saltsjöbaden

Stockholmstips: Saltsjöbaden

av Ann-Louise

I lördags hade vi först tänkt åka in till Söder och promenera runt lite, men med tanke på att det brukar vara trafikkaos under Stockholm Maraton så tänkte vi om och istället blev det en liten tur till Saltsjöbaden. Förr brukade vi åka hit nån gång varje sommar och promenera omkring lite, äta en god lunch och titta på havet men nu var det flera år sedan vi var här senast.

saltsjöbanan saltsjöbaden

Hit kommer man med Saltsjöbanan som går från Slussen. Vi brukar dock gå på tåget i Sickla istället eftersom det är vår närmaste station och härifrån tar det cirka 25 minuter till Saltsjöbadens station. .

stationshuset saltsjöbaden

Det första man kommer till när man gått av tåget är Stationshuset där det finns ett mysigt café. Mycket av det som serveras här är ekologiskt vilket alltid är ett stort plus för oss. Vi köpte god ekologisk glass som vi avnjöt i den mysiga trädgården på baksidan av huset.

saltsjöbaden

saltsjöbaden badhus

Sedan tog vi en promenad runt den lilla ön Restaurangholmen där Saltsjöbadens Friluftsbad ligger. Vi hade inte några badkläder med oss, annars skulle jag gärna velat se mer av badhusen som blev förklarade som byggnadsminnen 2012. Bilden ovan visar baksidan av dambadhuset som byggdes på Badhusholmen cirka 1895 och flyttades hit till sin nuvarande plats 1913. Man kan läsa mer om badets historia på Wikipedia.

saltsjöbaden

saltsjöbaden holmen kök och bar

Som namnet antyder finns det även en restaurang på Restaurangholmen. Det är Holmen Kök & Bar där vi har ätit flera gånger tidigare. Just i lördags så nöjde vi oss med en glass på Stationshuset eftersom vi hade andra middagsplaner, men de tidigare gånger vi har ätit på Holmen Kök & Bar har maten varit väldigt god och man har en fantastisk utsikt över vattnet och alla båtar. På den övre bilden ser man lite av restaurangens huvudbyggnad och på nedre bilden ser man den flytande delen av restaurangen. Jag valde att inte fotografera så mycket runt restaurangen eftersom det var fullt med folk överallt.

grand hotell saltsjöbaden

grand hotell saltsjöbaden

Jag har aldrig varit inne på Grand Hotel Saltsjöbaden så jag vet bara att hotellet är väldigt vackert att titta på från utsidan. Kanske skulle man unna sig en övernattning här någon gång? Att vakna upp med havsutsikt är ju aldrig fel. Hotellet byggdes 1893 och arkitekten Erik Josephsson hämtade sin inspiration från Hôtel de Paris i Monte Carlo.

saltsjöbaden

saltsjöbaden

Visste du förresten av Saltsjöbaden hette Rösunda från början? Eller att den första svenska mästerskapstävlingen i backhoppning hölls i Saltsjöbaden i februari 1910? Ganska svårt att föreställa sig när man promenerar runt här en varm sommardag och mest tänker på bad och glass.

saltsjöbaden

Läs gärna mina andra Stockholmstips.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

FREEDOMtravel 6 juni, 2018 - 15:00

Åh vad fint det ser ut! Bra tips! 🙂

Svara
Ann-Louise 6 juni, 2018 - 19:07

Ja, det är riktigt mysigt att promenera runt där och perfekt om man älskar havet (vilket jag gör). 🙂

Svara
Christine - 29° 7 juni, 2018 - 16:11

Fina Saltsjöbaden! 🙂

Svara
Ann-Louise 7 juni, 2018 - 22:03

Ja, visst är det fint där! 🙂

Svara
Marias Memoarer 25 juni, 2018 - 17:27

Men vilket mysigt ställe, ska försöka lägga det på minnet nästa gång jag besöker Stockholm sommartid! 🙂

Svara
Ann-Louise 25 juni, 2018 - 21:18

Ja, det tycker jag att du ska göra! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar