rabac strand kroatien

Rabac – Kvarnerbuktens pärla

av Ann-Louise

Jag har helt ärligt inte haft så jättebra koll på Kroatien tidigare. Jag har väldigt länge velat åka till Dubrovnik och förutom Dubrovnik kände jag till Split, Pula och Zagreb men Rabac var helt klart en plats jag aldrig tidigare hört talas om. Nu hamnade vi i Rabac främst för att det är här som TUI:s Family Life hotell ligger och eftersom William fortfarande tycker att det är kul med Bamse så var det till det här hotellet han ville åka. Så jag hade kanske inte så höga förväntningar på Rabac som plats utan förväntningarna låg snarare på hur hotellet skulle vara.

rabac kroatien

Men Rabac var verkligen så mysigt! Från vårt hotell kunde man promenera utmed strandpromenaden hela vägen ner till byn och det var en otroligt vacker promenad som tog någon halvtimma. Det hade förmodligen gått snabbare om jag inte varit tvungen att stanna och fotografera hela tiden. Längs med strandpromenaden finns det några barer och restauranger och när man kommer ner i Rabac finns det flera ställen där man kan äta och dricka.

rabac strand kroatien

Strandpromenad Rabac Kroatien

Ett av de ställen man passerar allra först när man kommer från TUI Family Life Bellevue Resort är Sundance Beach Club (bilden nedan) som tillhör Valamar-kedjan. Det här är en väldigt tjusig strandklubb där man kan äta och dricka samt bada på stranden nedanför. Vi badade i havet där en av dagarna men det blev inte av att vi åt där även om vi hade planerat det från början. Främsta orsaken var att vi var så nöjda med maten på vårt hotell att vi inte kände något stort behov av att äta någon annan stans.

sundance beach club rabac

På vår första promenad ner till Rabac så var det så otroligt varmt, cirka 40 grader, så vi höll på att smälta bort. Då passade vi på att stanna till på Movie bar och svalka oss med några goda juicer och smoothies. Det här är ett riktigt trevligt ställe med en stor uteservering med många sittplatser. Enda nackdelen var getingarna som tyvärr förföljde oss under hela vår vecka i Rabac.

Det absolut bästa stoppet utmed strandpromenaden är dock glassbaren Pingo. Det finns två stycken, dels en som ligger utmed strandpromenaden strax innan man kommer in i Rabac och en som ligger mitt i centrum. Vi valde Pingo 2 utmed strandpromenaden eftersom det fanns fler sittplatser där. Otroligt god glass till mycket bra pris. Hit återvände vi flera gånger under veckan för att prova nya glassar.

pingo 2 rabac kroatien

ödla rabac

Utmed strandpromenaden och nere i byn så finns det många souveniraffärer med mycket skräp men även en del saker som var bra att ha. Vi köpte till exempel en solhatt till William, något han verkligen behövde. Sen råkade det visst även bli en hel fotbollsutstyrsel i kroatiska landslagets färger vilket han var mycket nöjd med.

william rabac

I souveniraffärerna kan man också köpa badskor för 50 kuna och badskor behövs när man badar i havet här eftersom det är så stenigt. Vi köpte också med oss några påsar lavendel från Labin som bland annat fick bli present till vår kattvakt. I Rabac finns också några mataffärer och ett apotek. Det finns även flera ställen där man kan boka olika typer av utflykter, bland annat en utflykt ombord på den gula ubåten som ni ser på bilden nedan.

gul ubåt rabac kroatien

strandpromenad rabac kroatien

strandpromenad rabac kroatien

Från vårt hotell kunde man ta ett litet tåg ner till Rabac. Tåget går en gång i timmen på förmiddagen och på kvällen, med uppehåll mitt på dagen, och kostar 10 kuna för barn och 15 kuna för vuxna. Vi älskar att promenera men eftersom det var så varmt så var det skönt att kunna ta tåget åt ena hållet och sedan gå tillbaka till hotellet eller tvärtom. De flesta gånger blev det ändå att vi promenerade eftersom det var så mysigt att kunna stanna var man ville och kika i något souvenirstånd eller ta några fler foton.

