5 Flyg/ Restips/ USA

Så här ansöker du om ESTA

cable car san francisco

Om mindre än en månad bär det av till Kalifornien för några veckors härlig semester. Det innebär att det börjar bli hög tid att ansöka om ESTA. ESTA har funnits sedan 2009 och är det inresetillstånd som behövs för att man som svensk medborgare ska kunna resa till USA. ESTA är en förkortning av Electronic system for travel authorization och för att kunna ansöka om det här inresetillståndet måste man vara medborgare i ett av de 38 länder som omfattas av Visa Waiver. Du måste också ha ett maskinläsbart pass som gäller under hela vistelsen i USA och resan du planerar får inte vara längre än 90 dagar. Om du inte uppfyller de här kraven måste du istället ansöka om visum.

Man ska ansöka om ESTA senast 72 timmar innan avresa men jag skulle rekommendera att göra det tidigare än så om något skulle krångla. Jag känner till personer som har ansökt om ESTA på flygplatsen precis innan flyget ska gå och som har fått det godkänt och kommit med flyget men själv föredrar jag att ha allt klart i god tid. Att stressa på flygplatser är något av det värsta jag vet.

fishermans wharf san francisco

Det är många frågor som ska besvaras i ansökan och mellan varje gång vi gör en ny ansökan så tillkommer ett antal frågor. Förra gången, för tre år sedan, så var det till exempel nytt att man skulle fylla i sina föräldrars namn. En av de nya frågor som tillkommit den här gången är att man ska fylla i länkar och användarnamn för sina sociala medier. Den uppgiften är dock frivillig och jag valde att inte fylla i den.

huntington beach

Den ständiga frågan i alla reseforum på nätet är hur man ska fylla i sina förnamn. Ska man fylla i alla förnamn, bara det första förnamnet eller ska man fylla i sitt tilltalsnamn. I USA är det ju det första förnamnet som räknas oavsett vilket av dina förnamn som du använder som tilltalsnamn. Om man som jag har två förnamn och använder förnamn nummer två som tilltalsnamn så är det alltid lite klurigt att veta hur man ska göra. Svaren på frågan varierar när man läser på olika reseforum men både i hjälptexterna på sidan för ESTA-ansökan och på amerikanska ambassadens hemsida finns klara direktiv för hur man ska göra. Enligt dem ska man i fältet för “Given Name” endast fylla i det namn som står först av förnamnen i passet, oavsett om det är tilltalsnamnet eller ej. Så jag fyller alltså i det förnamn som jag aldrig använder och utelämnar det namn som jag använder som tilltalsnamn och hittills har det alltid fungerat. Tänk också på att du inte kan använda å, ä och ö utan namn som innehåller de bokstäverna skriver du på samma sätt som de skrivs i den maskinläsbara delen i passet. (Å = AA, Ä = AE och Ö = OE)

california poppy

Det är klokt att samla ihop all information som du behöver innan du börja fylla i ansökan om ESTA. Webbsidan loggar nämligen ut dig om du är inaktiv för länge och varje gång som jag lämnade sidan för att leta efter passnummer, adresser osv så fick jag upp ett popup-fönster om att jag hade varit inaktiv för länge. Se till att ta fram följande uppgifter innan du påbörjar ansökan:

 • Ditt pass
 • Adress för första nattens vistelse i USA
 • Kontaktuppgifter till en kontaktperson i USA (om du inte känner någon i USA kan du ange hotellets kontaktuppgifter)
 • Uppgifter till en kontaktperson i Sverige (så kallad emergency contact)
 • Adress till din arbetsgivare
 • Kreditkort för att betala ansökan

Var noga och stressa inte när du ska fylla i uppgifterna. Det är mycket som ska fyllas i och speciellt när du kommer till frågorna som ska besvaras med ja eller nej så gäller det att hålla tungan rätt i mun så att du inte av misstag svarar fel på någon av frågorna. Om du av misstag svarar fel så gissar jag att din ansökan kommer att avslås och att du istället kommer behöva ansöka om visum vilket är en betydligt krångligare process. (Jag har inte själv varit med om detta men har läst om det i olika reseforum på nätet.) Jag tycker att hemsidan för ESTA ändå är ganska bra på att se till att allt blir rätt ifyllt. Sedan jag senast fyllde i en ansökan, för mer än tre år sedan, har mycket förbättrats och man har lagt till kontroller där man måste dubbelkolla att allt är rätt och verifiera med sitt passnummer innan man kan gå vidare.

kimpton shorebreak hotel

När du är klar med ansökan så kan du välja att betala direkt eller att betala inom en vecka. Jag betalade direkt när jag gjorde våra ansökningar idag. Det känns inte som att det finns någon orsak att vänta och riskera att glömma bort det.

