ordning som de står i passet.

Tänk  på att du inte kan använda å, ä och ö utan namn som innehåller de bokstäverna skriver du på samma sätt som de skrivs i den maskinläsbara delen i passet. (Å = AA, Ä = AE och Ö = OE)

california poppy

Det är klokt att samla ihop all information som du behöver innan du börja fylla i ansökan om ESTA. Webbsidan loggar nämligen ut dig om du är inaktiv för länge och varje gång som jag lämnade sidan för att leta efter passnummer, adresser osv så fick jag upp ett popup-fönster om att jag hade varit inaktiv för länge.

Se till att ta fram följande uppgifter innan du påbörjar ansökan:

  • Ditt pass
  • Adress för första nattens vistelse i USA
  • Kontaktuppgifter till en kontaktperson i USA (om du inte känner någon i USA kan du ange hotellets kontaktuppgifter)
  • Uppgifter till en kontaktperson i Sverige (så kallad emergency contact)
  • Adress och telefonnummer till din arbetsgivare
  • Kreditkort/bankkort för att betala ansökan

Var noga och stressa inte när du ska fylla i uppgifterna. Det är mycket som ska fyllas i och speciellt när du kommer till frågorna som ska besvaras med ja eller nej så gäller det att hålla tungan rätt i mun så att du inte av misstag svarar fel på någon av frågorna. Om du av misstag svarar fel så gissar jag att din ansökan kommer att avslås och att du istället kommer behöva ansöka om visum vilket är en betydligt krångligare process. (Jag har inte själv varit med om att ansökan avslås men har läst om det i olika reseforum på nätet.)

Hemsidan för ESTA är bra på att se till att allt blir rätt ifyllt. Det finns olika kontroller där man måste dubbelkolla att allt är rätt och verifiera med sitt passnummer innan man kan gå vidare.

Kimpton Shorebreak Hotel

När du är klar med ansökan så kan du välja att betala direkt eller att betala inom en vecka. Jag betalar alltid direkt. Det känns inte som att det finns någon orsak att vänta och riskera att glömma bort det.

De uppgifter som du kan ändra/uppdatera i en godkänd och giltig ESTA är din e-postadress samt din adress i USA, vilket är praktiskt då vi brukar åka flera gånger på samma ESTA och det är inte alltid man har samma boendeadress varje gång.

Pool

Var uppmärksam på vilken sida du använder för din ESTA-ansökan! Det finns en hel del oseriösa sajter där du kan ansöka om ESTA men som är mycket dyrare. Ofta tar dessa sajter upp mot 1 000 kr för att att behandla din ESTA-ansökan och vidarebefordra den till rätt ställe.

Den korrekta sidan för att ansöka om ESTA hittar du på den här länken. Priset för en ESTA-ansökan är 21 dollar (cirka 230 kr) och mer än så ska du aldrig behöva betala (med reservation för att priset förstås kan ändras framöver).

Oftast tar det bara några timmar innan ansökan godkänns men det kan också ta lite längre tid. Du får inte något meddelande om att ansökan har godkänts utan måste själv logga in och kontrollera statusen. Däremot brukar de skicka ut ett mail strax innan giltighetstiden för din ESTA går ut. En godkänd ESTA gäller i två år, sedan måste du ansöka på nytt. Tänk på att du måste göra en ny ESTA-ansökan om du har bytt pass, även om din ESTA fortfarande är giltig.

ESTA
Korrekt sida för att ansöka om ESTA ser ut så här.

Spara ditt ansökningsnummer. Du kommer åt din ESTA med hjälp av ditt namn, födelsedatum, passnummer och ansökningsnummer. Jag brukar även skriva ut både själva ansökan och sidan där det står att ansökan är godkänd och ta med dessa papper på resan. Man ska inte behöva göra det eftersom all information lagras digitalt men jag bär hellre med mig några papper för mycket om de någon gång skulle behövas.

skepp fishermans wharf

Tänk på att en godkänd ESTA-ansökan ger dig rätt att resa till USA men det innebär inte per automatik att du blir insläppt i USA. Detta avgörs vid gränskontrollen i USA.

Vi flyger oftast till USA med SAS och på deras hemsida finns mer information om vad du behöver tänka på för att det ska fungera smidigt med inresan i USA.

Det här inlägget har uppdaterats med aktuell information 2024-05-01. 

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

Eva på rucksack 13 juni, 2018 - 22:13

Bra tips! Är alltid lite lurigt att fylla i namnet på flygbiljetterna och ESTA-ansökningen om man inte kallas dagligen för sitt första namn. Känns ganska så konstigt när man reser under ett annat namn än tilltalsnamnet, jag vet inte ens om jag skulle reagera om de skulle ropa upp mitt namn på flygplatsen 🙂

Svara
Ann-Louise 14 juni, 2018 - 23:03

Jag skulle nog inte reagera om de ropade upp det namn som jag har först i mitt pass 🙂 Nu har jag gjort den här proceduren så många gånger så jag börjar vänja mig, men kan förstå att det känns knepigt för de som åker till USA för första gången och är osäkra på vilket namn de ska skriva.

Svara
Anna 10 september, 2018 - 14:38

Hej,

Tack för din blogg!

Vi ska resa till Kalifornien nästa månad och nu jag måste ansöka en ny Esta.
Det är varje gång spännande. Jag har göra det två gånger men jag minns inte ska jag fylla i mitt flicknamn på ”har du några andra namn eller alias”?

Svara
Anna 10 september, 2018 - 16:26

Tack för din blogg!

Vi ska resa till Kalifornien nästa månad och nu jag måste ansöka ny Estan. Det är alltid ganska spännande att göra.
Nu jag minns inte on man ska fylla i flicknamn på som alias..?

Svara
Ann-Louise 10 september, 2018 - 17:51

Nej du ska inte fylla i ditt flicknamn på raden för alias, alternativet för alias ska bara användas om du är känd under något annat namn än de namn som står i passet. Grundregeln är att du ska fylla i exakt de namn som du har i passet, så de namn som du har som förnamn i passet fyller du i som förnamn på ESTA och de namn som du har som efternamn i passet fyller du i som efternamn på ESTA-ansökan. Och viktigt med samma stavning som i passet.

Svara

Lämna gärna en kommentar