Lady Dinah's - Donnie - Steven Mayatt Photography

Resor med tema – Katter

av Ann-Louise

Här kommer nästa inlägg i min serie med resor med tema. Förra gången handlade det om Star Wars och här gången handlar temat om katter. Jag har älskat katter hela mitt liv och här hemma har vi katten Ella som snart fyller tolv år och som är en viktig del av vår familj. Vi har träffat på en hel del katter på våra resor, framför allt i Grekland, men det finns även andra resmål som är speciellt inriktade på just katter. Här är några exempel på sådan platser som jag gärna skulle åka till.

Kattcaféer

Det första kattcaféet, Cat Flower Garden, öppnade 1998 i Taiwan och nu är det allt vanligare att det finns ett eller flera kattcaféer i de större städerna. Även här i Stockholm ryktas det om att det kommer att öppna ett inom kort.

I London finns det flera kattcaféer men det allra första var Lady Dinah’s Cat Emporium som öppnade i mars 2014. Det här caféet har jag läst om flera gånger och jag skulle gärna vilja gå hit nästa gång jag är i London. Alla 17 katterna är tidigare hemlösa katter som fått ett nytt hem på caféet. För £10 får man inträde, en kopp kaffe och får umgås med katterna i 90 minuter. Det rekommenderas att man bokar besöket i förväg på deras hemsida. Observera att barn måste vara 12 år eller äldre för att få följa med. Namnet Dinah kommer från katten i filmen Alice i Underlandet och caféet har också Alice i Underlandet som tema på inredningen.

Lady Dinah's - Donnie - Steven Mayatt Photography

Donnie, en av katterna som bor på caféet. Bild från Lady Dinah’s Cat Emporium.

Wikipedia kan man läsa mer om var det finns kattcaféer och här kan man bland annat läsa att det finns hela 58 stycken bara i Tokyo!

Ernest Hemingways katter i Key West

Jag har varit i Florida tre gånger men aldrig kommit så långt söderut som Key West. Någon gång måste jag åka dit och besöka Ernest Hemingways hem och museum och samtidigt hälsa på de 50-talet katter som bor där. Det som är lite speciellt med de här katterna, förutom att de bor i Ernest Hemingways museum, är att de har sex tår. Ernest fick ett katt med sex tår av en sjökapten och en del av de katterna som bor här i dag är ättlingar till den katten som hette Snövit. Hemingway döpte alla sina katter efter berömda personer, en tradition som fortfarande lever vidare på museet.

Hairy Truman Cat

Bild från The Ernest Hemingway Home and Museum, Rob O’Neal Photography. Katten heter Hairy Truman.

Katter i Istanbul

Jag måste erkänna att Turkiet och Istanbul inte finns med bland de resmål som jag är sugen på att åka till inom den närmaste framtiden. Det vill säga fram tills dess att jag såg den underbara Kattfilmen på SVT Play häromveckan. Filmen skildrar gatukatterna i Istanbul och hur alla hjälps åt att ta hand om dem, ser till att de får mat och vatten och tar dem till veterinären om det behövs. En helt fantastiskt film och när jag satt och tittade på den så blev jag lite sugen på att åka till Istanbul och se alla dessa katter i verkligheten. Problemet är väl att jag skulle vilja ta med alla hem, vilket vår egen katt inte skulle uppskatta eftersom hon avskyr alla katter utom sig själv.
Kattfilmen finns tillgänglig på SVT Play till och med 26 januari, så skynda er att se den innan dess.

Gamsiz in KEDI

Bild från www.kedifilm.com

Tashirojima Island, Japan

Tashirojima Island i Japan kallas även för Cat Island. Här finns fler katter än människor och inga hundar är tillåtna. Katterna anses bringa lycka och till och med dubbel lycka om man matar och sköter om dom. Därför behandlar man katterna som kungligheter och de är mycket välskötta, trots att de flesta är vilda då det anses opassande att ha dom som husdjur. Det här är inte den enda kattön i Japan, nej det finns elva öar kända för sitt stora antal katter. På ön Aoshima bor det till exempel sex gånger mer katter än människor. Att åka till någon av dessa öar någon gång finns definitivt med på min bucket list.

Torre Argentina, Rom

I Rom kan man hälsa på katter mitt bland de antika ruinerna hos Torre Argentina Cat Sanctuary. Jag var där för 14 år sedan, fast då visste jag inte att de katter som vi såg faktiskt var där av en anledning. Nu har jag läst på lite och vet att här finns ett katthem med cirka 130 katter som tas omhand dagligen av frivilliga personer. Torre Argentina Cat Sanctuary ligger inte långt från hotellet där vi ska bo när vi åker till Rom om några veckor så vi kommer definitivt gå dit då.

torre argentina pixabay Resor med tema - Katter

Torre Argentina. Bild från Pixabay i väntan på att jag åker dit och tar nya bilder.

Har du något tips på andra resmål för kattälskare? Berätta gärna i en kommentar.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

World by tina 23 januari, 2018 - 22:10

Åh vilket världsbra inlägg. Katter is the shit! Såg kattfilmen i förrgår och åker till Japan om två månader, nån av kattöarna ska definitivt besökas, och en massa vinkande kattstatyer ska inköpas.

Svara
Ann-Louise 23 januari, 2018 - 22:40

Åh vad kul att du ska besöka någon av kattöarna, hoppas att få läsa om det i din blogg efteråt! 🙂

Svara
Bara brittiskt 24 januari, 2018 - 07:53

Ett ställe med grejer till kattälskare och katterna själva.
https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/01/19/butik-med-saker-till-katten/

Svara
Ann-Louise 24 januari, 2018 - 10:50

Kul grejor! Det där kattmonopolet skulle man ju vilja ha! 🙂

Svara
Christine - 29° 29 januari, 2018 - 17:59

Vilket roligt och härligt inlägg! 🙂

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2018 - 21:49

Tack 🙂

Svara
Marias Memoarer 2 februari, 2018 - 19:06

Vilka härliga kattinlägg! 🙂 Och tack för Rom-tipset, det ska jag speciellt lägga bakom örat, då det vore roligt att se något mer än bara de allra mest typiska turistattraktionerna!

Svara
Ann-Louise 4 februari, 2018 - 20:17

Kul att du gillade inlägget! Kommer att komma mer om katterna i Rom så småningom, när jag varit där och hälsat på dom:-)

Svara
Katterna på Malta - Från Stad till Strand 20 april, 2018 - 20:57

[…] Här har jag skrivit om katter på andra resmål. […]

Svara
Torre Argentina Cat Sanctuary i Rom - Från Stad till Strand 29 maj, 2018 - 23:55

[…] i år så skrev jag ett inlägg om olika resmål där man kan träffa på katter. Det var då jag upptäckte Torre Argentina Cat […]

Svara

Lämna gärna en kommentar