De uppgifter som du kan ändra/uppdatera i en godkänd och giltig ESTA är din e-postadress samt din adress i USA, vilket är praktiskt då vi brukar åka flera gånger på samma ESTA och det är inte alltid  man har samma boendeadress varje gång.

Pool

Var uppmärksam på vilken sida du använder för din ESTA-ansökan! Det finns en del oseriösa sajter där du kan ansöka om ESTA men som är mycket dyrare. Ofta tar dessa sajter upp mot 1 000 kr för att att behandla din ESTA-ansökan och vidarebefordra den till rätt ställe.

Den korrekta sidan för att ansöka om ESTA hittar du på den här länken. Priset för en ESTA-ansökan är 14 dollar (cirka 125 kr) så mer än så ska du aldrig behöva betala (med reservation för att priset förstås kan ändras framöver). Oftast tar det bara några minuter innan ansökan godkänns men det kan också ta lite längre tid. Du får inte något meddelande om att ansökan har godkänts utan måste själv logga in och kontrollera statusen. Däremot brukar de skicka ut ett mail strax innan giltighetstiden för din ESTA går ut. En godkänd ESTA gäller i två år, sedan måste du ansöka på nytt. Tänk på att du måste göra en ny ESTA-ansökan om du har bytt pass, även om din ESTA fortfarande är giltig.

ESTA

Korrekt sida för att ansöka om ESTA ser ut så här.

Spara ditt ansökningsnummer. Du kommer åt din ESTA med hjälp av ditt namn, födelsedatum och passnummer men jag tar alltid det säkra före det osäkra och sparar även ansökningsnumret. Man vet aldrig när det kan behövas. På samma sätt brukar jag också skriva ut både själva ansökan och sidan där det står att ansökan är godkänd och ta med dessa papper på resan. Man ska inte behöva göra det eftersom all information lagras digitalt men jag bär hellre med mig några papper för mycket om de någon gång skulle behövas. De papper jag skrev ut förra gången hade jag dessutom sparat så att jag kunde titta på dom när jag fyllde i våra nya ansökningar idag vilket sparade lite tid.

skepp fishermans wharf

Tänk på att en godkänd ESTA-ansökan ger dig rätt att resa till USA men det innebär inte per automatik att du blir insläppt i USA. Detta avgörs vid gränskontrollen i USA.

Vi flyger till USA med SAS och på deras hemsida finns mer information om vad du behöver tänka på för att det ska funka smidigt med inresan i USA.

Uppdatering 21 december 2018: Observera att det nu är nya bestämmelser gällande ansökningar om ESTA. Tidigare har det rekommenderats att man ska söka ESTA minst 72 timmar innan avresa men det har fungerat att söka senare än så eftersom man oftast har fått beskedet inom någon minut. Från och med nu så gäller en strikt 72-timmarsregel och det kommer alltså inte att vara möjligt att ansöka om ESTA om det är mindre än 72 timmar kvar till avresan. 

Dela gärna inlägget:

Du kanske också gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Eva på rucksack
  13 juni, 2018 at 22:13

  Bra tips! Är alltid lite lurigt att fylla i namnet på flygbiljetterna och ESTA-ansökningen om man inte kallas dagligen för sitt första namn. Känns ganska så konstigt när man reser under ett annat namn än tilltalsnamnet, jag vet inte ens om jag skulle reagera om de skulle ropa upp mitt namn på flygplatsen 🙂

  • Svara
   Ann-Louise
   14 juni, 2018 at 23:03

   Jag skulle nog inte reagera om de ropade upp det namn som jag har först i mitt pass 🙂 Nu har jag gjort den här proceduren så många gånger så jag börjar vänja mig, men kan förstå att det känns knepigt för de som åker till USA för första gången och är osäkra på vilket namn de ska skriva.

 • Svara
  Anna
  10 september, 2018 at 14:38

  Hej,

  Tack för din blogg!

  Vi ska resa till Kalifornien nästa månad och nu jag måste ansöka en ny Esta.
  Det är varje gång spännande. Jag har göra det två gånger men jag minns inte ska jag fylla i mitt flicknamn på “har du några andra namn eller alias”?

 • Svara
  Anna
  10 september, 2018 at 16:26

  Tack för din blogg!

  Vi ska resa till Kalifornien nästa månad och nu jag måste ansöka ny Estan. Det är alltid ganska spännande att göra.
  Nu jag minns inte on man ska fylla i flicknamn på som alias..?

  • Svara
   Ann-Louise
   10 september, 2018 at 17:51

   Nej du ska inte fylla i ditt flicknamn på raden för alias, alternativet för alias ska bara användas om du är känd under något annat namn än de namn som står i passet. Grundregeln är att du ska fylla i exakt de namn som du har i passet, så de namn som du har som förnamn i passet fyller du i som förnamn på ESTA och de namn som du har som efternamn i passet fyller du i som efternamn på ESTA-ansökan. Och viktigt med samma stavning som i passet.

  Skriv en kommentar