paul revere house boston

Promenera på Freedom trail i Boston

av Ann-Louise

Det finns massor att se i Boston och ett sätt att försäkra sig om att man får se så mycket som möjligt är att promenera utmed Freedom Trail som som är 4 km lång och som passerar 16 historiska sevärdheter. Jag gjorde detta hösten 2006 och häromdagen blev jag så sugen på att åka tillbaka till Boston och göra om promenaden vilket resulterade i detta blogginlägg. Det är visserligen 11 år sedan jag gick Freedom Trail men som tur är så är ju de historiska sevärdheterna desamma nu som då.

freedom trail

Man kan välja att gå själv som jag gjorde eller att gå en guidad tur. De guidade turerna kostar $12 dollar för vuxna och $6,50 för barn som är 6-12 år gamla. Själv trivs jag bäst med att göra sånt här i min egen takt, stanna så länge jag vill på de intressanta platserna och skynda från de som är mindre intressanta. Ett tips är att Freedom trail finns utmärkt på Google maps så man kan kolla upp rutten där i förväg.

Följ med mig på min promenad genom Boston:

boston common

Utkanten av Boston Common

1: Boston Common
Det här är USA:s äldsta stadspark med rötter ända från 1634! Parken ligger centralt mitt i stan och är en riktig oas om du vill koppla av och komma bort från storstaden en stund. Tyvärr gör min bild inte riktigt rättvisa åt hur stor parken är…

Massachusetts State House

Massachusetts State House

2: Massachusetts State House
En riktigt fin byggnad, några steg norr om Boston Common. Byggnaden är från 1798 och anses vara en av de vackraste offentliga byggnaderna i hela USA. Det kupolformade taket täcktes med 23 karat guld 1874 men målades sedan grått under andra världskriget för att skydda staden mot bomber. Senast kupolen förgylldes med guld var 1997.

Park Street Church

Park Street Church

3: Park Street Church
En av de saker jag verkligen gillar med Boston är hur de historiska sevärdheterna samsas med de moderna byggnaderna. Bilden ovan, med Park Street Church från 1809 och ett modernt höghus i bakgrunden är ett exempel på just detta. Kombinationen gammalt och nytt återfinns överallt i Boston.

4: Granary Burying Ground
Jag tog tyvärr inte någon bild på den här kyrkogården som har funnits ända sedan 1660 och där minst 5 000 personer är begravda. Här har många berömda amerikaner fått sitt sista vilorum,  bland annat John Hancock,  Paul Revere och Samuel Adams.

King's Chapel

King’s Chapel

5: King’s Chapel and Burying Ground
Kyrkan på bilden ovan byggdes 1754 och även om utsidan ser ut att vara av sten så är det faktiskt målat trä, ett knep för att spara pengar. Bredvid kyrkan finns en begravningsplats som fanns här redan innan kyrkan byggdes. Kyrkogården var Bostons första riktiga begravningsplats och här ligger bland annat John Winthrop och Mary Chilton begravda.

6: Benjamin Franklin Statue & Boston Latin School
Boston Latin School från 1635 är USA:s äldsta grundskola. Här fick både fattiga och rika pojkar gratis utbildning medan flickorna fick privat utbildning i hemmen. Benjamin Franklin gick i skolan här och finns som staty utanför byggnaden. Fem av de som skrev på USA:s självständighetsförklaring gick i den här skolan; Benjamin Franklin, Samuel Adams, John Hancock, Robert Treat Paine och William Hooper. Benjamin Franklin gick dock inte klart skolan utan är en av deras mest kända avhoppare.

7: Old Corner Book Store
Det här är den äldsta affärsfastigheten i Boston och den byggdes redan 1718 och då var det ett apotek i byggnaden. Det här var mittpunkten för amerikansk förlagsverksamhet i mitten av 1800-talet när Boston var USA:s litterära center. 1960 tänkte man riva byggnaden för att bygga ett parkeringsgarage men Bostonborna protesterade och nu ägs byggnaden av en historisk förening.

Old South Meeting House

Old South Meeting House

8: Old South Meeting House
Det här byggnaden var inte en regelrätt kyrka utan en mötesplats för puritanerna. Det var här som Boston Tea Party ägde rum den 16 december 1773. År 1876 hotades även denna byggnad av rivning men den räddades i sista sekund av en grupp aktivister. Året därpå blev byggnaden museum och historiskt landmärke.

Old State House

Old State House

9: Old State House
Old State House byggdes 1713 och har varit en frihetssymbol i över 300 år nu. Det här var mittpunkten för de händelser som utlöste den amerikanska revolutionen. Det var också här som självständighetsförklaringen lästes för folket för första gången den 18 juli 1776. Det är svårt att tro när man ser bilden ovan, med den höga skyskrapan i bakgrunden, men byggnadens kupol var en gång den högsta punkten i hela staden! Idag är byggnaden ett museum med olika utställningar.

10: Site of Boston Massacre
Precis som namnet på platsen antyder så var det här som Bostonmassakern ägde rum, den 5 mars 1770. Bostonmassakern var en av de händelser som ledde till den amerikanska revolutionen.

Faneuil Hall

Faneuil Hall

11: Faneuil Hall
Fanueuil Hall är min favoritbyggnad i Boston. Hit återvände jag flera gånger för att fotografera byggnaden ur olika vinklar. Hela området runt omkring är också väldigt trevligt. Här hölls USA:s första ”town meeting” och byggnaden kallas ofta för frihetens vagga och yttrandefrihetens hemvist. Tjugofyra gånger om året så kommer mellan 300 och 500 personer hit för att svära trohetseden och bli nya amerikanska medborgare.

paul revere house boston

Paul Revere House

12: Paul Revere House
Det är är också en av mina favoriter och faktiskt en av de få byggnader jag tog mig tid att gå in i under min promenad. Inträdet till huset är $3.50 för vuxna och $1.00 för barn så det kostar inte många kronor och var verkligen värt vartenda öre. Huset byggdes cirka 1680 och är den äldsta kvarvarande byggnanden i Bostons stadskärna och det enda hemmet på Freedom Trail. Här kan du läsa mer om Paul Revere.

Old North Church

Old North Church

13: Old North Church
Det här är en mycket vacker kyrka och den äldsta bevarade kyrkan (från 1723) i Boston. Som så många andra platser utmed Freedom Trail så spelade även den här kyrkan en roll i den amerikanska revolutionen. Det är gratis att gå in i kyrkan och jag kan verkligen rekommendera att göra det.

Copp's Hill Burying Ground

Copp’s Hill Burying Ground

14: Copp’s Hill Burying Ground
Den här kyrkogården är från 1659 och var Bostons största kolonialbegravningsplats. Här ligger köpmän och hantverkare från området North End begravda. En av dessa är Edmund Hartt som byggde USS Constitution, den sextonde och sista sevärdheten på Freedom Trail. Man ser det inte på bilden ovan, men man har väldigt fin utsikt över vattnet från kyrkogården och det är riktigt mysigt att gå omkring här (om det nu kan vara mysigt på en kyrkogård).

15: Bunker Hill Monument
Bunker Hill Monument och USS Constitution låg en bit från övriga historiska sevärdheter på Freedom Trail och jag hann tyvärr inte med dem, vilket förstås är en bra orsak att åka tillbaka igen så småningom. Bunker Hill var platsen för det första stora slaget under det amerikanska frihetskriget. Slaget vid Bunker Hill ägde rum 17 juni 1775.

USS Constitution

USS Constitution

16: USS Constitution
USS Constitution låg på andra sidan en bro och det här var det närmaste jag kom eftersom jag inte hann gå hela vägen dit. På bilden ser man masterna på det 220 år gamla fartyget.

Om du ska åka till Boston så rekommenderar jag absolut den här promenaden. Jag längtar tills jag själv har möjlighet att åka tillbaka och göra om den och även pricka av nr 15 och 16.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

FREEDOMtravel 6 juni, 2017 - 19:45

Vi har aldrig ens varit i USA … men det här låter ju som nåt för oss, gillar allt som heter Freedom 🙂

Svara
Ann-Louise 6 juni, 2017 - 20:12

Ja, jag tänkte faktiskt på er och er blogg när jag skrev inlägget! 🙂 Kan varmt rekommendera både Boston och Freedom Trail.

Svara
Throwback Thursday - CowParade - Från Stad till Strand 21 september, 2017 - 22:38

[…] Freedom Trail Holstein […]

Svara
Åtta favoritplatser i USA - Från Stad till Strand 5 oktober, 2018 - 13:00

[…] Jag har bara varit en gång i Boston men föll direkt för stadens charm. Det jag framför allt gillar med Boston är blandningen av gammalt och nytt. Historiska byggnader står sida vid sida med moderna skyskrapor. Det finns väldigt mycket historia i Boston och jag kan varmt rekommendera en promenad på Freedom Trail. […]

Svara

Lämna gärna en kommentar