tåg tui family life rabac

Den absolut största upplevelsen med att gå utmed den här strandpromenaden var ju att titta ut över havet och de vackra stränderna. Jag har alltid trott att jag gillade sandstränder bäst men har nog ändrat mig lite på den punkten. De här klippstränderna gör sig ju så bra på bild, speciellt med det otroligt klarblå vattnet.

rabac strand kroatien

rabac strand kroatien

rabac strand kroatien

Väl nere i Rabac så möttes man av den vy som förmodligen fotograferas allra mest här och jag var inte något undantag. Jag klättrade runt på olika ställen för att få så bra bilder som möjligt av båtarna som tycks sväva på det klarblå vattnet. Faktum är att jag gick in på en terrass för att komma upp lite högre och få en bättre bild och när jag sedan skulle gå ner hade någon låst grinden till terrassen så jag var tvungen att klättra över grinden för att komma ut… Det var inte helt enkelt med tanke på att jag hade en stukad fot men till slut tog jag mig ut. Vad gör man inte för att få riktigt bra bilder! 🙂

rabac kroatien

rabac kroatien

rabac kroatien strand

I mitten på 1800-talet var Rabac en liten fiskeby med bara några få hus. Det första hotellet här öppnade 1889 men det var först på 1960-talet som turismen började blomstra och det var även då som staden fick sitt smeknamn, Pärlan i Kvarnerbukten. Numera finns det plats för 11 000 turister här i Rabac medan antalet bofasta invånare är knappt 2000.

Här är några fler bilder från Rabac:

rabac kroatien

rabac hamn kroatien

rabac kroatien

rabac kroatien

rabac kroatien

Läs gärna mina övriga inlägg om underbara Istrien.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Caroline 19 september, 2017 - 07:55

Vilka underbara bilder, roligt att se bilder när man själv varit i landet då när det fortfarande hette Jugoslavien.
Vi var i Porec då och kan mycket väl tänka mig att besöka landet igen något tag. Skulle inte ha något emot att resa just nu, regn i luften och sju grader bara…

Svara
Ann-Louise 19 september, 2017 - 10:02

Tack! Ja, Kroatien var verkligen helt underbart, längtar efter att åka dit igen och upptäcka fler delar av landet.

Svara
Våra bästa tips för ett besök i Pula - Från Stad till Strand 30 september, 2017 - 23:40

[…] Vanligtvis brukar vi åka lokalbussar när vi ska någonstans men att ta sig med lokalbussen från Rabac till Pula visade sig vara om inte omöjligt så väldigt tidskrävande. Det fanns inte någon buss […]

Svara
Rovinj - en av de vackraste städer vi besökt! - Från Stad till Strand 21 oktober, 2017 - 23:35

[…] får du absolut inte missa att avsätta en dag för ett besök i Rovinj. Eftersom vi bodde i Rabac så har jag tyvärr inte några tips på hotell i Rovinj men vid en snabb sökning på Tripadvisor […]

Svara
TUI Family Life Bellevue Resort - Från Stad till Strand 4 januari, 2018 - 19:29

[…] Family Life Bellevue Resort ligger i Rabac i Istrien. Transfern tar cirka en timma från flygplatsen i Pula och en stor del av vägen är […]

Svara
Camilla Barisa 8 juli, 2018 - 14:55

Hej, hör stränderna till hotellen eller får man bada var som helst?

Svara
Ann-Louise 8 juli, 2018 - 18:07

Såvitt jag förstod så kunde man bada i princip var som helst.

Svara
Karin 18 augusti, 2018 - 14:21

Hej vilket härligt inlägg ☀️
Var ni där i september ?
Med vänlig hälsning, Karin

Svara
Ann-Louise 18 augusti, 2018 - 16:22

Vad roligt att du gillar mitt inlägg! Vi var där i början av augusti förra året.

Svara
Min höstlista 2017 - Från Stad till Strand 8 oktober, 2018 - 22:37

[…] absolut bästa minnena är från våra resor till Venedig och till Istrien. Jag älskade båda dessa platser och längtar tillbaka varje […]

Svara

Lämna gärna en kommentar