Torre Argentina Cat Sanctuary

Torre Argentina Cat Sanctuary i Rom

av Ann-Louise

Tidigare i år så skrev jag ett inlägg om olika resmål där man kan träffa på katter. Det var då jag upptäckte Torre Argentina Cat Sanctuary i Rom. Det här katthemmet ligger mitt ibland de antika ruinerna i centrala Rom. Jag gick förbi här redan för 14 år sedan när jag var i Rom första gången men då visste jag inte orsaken till att det fanns så mycket katter på just den här platsen.

Torre Argentina Cat Sanctuary

Torre Argentina Cat Sanctuary

När vi var i Rom i februari i år så var vi förstås tvungna att gå dit och hälsa på katterna. Torre Argentina Cat Sanctuary ligger bara några kvarter från hotellet där vi bodde så vi gick förbi flera gånger och tittade på katterna som var utomhus bland ruinerna. Sista dagen bestämde jag mig att för att även besöka själva katthemmet som har öppet alla dagar i veckan.

Torre Argentina Cat Sanctuary

På platsen där katthemmet ligger, Largo di Torre Argentina, finns ruiner efter fyra romerska tempel samt Pompey’s teater där Julius Ceasar mördades år 44 f Kr. Katter har funnits på den här platsen sedan tempelområdet grävdes ut 1929 men själva katthemmet grundades 1993 av två kvinnor som ville hjälpa alla de gatukatter som samlades i tempelruinerna. Grundarna, Lia Dequel och Silvia Vivani, insåg hur viktigt det var att katterna fick veterinärvård och såg till att de även blev kastrerade för att förhindra att det blev ännu fler gatukatter. En stor del av verksamheten handlar om att fånga in och kastrera katter som man sedan släpper ut igen och bara under 2017 kastrerade man 4 923 katter.

Torre Argentina Cat Sanctuary

Torre Argentina Cat Sanctuary

Torre Argentina Cat Sanctuary

Matdags!

Det bor cirka 130 katter på katthemmet och de tas om hand dagligen av frivilliga personer. Man skaffar även fosterhem till de kattungar som föds, eftersom man anser att det inte är bra för dem att växa upp i katthemmet då det ibland finns katter med sjukdomar där. Kattungarna får bo i fosterhem tills de är gamla nog att bli adopterade.

Torre Argentina Cat Sanctuary

När jag var där var det många katter som gick runt fritt bland ruinerna medan andra verkade trivas bättre inomhus i någon av katthemmets sköna kattsängar. Flera av de turister som var på besök samtidigt som mig hade varit på katthemmet flera gånger och kunde katternas namn och hade sin speciella favorit som de kommit för att hälsa på.

Torre Argentina Cat Sanctuary

Fina Trilly sover gott.

Torre Argentina Cat Sanctuary

De frivilliga som jobbar på katthemmet hade till och med en informationsbroschyr på svenska som de gav till mig. Man kan också köpa med sig souvenirer till förmån för katthemmet. Jag valde att köpa en fin tygkasse med katthemmets logga och passade även på att donera lite pengar till katterna.

Torre Argentina Cat Sanctuary

Kan du se katten som ligger på tempelruinen av det som en gång var Tempel B?

Torre Argentina Cat Sanctuary

Närbild på katten från bilden ovan.

Man kan förstås adoptera katter härifrån och under 2017 var det 92 katter som fick nya hem genom adoption. Om man inte har möjlighet att ta med sig en av katterna hem kan man även adoptera på distans vilket innebär att man sponsrar en av katterna med 15 Euro varje månad. När man adopterar på distans får man nyheter om sin katt och även en bild på katten varje halvår.

Torre Argentina Cat Sanctuary

Ståtlige Cassius blev min favorit.

Torre Argentina Cat Sanctuary drivs helt och hållet av donationer, distansadoptioner och de pengar man får in på försäljning av souvenirer.

Adress: Largo di Torre Argentina, ingång vid hörnet av Via Florida & Via di Torre Argentina
Öppettider: Alla dagar 12.00 – 18.00

Läs också mina tio bästa tips för en weekend i Rom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

TravelAnna 2 juni, 2018 - 13:22

Men åh, så många fina katter! Vilken insats av alla som jobbar med att hjälpa dem. Rom och katter, två fantastiska ”ämnen”. <3

PS. Det tog lång tid för min dator att ladda bilderna i det här inlägget. Kanske har de väldigt hög upplösning? Väldigt fina bilder hur som helst. 🙂

Svara
Ann-Louise 3 juni, 2018 - 00:13

Ja, det fanns verkligen många fina katter där! Tack för feedbacken om bilderna, ska ta och kolla om jag möjligtvis glömt att minska ner dom innan jag laddade upp dom till bloggen. 🙂

Svara
Marias Memoarer 2 juni, 2018 - 19:54

Men åh, vilken fin grej! Detta är absolut något jag ville besöka när jag en dag åker till Rom! 🙂

Svara
Ann-Louise 3 juni, 2018 - 00:13

Ja, ett besök här är ett måste om man gillar katter! Man blev alldeles varm i hjärtat av att se hur de tog hand om katterna.

Svara
Vår helg i Rom - del två » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 14:00

[…] Efter lunchen gick vi till Largo di Torre Argentina för att titta på katterna som bor där på Torre Argentina Cat Sanctuary. Vi såg några av de katter som var utomhus och när Johan, William och svärmor ville gå tillbaka till hotellet stannade jag kvar eftersom jag gärna ville se fler katter och ville veta lite mer om katthemmet. De har öppet för besök varje eftermiddag så jag gick in och pratade lite med de som driver stället och träffade några av alla fina katter som bor där. Läs gärna mitt inlägg om besöket på katthemmet.  […]

Svara

Lämna gärna en kommentar