marmari beach kos grekland

Mina tio favoritstränder

av Ann-Louise

I början av den här veckan tyckte jag att det svenska vintervädret var helt fantastiskt. Massor av snö och hela Stockholm var förvandlat till ett magiskt sagolandskap. Nu, när snön har bytts mot slask och det regnade hela dagen igår är jag inte lika förtjust längre. Just nu känns det som ett perfekt tillfälle att drömma sig bort till mina favoritstränder runtom i världen. Tänk att gå barfota i mjuk och solvarm sand istället för att plaska runt i snöslask med vattentäta vinterstövlar. Passa på att drömma dig bort du också medan du läser om mina tio favoritstränder:

Marmari Beach, Kos

marmari beach Kos

Marmari Beach på den grekiska ön Kos är min absoluta favoritstrand. Den är lång, bred och har massor av finkornig sand och motsvarar min drömbild av den perfekta stranden. Här kan du läsa lite mer om Marmari Beach.

Clearwater Beach, Florida

Clearwater beach florida

Det finns många fina stränder i Florida men Clearwater Beach är den jag besökt flest gånger och det är också min favorit av den här delstatens stränder. Jag är inte heller ensam om att gilla den, 2018 blev Clearwater Beach utsedd till USA:s bästa strand av Tripadvisor.

St. Pete Beach, Florida

St Pete Beach Don Cesar Florida

Det här är en annan favoritstrand i Florida. Sanden här är mjuk som potatismjöl och trots att det är 20 år sedan jag var här första gången så minns jag som igår hur underbart det var att känna sanden mot sina bara fötter. På St. Pete Beach ligger också hotellet Don CeSar vars exteriör är en dröm för den som gillar rosa. Av just den anledningen så har jag också bara foton med hotellet som huvudmotiv så på bilden ovan (som togs för nästan exakt 20 år sedan) så ser man tyvärr inte så mycket av den vackra sandstranden.

Gualala Point Regional Park Beach, Kalifornien

Favoritstränder Gualala Point Regional Park Kalifornien

Det här är inte en badstrand, tvärtom så är vattnet här alltid kallt och det är ofta kallt i luften också. Den här stranden hamnar ändå på min favoritlista eftersom den ligger i Gualala som är min favoritplats på jorden och eftersom jag har så otroligt många fina minnen härifrån.

Girandella Beach, Kroatien

Girandella Beach Rabac KroatienInnan vi åkte till Rabac i Istrien trodde jag att jag föredrog sandstränder. Och visst är det något väldigt speciellt med just sandstränder men klippstränderna nedanför vårt hotell och utmed strandpromenaden till Rabac är något av det vackraste jag sett och hör definitivt hemma på listan över mina favoritstränder.

Huntington Beach, Kalifornien

Huntington Beach Kalifornien Favoritstränder

Även i Los Angeles finns många vackra stränder. Huntington Beach besökte vi för några år sedan och jag kan varmt rekommendera den 560 meter långa stranden. Att det finns en pir är ett extra plus och ännu bättre är att det längst ut på piren finns en restaurang med supergod milkshake.

Seal Beach, Kalifornien

seal beach

Seal Beach är lite lugnare än Huntington Beach men inte desto mindre vackert. Här finns också en pir som man kan promenera ut på men tyvärr finns det inte längre någon restaurang längst ut på piren då den brann ned för några år sedan. Läs mer om Seal Beach här.

Karon Beach, Thailand

Karon Beach Phuket Thailand

I Thailand finns ju många andra stränder som inte är lika exploaterade som Karon Beach. Men eftersom det var just här som jag bodde under min hittills enda resa till Thailand så hamnar Karon Beach ändå på min tio-i-topp-lista. Vi bodde bara ett stenkast från stranden och långa promenader i den mjuka sanden var en favoritsysselsättning när jag var här i januari 2002.

Barceloneta, Spanien

Barceloneta Barcelona Favoritstränder

Inget besök i Barcelona är komplett utan en promenad och en fika/lunch/drink på stranden. Närheten till stranden och havet är en av de saker som gör Barcelona till en av mina absoluta favoritstäder.

Öland, Sverige

Öland strand favoritstränder

Det är lätt att glömma att det faktiskt finns många fina stränder även i Sverige. Så pass många att det är lite svårt att välja vilken som jag gillar mest. Västkustens stränder är härliga men allra bäst tycker jag ändå om stränderna på norra Ölands östkust. Här har jag tillbringat otaliga veckor när jag var yngre. Att åka tillbaka hit står ständigt på min att-göra-lista och till sommaren hoppas jag att det blir av. Även om jag har varit på Öland minst 35 gånger så kan jag inte hitta några bra bilder på stränderna. Detta trots att jag tillbringat hela eftermiddagen med att gå igenom mina fotoalbum. Jag får väl skylla på att jag var där mestadels innan jag skaffade digitalkamera. Bilden ovan kommer därför från Pixabay.

Har du besökt någon av de här stränderna? Vilken är din favoritstrand?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales 14 februari, 2019 - 11:28

Och här sitter jag i södra Spanien och längtar efter snö, heltokigt!
Var på en promenad på stranden igår, så nog är det härligt här ändå. Slutar tänka på snö nu.

Svara
Ann-Louise 14 februari, 2019 - 16:15

Åh, Södra Spanien låter härligt! Snö är ju också fint men på sistone har det mest varit slask och tö här så det börjar jag tröttna på.

Svara
Marias Memoarer 18 februari, 2019 - 14:41

Så många härliga stränder! Jag har svårt att välja ut en specifik, men Australien bjöd ju helt klart på de bästa stränderna jag sett hittills 🙂 Både på öst- och västkusten, eller ja, lite varstans runt landet.

Svara
Ann-Louise 18 februari, 2019 - 14:47

Ja, jag kan tänka mig att Australiens stränder måste vara fantastiska! Någon gång måste jag ta mig dit! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar