CowParade Stockholm Plattan

CowParade – en konstutställning med kor

av Ann-Louise

CowParade är internationell konstutställning med statyer föreställande kor  i naturlig storlek som designas av lokala konstnärer. Allt startade i  Zürich 1998 och utställningen har sedan dess besökt 79 städer runt om i världen och mer än 5 000 kor har skapats. När varje utställning är slut hålls en auktion där pengarna som man får in går till välgörande ändamål. Utställningen består vanligtvis av cirka 75 – 150 kor där de flesta står utomhus men en del står i till exempel köpcentrum eller på flygplatser och tågstationer. Enligt CowParades egen sajt är det är världens största publika konstutställning.

För några veckor sedan läste jag ett inlägg om en av dessa kor hos New York – My Bite of the Big Apple och jag kom då att tänka på när jag för ett antal år sedan ägnade en hel del tid åt att leta reda på och fotografera CowParade-kor i USA och i Stockholm.

Första gången jag kom i kontakt med CowParade var just i New York år 2000. Jag var i New York för andra gången i mitt liv och promenerade runt i stan med några vänner när jag helt plötsligt stod öga mot öga med en ko i glasfiber. Då hade jag inte en aning om att det var en konstutställning men eftersom min pappa var lantbrukare och jag är uppvuxen med kor så fotograferade jag den för att kunna visa min pappa när jag kom hem. Jag såg fler kor under dagarna i New York och nu långt i efterhand så vet jag att totalt 450 kor var utplacerade på stadens gator under den tid utställningen pågick.

Två av korna i New York

Dottie Cowparade New York
Dottie (långt innan digitalkamerornas tid så avfotograferad från fotoalbumet med kvalitet därefter…)
eCow - Defender of the Global Village Cowparade New York
eCow – Defender of the Global Village

Några favoritkor från Stockholm

Så var det dags för Stockholm att vara värd för utställningen 2004 och helt plötsligt började det skrivas om CowParade i tidningarna och jag kom ihåg korna jag hade sett i New York fyra år tidigare och började läsa på om vad CowParade egentligen är för något. När korna väl var utplacerade i Stockholm hade jag som mål att fotografera alla kor och lyckades också hitta alla utom en. Den ko som skulle stå vid Stockholms stadshus hade tagits bort av någon orsak. Tack vare korna kom jag även att besöka platser i Stockholm som jag aldrig tidigare hade varit på, som till exempel Vällingby centrum där jag bara varit en enda gång och det var just för att fotografera korna.

Vi-Kong Cowparade Stockholm
Vi-Kong
Rinkebyhäst Cowparade stockholm
Rinkebyhäst
Moderna Kon
Moderna Kon
Magnus Uggla Cowparade Stockholm
Magnus Uggla
Love cow Cowparade Stockholm
Love cow

Några favoritkor från Boston

2006 reste jag runt i USA i en månad på en kombinerade jobb- och nöjesresa och då hade jag sådan tur att CowParade fanns på två av de platser som jag besökte, nämligen Boston och Denver. I Boston ägnade jag en hel dag åt att promenera runt staden och jaga kor tillsammans med min goda vän LindaLeigh som jag bodde hos. Under tiden vi letade efter korna hann vi också se väldigt mycket av Boston, en stad som jag gillar otroligt mycket.

Tea Party Cowparade Boston
Tea Party
Teddy Bears on the Moove Cowparade Boston
Teddy Bears on the Moove
The Freedom Trail Holstein Style Cowparade Boston
The Freedom Trail Holstein Style
Cowtucket Cowparade Boston
Cowtucket
Kids Map of Boston Cowparade Boston
Kids Map of Boston
Marimekko Cowparade Boston
Marimekko
Portrait of a Cow Cowparade Boston
Portrait of a Cow
The Mooflower Cowparade Boston
The Mooflower

Några favoritkor från utställningen i Denver

När jag senare under resan kom till Denver hade jag förvarnat mina släktingar där om mitt något udda intresse för dessa kor. De hade då redan i förväg kollat upp var alla korna fanns och förberett en sightseeingrunda som tog i princip en hel dag och där vi såg nästan alla Denver-kor. Och vi såg nästan hela Denver också vilket var helt perfekt eftersom det är en väldigt trevlig stad!

Assigned Bovine Cowparade Denver
Assigned Bovine
Cattalyst of the West Cowparade Denver
Cattalyst of the West
Colorado Stamp(ede) Cowparade Denver
Colorado Stamp(ede)
Cow Town USA
Cow Town USA
Hula Cow Cowparade Denver
Hula Cow
Stegobovus Cowparade Denver
Stegobovus
Village Cow Denver
Village Cow

Jag måste väl erkänna att konst i vanliga fall inte intresserar mig så mycket och jag blir snabbt uttråkad på konstmuseer. Men den här typen av konst som är tillgänglig för alla och till största delen visas utomhus, samt där man kan upptäcka en ny stad samtidigt som man tittar på konstverken, det är en typ av konst som jag verkligen uppskattar.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

FREEDOMtravel 22 september, 2017 - 06:29

Den här utställningen har jag inte hört talas om. Kul! Gillar kor! 🙂

Svara
Ann-Louise 25 september, 2017 - 21:43

Ja, det är nog den roligaste utställning jag känner till. Otroligt många fina kor. 🙂

Svara
Anna, New York - My Bite of the Big Apple 23 september, 2017 - 20:56

Så himla kul att du följde upp med ett eget inlägg om korna! Otroligt häftigt att du fångat så många av dem på bild. Man blir verkligen glad av att se dessa kreativa konstverk! 🙂

Jag är som du förresten, kan bli uttråkad på vissa museer men all slags konst ute ”på stan” är otroligt intressant.

Tack för ett fantastiskt inlägg!

Svara
Ann-Louise 25 september, 2017 - 21:44

Tack, vad roligt att du tyckte om det! Jag håller med om att man blir glad av att se korna! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar