pula arena kroatien

Våra bästa tips för ett besök i Pula

av Ann-Louise

När vi bestämde oss för att tillbringa en vecka i Istrien så var det egentligen bara en sak jag visste helt säkert och det var att vi var tvungna att åka och titta på arenan i Pula. Att det fanns en arena där, liknande Colosseum i Rom, var det enda jag visste om staden. Ja förutom att det också finns en flygplats där eftersom det var dit vi flög.

Vi var inte jättesugna på att hyra bil eftersom det var vårt första besök i Kroatien och vi inte alls kände till landet och dess vägar. Vanligtvis brukar vi åka lokalbussar när vi ska någonstans men att ta sig med lokalbussen från Rabac till Pula visade sig vara om inte omöjligt så väldigt tidskrävande. Det fanns inte någon buss som gick direkt utan man var tvungen att byta i Labin. Det fanns också väldigt få bussavgångar per dag.

En dag läste jag i en grupp på Facebook om någon som hade hyrt en egen guide som hade kört dem till olika ställen. Jag mailade den här personen, som hade bott på samma hotell som vi skulle till, fick mejladressen till guiden och kontaktade honom och bokade in en utflykt. Det visade sig vara ett riktigt smart drag eftersom Sini, som guiden heter, kunde i princip allt om Kroatien och framför allt Istrien och att tillbringa en dag med honom var som att tillbringa en dag med en levande historiebok.

Pula Arena Kroatien

Sini hämtade oss utanför vårt hotell kl 9 på tisdagsmorgonen och vi åkte först till Pula och sedan till Rovinj innan han körde tillbaka oss till hotellet igen. Vi var tillbaka omkring kl 16 och hade fortfarande lite tid kvar för ett dopp i poolen innan middag. Det var perfekt att bara sätta sig i en bil och slippa bekymra sig om kartor och GPS:er utan bara luta sig tillbaka och lyssna till allt som Sini hade att berätta. Vi fick lära oss allt om olivolja, gruvdriften i de små städer vi passerade, brytningen av kalksten med mera. William och Sini diskuterade fotboll och kom fram till att båda gillade Messi bäst. Vi fick också lära oss allt om Istriens historia.

Pula Arena Kroatien

Men åter till Pula, som är Istriens huvudort och har cirka 58 000 invånare. Staden har en lång historia och tros vara cirka 3000 år gammal. Under århundradena har Pula styrts av bland annat Republiken Venedig, Österrike, Frankrike, Tyskland och Jugoslavien fram tills dess att Kroatien blev en självständig stat 1991.

Fram till 1947 användes stadens italienska namn Pola men 1947 när staden blev en del av Jugoslavien blev det kroatiska namnet Pula det officiella namnet. Sedan Kroatien blev självständigt 1991 är båda varianterna av namnet officiella. Gatunamnen har till exempel skyltar både på kroatiska och på italienska.

pula arena

Om jag ska vara helt ärlig så var jag inte så jätteimponerad av Pula vid första anblicken och om vi hade varit där på egen hand gissar jag att vi förmodligen hade sett arenan, fikat någonstans och sedan åkt tillbaka till hotellet. Men tack vare vår fantastiske guide så fick vi se massor av sevärdheter, framför allt byggnadsminnen från romartiden och det var väldigt intressant att promenera omkring och lyssna till Sinis berättelser om allt vi såg.

Pula Arena Kroatien

Följ med på vår guidade tur runt Pula:

Vi började med att åka upp till borgen, även kallad den venetianska fästningen, där vi hade en storslagen utsikt över Pula, arenan samt hamnområdet. Därefter släppte Sini av oss så nära arenan som möjligt och vi stod och väntade medan han åkte och parkerade bilen. Jag hade ju lyckats stuka foten riktigt illa kvällen innan och kunde knappt gå på morgonen, så vår guide gjorde allt han kunde för att jag inte skulle behöva gå mer än nödvändigt. Som tur var gick det lättare att gå efter ett tag så vi kunde promenera omkring i staden efter att vi tittat på arenan.

pula amfiteater kroatien

Pula Amfiteater

Amfiteatern, eller Arenan som den också kallas, byggdes första århundradet efter Kristi födelse och är den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Det är också världens sjätte största amfiteater och här fanns plats för 23 000 åskådare. Arenan har använts till gladiatorspel under antiken och till riddarturneringar under medeltiden. Idag används den framför allt för konserter och teaterföreställningen. Här hålls även filmfestivalen varje år sedan 1953. Vill man gå in i arenan så kostar det 50 kuna för vuxna (25 kuna för barn) men eftersom man kunde se insidan så bra från utsidan så nöjde vi oss med att stanna utanför. Arenan är öppen alla dagar utom nyårsdagen.

Pula Arena Kroatien

Pula Arena Kroatien

Twin gates

Jag var fascinerad över alla stadsportar vi stötte på i Istrien. Just den här stadsporten heter Twin gates och byggdes i slutet av 100-talet. I närheten finns det rester av den gamla stadsporten som revs i början av 1800-talet för att staden skulle kunna expandera.

twin gates pula kroatien

The Gate of Hercules

The gate of Hercules är även den en antik romersk stadsport som bygdes på 000-talet och som är uppkallade efter Herkules i den romerska mytologi. Han finns avbildad på porten tillsammans med sin klubba.

the gate of hercules pula kroatien

Arch of the Sergii

Arch of the Sergii, eller Sergiusbågen på svenska, är en antik romersk triumfbåge som enligt inskriptionerna byggts till minne av de tre bröderna Sergii. Triumfbågen byggdes troligen omkring år 29 före Kristus.

Arch of the Sergii pula kroatien

Saluhallen i Pula

När vi kom till saluhallen fick vi trettio minuter på egen hand för att gå omkring och titta i saluhallen och på marknaden utanför. Vi var bara inne i saluhallen i några minuter eftersom William tyckte att all fisk därinne luktade förfärligt. Ja, vi höll nog med om det allihop faktiskt. Istället passade vi på att köpa en glass och promenera runt och titta på marknaden utomhus, tills vi blev bortjagade av getingar. Vi hittade också en leksaksaffär som vi passade på att titta i även om vi inte köpte något.

saluhall pula kroatien

Augustustemplet

Forum byggdes på 000-talet före Kristus och här finns bland annat det antika romerska Augustustemplet som byggdes någon gång under åren 2 före Kristus och 14 efter Kristus, när Augustus regerade. Förutom att vara tempel så har byggnaden också använts som kyrka, som spannmålsförråd (!) och som museum. Templet träffades av en bomb under andra världskriget men återuppbyggdes direkt efter kriget.

augustustemplet pula kroatien

Kommunala palatset

Det kommunala palatset eller stadshuset, ligger också på Forum och byggdes på resterna av ett romerskt tempel. Man kan se delar av det gamla romerska templet på husets baksida. Byggnaden stod klar 1296.

town hall pula kroatien

Dirkes bestraffning

Vi undrade lite vad som var på gång när vår guide tog med oss in i en affär, gick rakt igenom affären medan han småpratade lite med de som jobbade där, och sedan gick ut på bakgården. Men på bakgården gömde sig en en mycket välbevarad golvmosaik som hittades efter en bombräd under andra världskriget. Mosaiken är från 200-talet och berättar om Dirkes bestraffning (Dirke var en drottning i grekisk mytologi) och vill du läsa mer så hittar du historien här.

Roman Floor Mosaic pula kroatien

Zerostrasse

Zerostrasse är ett antal underjordiska tunnlar som förbinder nästan hela staden. De byggdes som skyddsrum under första världskriget. De hade plats för 50 000 personer vilket är ungefär lika många som antalet personer som bor i Pula. Vi var inte inne här, men om vi kommer tillbaka så vill jag gärna besöka tunnlarna (trots att jag egentligen lider av klaustrofobi). Inträdesavgiften är 15 kuna för vuxna och 5 kuna för barn.

zerostrasse pula kroatien

Pulas mysiga gator

gata pula kroatien

mysig gata pula kroatien

Efter en lång och intressant promenad runt Pula avslutade vi rundturen i närheten av arenan vid den här modellen av staden. Här visade Sini oss exakt hur och var vi hade promenerat. Ett bra och pedagogiskt sätt att sammanfatta en riktigt bra utflykt! Och jag är så nöjd med att vi valde att ha en guide eftersom det gav oss så mycket mer än ett besök på egen hand. Det här var första gången vi provat på att ha en guide men säkerligen inte den sista. Frågan är bara om vi någonsin kommer hitta en lika bra guide. Kommer vi tillbaka till Istrien kommer vi garanterat anlita honom igen för att besöka platser som vi inte hann med den här gången. Sini följde även med oss till Rovinj senare samma dag. Mer om det kan du läsa här.

modell av pula kroatien

Läs gärna mina övriga inlägg om Istrien.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Dorothy 1 oktober, 2017 - 11:25

Great info and superbly written. Descriptions are wonderful and definitely will inspire people to visit Pula.

Svara
Ann-Louise 1 oktober, 2017 - 11:44

Thank you! 🙂

Svara
Fantasy Dining 2 oktober, 2017 - 19:38

Vad smart att ha egen guide så där. Besökte Kroatien för fösta gången i somras och är sugen på att se mer av landet.

Svara
Ann-Louise 2 oktober, 2017 - 21:55

Jag är också väldigt sugen på att se mer av Kroatien och att ha en egen guide var väldigt praktiskt. Vi hade ju också tur att få tag på en som var både väldigt trevlig och som kunde otroligt mycket.

Svara
dianasdrömmar 3 oktober, 2017 - 06:24

Underbara bilder, jag hyrde guide i Riga och de var så intressant kram

Svara
Ann-Louise 3 oktober, 2017 - 13:08

Tack! 🙂 Riga skulle jag också vilja åka dit!

Svara
Rovinj - en av de vackraste städer vi besökt! - Från Stad till Strand 21 oktober, 2017 - 23:29

[…] att vi hade tillbringat några timmar i Pula så körde Sini oss till Rovinj och eftersom han visste att jag ville fotografera så tog han oss […]

Svara
TUI Family Life Bellevue Resort » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 14:22

[…] Life Bellevue Resort ligger i Rabac i Istrien. Transfern tar cirka en timma från flygplatsen i Pula och en stor del av vägen är ganska slingrig och smal, i några av krökarna kändes det som att […]

Svara

Lämna gärna en kommentar